Εκ των υστέρων
Ημερομηνία Wednesday, July 25 @ 18:43:30 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ
Της Αλκμήνης Ψιλοπούλου

Αφού κάηκε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας και σχεδόν ολόκληρη η Ελλάδα, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς, αποφάσισε να νομοθετήσει μέτρα για την «προστασία» των καμένων εκτάσεων. Θα μπουν, λέει, ηλεκτρονικά μάτια στο Δρυμό, θα μειωθεί ο συντελεστής δόμησης, θα κηρυχθεί άμεσα αναδασωτέα η καμένη περιοχή κλπ.κλπ.

Μήπως μας δουλεύουν;

Κάθε χρόνο, εδώ και δεκαετίες, με το που θα πιάσουν τα μελτέμια, αρχίζουν οι πυρκαγιές.

Κάθε χρόνο, βγαίνουν από τις τηλεοράσεις πίνακες με τις περιοχές επικινδυνότητας, που ούτε λίγο ούτε πολύ, περιλαμβάνουν ολόκληρη την Ελλάδα, ενώ απειλείται κάθε σπιθαμή γης όπου υπάρχει πράσινο.

Εθνικός Δρυμός δεν είναι μόνο η Πάρνηθα. Στην Αττική υπάρχει και ο Εθνικός Δρυμός Σουνίου, που θεωρείται επίσης προστατευμένος (!!!). Δρυμός είναι και ο Όλυμπος που είχε καεί παλιότερα. Δρυμοί υπάρχουν και άλλοι σε όλη την Ελλάδα.

Αλλά ο αθηνοκεντρισμός της εξουσίας, δε βλέπει πέρα από τη μύτη του, και παρεμβαίνει, πάντα εκ των υστέρων, προφανώς για να ρίξει στάχτη στα μάτια των τυφλωμένων από τις φωτιές και τους καπνούς κατοίκων της έρημης αυτής χώρας.

Βλέποντας λοιπόν τις φλόγες να τυλίγουν όλη την Ελλάδα, ακούγοντας τους πολιτικούς να σκούζουν και να μαλλιοτραβιούνται για το αν ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε στραβά, για το αν ήρθαν έγκαιρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, για το αν υπήρξε ή όχι συντονισμός των υπηρεσιών, για το αν πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι για τα δάση, για το ποιος είναι αρμόδιος ή όχι για την καταστολή των πυρκαγιών, ένα θυμωμένο ερώτημα έρχεται στα χείλη μας:

Η λέξη «πρόληψη», υπάρχει καθόλου στον νοητικό χάρτη κανενός από τους ιθύνοντες;
Η λέξη «προστασία» ή «δασοπροστασία», υπάρχει ακόμη στο ελληνικό λεξιλόγιο;

Υπάρχει δασική υπηρεσία; Κι αν ναι, πού είναι και τι κάνει ολόκληρο τον υπόλοιπο χρόνο, δέκα ολόκληρους μήνες, πριν από τους πύρινους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο;

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, όλα αυτά τα ωραία νομοθετικά μέτρα που αποφάσισε να πάρει εκ των υστέρων για την κατακαημένη Πάρνηθα, γιατί δεν σκέφτηκε να τα πάρει από πριν, και για όλους τους Δρυμούς της χώρας;

Αν κάποιος κάνει μια βόλτα στους Δρυμούς, θα τους δει σπαρμένους με ξερόκλαδα, με εγκαταλελειμμένες χορταριασμένες αντιπυρικές ζώνες , με κάθε λογής μπάζα.

Εικόνες που δείχνουν ότι η Υπηρεσία Δασοπροστασίας έχει να πατήσει εκεί κάτι χρόνια…

Και ακούγονται πολλά. Για παράδειγμα, εκτός των άλλων, ότι πολλοί λαμόγιες δασικοί, κάνουν εμπόριο με τα καμένα με μεγαλοεπιχειρηματίες…

Δεν ξέρουμε αν ισχύουν αυτές οι κατηγορίες. Αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά ότι κάθε τόσο αποχαρακτηρίζονται καμένες περιοχές με υπογραφές των δασικών και δίνονται άδειες οικοδόμησης με τις υπογραφές υπαλλήλων ΠΕΧΩΔΕ.

Τι μένει να γίνει;
Το μόνο που μένει είναι να κινητοποιηθούν οι Δήμοι, να δημιουργηθούν ομάδες προστασίας των δασών από τους ίδιους τους κατοίκους, και να μην περιμένουμε από ένα εξωνημένο κράτος να μας σώσει.

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1034