Τήνος, καταπατούνται περιοχές σε υγροβιότοπο
Ημερομηνία Wednesday, July 25 @ 18:25:49 UTC
Θέμα Τήνος


Καταπατούνται και περιοχές στον υγροβιότοπο
Της Ελένης Δελβινιώτη

Μετά τα δάση, κάποιοι χτίζουν, τώρα, και στους υγροβιότοπους. Ο λόγος για την πανέμορφη Τήνο και την περιοχή του υγροβιότοπου Πόρτο Τήνου, όπου ελέω τουριστικής ανάπτυξης άρχισαν σιγά σιγά να ξεφυτρώνουν παράνομα κτίσματα μέσα στον προστατευόμενο χώρο, καθώς ορισμένοι αρμόδιοι και μη «μπέρδεψαν» τα όρια του υγροβιότοπου με τα όρια των οικισμών.

Πρόκειται για τους οικισμούς Αγίου Ιωάννη και Αγίου Σώστη στην Τήνο όπου, σύμφωνα με απόφαση του νομάρχη Κυκλάδων το 1988, επανακαθορίστηκαν τα όριά τους. Αυτή η απόφαση κρίθηκε ότι δεν ήταν νόμιμη, γιατί μέσα στα όρια των οικισμών είχε συμπεριληφθεί -όλως τυχαίως- και ένα μέρος του βιότοπου με δυσμενείς συνέπειες γι' αυτόν, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την υπόθεση φέρνει στο φως πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη που επισημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι οι άδειες που εκδόθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για την ανοικοδόμηση των χτισμάτων ήταν παράνομες, αποφασίστηκε ομόφωνα από το ΣΧΟΠ να μην κατεδαφιστούν. Ο Συνήγορος με έγγραφό του στο ΥΠΕΧΩΔΕ και τη Νομαρχία Κυκλάδων θίγει το ζήτημα της νομιμότητας της εξαίρεσης από την κατεδάφιση των σπιτιών που έχουν ήδη κτιστεί στον οικισμό και την ανάγκη προστασίας του υγροβιότοπου και των ρεμάτων της περιοχής. Τέλος, ο Συνήγορος τονίζει ότι η διοίκηση έχει υποχρέωση να εκδώσει νέες αποφάσεις για να καθοριστούν εξ αρχής τα όρια του οικισμού. Συγχρόνως, η διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων ζήτησε να ανασταλεί η έκδοση οικοδομικών αδειών στους οικισμούς Αγίου Ιωάννη και Αγίου Σώστη Τήνου μέχρι να καθοριστούν τα όρια του υγροβιότοπου και ζήτησε τη συνδρομή υπαλλήλων του Πολεοδομικού Γραφείου Τήνου, ενώ η διεύθυνση περιβαλλοντικού σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ ζήτησε με τη σειρά της από τη Νομαρχία Κυκλάδων να εκπονήσει ειδική περιβαλλοντική μελέτη, ώστε στη συνέχεια να ακολουθήσει η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα προστατεύεται ο υγροβιότοπος. Μέχρι βεβαίως να γίνουν όλα αυτά, ο Συνήγορος του Πολίτη επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι να παύσουν να εκδίδονται οικοδομικές άδειες με ειδική απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, πράγμα που δεν έχει γίνει ακόμα.

(πηγή : ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 21/07/2007)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1031