Εκατοντάδες νεκρά πουλιά στη λίμνη Κορώνεια
Ημερομηνία Tuesday, September 25 @ 22:12:22 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Εκατοντάδες νεκρά πουλιά βρέθηκαν πάλι στη λίμνη Κορώνεια
Θεσσαλονίκη

Διακόσια πουλιά, κυρίως φλαμίγκο και αβοκέτες, βρέθηκαν νεκρά στη λίμνη Κορώνεια, λόγω της υπερσυγκέντρωσης τοξικών ουσιών από την πτώση της στάθμης του νερού.

Η μείωση του νερού και οι υψηλές θερμοκρασίες αύξησαν την πυκνότητα των επιβλαβών ουσιών που φυσιολογογικά στη λίμνη, εξήγησε ο Ευάγγελος Τρευλόπουλος, προϊστάμενος του τμήματος Υγείας Ζώων στη Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.

Στις πρώτες εξετάσεις, που διενεργήθηκαν σε εργαστήριο βιολογίας του ΑΠΘ βρέθηκαν κυανοβακτηρίδια, ενώ ο κ. Τρευλόπουλος εκτιμά ότι τα πουλιά έχουν μολυνθεί και από το εξαιρετικά τοξικό βακτήριο της αλλαντίασης, όπως είχε συμβεί το 2004. Η μόλυνση μπορεί να επιβεβαιωθεί με αναλύσεις σε ορό αίματος από ζωντανά πουλιά.

Τα αποτελέσματα από τις ιολογικές εξετάσεις αναμένονται την Τετάρτη, ωστόσο σύμφωνα με τα πρώτα τεστ (PCR) αποκλείεται πάντως ως αίτιο θανάτου ο ιός της γρίπης των πτηνών.

Ο μαζικός θάνατος των πτηνών δεν εξέπληξε πάντως τους ειδικούς. «Η κατάσταση της λίμνης είναι τραγική και έχει φτάσει στα όρια ερημοποίησης» παρατηρεί ο κ. Τρευλόπουλος. «Μαζικούς θανάτους πουλιών είχαμε και σε προηγούμενες χρονιές και είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο».

Για το θέμα συνεδριάζει το μεσημέρι της Τετάρτης στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης το Συντονιστικό Όργανο για την αντιμετώπιση οικολογικών κρίσεων στη λίμνη Κορώνεια, υπό την προεδρία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης- Μακεδονικών Τεμπών, Σάββα Αναστασιάδη.

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 18/9/2007)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1200