Παράθυρο με θέα... ξενοδοχείο
Ημερομηνία Saturday, July 14 @ 12:23:18 UTC
Θέμα Νησιά


Παραθεριστική κατοικία
Της Χαράς Τζαναβάρα

Τη μέθοδο του «στρίβειν διά του ...ξενοδοχείου» επέλεξε η κυβέρνηση για να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει σε παραθεριστική κατοικία.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα είναι ο 15ος τουριστικός προορισμός στον κόσμο, ενώ πάνω από ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι θα επιθυμούσαν να αποκτήσουν εξοχικό στη χώρα μας.

Με δεδομένα τα αδιέξοδα στην έγκριση πολεοδομικών σχεδίων για νέες περιοχές και την ιδιωτική πολεοδόμηση, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ προτείνει νέες πρακτικές που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά μόνο για υψηλά βαλάντια. Χθες, ανακοινώνοντας το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, ο κ. Σουφλιάς προανήγγειλε ότι μπορούν να χτιστούν αυτοτελή εξοχικά σε εκτός σχεδίου περιοχές και μάλιστα με αυξημένους όρους δόμησης που αφορούν τα ξενοδοχεία, με δύο όμως προϋποθέσεις:

**Η έκταση του μελλοντικού ή και του υπάρχοντος ξενοδοχειακού συγκροτήματος να είναι τουλάχιστον 150 στρέμματα.

**Να μπορούν να κατασκευαστούν ανεξάρτητες κατοικίες που θα αντιστοιχούν έως το 70% της συνολικής επιφάνειας του συγκροτήματος.

Οι κατοικίες, γνωστές με τον όρο Conde hotels, θα ανήκουν σε ιδιώτες που θα έχουν τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν όλο το χρόνο ή να τα εκχωρούν για συγκεκριμένα διατήματα στην τουριστική επιχείρηση για να τα νοικιάζει σε τρίτους.

Σε κάθε περίπτωση θα έχουν την εξυπηρέτηση που προσφέρουν τα ξενοδοχεία στους πελάτες τους. «Χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση», παραδέχθηκε ο κ. Σουφλιάς με δεδομένο ότι με το σημερινό καθεστώς δεν προβλέπεται σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας σε εκτός σχεδίου περιοχές, ώστε κάθε ιδιοκτήτης να διασφαλίζει την περιουσία του. Είπε ότι ανάλογη δυνατότητα υπάρχει και σήμερα, αλλά ουσιαστικά είναι ανεφάρμοστη, αφού ισχύουν οι όροι δόμησης που αφορούν κατοικίες και προβλέπουν δόμηση 200 τετραγωνικών για οικόπεδα 2 ή 4 στρεμμάτων.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προανήγγειλε και πρόσθετα κίνητρα για την ανακαίνιση ξενοδοχειακών μονάδων, που θα περιληφθούν στον αναπτυξιακό νόμο ώστε να αποκτήσουμε μονάδες 4 και 5 αστέρων.

Τα σημαντικότερα θέματα που παρουσίασε χθες ο κ. Σουφλιάς είναι τα εξής:

* Καθορίζεται στα 50 μέτρα η απόσταση του νέου κτιρίου από το όριο του βράχου, εφόσον έχει ύψος τουλάχιστον 10 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε πιο ομαλές ακτές η απόσταση θα φτάνει έως και 100 μέτρα. Δεν προβλέπονται κατεδαφίσεις για κτίσματα που βρίσκονται πάνω στο κύμα.

* Καταγράφεται εμμονή στη δημιουργία νέων γηπέδων γκολφ, παρά το γεγονός ότι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα λόγω μεγάλων ποσοτήτων νερού που χρειάζονται. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα αποθέματα και με μονάδες αφαλάτωσης.

* Θεσπίζεται η καταβολή ειδικού τέλους για επισκέπτες που θα διαμένουν σε ξενοδοχειακές μονάδες οι οποίες λειτουργούν μέσα σε προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «Natura», που με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίζουν πόρους.14ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1028