Κριτική στο χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό
Ημερομηνία Saturday, July 14 @ 11:35:49 UTC
Θέμα Νησιά


Της Μανίνας Νικολοπούλου

Κριτική στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό άσκησε χθες το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Κατά το ΤΕΕ, το ειδικό πλαίσιο που ανακοινώθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στις αρχές του μήνα δεν κατάφερε να προσφέρει ένα νέο μοντέλο τουρισμού που να στηρίζεται στην ποιότητα και στις αρχές της αειφορίας.
«Δίνει μεγαλύτερο βάρος στη διευκόλυνση των επενδύσεων και στη μεγέθυνση του τουρισμού, παρά στην ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής χωροταξικής οργάνωσης», τονίζει το ΤΕΕ. Και επισημαίνει πως αν εφαρμοστούν οι ρυθμίσεις του θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ο τουρισμός στη χώρα μας κατά τον τρόπο που αναπτύχθηκε έως σήμερα και να εντείνει τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αυτός ο τρόπος δημιούργησε.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο διαπιστώνει τρεις βασικές ελλείψεις στο ειδικό χωροταξικό:
?     Η φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων μιας περιοχής δεν αποτελεί κριτήριο της πολιτικής τουρισμού.
?     Δεν προβλέπεται εξυγίανση των ήδη αναπτυγμένων τουριστικά περιοχών.
Ενδεικτικό είναι πως πουθενά δεν αναφέρεται η έννοια του κορεσμού για περιοχές «τουριστικά αναπτυγμένες» (π.χ. ακτές Βόρειας Κρήτης, Ρόδος), αντίθετα προωθούνται σε αυτές δράσεις για νέα τουριστικά καταλύματα.
Πρόβλημα
Μάλιστα το πρόβλημα επεκτείνεται, καθώς οι ρυθμίσεις επιτρέπονται πλέον σε πολλές περιοχές της χώρας που δεν είχαν μέχρι σήμερα αναπτυχθεί τουριστικά (ακτές Δυτικής Ελλάδας, Ανατολική και Νότια Κρήτη).
?     Δεν προωθείται αποφασιστικά ο αναγκαίος δραστικός περιορισμός της διάχυτης εκτός σχεδίου δόμησης, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού.
Το ΤΕΕ πιστεύει πως θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην εφαρμογή του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό, καθώς δημιουργείται ένα πολύπλοκο σύστημα με επικαλύψεις μεταξύ περιοχών διαφορετικού τύπου και ασάφεια ως προς τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις.
Επίσης εκφράζει τον φόβο ότι θα οδηγηθούμε σε υπερβολικά μαζική οικοδόμηση ιδίως στις περιπτώσεις της παραθεριστικής τουριστικής κατοικίας, με κίνδυνο να επαναληφθούν στην Ελλάδα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε άλλες χώρες του εξωτερικού.
πηγή: ΕΘΝΟΣ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=5348&subid=2&pubid=110454

.....................................................................................................................
 
Αυστηρή κριτική ΤΕΕ στο σχέδιο τουρισμού
Του Γιώργου Λιάλιου

«Κίτρινη κάρτα» βγάζει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, υποστηρίζοντας ότι αρκετές ρυθμίσεις του είναι καταστρεπτικές για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ταυτόχρονα το σχέδιο δεν προβλέπει την αποσυμφόρηση των κορεσμένων τουριστικά περιοχών ούτε αντιμετωπίζει την εκτός σχεδίου δόμηση. Ωστόσο το ΤΕΕ αποφεύγει να πάρει θέση στο μείζον θέμα που προκύπτει από το χωροταξικό, δηλαδή τη δυνατότητα μαζικής ανέγερσης παραθεριστικών χωριών προς πώληση. Κριτικές είναι και οι πρώτες αντιδράσεις στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τη βιομηχανία.

Με χθεσινή του ανακοίνωση το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ασκεί αυστηρή κριτική στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο τέθηκε για διαβούλευση από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Σύμφωνα με το ΤΕΕ, το σχέδιο «δίνει μεγαλύτερο βάρος στη διευκόλυνση των επενδύσεων και τη μεγέθυνση του τουρισμού, παρά στην ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης και της ορθολογικής χωροταξικής οργάνωσης». Επίσης, το ΤΕΕ εκτιμά ότι δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς τα προβλήματα των υφιστάμενων μορφών οργανωμένης χωροθέτησης του τουρισμού, ούτε προωθείται «ο δραστικός περιορισμός της εκτός σχεδίου δόμησης, που ίσως είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του ελληνικού τουρισμού».

Οπως υποστηρίζει το ΤΕΕ, το ειδικό χωροταξικό προωθεί το πρότυπο του μαζικού τουρισμού και την περαιτέρω εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης στις τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές, ακυρώνοντας τις δυνατότητες για τη στροφή στην ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού. «Είναι ενδεικτικό ότι για τις «τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές» πουθενά δεν αναφέρεται η έννοια του κορεσμού (π.χ. ακτές βόρειας Κρήτης, Ρόδος), ενώ αντιθέτως προωθείται η ανάληψη δράσεων για την αύξηση της χωρητικότητας». Το ΤΕΕ, ωστόσο, αποφεύγει να τοποθετηθεί στο πιο «καυτό» ζήτημα του χωροταξικού, τη μαζική δημιουργία τουριστικών χωριών προς πώληση με όρους δόμησης ξενοδοχείου.

Αρνητικές είναι και οι πρώτες αντιδράσεις στο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τη βιομηχανία. «Εκφράζουμε έντονη ανησυχία για τη δυνατότητα εγκατάστασης βιομηχανίας σε περιοχές Natura και ζώνες ειδικής προστασίας της ορνιθοπανίδας, σε δάση και δασικές εκτάσεις, καθώς και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας», λένε στην «Κ» ο κ. Γιάννης Μιχαήλ και ο κ. Κρίτων Αρσένης, από το συμβούλιο θεσμικού πλαισίου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. «Οι ρυθμίσεις αυτές (σ.σ. αφορούν κυρίως τη δυνατότητα λατόμευσης) έρχονται σε ευθεία αντίθεση προς τις γενικές αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης».
 
πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 23-05-07



14ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1020