?μεσα μέτρα διαχείρισης για τις καμένες εκτάσεις
Ημερομηνία Sunday, September 09 @ 20:12:03 UTC
Θέμα Νησιά


Παρόλο που η μεγάλη καταστροφή που έπληξε τη χώρα μας δεν έχει ακόμη τελειώσει, έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών και η αποκατάσταση των πληγέντων συμπολιτών μας. Στο πλαίσιο της αποκατάστασης της τεράστιας οικολογικής καταστροφής, είναι απαραίτητο να εκπονηθεί ένα πλήρες σχέδιο διαχείρισης των περιοχών που έχουν πληγεί, με έμφαση σε όσες από αυτές έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες.  

Από την Ορνιθολογική ΕταιρείαΠέρα από τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, σε μια προσπάθεια άμεσης ανακούφισης των πληθυσμών της πανίδας ζητούμε:  

Αμεση απαγόρευση του κυνηγιού σε όλες τις καμένες εκτάσεις και τις άκαυτες «νησίδες» δάσους.  

Αμεση αναστολή του κυνηγιού σε όλη την επικράτεια των πληγέντων νομών από τις πρόσφατες πυρκαγιές έως και τις 15 Σεπτεμβρίου. Σε αυτή την περίοδο, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να προβούν σε έλεγχο και αξιολόγηση των περιοχών περιφερειακά των καμένων, ώστε να προταθούν συγκεκριμένες και οριοθετημένες περιοχές στις οποίες εφέτος θα υπάρξει απαγόρευση κυνηγιού στη λογική των καταφυγίων άγριας ζωής. Στις περιπτώσεις που τα αρμόδια κλιμάκια δεν προλάβουν την οριοθέτηση των περιοχών, θα πρέπει να συνεχιστεί η αναστολή του κυνηγιού μέχρι την οριοθέτηση των ζωνών αυτών. Είναι ευνόητο ότι σε νομούς με εκτεταμένες ζημιές πιθανόν να χρειαστεί η αναστολή του κυνηγιού να έχει μόνιμο χαρακτήρα για τη φετινή χρονιά.  

Αμεση έκκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προτροπή της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος προς τους κυνηγετικούς συλλόγους να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους τουλάχιστον μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. 

 Η επόμενη μέρα θα είναι σίγουρα μακριά και δύσκολη. Τα μέτρα διαχείρισης και η προσπάθεια που απαιτείται για να κλείσουν οι πληγές θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ξεπερνά τα στενά πλαίσια μιας τετραετίας. Ως εκ τούτου, θα περιμέναμε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να κινηθεί με πολύ μεγαλύτερη αμεσότητα και αποφασιστικότητα από αυτήν που επέδειξε με τις χθεσινές του αποφάσεις. Ζητούμε από την πολιτεία να επιδείξει την σοβαρότητα που επιβάλλεται και να καταβάλει την προσπάθεια που απαιτείται για την αποκατάσταση των πληγών, όχι απλώς μια οικολογικής ζημιάς αλλά μιας εθνικής τραγωδίας. 

 

Ημερ/νία: 30-08-200716ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1189