Ανεξέλεγκτη η λαθροθηρία στα ερημονήσια
Ημερομηνία Thursday, October 18 @ 19:55:41 UTC
Θέμα Νησιά


Μιμητικές συσκευές παράνομης θήρας εντόπισε η Δ/νση Δασών Ν. Κυκλάδων
«Έχουν πάρει διαστάσεις επιδημίας»
Της Ελένης Τσελεμπή

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίζεται η Διεύθυνση Δασών Ν. Κυκλάδων, σχετικά με την τοποθέτηση μιμητικών συσκευών παράνομης θήρας, που όπως τονίζεται σε σχετικό δελτίο Τύπου - «έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας» στις Κυκλάδες.

Οι συγκεκριμένες συσκευές, των οποίων n κατοχή κα η χρήση είναι παράνομη, μιμούνται τις φωνές των πουλιών και τα εξαπατούν, δηλώνοντας την ύπαρξη συντρόφου τους στο έδαφος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα πουλιά να καθοδηγούνται μαζικά στη θέση που έχει τοποθετηθεί η συσκευή, όπου όμως αντί για τον υποτιθέμενο σύντροφο, τα περιμένουν οι αμείλικτες κάννες των παράνομων κυνηγών, που στην κυριολεξία τα εκτελούν.

Καταδικαστέα πρακτική
Μετά από συνεχείς νυχτερινές έρευνες που κράτησαν δύο εβδομάδες, η Διεύθυνση Δασών εντόπισε, πριν από λίγες μέρες, μιμητικές συσκευές στην ύπαιθρο, που εν συνεχεία τις αποσύνδεσε και τις κατάσχεσε. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Χαρτιανά, όρος Κρα του δήμου ?νω Σύρου βρέθηκε μία μιμητική συσκευή χωρίς σταθερή βάση. Στην περιοχή τής Βαρβαρούσας, που ανήκει επίσης στο δήμο ?νω Σύρου, βρέθηκε μία μιμητική συσκευή χωρίς σταθερή πάκτωση βάσης. Στην περιοχή Σαντορινιοί του δήμου Ποσειδωνίας, βρέθηκε μία μιμητική συσκευή χωρίς σταθερή πάκτωση βάσης, ενώ στην περιοχή Νίτες της Ποσειδωνίας βρέθηκαν δύο μιμητικές συσκευές με σταθερή πακτωμένη σιδηρά βάση, ασφαλισμένη με μπουλόνια (!) και κλείδωμα (!) αλυσίδας σε βράχο.

«Η διαπίστωση της υπηρεσίας μας είναι ότι η τοποθέτηση μιμητικών συσκευών έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας στο νομό και παρακαλούμε όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και ιδιαίτερα τα μέλη των κυνηγετικών συλλόγων του νομού, να αναφέρουν στην υπηρεσία μας ή στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου εντοπίζουν τέτοιες συσκευές» αναφέρει χαρακτηριστικά το δελτίο Τύπου της Δ/νσης Δασών, που καλεί και τους ίδιους τους κυνηγούς να περιφρουρήσουν τη δραστηριότητά τους και να απομονώσουν τους παραβάτες.

Οι συνέπειες
Εκτός από ποινικά κολάσιμη πράξη, η χρήση μιμητικών συσκευών παράνομης θήρας αποτελεί και εγκληματική ενέργεια κατά του περιβάλλοντος, που -μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού - έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα, λόγω της απώλειας μεγάλου ποσοστού της πανίδας. Η χρησιμοποίηση των μιμητικών συσκευών έχει βραχυπρόθεσμες, αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες στους πληθυσμούς των θηραμάτων, καθώς παρεμβαίνουν στην αρχέγονη φύση τους και τα αποπροσανατολίζουν, οδηγώντας τα, τελικά, στην εξαφάνισή τους. Για τον λόγο αυτό, η Δ/νση Δασών καταλήγει, με την προτροπή να μη συμμετέχει κανείς στην καταστροφή των περιβαλλοντικών πόρων των νησιών μας.

Εφ. Κοινή Γνώμη, 25 /9/2007

_______________________________________________________________________________________
Tης Εύπλοιας: Η κατοχή ομοιωμάτων, ηχοπαραγώγων συσκευών με μιμητικές φωνές πουλιών και κάθε μορφής παγίδων για πουλιά και γενικότερα για είδη της άγριας πανίδας με σκοπό την προσέλκυση, σύλληψη, νάρκωση και θανάτωσή τους τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 4 της Κ.Υ.Α 331794/31-3-1999 με φυλάκιση έως ενός έτους.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1259