ΟικοΚρήτη περιβαλλοντικών οργανώσεων για τις ακτές
Ημερομηνία Tuesday, July 31 @ 23:41:13 UTC
Θέμα Κρήτη


Παγκρήτιο Δίκτυο Περιβαλλοντικών Οργανώσεων 'ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ'
Δελτίο Τύπου, Χανιά, Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΙΣ ΑΚΤΕΣ

Ευρεία Συνάντηση του Παγκρήτιου Δικτύου Περιβαλλοντικών Οργανώσεων "ΟικοΚρήτη" με θέμα τις ακτές της Κρήτης οργανώνεται στα Χανιά το Σάββατο 28 Ιουλίου στις 11 το πρωί.

Οι ακτές της Κρήτης, σημαντική περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta caretta αλλά και τόπος αναψυχής για χιλιάδες ανθρώπους, ντόπιους και επισκέπτες, δέχονται ισχυρές πιέσεις από τον μαζικό τουρισμό και από σχέδια για μεγάλες επενδύσεις (σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στον κόλπο της Μεσαράς, τουριστικά χωριά και γήπεδα γκολφ στο Βάι, συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο στους Αγίους Αποστόλους των Χανίων, γήπεδο γκολφ στα Μάταλα κ.ο.κ).

Στη συνάντηση των Χανίων θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων του νησιού και εθνικές οικολογικές οργανώσεις που οργανώνουν προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη φύση και τις ακτές στην Κρήτη, όπως ο Αρχέλων και το Δίκτυο Μεσόγειος SOS. Θα γίνει, επίσης, αναφορά και στο διεθνές Πρόγραμμα των Γαλάζιων Σημαιών και το ρόλο που προσπαθεί να παίξει στην προστασία των ακτών, με εθνικό συντονιστή του την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης.

Ένα από τα σημαντικότερα θέματα της Συνάντησης θα είναι το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, με το οποίο διαφωνούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι αρμόδιοι επαγγελματικοί φορείς. Συγκεκριμένα, εκφράζονται φόβοι για παράδοση των ακτών της χώρας σε ανεξέλεγκτες επιχειρηματικές δραστηριότητες με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και την προοπτική βιώσιμης ανάπτυξης, σε μια περίοδο μάλιστα κατά την οποία ήδη γίνονται ορατές οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, της ερημοποίησης και του αδιέξοδου μοντέλου του μαζικού τουρισμού.

Η συνάντηση αυτή για τις ακτές και την προστασία τους θα πραγματοποιηθεί στο καφέ «Ταράτσα», στο Ενετικό Λιμάνι των Χανίων και είναι ανοιχτή στους πολίτες και τους αρμόδιους φορείς.

Η Γραμματεία του Δικτύου 'ΟικοΚρήτη'
ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ 'ΟΙΚΟΚΡΗΤΗ'
Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι παρακάτω οργανώσεις (από δυτικά προς ανατολικά):
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΧΑΝΙΩΝ • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ • ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ Α.Π.Ε. ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΡΗΤΗΣ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΟΡΕΙΝΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΑΚΡΥ ΓΙΑΛΟΥ • ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΗΤΕΙΑΣ • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΙΤΑΝΟΥ
e-mail: diktyo@ecocrete.gr, web site: www.ecocrete.gr

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1051