Κέρκυρα, τοξικά κάλυψαν την πόλη
Ημερομηνία Sunday, August 12 @ 21:28:26 UTC
Θέμα Νησιά


ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΟΞΙΚΟΥ ΕΝΤΟΜΟΚΤΟΝΟΥ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
25/7/07

Τον τελευταίο ενάμισι μήνα μας προξένησε εντύπωση το ότι:
Πολλοί κάτοικοι του κέντρου της πόλης παραπονιούνταν ότι, κάθε τόσο, έχουν έντονο πονοκέφαλο, ναυτία, βήχα, τάση για εμετό και ένιωθαν κάψιμο στις αναπνευστικές οδούς.
Ταυτόχρονα παρατηρήσαμε ότι κάθε τόσο εξαφανίζονται για αρκετές μέρες τα τζιτζίκια από τα δένδρα, σε διάφορα σημεία της πόλης.
Στείλαμε τυχαία δείγματα τα οποία πήραμε από σπίτια στις γύρω περιοχές στο Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών για ανάλυση. Πριν λίγες μέρες, λάβαμε την πρώτη απάντηση αναφορικά με τα πρώτα δείγματα που στείλαμε.

Η σχετική ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ για το πόρισμα από τις αναλύσεις ήταν καταπέλτης και αναφέρει ότι:
Ανευρέθησαν πολύ μεγάλες ποσότητες του τοξικού εντομοκτόνου “Temephos” στα δείγματα αυτά.
Συγκεκριμένα, σε βάζο που περιείχε υπολείμματα από μέλι, βρέθηκε ποσότητα «έξι φορές μεγαλύτερη από το όριο ασφαλείας και σε δοχεία που περιείχαν νερό βρέθηκαν ποσότητες μέχρι και 14 φορές μεγαλύτερες από το όριο ασφαλείας».
Και τα δύο δείγματα ήταν ανοικτά και εκτεθειμένα στην ατμόσφαιρα κατά την διάρκεια όλων αυτών των ημερών.

Μετά από τα πρώτα αυτά αποτελέσματα, δεν χωράει αμφιβολία ότι:
Πολλά σημεία του κέντρου της πόλης, ψεκάστηκαν επανειλημμένα και με πολύ μεγάλη ποσότητα, αυτού του πολύ ισχυρού και τοξικού εντομοκτόνου!
Το εντομοκτόνο αυτό, δεν είναι άλλο από αυτό που χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση των κουνουπιών. (LD50 και LC50, δραστικά στοιχεία του οργανοφωσφορικού “Temephos”), όπως αναφέρει το ΠΑΚΟΕ στην απάντηση του.
Το “Temephos”, είναι πιο τοξικό από το Lebaycid, και έχει αρχίσει η απόσυρσή του στην Ε.Ε. εδώ και αρκετό καιρό, όπως και το Lebaycid. Είναι «γενικό εντομοκτόνο», γι’ αυτό εξοντώνει και τα Τζιτζίκια. Το σκεύασμα αυτό τώρα πια, αγοράζεται και «στοκάρεται» από κάποιους στην χώρα μας, όπως έγινε και με το Lebaycid. Κάποιοι μας περνάν για «τριτοκοσμικούς» και προσπαθούν να το ξεφορτωθούν πάνω μας! Επίσης, υπάρχουν φόβοι για υπολειμματικότητα ακόμα δυο άλλων εντομοκτόνων (οι αναλύσεις συνεχίζονται).

Ο κίνδυνος για την υγεία μας είναι μεγάλος, μια και απαγορεύεται αυστηρά η χρήση του σε κατοικημένες περιοχές. Δεν έγινε απλός ψεκασμός αλλά κυριολεκτικά «βομβαρδισμός» των περιοχών με αυτό. Οι ψεκασμοί επαναλαμβάνονται σε τακτικά διαστήματα και συνεχίζονται ακόμα, πράγμα που θέτει τον πολίτη σε έναν πιθανό σοβαρό (ακόμα και πολύ σοβαρό) κίνδυνο, εν αγνοία του.

