Πανελλήνια Συνδιάσκεψη ΜΚΟ
Ημερομηνία Wednesday, October 10 @ 22:02:26 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Η προοπτική της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης Οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών

Για τα μέσα Νοεμβρίου προβλέπεται η πρώτη πανελλήνια συνδιάσκεψη των μη κυβερνητικών οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.) στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Η πρόσκληση αφορά σε χιλιάδες οργανώσεις και είναι ανοικτή σε όλες τις συλλογικότητες : οργανώσεις οικολογικές, πολιτιστικές, κοινωνικές, κοινωνικής μέριμνας και αλληλεγγύης, καθώς και σε εξωραϊστικούς και εθνικοτοπικούς συλλόγους, εκτός από συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις.

Το γεγονός αυτό αφορά, κατά μέτριους υπολογισμούς, σε πάνω από 50.000 οργανώσεις, συλλόγους και ενώσεις και αναμένεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι, από τις πιο δραστήριες, θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα της συντονιστικής οργανωτικής επιτροπής.

Η επιτροπή αυτή έχει προκύψει με πρωτοβουλία δικτύων και ενός ικανού αριθμού ΜΚΟ που έθεσαν ως στόχο να συντονιστεί ο κατακερματισμένος χώρος των ΜΚΟ και να αναλάβει μεγάλα περιφερειακά σχέδια δράσης για το περιβάλλον και τους θεσμούς της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αυτή η πρωτοβουλία συμπίπτει με την αναγνώριση της αναγκαιότητας πλέον για τη χώρα μας, της συμμετοχής των πολιτών σε μεγάλα περιφερειακά σχέδια οικοπροστασίας και ενεργοποίησης των πολιτών για την ποιότητα ζωής και την κοινωνική μέριμνα.

Οι πρόσφατες καταστροφές από τις πυρκαγιές της Πελοποννήσου, της Πάρνηθάς, της Εύβοιας και άλλων περιοχών της χώρας, ανέδειξαν την τεράστια σημασία του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της ενεργοποίησης των πολιτών για την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Είναι φανερό επίσης, ότι θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και προληπτική φροντίδα για την αντιμετώπιση στο μέλλον παρόμοιων καταστάσεων.

Η οργάνωση των περιφερειακών δικτύων στη χώρα, των συλλογικών οργανώσεων Μ.Κ.Ο., μπορεί να είναι στους πρακτικούς στόχους για το συντονισμό σχεδίων δράσης σε κάθε περιφέρεια και σε συνεργασία με την τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με αυτόν τον τρόπο θα ενδυναμωθούν και οι μεμονωμένες συλλογικές οργανώσεις με ουσιαστικό αντικείμενο δράσης και αναγνώρισης από τις τοπικές κοινωνίες.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτοβουλίες για το περιφερειακό Δίκτυο Οικοπροστασίας Αττικής και το περιφερειακό Δίκτυο Οικοπροστασίας Πελοποννήσου.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, που έχουν ληφθεί από εκατοντάδες Μ.Κ.Ο. οργανώσεις, μπορούν να αποτελέσουν πιλοτικές δράσεις για όλη τη χώρα.

Το κυριότερο όμως είναι ότι για πρώτη φορά οι ΜΚΟ αφυπνίζονται για συντονισμό το τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο που συγκεντρώνουν οι συλλογικές οργανώσεις στη χώρα που μέχρι τώρα, λόγω του κατακερματισμού, δεν είχε αξιοποιηθεί.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα χιλιάδες συλλογικές οργανώσεις θα κληθούν, μέσα από τα δίκτυα και μέσω των Blockers στο διαδίκτυο, να συμμετέχουν στο διάλογο και το συντονισμό της πανελλαδικής δράσης.

Η οργανωτική συντονιστική επιτροπή που έχει αναλάβει την πρόσκληση της πανελλήνιας συνδιάσκεψης, θα ενημερώσει τις χιλιάδες οργανώσεις μέσω του τύπου και του διαδικτύου.

Επειδή υπάρχουν δυσκολίες για την άμεση καταγραφή των οικολογικών οργανώσεων, για να αντιμετωπιστεί αυτό προτείνεται σε όλους όσοι λαμβάνουν τα μηνύματα που αφορούν στην ενημέρωση για τη ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ να τα προωθούν και να αναμεταδίδουν σε άλλες οργανώσεις, των οποίων διαθέτουν τα στοιχεία.

Με τη συμβολή και τη συνεργασία όλων μας οι Μ.Κ.Ο. θα διεκδικήσουν από την κοινωνία και την πολιτεία ένα καλύτερο μέλλον για τις ίδιες και την Κοινωνία των Πολιτών.

Για την Επικοινωνία
Email: anadrash@otenet.gr
Τηλ. 210 822 65 62

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1240