Ο "μικρός Βόσπορος"
Ημερομηνία Tuesday, September 25 @ 22:43:25 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Ο «μικρός Βόσπορος»
Του Μήτσου Ν. Μανιάτη

«Ο Πόρος έχει κάτι από τη Βενετία: κανάλι, επικοινωνία ανάμεσα στα σπίτια με βάρκες, χλιδή, νωχέλεια, αισθησιακός πειρασμός, τρόπος για διακεκριμένους διεθνείς ερωμένους», έγραφε ο Σεφέρης για τον Πόρο στο Ημερολόγιό του. Εμείς θα προσθέταμε και άλλες ψηφίδες: το υπέροχο τοπίο με τα πευκοδάση, τον οικισμό με τα ασβεστωμένα σπίτια και τους φιλόξενους κατοίκους. Το στενό του Πόρου- που χωρίζει το νησί από τις ακτές της Πελοποννήσου- παραμένει μοναδική εικόνα.

Δύο νησιά σε ένα, η Σφαιρία και η Καλαυρία, αποτελούν τον Πόρο. Στο πρώτο είναι χτισμένη η νησιωτική πολιτεία και ενώνεται με την πευκόφυτη Καλαυρία μέσω ενός στενού θαλάσσιου καναλιού.
Στο νησί υπάρχουν πολλά αξιοθέατα. Η Ναυτική Βάση με τα θερινά ανάκτορα του Όθωνα, η Βίλα Γαλήνη όπου φιλοξενήθηκε ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης (σήμερα είναι ιδιωτική), ο εγκαταλειμμένος Ρωσικός Ναύσταθμος που εφοδίαζε τον ρωσικό στόλο στο Αιγαίο, το ρομαντικό Λιμανάκι της Αγάπης πνιγμένο στα πεύκα και το νησάκι Δασκαλιό με το εκκλησάκι του που κοσμεί μία από τις αφίσες του ΕΟΤ.

Στην πόλη του Πόρου δεσπόζει το Ρολόι, στην κορυφή του λόφου, και είναι ορατό από κάθε σημείο. Επίσης, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου με τις τοιχογραφίες του Παρθένη. Από τα νεοκλασικά κτίρια θα ξεχωρίσετε του Γρίβα, της Εθνικής Τράπεζας (που ανασκευάζεται)και του Κορυζή όπου στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Από τον παραλιακό δρόμο του Πόρου πλοιάρια ή βάρκες θα σας μεταφέρουν στον Γαλατά, δίπλα στον οποίο βρίσκεται το διάσημο Λεμονοδάσος που υπήρξε πηγή έμπνευσης πολλών συγγραφέων. Το σούρουπο ο Πόρος παίρνει μαγικά χρώματα. Ίσως σας βρει λαχανιασμένους στον λόφο με το Ρολόι καθώς προσπαθείτε να προλάβετε ένα από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα στον «μικρό Βόσπορο» του Αργοσαρωνικού.

(πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 31/8/2007)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1206