Ποιοι αποφάσισαν να κάνουν ένα τέτοιο έγκλημα; Για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα πρέπει επιτέλους να αποδοθούν ευθύνες.
Φαίνεται ότι, με τις ιδιωτικές πρωτοβουλίες οι οποίες ξεκίνησαν και δεδομένου του πανικού ότι καθυστέρησε η κουνουποκτονία, η κατάσταση τέθηκε εκτός ελέγχου. Κάποιοι δεν έχασαν την ευκαιρία και αποφάσισαν να αυθαιρετήσουν και μάλιστα με τόσο επικίνδυνο τρόπο προσπαθώντας, προφανώς να εξοντώσουν τα «ακμαία» κουνούπια.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας καλεί τους Κερκυραίους να είναι από εδώ και στο εξής ιδιαίτερα προσεκτικοί: Όποιος συμπολίτης μας δει κάποιον, ή κάποιους να ψεκάζουν, όποιοι και να είναι αυτοί, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ή της νύκτας να επικοινωνήσει αμέσως μαζί μας σε ένα από τα τηλέφωνα: 6938712638, 6945808804 ή 6979609949.

Αυτοί που αυθαιρέτησαν κατά τέτοιο εγκληματικό τρόπο θα πρέπει να τιμωρηθούν από την δικαιοσύνη. Ποιος τους πλήρωσε να κάνουν κάτι τέτοιο;
Η ΠΕΠΚΕ συνεχίζει να μαζεύει στοιχεία.
Επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει οι Κερκυραίοι να μας βοηθήσουν και να επαγρυπνούν ώστε μόλις αντιληφθούν οποιαδήποτε ψεκαστικά συνεργεία ή μεμονωμένους ψεκαστές να μας ειδοποιήσουν εγκαίρως. Οι ψεκασμοί (αυθαίρετοι και μη), γίνονται συνήθως τα ξημερώματα.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με τα πορίσματα και τις αναλύσεις, όποιος θέλει, μπορεί να επικοινωνήσει με το ΠΑΚΟΕ, τηλ 210 – 8100804, κο Χριστοδουλάκη.
Προσοχή: Η μεγάλη υπολειμματικότητα επικαθισμένης ουσίας που βρίσκουμε, δείχνει ότι έγινε μια πολύ μεγάλη κατάχρηση του σκευάσματος. Αν κάποιοι αμφιβάλλουν για όλα αυτά, μπορούν να έλθουν (σήμερα) να επιλέξουν και να μας υποδείξουν ποια αντικείμενα (και ποια φύλλα δένδρων) να σταλούν για ανάλυση.
Εμείς θα τους υποδείξουμε την περιοχή.

Προσοχή – προσοχή Κίνδυνος!

Για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας Δημήτρης Φαναριώτης, Πάολο Μελισσάνο, Φάνης Μπόγδος

Το σχετικό πόρισμα του ΠΑΚΟΕ εδώ: http://www.ecocorfu.gr/modules/xcgal/albums/userpics/10001/apo%20pakoe.jpg
Δείτε το: Δημοσίευμα της Εφημερίδας ?ποψη.
Δείτε και τι είπε το: ΤΜΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ σε σχετικές ερωτήσεις της εφημερίδας "?ποψη" και πως το παρουσίασε το Κερκυραϊκό Βήμα
Πλατεία (?νω και Κάτω): Η περιοχή της Κέρκυρας που δέχτηκε το μεγαλύτερο "βομβαρδισμό"
Σημαντικό: Σχόλιο της εφημερίδας ?ποψη, την επόμενη μέρα"
Επίσης: Δείτε το βίντεο απο το σχετικό ρεπορτάζ για τις ειδήσεις του Σκάϊ στις 21:00, την 1-8-2007: Σκάϊ: Κέρκυρα: Αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων
Ελευθεροτυπία 01-08-2007: Temepho-ψεκασμός στους Φαίακες
ΟΙΚΟΚΕΡΚΥΡΑ: http://www.ecocorfu.gr/modules/smartsection/item.php?itemid=79 __________________________________________________________________________________________________ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
30/07/2007
Με «αποσυρμένο» φάρμακο μας ψέκασαν!

