Τήνος, παράνομες εξορύξεις
Ημερομηνία Wednesday, July 25 @ 18:33:16 UTC
Θέμα Τήνος


Παράνομες εξορύξεις καταγγέλλουν οι κάτοικοι
Του Γ.Α.Κ.

Ποιος πληρώνει το... μάρμαρο στην Τήνο; Οι κάτοικοι της Αετοφωλιάς στον Δήμο Εξωμβούργου, οι οποίοι εμφανίζονται αγανακτισμένοι λόγω της συνεχιζόμενης -όπως υποστηρίζουν- εξόρυξης από νταμάρι το οποίο έχει πάψει να λειτουργεί στην περιοχή τους. Τα υλικά μεταφέρονται για να μπαζωθεί το λιμάνι, σύμφωνα με σύμβαση που έχει υπογράψει η Επισκοπή Τήνου με την κατασκευάστρια εταιρεία.

«Αντί να χρησιμοποιούν τα εξορυγμένα μάρμαρα που είναι ήδη στο λατομείο, σκάβουν και βγάζουν και άλλα», μας λέει ο Ανδρέας Λαμπράκης κάτοικος της περιοχής. «Η συμφωνία αναφέρει ρητά καθαρισμό του χώρου από τα μπάζα και όχι νέες "πληγές" στο ήδη κακοποιημένο τοπίο. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κάθε κυβικό πωλείται προς 1 ευρώ. Εχουμε διαμαρτυρηθεί σε νομαρχία και επαρχείο, αλλά πιστεύουμε ότι συνεχίζει να σκάβει η εταιρεία. Ο πατήρ Ριχάρδος, ο Πολωνός εφημέριος του χωριού μας, λέει ότι αυτός είναι το αφεντικό και ότι αυτός αποφασίζει για τα μάρμαρα, δίνοντας αναφορά μόνο στον επίσκοπο Τήνου».

Τις ίδιες ανησυχίες εκφράζει και ο Γιάννης Αρμάος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Αετοφωλιάς: «Μας λένε από το επαρχείο ότι όλα είναι εντάξει, όμως εμείς άλλα βλέπουμε. Από το λατομείο φεύγουν τεράστιοι όγκοι μαρμάρου, οι οποίοι βέβαια δεν είναι από τότε που μπήκε λουκέτο, αλλά από πρόσφατες εξορύξεις. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Το λατομείο Αετοφωλιάς
Διαφορετική άποψη έχει ο δήμαρχος Εξωμβούργου, Παναγιώτης Κροντηράς: «Υπάρχει άδεια από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων για τα υλικά που έχουν εξορυχθεί και μόνο γι' αυτά. Οι πληροφορίες μου λένε ότι δεν γίνεται καμία παράνομη δραστηριότητα. Εμείς ως δήμος δεν έχουμε καμία δικαιοδοσία- αρμόδιο για το θέμα είναι το Επαρχείο Τήνου».

Κατηγορηματικός είναι ο έπαρχος Τήνου Ραφαήλ Μωραΐτης: «Εάν γίνεται εξόρυξη, είναι παράνομη, θα αποβάλουμε την εταιρεία και θα επιβάλουμε ποινές». Ο ίδιος σημειώνει ότι πριν από λίγες ημέρες μετέβη στο νησί κλιμάκιο της Διεύθυνσης Μεταλλείων Νοτίου Ελλάδος και έκανε σχετικό έλεγχο. «Υπάρχει μίσθωση του χώρου από την εκκλησία του χωριού προς την εταιρεία που κατασκευάζει το λιμάνι για να πάρει τα εξορυγμένα μάρμαρα. Βάσει αυτής και για να καθαριστεί ο περιβάλλων χώρος, δώσαμε την έγκρισή μας. Εάν υπάρχουν παρατυπίες, θα επιβάλουμε αυτό που προβλέπεται».

Από την πλευρά του, ο πατήρ Ριχάρδος υποστηρίζει ότι πρόκειται για μπάζα με τα οποία γίνεται επιχωμάτωση του λιμανιού: «Δεν πουλάμε μάρμαρα- καθαρίζουμε το περιβάλλον, καθαρίζουμε το λατομείο. Πέρνουμε τα μπάζα από τους σωρούς των μαρμάρων και τα πάμε στο λιμάνι. Αυτό και τίποτε άλλο».

(πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/07/2007)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1032