Το περιβαλλοντικό κόστος εκτροφής, σφαγής και διανομής
Ημερομηνία Wednesday, July 25 @ 19:28:57 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Κρέας: βλάπτει όχι μόνο την υγεία, αλλά και το περιβάλλον
Τόκιο

Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος απελευθερώνει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από το να οδηγεί κανείς τρεις ώρες έχοντας αφήσει όλα τα φώτα στο σπίτι αναμμένα, προκύπτει από υπολογισμούς στην Ιαπωνία.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ Ακιφούμι Ογκίνο, ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστήμης Εκτρεφόμενων Ζώων και Λιβαδιών, υπολόγισε το περιβαλλοντικό κόστος της εκτροφής, της σφαγής και της διανομής του κρέατος.

Τα ίδια τα εκτρεφόμενα ζώα απελευθερώνουν από το πεπτικό τους σύστημα μεγάλες ποσότητες μεθανίου, ενός από τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η παραγωγή ενός κιλού βοδινού ισοδυναμεί έτσι 36,4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα.

Σε αυτό το περιβαλλοντικό τίμημα πρέπει όμως να προστεθεί και η ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή και τη διανομή των ζωοτροφών. Η ενέργεια που απαιτείται ισοδυναμεί με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει ένας λαμπτήρας των 100 Watt αν μείνει αναμένος για περίπου 20 ημέρες.

Μελέτη που είχαν δημοσιεύεσει το 2003 Σουηδοί ερευνητές έδειχνε ότι η παραγωγή οργανικού βοδινού απελευθερώνει 40% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και απαιτεί 85% λιγότερη ενέργεια, καθώς τα ζώα βοσκούν αντί να καταναλώνουν επεξεργασμένες τροφές.

Τα συμπεράσματα της νέας μελέτης παρουσιάζονται το Σάββατο στο βρετανικό περιοδικό New Scientist και δημοσιεύονται αναλυτικά στο Animal Science Journal.

(πηγή: Newsroom ΔΟΛ, 19/07/07)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1039