Νάξος, συνέντευξη με το Δήμαρχο
Ημερομηνία Saturday, August 18 @ 13:31:20 UTC
Θέμα Νάξος


Συνέντευξη με τον Δήμαρχο Νάξου

Της Κατερίνας ΜπαλαγούραΚε Δήμαρχε, πόσες αλυκές χαρτογραφημένες υπάρχουν στη Νάξο;
-Είναι πολλές Οι αλυκές εκτείνονται από το εκκλησάκι του Αγ. Προκοπίου και φτάνουν- στο νότιο μέρος μιλάμε πάντα- μέχρι το Πυργάκι. Υπάρχουν μικρές λίμνες που είναι δίπλα στη θάλασσα. Καθώς επίσης, στο βόρειο μέρος υπάρχει της Γαλήνης Εγγαρών μια μικρή αλυκή.

Η ποιο μεγάλη από αυτές;
-Θα μπορούσα να πω, η πιο γραφική, είναι του Αγ. Προκοπίου, η οποία αλλάζει χρώματα, παίρνει διάφορους χρωματισμούς κατά τη διάρκεια του έτους.

Ποιο είναι το μέτρο και το βάθος κάθε αλυκής;
-Δεν έχει γίνει τέτοια χαρτογράφηση. Εκτείνετε, σε κάποια εκατοντάδες στρέμματα η κάθε αλυκή.

Υπήρξε εξαγωγή αλατιού από τις αλυκές;
-Τα παλιά χρόνια το αλάτι το προμηθεύονταν οι ναξιώτες από τις αλυκές. Είχε μια παράδοση σ’ αυτό.

Υπάρχουν πολλά σπάνια είδη πουλιών που βρίσκουν καταφύγιο στις αλυκές. Που αποδίδεται το φαινόμενο αυτό;
-Στην κεντρική θέση που έχει η Νάξος στο Αιγαίο. Είναι ενδιάμεσο στάδιο.

Υπάρχει συνεργασία μεταξύ του Δήμου Νάξου και των οικολογικών / ορνιθολογικών οργανώσεων;
-Βεβαίως υπάρχει συνεργασία Μάλιστα τον περσινό χρόνο τους είχαμε διαθέσει στην κεντρική πλατεία χώρο για να εγκαταστήσουν περίπτερο, για ενημέρωση του κοινού.

Σε περίπου 15 μέτρα απόσταση από την αλυκή του Αγ Προκοπίου υπάρχει ένα πολύ σπάνιο είδος άμμου. Έχουν ληφθεί μέτρα για την προστασία της παραλίας του Αγ Προκοπίου;
-Έχουν ληφθεί μέτρα και είναι ορατά Έχουμε τοποθετήσει ένα φράχτη με χοντρά ξύλα για να προστατεύουμε το περιβάλλον, την άμμο, αλλά και αυτά τα μικρά κρινάκια που φύονται στην περιοχή, γιατί πριν τοποθετήσουμε αυτόν τον ξύλινο φράχτη στην περιοχή, ο καθένας πήγαινε με το αυτοκίνητό του, με το τζιπ του -οι νεόπλουτοι- χωρίς να λογαριάζουν την άμμο, χωρίς να λογαριάζουν το περιβάλλον.

Το γεγονός ότι το καλοκαίρι τα νερά από την αλυκή αποτραβιόνται, οπότε μένει αρκετά συμπαγές έδαφος με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα άτυπο πάρκινγκ, δημιουργεί οικολογικό πρόβλημα;
-Κοιτάξτε, δεν θέλουμε να κάνουμε με φράχτες γύρω-γύρω όλο τον τόπο Δεν είναι σωστό Αφιέμεθα στη συνείδηση του καθενός, γιατί δεν έπεται ότι ο καθένας πρέπει να έχει έναν αστυνομικό δίπλα του για να σέβεται το περιβάλλον.

Φημολογείται ότι κάποια ξενοδοχειακά συγκροτήματα ρίχνουν λήμματα μέσα στην αλυκή Έχετε λάβει γνώση γι’ αυτές τις ενέργειες;
-Αυτή τη φημολογία την είχαμε ακούσει και εμείς και κάναμε προσπάθειες, κάναμε «τομές» και δεν διαπιστώσαμε κάτι τέτοιο. Εκείνο που έχει σημασία σχετικά μ’ αυτό είναι ότι αφ’ ενός έχουμε πάρει τα λήμματα, στο μεγαλύτερο βαθμό, από όλες τις περιοχές, έστω με δίκτυα αποχέτευσης -μικρού βεληνεκούς-. Υπάρχει μια μελέτη που βρίσκεται στο τέλος της, η οποία προβλέπει να παρθούν τα λήμματα από τη Στελίδα μέχρι το Αλυκό, όλο αυτό το νότιο μέρος για να σώσουμε τις θάλασσές μας και το περιβάλλον. Αυτό το έργο θα στοιχίσει πάνω από 10 εκ.€. Ευελπιστούμε ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα κατοχυρώσουν αυτό το έργο που έχει σχέση με τις παραλίες.

