Σταυρόλεξο η δόμηση στο Αιγαίο
Ημερομηνία Saturday, February 18 @ 19:13:09 UTC
Θέμα Νησιά


της Χαράς Τζαναβάρα

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της δόμησης στα νησιά του Αιγαίου, καθώς προς νέο «πάγωμα» των οικοδομικών εργασιών, τουλάχιστον ώς το τέλος του χρόνου, προσανατολίζεται το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την εκτός σχεδίου περιοχή της Μυκόνου, καθώς και σε συγκεκριμένες ζώνες της Ανδρου.



Είναι ένα μέτρο-ασπιρίνη που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2003 και είχε στόχο την περιφρούρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των δύο νησιών μέχρι τη θεσμοθέτηση μόνιμων κανόνων προστασίας τους.

*Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου τα οικόπεδα πρέπει πλέον να διαθέτουν εμβαδόν τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων για να εκδοθεί νόμιμη άδεια δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η επιφάνεια αυξάνεται στα 6 ή και 8 στρέμματα αν το ακίνητο βρίσκεται σε προστατευόμενες ζώνες, όπως υγροβιότοποι και αρχαιολογικοί χώροι. Εχουν επίσης καταργηθεί τα «παραθυράκια» που ισχύουν για τις περισσότερες εκτός σχεδίου περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιτρέπουν την έκδοση άδειας ακόμη και σε ιδιοκτησία 750 τετραγωνικών.

*«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των οικισμών βάζει και η άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία για να οικοδομηθεί ένα οικόπεδο πρέπει να διαθέτει πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο. Εξαιρούνται μόνον τα «τυφλά» ακίνητα που υπήρχαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2003.

Το Αιγαίο, βέβαια, μπορεί να «ανήκει στα ψάρια του», αλλά «διοικητικώς» τα νησιά μοιράζονται σε δύο υπουργεία:

*Το υπουργείο Αιγαίου έχει λόγο για τη δόμηση σε Σέριφο, Κύθνο, Αμοργό, Κίμωλο, Δονούσα, Ανω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη, Σίκινο, Φολέγανδρο, Τήλο, Νίσυρο, Χάλκη, Μεγίστη, Κάσο, Τέλενδο, Ψέριμο, Αστυπάλαια, Λειψώ, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Αγιο Ευστράτιο, Οινούσες, Ψαρά, Φούρνους και Θυμιανά. Με ευθύνη του Νίκου Σηφουνάκη είχαν προωθηθεί 30 διατάγματα με ειδικούς όρους δόμησης για κάθε νησί.

Με άλλα 50 διατάγματα έχουν τεθεί επίσης αυστηροί κανόνες προστασίας για πάνω από 50 παραδοσιακούς οικισμούς σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Κοινός παρονομαστής, η απαγόρευση των οικοδομικών συνεταιρισμών και το πριμ επιπλέον 30 τετραγωνικών στα 150 που προβλέπει ο νόμος για οικοδομές που κατασκευάζονται από πέτρα. Επίσης τα νέα κτίρια είναι μονώροφα, με μέγιστο ύψος τα 4,5 μέτρα αντί των 7,5, ενώ απαγορεύνται οι πισίνες.

*Στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανήκουν τα υπόλοιπα νησιά. Θεσμοθετήθηκαν ειδικά διατάγματα για την Πάτμο, τη Σίφνο και την Τήνο, ενώ τα σχέδια για την Ανδρο, την Ιο, τη Σύρο και κυρίως τη Μύκονο πηγαινοέρχονται εδώ και χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις εκτός σχεδίου περιοχές μπορεί να χτιστούν κατοικίες έως και 200 τετραγωνικά, αλλά καθορίζονται αυστηροί όροι ειδικά για την απόσταση των νεών οικοδομών από τη γραμμή του αιγιαλού, που ορίζεται στα 50 και κατά περίπτωση στα 100 μέτρα.

*Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ισχύουν οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα με μεγάλη κλίση. Ο νόμος 3212 προβλέπει ότι αν το έδαφος έχει κλίση πάνω από 35%, τότε τα υπόγεια που υπερβαίνουντο 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Με αυτό το μέτρο μπαίνει φρένο στις μεζονέτες και τα «πλέι ρουμ» που ξεφυτρώνουν με τη μορφή των δήθεν υπογείων. Αυτό σημαίνει ότι μια εκτός σχεδίου οικοδομή, μαζί με τα υπόγεια, δεν μπορεί να έχει εμβαδόν πάνω από 240 τετραγωνικά.

«Τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια», μας λέει ο πρώην υπουργός και σημερινός ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης.

-Επισημαίνει ότι τα ειδικά διατάγματα για τη Σάμη και τον Αγιο Ευστράτιο εγκρίθηκαν από το ΣτΕ τον περασμένο Μάρτιο αλλά μέχρι τώρα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αιγαίου δεν έχει ολοκληρώσει το καθαρογράψιμο και την ενσωμάτωση κάποιων παρατηρήσεων.

-Στα... αζήτητα και το φιλόδοξο πρόγραμμα για την «απόσυρση» των κτισμάτων ή κάποιων τμημάτων τους που υποβαθμίζουν το τοπίο. Ο νόμος 3201, που ψηφίστηκε και ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε κίνητρα για την κατεδάφιση «παράφωνων» οικοδομών με την καταβολή αποζημίωσης ίσης με το 150% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που γκρεμίζεται. Επιπλέον εκπίπτει από το φορολογούμενο εισόδημα του ιδιοκτήτη το 100% της δαπάνης για την ανακαίνιση ή την ανοικοδόμηση του κτιρίου.

(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 25/07/2004)



4ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=115