?ρχισε προ δεκαετίας η απόσυρση του τοξικού Temephos από όλα τα κράτη της Ε.Ε. με την οδηγία της Κομισιόν «Biocides Directive 98/8/EC»
Η μόνη χώρα που επιμένει στην χρήση του είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που λάβαμε από το τμήμα «Βιοτεχνολογίας, εντομοκτόνων και υγείας» (Biotechnology, Pesticides & Health), του γραφείου Περιβάλλοντος (DG Environment) της Ευρωπαϊκής Κομισιόν.
Για ποιο λόγο η χώρα μας είναι η τελευταία στην Ε.Ε. που ζητάει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση και να της δοθεί άδεια να το χρησιμοποιήσει και πάλι;
Ποιοι αποφάσισαν να προμηθευτούν και για φέτος το αποσυρμένο Temephos το οποίο βρίσκεται σε στοκ εδώ και 10 χρόνια και το οποίο καμία χώρα της Ε.Ε. δεν ζητάει πια παρ’ όλο που η μέθοδος της σταδιακής κατάργησης των φαρμάκων τους το επιτρέπει;
Πως τολμούν οι αρμόδιοι της χώρας μας να επιμένουν στην χρήση ενός τοξικού εντομοκτόνο την στιγμή που οι οικολογικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται είναι και αποτελεσματικότερες;
Η περίπτωση θυμίζει Lebaycid, μόνο που η χρήση του Temephos είναι ακόμα πιο επικίνδυνη.
Σύμφωνα με την επίτροπο του παραπάνω τμήματος της Κομισιόν, η Ελλάδα μπορεί, το αργότερο να το χρησιμοποιήσει μέχρι την 1 Νοεμβρίου του 2007 σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν 2007/70.
Από τις 2 Νοεμβρίου και μετά απαγορεύεται για πάντα η χρήση του και στην Ελλάδα.
Αυτό λοιπόν, δίνει μια πιθανή εξήγηση, για το πόσο «κόπτονταν» και βιαζόταν κάποιοι να κάνουν φέτος κουνουποκτονία. Εξηγεί, πιθανά, επίσης, το πώς είναι δυνατόν κάποιοι να ψέκασαν με τόσο μεγάλες ποσότητες το κέντρο της πόλης (χωρίς να το τσιγκουνευτούν) στοχεύοντας προφανώς τα ακμαία κουνούπια (αλλά και μύγες και άλλα, διότι είπαμε ότι είναι «γενικό εντομοκτόνο»).
Βιάστηκαν να ρίξουν, όσο μπορούν περισσότερο γιατί έτσι και αλλιώς μετά τον Οκτώβρη, όσο μείνει θα πρέπει να το πετάξουν.
Δυστυχώς, από ότι φαίνεται, κάποιοι, δεν είναι ότι νοιάστηκαν για να ανακουφίσουν τους κατοίκους της πόλης από τα κουνούπια, αλλά φοβήθηκαν ότι θα τους λήξει το σκεύασμα, επομένως έκαναν ότι μπορούσαν για να το χρησιμοποιήσουν, να το ξεφορτωθούν.
Πρέπει να τους πούμε και ευχαριστώ;
Καταγελούμε για μια ακόμη φορά τον βάναυσο ψεκασμό της πόλης με μεγάλη ποσότητα του φαρμάκου αυτού. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι παίζουν μαζί μας. (με την υγεία μας, βασιζόμενοι στην άγνοια του κόσμου) Αυτή την φορά όμως, το παράκαναν. Ψεκασμός της πόλης κατ’ αυτό τον τρόπο δεν ξανάγινε. Επιμένουμε ότι πρέπει να ανευρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν από την δικαιοσύνη.

Αγαπητοί συμπολίτες. Μην σταματάτε να επαγρυπνείτε. Προσοχή: Δεν προβλέπονται ψεκασμοί στην πόλη από κανέναν. Αν δείτε κάποιον ή κάποιους να ψεκάζουν, ακόμη και αν δείχνουν επαγγελματίες, ειδοποιείστε μας αμέσως σε ένα από τα τηλέφωνα: 6938712638 – 6945808804 – 6979609949.

Η συμβολή σας στην προσπάθειά μας είναι πολύτιμη. Ευχαριστούμε όσους επικοινώνησαν ήδη μαζί μας δίνοντάς μας στοιχεία.
Για την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας
Φάνης Μπόγος - Πάολο Μελισσάνο – Δημήτρης Φαναριώτης

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1069