Γ. Παπανδρέου για το Χωροταξικό Τουρισμού
Ημερομηνία Wednesday, July 25 @ 19:32:27 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ερμούπολης στη Σύρο
18 Ιουλίου 2007
.......................................................................................

....Μιλάω για το περιβόητο "ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό" και ειδικά για το άρθρο 9 που αφορά τις λεγόμενες "σύνθετες και ολοκληρωμένες αναπτύξεις τουριστικών υποδομών σταθερού παραθερισμού".

Κάτω από αυτόν τον ωραίο και αθώο τίτλο κρύβεται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα, ένα έγκλημα απέναντί σας και απέναντι στον ελληνισμό. Κρύβονται ρυθμίσεις που θα συνιστούν πραγματικό εφιάλτη για τα νησιά μας.

Ήδη, όλες σχεδόν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων των Κυκλάδων, το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κυκλάδων, ζητούν να αποσυρθεί.

Γιατί;
Διότι με το ψευδώνυμο της ανάπτυξης, δήθεν, της παραθεριστικής κατοικίας, προωθεί προβλέψεις που θα καταστρέψουν τα νησιά μας.
Το ένοχο άρθρο 9, δίνει σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες τη δυνατότητα να χτίσουν σε 150 στρέμματα εκτός σχεδίου, μέχρι 30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα ξενοδοχειακά δωμάτια και παραθεριστικές κατοικίες σε αναλογία που κυμαίνεται από 30% έως 70%.

Κι αυτό, όταν τα περισσότερα χωριά των Κυκλάδων που φτιάχτηκαν ιστορικά στο πέρασμα των δεκάδων αιώνων, δεν έχουν, το καθένα τους, συνολική δόμηση μεγαλύτερη από 30 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Σκεφθείτε λοιπόν ότι αυτή την παράδοση θα την ανατρέψουν, εν μια νυκτί, με το άρθρο 9.

Επιπλέον, το σχέδιο, δίνει τη δυνατότητα στον επενδυτή κατασκευαστή, να χτίσει από τέσσερις ως εκατό φορές περισσότερο από έναν ιδιώτη, από έναν απλό πολίτη, από έναν κάτοικο της περιοχής.
Και μάλιστα δίνει και επιδότηση από πάνω, για να γίνουν αυτά τα κτίρια, αυτά τα μεγαθήρια. Με την υπογραφή δηλαδή της Πολιτείας καταλύονται οι κανόνες της δόμησης, της εκτός σχεδίου δόμησης. ..............................................................................................................................14ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1040