Ανοιχτή επιστολή στους ηγέτες του κόσμου
Ημερομηνία Sunday, October 14 @ 09:45:34 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Επαληθεύονται τα χειρότερα σενάρια για τις κλιματικές αλλαγές

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Καλαμάτα 12 Οκτωβρίου 2007ΚΥΡΙΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΕ

ΕΣΕΙΣ, Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΡΑΤΑΤΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ!

ΑΝ ΣΚΕΠΤΕΣΤΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΑΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΑΣ, ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΟΦΗΜΙΑ ΣΑΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΧΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΛΗΘΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΠΙΟ ΦΟΒΕΡΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ!!

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΑΣΘΜΑΙΝΟΝΤΑΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ (ΨΕΥΔΩΣ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ) ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΟΛΟΥΣ!!!

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ!

ΠΟΤΕ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ, ΔΕΝ ΕΜΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΑΠΑΘΕΙΣ ΟΣΟ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΗΜΕΡΑ!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΙΓΑ - ΣΙΓΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΑΙΣΘΗΤΑ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ!

ΔΕΝ ΦΤΑΝΕΙ ΜΟΝΟ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΕΞΩ, ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ, ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

Ο ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ!!

ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΝ!!

Αναμένουμε την απάντησή σας και τις ενέργειές σας

Στέφανος Λεων. Κουνιάδος
Πρόεδρος της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Hμερομηνία : 09-10-07

_____________________________________________________

Επαληθεύονται τα χειρότερα σενάρια για τις κλιματικές αλλαγές

Η ΑΛΜΑΤΩΔΗΣ οικονομική ανάπτυξη έχει αυξήσει το επίπεδο των ρυπογόνων εκπομπών άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε επίπεδα που οι επιστήμονες δεν περίμεναν για τουλάχιστον μία δεκαετία, σύμφωνα με Αυστραλούς εμπειρογνώμονες.

Ο Τιμ Φλάνερι αναφέρει σε μια έκθεση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το Κλίμα, η οποία θα δημοσιευτεί τον Νοέμβριο, ότι τα επίπεδα των αερίων που επηρεάζουν τις μεταβολές του ατμοσφαιρικού κλίματος έχει ήδη φτάσει σε οριακά επίπεδα. «Αυτό που αναφέρεται στην έκθεση είναι ότι βρισκόμαστε ήδη μπροστά σε ένα μεγάλο κίνδυνο δραματικής μεταβολής του κλίματος», εξήγησε ο Φλάνερι σε πρόσφατη συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του μπεστ σέλερ βιβλίου «Οι Δημιουργοί του Καιρού», νέα και βελτιωμένα επιστημονικά δεδομένα έδειξαν ότι το επίπεδο του μονοξειδίου του άνθρακα και άλλων εκπομπών του θερμοκηπίου έφτασαν τα 455 μέρη ανά εκατομμύριο ήδη από τα μέσα του 2005, κατά πολύ αυξημένο σε σχέση με τους υπολογισμούς των επιστημόνων.

«Πιστεύαμε ότι θα φτάναμε αυτά τα επίπεδα σε μια δεκαετία, ότι υπήρχε ακόμη αρκετός χρόνος», είπε ο Φλάνερι. «Είναι πολύ πιο πάνω από τα όρια που είχαμε θέσει στο χειρότερο δυνατό σενάριο, όπως το είχαμε διατυπώσει το 2001». Η πρόσφατη οικονομική ανάπτυξη σε Κίνα και Ινδία έχει επιταχύνει τις διαδικασίες μεταβολής του κλίματος του πλανήτη, όπως και η ευημερία σε πολλές χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. «Είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, όσο οι οικονομίες μας στηρίζονται στα ορυκτά καύσιμα, τόσο ο μεταβολισμός της οικονομίας θα έρχεται σε σύγκρουση με τον μεταβολισμό του πλανήτη».

Επιπτώσεις και στην ανθρώπινη υγεία

Οι κλιματικές αλλαγές δεν αφορούν μόνο τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες αλλά επηρεάζουν και την ανθρώπινη υγεία. Αναπνευστικές παθήσεις τους χειμερινούς μήνες, διάρροια και υποσιτισμός είναι μερικές μόνο από τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στον ανθρώπινο οργανισμό, σύμφωνα με τη Σάρι Κόβατς ερευνήτριας του πανεπιστημίου Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Σύμφωνα με την κ. Κόβατς, οι προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υγεία και τις κλιματικές αλλαγές θα πρέπει να περιλαμβάνουν προετοιμασία ενάντια στις φυσικές καταστροφές και στέγαση.

«Τα διαθέσιμα στοιχεία για τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στην υγεία είναι πολύπλοκα, αφού χρειάζονται τουλάχιστον τριάντα χρόνια για να επαληθευτούν αυτές οι θεωρίες», ανέφερε η Κόβατς σε πρόσφατη ομιλία της. Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αρμόδιο όργανο για την υγεία θα υιοθετήσει σχετική επικοινωνία για τις επιπτώσεις του κλίματος στην υγεία ζώων και ανθρώπων το 2008.

Το κείμενο της Επιτροπής θα περιέχει συμπαγείς προτάσεις για δράση σε κοινοτικό επίπεδο, όπως η ανάγκη αναθεώρησης του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την ανθρώπινη υγεία ώστε να συμπεριλαμβάνονται και οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, θα προτείνει την ενδυνάμωση των μεθόδων παρατήρησης του κλίματος και την οργάνωση εκστρατειών ενημέρωσης των πολιτών.

Επιταχύνεται η ερημοποίηση

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από την ερημοποίηση, καθώς οι έρημοι εξαπλώνονται και άγονα εδάφη καλύπτουν περίπου το ένα τρίτο της ξηράς, σύμφωνα με προβλέψεις του ΟΗΕ. Τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ερημοποίηση συνοψίζονται στα εξής:

- Η ερημοποίηση δεν είναι καινούργιο φαινόμενο. Οι αυτοκρατορίες των Σουμέριων και των Βαβυλωνίων είναι δύο από τους αρχαίου πολιτισμούς που παρήκμασαν γρήγορα όταν η αγροτική παράγωγη μειώθηκε δραματικά εξαιτίας της έλλειψης νερού και παρατεταμένων περιόδων ξηρασίας.

- Οι έρημοι επεκτείνονται φυσικά, η ερημοποίηση ωστόσο αφορά τη διαδικασία κατά την οποία το έδαφος χάνει την αποδοτικότητά του και η βλάστηση μειώνεται εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότητας.

- Οι καταστροφικές συνέπειες της ερημοποίησης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1968, εννέα χρόνια μετά τη πρώτη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για τις κλιματικές αλλαγές. Περίπου 250.000 άνθρωποι και εκατομμύρια ζώα πέθαναν κατά τη διάρκεια της εξαετούς ξηρασίας που έπληξε την υποσαχάρια Αφρική.

- Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ρυθμός ερημοποίησης αυξάνεται, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ. Η Αφρική πλήττεται περισσότερο από τις υπόλοιπες ηπείρους, με τα δύο τρίτα των εκτάσεων της να καλύπτονται από ερήμους ή άγονα εδάφη ενώ, περίπου το ένα τρίτο του εδάφους των ΗΠΑ επηρεάζεται από το φαινόμενο.

- Η ερημοποίηση είναι πρόβλημα που προκαλείται κυρίως από τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Τα αίτιά της εστιάζονται στην υπερεκμετάλλευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, τις ακατάλληλες μεθόδους άρδευσης των εδαφών και την αποψίλωση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters, Associated Press, EuractivΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1256