Αθήνα, η πόλη μας ανήκει
Ημερομηνία Sunday, August 05 @ 20:23:12 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ «ΑΘΗΝΑ Η ΠΟΛΗ, Ο ΧΩΡΟΣ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ.
ΜΙΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΝΗΘΑ ΣΤΟΝ ΕΛΑΙΩΝΑ.

Το Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική, Δίκτυο το οποίο έχει δημιουργηθεί για να υπερασπιστεί τον χώρο και την πόλη Αθήνα, από αρχιτέκτονες, εικαστικούς, ανθρωπολόγους θεωρεί εγκληματική απέναντι στους κατοίκους της Αθήνας την καταστροφή της Πάρνηθας ,των δένδρων, των ζώων, των πουλιών και κάθε ζωντανού οργανισμού που βρισκόταν εις αυτή. Η καταστροφή της Πάρνηθας είναι η καταστροφή της Αττικής και οδηγεί τους κατοίκους της σε μια άθλια ζωή.

Μετα από αυτή την καθοριστική καταστροφή οι αρχιτέκτονες κυρίως καλούνται να υπερασπιστούν την Αθήνα και κάθε ελεύθερο χώρο της.

Ο Αριστομένης Προβελέγγιος στο κείμενο του η «Καταστροφή της Πεντέλης» διάλεξη στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, 1982, ανάμεσα στα άλλα αναφέρει προφητικά «το πρόβλημα δεν είναι ότι χάνεται η Πεντέλη, αυτό είναι εξοργιστικό ,πραγματικά όμως χάθηκε η Αττική το λέω ανεπιφύλακτα ,και βρισκόμαστε στα τελευταία της χρόνια . Αν δεν γίνει μια αναμόχλευση σε βάθους των σχέσεων των ανθρώπων που αποτελούν το κοινωνικό σύνολο και αυτών που εκλέγουν για να τους εκφράσουν τότε στα επόμενα χρόνια μπορεί να βρεθούμε σε μια σειρά από τεράστιες δυσκολίες και καταστροφές, σε κατασπατάληση της ζωής που θα γίνεται σ αυτόν τον χώρο μια ασύμφορη ζωή».

Τώρα ακόμη περισσότερο, αισθανόμαστε εκτοπισμένοι ως κάτοικοι, ως πολίτες και ως αρχιτέκτονες και καλούμαστε να δουλέψουμε in situ με τους κατοίκους αυτής της πόλης για το δικαίωμα στον χώρο και στην Αθήνα, για το δικαίωμα στο δάσος της,στα κενά της, για να δημιουργηθεί μαζί με άλλες ομάδες και δίκτυα ένα ισχυρό κίνημα πόλης το οποίο να υπερασπίζεται, ,να προτείνει .

Για να μην κτιστεί τίποτα στην Πάρνηθα και να ξαναφυτευτεί, αλλά και να μην κτιστεί ο Ελαιώνας, τα κενά στον Κεραμεικό και κανένας ελεύθερος χώρος σ αυτή την πόλη.

Το Δίκτυο καλεί αρχιτέκτονες και εικαστικούς να επικοινωνήσουν μαζί μας και να πάρουν μέρος σε σειρά δράσεων που θα οργανώσει στην πόλη της Αθήνας. Το θέμα των δράσεων είναι « Με αφορμή την καταστροφή της Πάρνηθας, ΑΘΉΝΑ, η πόλη, ο χώρος μας ανήκει».
Οι δράσεις προτείνεται να δημιουργούν μια διαδρομή από την Πάρνηθα στον Ελαιώνα επισημαίνοντας και διεκδικώντας ζητήματα της πόλης, σε κάθε ιδιαίτερη τοποθεσία.

Ελένη Τζιρτζιλάκη από το Δίκτυο Νομαδική Αρχιτεκτονική

Αριστομένης Προβελέγγιος Ο οδοιπόρος προς την πηγή, κείμενα πολεοδομικού στοχασμού Γαβριηλίδης , 1990.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1052