10 αρκούδες με δορυφορικό ραδιοκολλάρο στα Γρεβενά
Ημερομηνία Tuesday, October 09 @ 22:28:40 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ»
Τηλ: 2310 25 25 30 Φαξ: 2310 27 21 90
www.callisto.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
02/10/2007

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα με τη χρήση δορυφορικών ραδιοπομπών συνεχίζεται με επιτυχία

Η «Κασσιόπη», ο «Ίων», η «Νέλλη», η «Μοναχή», ο «Πεθερός», η «Αλέκα» και ο «Τόμπιας» είναι οι επτά αρκούδες που απέκτησαν πρόσφατα δορυφορικό ραδιοπομπό με την «βοήθεια» της ερευνητικής ομάδας της «Καλλιστώ» και προστέθηκαν στο δείγμα της περασμένης άνοιξης, συναντώντας τον παλαίμαχο «Μελή» και την νεαρή «Καλλιστώ».

Πρόκειται για τα αποτελέσματα της δεύτερης επιχείρησης ραδιοσήμανσης στον γηγενή πληθυσμό αρκούδας της Αν. Πίνδου στον ν. Γρεβενών που ολοκληρώθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο, από την ερευνητική ομάδα της «Καλλιστώ», με την συνδρομή και του Αμερικάνου ειδικού Dr. John Beecham.

Η επιχείρηση αυτή εντάσσεται ως γνωστό στα αντικείμενα του ειδικού ερευνητικού προγράμματος διετούς διάρκειας (2006-2008), που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2006, για την μελέτη της επίδρασης της όχλησης από τα έργα κατασκευής της Εγνατίας οδού στο τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά» στις συνήθειες και τις μετακινήσεις των αρκούδων τηςπεριοχής.

Σημειώνουμε ότι τα έργα κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου προχωρούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς αφήνοντας ένα σημαντικό οικολογικό αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής.

Το πρόγραμμα συντονίζει και υλοποιεί, σε ό,τι αφορά αρκούδες και λύκους, η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ». Τα δεδομένα από τη δορυφορική τηλεμετρία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για να ερμηνεύσουν τυχόν αλλαγές στη συμπεριφορά τωναρκούδων, λόγω της κατασκευής της Εγνατίας οδού στο τμήμα «Παναγιά-Γρεβενά», μήκους 36 χλμ.

Το δέκατο ραδιοκολλάρο που διέθετε η ομάδα χρησιμοποιήθηκε για λίγο διαφορετικό σκοπό: τοποθετήθηκε στον «Πολύμυλο», ένα νεαρό αρσενικό αρκούδο, που βρέθηκε τον περασμένο Αύγουστο τραυματισμένος από διερχόμενο όχημα στον κόμβο του Πολύμυλου, πάνω στην Εγνατία Οδό.

Η παρακολούθηση του ζώου έδειξε το εξής συναρπαστικό: Eνώ, μετά από προληπτική κτηνιατρική παρακολούθηση από του κτηνιάτρους της «Καλλιστώ», ο αρκούδος αφέθηκε σε μια απόμερη περιοχή στα ανατολικά του ν. Γρεβενών, μετά από μια μεγάλη περιπλάνηση που έφτασε μέχρι τις παρυφές της Β. Κάλντα, ο αρκούδος επανήλθε κοντά στην περιοχή που αρχικά είχε βρεθεί, στο ν. Κοζάνης.

Για περισσότερες πληροφορίες: (για την επιχείρηση ραδιοπαρακολούθησης αρκούδας στην περιοχή Γρεβενών): Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, 6999-230693

Για φωτογραφίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την γραμματεία της «Καλλιστώ».
Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή.
Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρησητων μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1236