Ποια πιθανότητα υπάρχει να μετατραπεί η αλυκή του αεροδρομίου» σε πάρκινγκ και γνωρίζεται αν υπάρχει άλλος μεγάλος χώρος διαθέσιμος για στάθμευση;
-Δεν έχουμε σκεφτεί να μετατρέψουμε την αλυκή σε πάρκινγκ, τουλάχιστον η δημοτική αρχή δεν έχει σκεφτεί κάτι τέτοιο. Τουναντίον, να εμπλουτίσουμε έχουμε σκέψη, είμαστε στο ξεκίνημα συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Αθηνών για να κάνουμε μελέτη για να ρίχνουμε τα καθαρά λήμματα από το βιολογικό στη λίμνη, ώστε να την εμπλουτίσουμε, η οποία ξηραίνεται (σσ η αλυκή δίπλα στο αεροδρόμιο) οπότε και τα αποδημητικά πτηνά να έχουν νερό όλη την περίοδο.

Ποιος έχει την ευθύνη για τη χωματερή που δημιουργήθηκε στη μικρή αλυκή, πλησίον του χωματόδρομου προς το χωριό Αγ Αρσένιος;
-Την ευθύνη την έχει από μόνος του ο κάθε ιδιώτης, που κάνει αυτό το έγκλημα Ο Δήμος δεν έχει δημοτική αστυνομία, δυστυχώς, για να αστυνομεύσει περισσότερο αυτή την περιοχή, έχουμε καταφύγει κατ’ επανάληψη στους αρμόδιους και ο πρόεδρος του χωριού κ Μετζουβής, έχουμε στείλει ανθρώπους στον εισαγγελέα αλλά και έχουν επιβληθεί πρόστιμα. Τίποτα περισσότερο δεν μπορεί να γίνει Δεν μπορούμε να βάλουμε φρουρά μέρα νύχτα για να φυλάμε.

Δεν μπορεί ο δήμος να τοποθετήσει κάδους;
-Κάδους βάζουμε αλλά εκεί πάνε τα οικοδομικά υλικά, δεν πάνε τα οικιακά απορρίμματα, γιατί για τα οικιακά απορρίμματα έχουμε βάλει σ’ όλη τη Νάξο

Η πιθανότητα να φέρεται στη Νάξο κάδους κομποστοποίησης ποια είναι;
-Είναι σε εξέταση και βρίσκεται σε συνδυασμό με το νέο ΧΥΤΑ που θα δημιουργηθεί στη Νάξο Είναι σε πλήρη εξέλιξη, έχει βρεθεί ο χώρος και γίνεται η μελέτη (7-8 μελέτες) Το έργο θα στοιχίσει πάνω από 1,5 δις σε δραχμές. Θα είναι κατά τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές Μέσα σε μία πενταετία θα πρέπει να έχει λειτουργήσει, αν δεν έχουμε προβλήματα, γιατί έχουμε κάποιες προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Υπάρχει προς το παρόν χωματερή η οποία να καλύπτει τις ανάγκες των κατοίκων;
-Υπάρχει χωματερή που λειτουργεί, η οποία βέβαια δεν είναι εκείνη που προβλέπεται από τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Αλλά πάνε σε 1000 ή 1500 μέτρα από όπου βρίσκονται, επειδή δεν θέλουνε να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις. Πάνε οι διάφοροι, γκρεμίζουν το σπίτι τους και μεταφέρουν τα μπάζα και τα τσιμέντα (1-2 φορτηγά). Και όλα αυτά γιατί δεν διανύουν απόσταση 7-8 χιλιομέτρων που βρίσκεται η χωματερή του δήμου. Ταμπέλες έχουν μπει, έχει περιφραχθεί, αλλά δεν σέβονται τίποτα. Πάνε σε ώρες που δεν τους βλέπει κανείς και τα ρίχνουν.

Ευχαριστώ.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1082