Να αποσυρθεί το Σχέδιο ΚΥΑ για το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό
Ημερομηνία Sunday, August 12 @ 12:21:52 UTC
Θέμα Νησιά


Οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό, γιατί:


• Προηγείται η δημιουργία του Εθνικού Χωροταξικού Πλαισίου, κάτι που εκκρεμεί από το 2001, με ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Πώς μπορεί η κυβέρνηση να θεσμοθετήσει Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον Τουρισμό όταν δεν έχει προσχωρήσει ο Εθνικός Χωροταξικός Σχεδιασμός, όταν δεν έχει ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο και όταν δεν έχει προχωρήσει η προστασία των προστατευόμενων μόνο στα χαρτιά βιότοπων του NATURA 2000; Τονίζουμε ότι η δημιουργία και λειτουργία Φορέων Διαχείρισης των περιοχών NATURA 2000 είναι υποχρέωση της χώρας μας με βάση την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, εν τούτοις οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν αφήσει τις περιοχές αυτές έρμαιο στα χέρια καταπατητών και διαφόρων ανεξέλεγκτων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

• Με το Σχέδιο ΚΥΑ για το Ειδικό Χωροταξικό για τον Τουρισμό προωθούνται  ανεξέλεγκτες τουριστικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές NATURA 2000 αλλά και σε ….βραχονησίδες! Η κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα ότι προτεραιότητά της είναι το οικονομικό κέρδος το οποίο τοποθετεί πάνω από την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας. Η προώθηση τουριστικών επενδύσεων σε περιοχές NATURA 2000 πριν τη σύσταση και λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης αυτών των περιοχών δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στις προστατευόμενες περιοχές.

• Θεωρεί τη δημιουργία γηπέδων γκολφ είδος τουρισμού που πρέπει να προωθηθεί κι ας έχει βουίξει ο τόπος για τη λειψυδρία, τον κίνδυνο ερημοποίησης σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σημειώνουμε ότι ένα γήπεδο γκολφ απαιτεί νερό ίσο με αυτό που χρειάζεται μια πόλη 12.000 κατοίκων. Το κυβερνητικό Σχέδιο ΚΥΑ μάλιστα προτείνει τα νέα γήπεδα γκολφ να χωροθετούνται κοντά σε ήδη υπάρχοντα άλλα γήπεδα γκολφ πολλαπλασιάζοντας έτσι τη ζημιά στα υδάτινα αποθέματα και στο περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Χερσόνησος Ηρακλείου που ήδη λειτουργεί ένα γήπεδο γκολφ σε μια περιοχή (Ηράκλειο) που αντιμετωπίζει πρόβλημα λειψυδρίας. Η πρόταση της ΚΥΑ να δημιουργούνται εργοστάσια αφαλάτωσης νερού ή να δηλώνεται ότι έχει εξασφαλισθεί η επάρκεια των υδάτινων αποθεμάτων αφήνει τα περιθώρια για την μη δημιουργία εργοστασίων αφαλάτωσης που κοστίζουν με την εμφάνιση απλώς μιας μελέτης ότι επαρκεί το νερό!

• Προωθεί περιβαλλοντικά επικίνδυνες ρυθμίσεις όπως τις «σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού», που αποτελούν φωτογραφική ρύθμιση για τεράστιες επενδύσεις τύπου Μονής Τοπλού η ΠΟΤΑ Μεσσηνιας με τουριστικά χωριά, γήπεδα γκολφ κλπ, αγνοώντας τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής (ενδεικτικό είναι ότι στην περιοχή Μονής Τοπλού προβλέπεται η δημιουργία 7.000 επιπλέον κλινών και 3.000 εργαζόμενοι σε μια περιοχή που έχει σήμερα μόλις 2.500 κατοίκους!). Τέτοιες επενδύσεις επιτρέπει η ΚΥΑ να γίνουν ακόμη και σε προστατευόμενες φυσικές περιοχές NATURA 2000!

2/8/2007 
Οικολόγοι Πράσινοι
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
http://www.ecogreens.gr/ - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.42119614ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1059