Ευρωκοινοβούλιο: στοπ στην αναθεώρηση του αρθρου 24
Ημερομηνία Friday, September 07 @ 21:37:29 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΣΤΟΠ στην αναθεώρηση του 24 ζητεί το Ευρωκοινοβούλιο
ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ: Ευρωφρένο στη δασοκτονία
Του Νίκου Ρούσση sisour@otenet.gr

Ηχηρό ράπισμα δέχτηκε ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής από τη χθεσινή απόφαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την οποία συνιστάται, με αυστηρό τρόπο, στην ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην τροποποίηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Η έγκριση του σχετικού ψηφίσματος από τη συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών όλων των πολιτικών ομάδων αποτελεί κόλαφο για τις επιλογές του πρωθυπουργού, που, ως γνωστόν, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής προσπάθειας για αναθεώρηση του άρθρου.

Στοπ στα αυθαίρετα

Με το ψήφισμά του, το Ευρωκοινοβούλιο απαιτεί να καταδικαστεί κάθε πρακτική νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση και ζητεί να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24).

Με την απόφαση αυτή, η Ευρωβουλή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ελληνική κυβέρνηση ότι, στην περίπτωση που υπάρξει τροποποίηση του εν λόγω άρθρου, δεν αποκλείεται, όπως διευκρίνιζαν διπλωματικές πηγές στο Στρασβούργο, να μη δοθούν στους πληγέντες από τις πυρκαγιές τα κοινοτικά κονδύλια που έχουν ήδη προβλεφθεί.

Διαμάχη

Το άρθρο 24 βρέθηκε στο επίκεντρο διαμάχης μεταξύ της ομάδας των Σοσιαλιστών και των Ευρωλαϊκών.

Η διαμάχη κορυφώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης του κοινού ψηφίσματος της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα, όταν οι ευρωβουλευτές του Λαϊκού Κόμματος (και εκείνων της Ν.Δ. συμπεριλαμβανομένων) δεν υποστήριξαν τροπολογία της ομάδας των Πρασίνων, με την οποία ζητούνταν να σταματήσει κάθε προσπάθεια τροποποίησης του άρθρου 24.

Το γεγονός κατήγγειλε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ Στ. Λαμπρινίδης και επιβεβαίωσε στην «Ε» ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Ι. Βαρβιτσιώτης, που διευκρίνισε ότι «στην απόφασή του αυτή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα οδηγήθηκε επειδή θεώρησε ότι η υπερψήφιση της τροπολογίας θα συνιστούσε ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας-μέλους της Ε.Ε.».

Η υπερψήφιση, όμως, της σχετικής τροπολογίας από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές πτέρυγες του Ευρωκοινοβουλίου και η προσυμφωνημένη ανάγκη, το ψήφισμα για τις πυρκαγιές στην Ελλάδα να τύχει της ομόφωνης έγκρισης της ολομέλειας, ανάγκασαν το σύνολο των ευρωβουλευτών του Λαϊκού Κόμματος να ακολουθήσουν το ρεύμα της πλειοψηφίας και να συνηγορήσουν στα εξής:

«Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλες οι καμένες δασικές εκτάσεις θα συνεχίσουν να είναι δάση και θα περιληφθούν σε προγράμματα αναδάσωσης.

Να μην επιτραπεί καμία αλλαγή όσον αφορά τη χρήση της γης.

Να καταδικαστεί κάθε πρακτική νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε προστατευόμενες περιοχές και σε περιοχές, που δεν επιτρέπεται γενικά η δόμηση και ζητείται να σταματήσει άμεσα κάθε προσπάθεια μείωσης της προστασίας των δασών μέσω τροποποιήσεων του Ελληνικού Συντάγματος (άρθρο 24)».

Κτηματολόγιο

Με το ψήφισμα, ζητούνται περισσότερα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τα κράτη-μέλη και την Κομισιόν, απορρίπτονται οι θεωρίες περί «ασύμμετρης απειλής», καθίσταται υποχρεωτική η σύνταξη Κτηματολογίου για τα κράτη-μέλη και ζητείται από την Επιτροπή η άμεση και όσο το δυνατόν ευέλικτη κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί ακόμη τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Ως προς τα αίτια πρόκλησης των πυρκαγιών, η απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου υπογραμμίζει ότι αυτή «είναι αποτέλεσμα ενός αριθμού παραγόντων, στους οποίους συγκαταλέγονται η αλλαγή του κλίματος, ο ανεπαρκής ορισμός και η ανεπαρκής φροντίδα των δασών, ο συνδυασμός φυσικών αιτίων και ανθρώπινης αμέλειας αλλά και οι ανθρώπινες εγκληματικές δραστηριότητες, παράλληλα με την ανεπαρκή εφαρμογή των νόμων που απαγορεύουν την παράνομη οικοδόμηση σε καμένες εκτάσεις».

Συνεπίκουρος της απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, που, μιλώντας για λογαριασμό του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επεσήμανε: «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που δεν έχει Δασολόγιο και Κτηματολόγιο, στην οποία, μάλιστα, επιχειρείται να μειωθεί η προστασία του δάσους με την αναθεώρηση του άρθρου 24. Είναι η χώρα που έχει 2 εκατομμύρια αυθαίρετα, αρκετά απ' αυτά μέσα σε καμένες δασικές εκτάσεις, που παίρνουν ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, ύστερα από ψηφοθηρικές τροπολογίες των κυβερνήσεων».

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 05/09/2007)





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1153