Σάμος: να κλείσει το Κέντρο υποδοχής μεταναστών ζητάει ο ΟΗΕ
Ημερομηνία Tuesday, October 09 @ 22:14:11 UTC
Θέμα Σάμος


Αθλιες οι συνθήκες κράτησης
Το κλείσιμο του κέντρου κράτησης αλλοδαπών Σάμου ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

Το άμεσο κλείσιμο του κέντρου κράτησης αλλοδαπών στη Σάμο ζητά το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, επικαλούμενο τις κακές συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και κτιριακού εξοπλισμού.

Ο Γιώργος Τσαρμόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας στη χώρα μας, τόνισε ότι η εικόνα του κέντρου εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς.

Στο κέντρο συνωστίζονται σήμερα 391 άνθρωποι τη στιγμή που η χωρητικότητά του είναι για 120 άτομα. Για το λόγο αυτό η Ύπατη Αρμοστεία καλεί το αρμόδιο υπουργείο και την τοπική αστυνομική διεύθυνση να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την άμεση αποσυμφόρηση του κέντρου.

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου γνώρισαν τη φετινή χρονιά κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις των μεταναστευτικών ρευμάτων, μεταξύ των οποίων και άτομα που ενδέχεται να εμπίμπτουν τον ορισμό του πρόσφυγα.

Μόνο στη Σάμο συνελήφθησαν μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου 2007, 3.549 παράνομα εισελθόντες αλλοδαποί, ενώ για όλο το 2006 ο αριθμός ήταν 1.580 άτομα.

Αύξηση σημείωσαν επίσης τα τραγικά περιστατικά θανάτων στις ελληνικές θάλασσες: από τους 9 πνιγμούς και 10 αγνοούμενους του 2006, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2007 είχαν καταγραφεί 44 νεκροί και 54 αγνοούμενοι.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι στην περίπτωση της Σάμου (αλλά, τελευταία, και της Μυτιλήνης) έχουν γίνει σημαντικά βήματα, όσον αφορά στην ενημέρωση και τη νομική συνδρομή των μεταναστών και προσφύγων, και αυτό χάρη στις προσπάθειες της Νομαρχίας με την οποία συνεργάζεται η Ύπατη Αρμοστεία.

Και όλα αυτά στο πλαίσιο ενός προγράμματος EQUAL, χρηματοδοτούμενου απο την ΕΕ και στη δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ, 02/10/07)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1232