Χωροταξικό τουρισμού και άλλα χωροταξικά
Ημερομηνία Saturday, July 14 @ 11:57:21 UTC
Θέμα Νησιά


Του Γιάννη Δ. Πατέλλη

Σε δημόσια διαβούλευση και κοινωνικό διάλογο έχει κατατεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ το προσχέδιο Νόμου για τη χωροταξική οργάνωση της τουριστικής δραστηριότητας της χώρας. Είχε προηγηθεί μια σειρά ειδικών μελετών από το ΥΠΕΧΩΔΕ, οι οποίες θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη, όπως το πλαίσιο χωρικών κατευθύνσεων για την ανάπτυξη των υποδομών γκολφ, χιονοδρομικών κέντρων, ιαματικών και τέλος συνεδριακών κέντρων.
Ήδη οι διάφοροι φορείς (Τεχνικό Επιμελητήριο, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο κ.λπ.) τοποθετούνται πάνω στο προσχέδιο με μια κοινή διαπίστωση- κριτική, παράπονο: ότι δεν ερωτήθηκαν, δεν συμμετείχαν. Για παράδειγμα το ΤΕΕ επισημαίνει ότι «δεν έχει συμμετάσχει σε οποιοδήποτε επίπεδο μελέτης των δεδομένων, του προσδιορισμού των στόχων και της διαμόρφωσης των προτάσεων».
Πράγματι μια χωροταξική πολιτική που αποβλέπει κύρια στον συντονισμό όλων των ενεργειών που επιδρούν στον χώρο, για να πετύχει, προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων μας. Είναι θέμα συμμετοχικής δημοκρατίας.
Έτσι η «συμμετοχική διαδικασία» στον σχεδιασμό θα έπρεπε να επιδιώκεται «εκ των προτέρων, ex ante» και «κατά τη διάρκεια, on going», και όχι εκ των υστέρων (ex pοst). Όμως παρ΄ όλα αυτά θα πρέπει όλοι μας να ανταποκριθούμε σε κάθε κάλεσμα «χωροταξικού σχεδιασμού» έστω και «εκ των υστέρων» και πριν γίνει νόμος, αφού αφορά την ανάπτυξη της χώρας μας, με άλλα λόγια τη ζωή μας.
Όμως μέχρι σήμερα κατατέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από το ΥΠΕΧΩΔΕ:
?Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού του Τουρισμού ?Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Βιομηχανίας ?Το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης εν τω μεταξύ:
?Ανά διαστήματα αναγγέλλει την «Τουριστική Χάρτα», κάνοντας συσκέψεις σε Περιφέρειες. ?Έχει αναθέσει τον σχεδιασμό και την προβολή του τουρισμού σε ειδικό σύμβουλο, που ακόμα δεν κατέθεσε σχέδιο.
Από το υπουργείο Οικονομίας ήδη έχει κατατεθεί και εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα:
?Το σχέδιο ανάπτυξης της χώρας ΕΣΠΑ 2007-2013, που στην ουσία προδιαγράφει όλα τα έργα και επεμβάσεις 2007-2013 με βάση κυρίως τις προτεραιότητες της Λισαβώνας.
Σας κούρασα. Δεν θα σας κουράσω άλλο αν σας αναφέρω ότι π.χ. οι παραλίες και οι όρμοι, που ο τουρισμός θεωρεί «δικές του», έχουν ήδη κατακλυστεί από ιχθυοκαλλιέργειες, που έγιναν βάσει κάποιου άλλου σχεδιασμού, ούτε αν σας αναφέρω ότι υπάρχει ήδη χωροταξικό σχέδιο ανάπτυξης των τουριστικών λιμένων, μαρινών κ.λπ.
Θα ήταν λοιπόν ενδιαφέρον κανείς να συγκρίνει όλα αυτά τα σχέδια και τη φιλοσοφία τους και αν ταυτίζονται και αν το ένα λαμβάνει υπόψη του τι λέει το άλλο.
Στα κατατιθέμενα για διαβούλευση σχέδια π.χ. των χωροταξικών Βιομηχανίας, Τουρισμού από πρώτη ανάγνωση φαίνεται μια διαφορετική μεθοδολογία των μελετητών και... ας μην μπλέξουμε εδώ και το χωροταξικό των ΑΠΕ.
Έτσι ας μου επιτραπεί μια πρόταση: ας κάτσει πρώτα κάποιος και ας συγκρίνει το ΕΣΠΑ 2007-2013 του υπουργείου Οικονομίας με τα Ειδικά Χωροταξικά Βιομηχανίας, Τουρισμού, Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.λπ., για να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.
Μια γενική παρατήρηση, σε όλα αυτά τα «χωροταξικά σχέδια του τουρισμού» δεν αναφέρονται οι ποσοτικοί στόχοι, ο χρονικός προσδιορισμός, οι προϋποθέσεις και οι προϋπολογισμοί. Δηλαδή σε απλά πράγματα, π.χ. πόσους τουρίστες θέλουμε, σε ποιο χρονικό ορίζοντα και αν πριν θα έχουν κατασκευαστεί τα απαραίτητα έργα υποδομής και αν όλα αυτά συμβαδίζουν με αυτά που προβλέπει το ΕΣΠΑ. Γιατί όλοι ξέρουμε ότι χρειάζονται δρόμοι, λιμάνια, αεροδρόμια, ύδρευση, αποχέτευση, Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, και σε μια «χωροταξική μελλοντική εικόνα» δεν μπορεί αυτά να λείπουν. Εκείνο που δεν ξέρουμε είναι αν και πότε θα κατασκευαστούν, με ποια χρήματα, με ποιον προγραμματισμό. Αυτό το προσδιόρισε ήδη το ΕΣΠΑ 2007-2013 και το Δ΄ ΚΠΣ. Όλα τα άλλα απαραίτητα έργα υποδομής και όχι μόνο είναι όνειρα μάλλον.
Όσον αφορά τα ειδικά επιμέρους θέματα των Χωροταξικών Σχεδίων θα μας απασχολήσουν πολύ ακόμα, μέχρι να κατατεθεί το Εθνικό Χωροταξικό, που λογικά και επιστημονικά θα έπρεπε να ήταν πρωθύστερο. Ε, μην τα θέλουμε όλα δικά μας.
Ο Γιάννης Δ. Πατέλλης είναι οικονομολόγος μηχανικός, τ. πρόεδρος του ΕΟΤ

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 19/7/2007



14ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1022