Λατομεία
Ημερομηνία Saturday, February 18 @ 19:10:27 UTC
Θέμα Νησιά


Υπάρχει μέγα πρόβλημα στη λειτουργία των λατομείων στα νησιά του Αιγαίου.
Τα περισσότερα νησιά, σαν κλειστά οικοσυστήματα που είναι δεν αντέχουν νέες εξορυκτικές δραστηριότητες και  νέα λατομεία ενώ και τα παλιά εξαντλούνται.

Σε πάρα πολλά νησιά, ιδιώτες αλλά και Δήμοι, με μηχανικά σφυριά σπάνε βραχώδεις σχηματισμούς, εξάρσεις, ολόκληρες πλαγιές που χρήζουν προστασίας από το νόμο για να χρησιμοποιηθούν οι πέτρες ως οικοδομικά υλικά.
Ενεργά λατομεία παραγωγής αδρανών υλικών και εξόρυξης μαρμάρου υπάρχουν διάσπαρτα στα περισσότερα νησιά, τα οποία στην πλειονότητά τους  λειτουργούν χωρίς άδειες ή με παράνομες (ληγμένες) άδειες, χωρίς να υφίστανται κανέναν έλεγχο, χωρίς να παίρνουν μέτρα προστασίας ή φροντίδα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και χωρίς να έχουν υποχρεωθεί να κάνουν ποτέ Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σε προστατευόμενες περιοχές με κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία δεν έχουν θέση λατομεία με όλες τις οχλούσες συνοδευτικές εργασίες που αυτά συνεπάγονται, θέλουμε να ζητήσουμε από την υπηρεσία σας να γνωμοδοτήσει αρμοδίως για την λειτουργία λατομείου μέσα σε προτεινόμενη περιοχή NATURA 2000.

Στη Σαντορίνη υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία λατομείου μέσα στη περιοχή NATURA και δίπλα σε βυζαντινά μνημεία και σε νηπιαγωγείο. Επίσης σε άλλο σημείο του νησιού γίνεται συστηματικά παράνομη εξόρυξη ελαφρόπετρας.
Στο  λατομείο στη θέση Λαγκάδες ή Κατεφιό του Δ.Δ. Καμαρίου, η εταιρία εξορύσσει εδώ και αρκετά χρόνια αδρανή υλικά χωρίς να έχει κάνει ποτέ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις επιπτώσεις των εργασιών του.
Κατόπιν πιέσεων από περιοίκους, αναγκάστηκε, για να συνεχίσει την λειτουργία του απρόσκοπτα, να παρουσιάσει στο Δημοτικό και Νομαρχιακό συμβούλιο μια ΜΠΕ. Όμως, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παρουσιάστηκε βρίθει ανακριβειών.

Στη Νάξο υπάρχουν πολλές λατομικές και εξορυκτικές δραστηριότητες στον τομέα των αδρανών υλικών και της εξόρυξης μαρμάρου,  το οποίο εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό.
Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες και επιχειρήσεις λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς άδειες, χωρίς έλεγχο, με παράνομες άδειες και χωρίς να παίρνουν μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Υπάρχει νταμάρι αδρανών υλικών πάνω κυριολεκτικά στον επαρχιακό δρόμο Χώρας-Ποταμιάς-Χαλκείου, που έχει ξεκοιλιάσει το βουνό και καμιά υπηρεσία δεν ασχολείται.
Υπάρχει λατομείο μαρμάρου στην κορυφή του βουνού στον Κινίδαρο Νάξου, του οποίου τα λατομικά υλικά κυριολεκτικά φτάνουν και πέφτουν στο οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου Χώρας-Κινιδάρου-Ορεινής Νάξου, με κίνδυνο ατυχημάτων και ουδείς ενοχλείται. Δεν γίνεται βέβαια λόγος για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, το οποίο καταστρέφεται κατά τρόπο βάρβαρο.

Στην Πάρο λειτουργεί σύγχρονο λατομείο δίπλα στο αρχαίο  λατομείο και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των αρχαίων στοών λόγω των συχνών εκρήξεων. Παράλληλα τα αδρανή υλικά φεύγουν προς πάσαν κατεύθυνση από την Πάρο.

Στο Βρούτσι-Αμοργού λειτουργεί παράνομο λατομείο.

Επίσης στις Ποίσσες-Κέας, όπως και σε διάφορα άλλα σημεία του νησιού, γίνεται παράνομη εξόρυξη σχιστόλιθων.

Στη Σύρο το λατομείο, επινοικιασμένο σε γαλλική εταιρεία, λειτουργεί σε καθεστώς ασάφειας. Τα αδρανή υλικά υποτίθεται ότι παράγονται για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού, όμως μεγάλο μέρος εξάγεται. Λόγω της έλλειψης προστατευτικών φραγμάτων, με κάθε βροχή, παρασύρεται άφθονο χώμα στη θάλασσα με αποτέλεσμα ο βυθός στον κόλπο του Κινιού να έχει σκεπαστεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης, να έχει καταστραφεί η ποσειδωνία, να μην οξυγονώνεται το νερό και να έχει νεκρωθεί η θάλασσα σε μεγάλο μέρος του κόλπου.

Στην Τήνο, το βόρειο μέρος του νησιού έχει χαθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επειδή οι εξορύξεις του μαρμάρου γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται δίπλα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα ένα ολόκληρο κομμάτι του νησιού να έχει εντελώς βυθιστεί.

Και ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τη Μήλο. Εκεί οι μεγάλες εταιρίες εξόρυξης μεταλλευμάτων έχουν τεράστια δύναμη,  ελέγχουν τον τύπο, ενώ στις εξορύξεις δουλεύουν 500 Μηλιοί. Ευτυχώς, σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που είχαν τη δύναμη ν’ αντιδράσουν στα σχέδια της εταιρίας ΜΙΔΑΣ, που είχε ξεκινήσει έρευνες για χρυσό και σταμάτησαν τη δημιουργία ενός μεταλλείου χρυσού που θα είχε  καταστροφικές συνέπειες για τη θάλασσα του Αιγαίου.

Η αρμόδια για την έκδοση των σχετικών αδειών και τον έλεγχο αυτών των δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων, υπηρεσία, είναι απούσα, απλά υπογράφει και εκδίδει άδειες χωρίς να προβαίνει στους απαιτούμενους ελέγχους και πολλά λέγονται για τον τρόπο λειτουργίας της.

Η υπηρεσία Βιομηχανίας Κυκλάδων είναι ανύπαρκτη και υποστελεχωμένη.
Επιβάλλεται να ελεγχθούν επισταμένος από την αρχή όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί, να ανακληθούν οι παρανόμως εκδοθείσες, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι και να κλείσουν αμέσως όλα τα λατομεία που λειτουργούν παράνομα. Πρέπει επίσης να εφαρμοστεί και στη Νάξο η υποχρέωση των επιχειρήσεων αυτών να παίρνουν μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΓΑΙΟΥ



4ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=114