Και τέταρτη νεκρή αρκούδα στο νομό Γρεβενών
Ημερομηνία Friday, September 07 @ 21:52:02 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
03/09/2007

ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΝΕΚΡΗ ΑΡΚΟΥΔΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΡΕΒΕΝΩΝ !!!!

Ο απολογισμός του φετινού καλοκαιριού για τον πληθυσμό αρκούδας στην περιοχή Γρεβενώνείναι ιδιαίτερα βαρύς!

Στις 3 νεκρές αρκούδες του Ιουλίου, προστέθηκε και μια τέταρτη που βρέθηκε νεκρή από την ομάδα της «Καλλιστώ» το Σάββατο 01.09.07 κοντά στις πηγές του ποταμού Βενέτικου πολύ κοντά στο Δ.Δ. Αλατόπετρας του νομού Γρεβενών. Η οργάνωσή μας ειδοποιήθηκε μέσω του τοπικού της συνεργάτη από δημοτική υπάλληλο του Δήμου Θ. Ζιάκα. Η αρκούδα βάρους περίπου 130 κιλών, ήταν ενήλικη, θηλυκή και κείτονταν νεκρή με μορφασμό σπασμού χωρίς εμφανές τραύμα από πυροβόλο όπλο, γεγονός που δημιουργεί βάσιμες υποψίες για τη σκόπιμη εξόντωσή της με τη χρήση δηλητηριασμένου δολώματος.

Σύμφωνα με μια πρώτη αυτοψία που έκαναν οι κτηνίατροι της «Καλλιστώ», υπήρχαν και όλες οι γνώριμες σχετικές ενδείξεις: Η αρκούδα βρέθηκε δίπλα σε νερό (τα ζώα που δηλητηριάζονται αναζητούν αμέσως νερό για να αποβάλλουν τις τοξίνες), ενώ η στάση του ζώου πρόδιδε βασανιστικό θάνατο με σπασμούς και πρήξιμο της κοιλιάς, που συνεπάγεται κατανάλωση δηλητηρίου. Η «Καλλιστώ» καταδικάζει απερίφραστα αυτή την ενέργεια που πλήττει για άλλη μία φορά τον ευάλωτο πληθυσμό αρκούδας της Πίνδου (συνολικά είναι το γνωστό περιστατικό εξόντωσης αρκούδας με δηλητήριο από το 2000 και το τρίτο μέσα στο 2007) αλλά και καταδικάζει συνολικότερα για άλλη μια φορά την ολέθρια για όλη την άγρια πανίδα πρακτική της χρήσης των δηλητηριασμένων δολωμάτων. Να σημειωθεί ότι πριν ένα μήνα, στην ίδια περιοχή, είχε εντοπιστεί και άλλη νεκρή αρκούδα, από το ίδιο αίτιο. Με αφορμή το σοβαρό αυτό πρόβλημα η «Καλλιστώ» συνέταξε και έστειλε πρόσφατα ειδικό υπόμνημα τόσο προς τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες όσο και προς την αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και στον ίδιο τον Επίτροπο Περιβάλλοντος κ. Στ. Δήμα, μέσω του οποίου ζητείται να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης για την εφαρμογή/ενεργοποίηση ειδικών γεωργοπεριβαλλοντικών μέτρων στην 4η προγραμματική περίοδο (2007-2013).

Τα μέτρα αυτά έχουν σχεδιαστεί για την επιχορήγηση-υποστήριξη παραγωγών στην εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως ηλεκτροφόρες περιφράξεις, ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης κοπαδιών κ.λπ., που αποσκοπούν στην ελάττωση των ζημιών από αρκούδα στην παραγωγή και επομένως των κινήτρων εξόντωσής της από τους παραγωγούς. Υπενθυμίζουμε ότι η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενο είδος σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Παράλληλα, η «Καλλιστώ» θα συνεχίσει να εργάζεται ενημερώνοντας τους παραγωγούς για την ύπαρξη και επιχορήγηση προληπτικών μέτρων, αλλά και να πιέζει τις αρμόδιες υπηρεσίες να αξιοποιήσουν άμεσα τα ανάλογα κοινοτικά κονδύλια, στο πλαίσιο των γεωργο-περιβαλλοντικών μέτρων, δεδομένου ότι στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο (Γ΄ ΚΠΣ) παρατηρήθηκε, δυστυχώς, μια απογοητευτική ολιγωρία από πλευράς περιφερειακών υπηρεσιών.

Για περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Μερτζάνης (6999-230693)

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία τουφυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

Νικηφόρου Φωκά 5, 54621 Θεσσαλονίκη. Τηλ: 2310 25 25 30, Φαξ: 2310 27 21 90
www.callisto.gr

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1156