Ανακοίνωση Τύπου - Γρ. Τ. Της ΚΟ Του ΚΚΕ
Ημερομηνία Friday, July 13 @ 21:19:45 UTC
Θέμα Νησιά


Να ενταχθεί η Όθρυς στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού της χώρας 

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    Προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ
    Θέμα: Να ενταχθεί η Όθρυς στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού της χώρας. Οι κάτοικοι της Επαρχία Αλμυρού Μαγνησίας ένιωσαν έκπληξη και αγανάκτηση ύστερα από τη δημοσίευση του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου Τουρισμού της χώρας» που αφήνει «απ’ έξω» ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και αναξιοποίητα βουνά της χώρα, το όρος Όθρυς, με τεράστια συγκριτικά αποτελέσματα.

    Ο ορεινός όγκος της Όθρυος βρίσκεται στον κεντρικό οδικό άξονα της ΠΑΘΕ, κοντά στο πολιτικό αεροδρόμιο και σε λιμενικές εγκαταστάσεις, με ιστορία, μορφολογία και φυσικούς πόρους που, όπως αποδείχθηκε και από μελέτες, προσφέρεται για όλα τα είδη τουρισμού και σε τομείς εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

    Γι’ αυτούς τους λόγους η ένταξή της στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο είναι απαραίτητο δεδομένο για την πολύπλευρη ανάπτυξή της καθώς και της ευρύτερης περιοχής του Αλμυρού.

    ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε να συμπεριληφθεί στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο και ο ορεινός όγκος της Όθρυος για να δοθούν δυνατότητες ανάπτυξης στον τουριστικό τομέα μιας περιοχής όπως της Επαρχίας Αλμυρού.

    Οι βουλευτές
    Νίκος Γκατζής Τάκης Τσιόγκας
 .........................................................................................................................................

Eφημερίδα ΟΔΗΓΗΤΗΣ: Ξενοδοχείο μέχρι και στον… Ολυμπο

 Ας σταθούμε στο νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με το οποίο ουσιαστικά προωθείται η μετατροπή της χώρας μας σε ένα... απέραντο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Σουφλιά, αυτό θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες κερδοφορίας για το τουριστικό κεφάλαιο την επόμενη 15ετία!

 Σύμφωνα με αυτό, δημιουργούνται προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν τουριστικές εγκαταστάσεις σχεδόν σε κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης. Από τους Εθνικούς Δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου, ως τις μικρότερες βραχονησίδες, από τις προστατευόμενες περιοχές «ΝΑΤΟΥΡΑ», ως τις πεδινές αγροτικές περιοχές υψηλής παραγωγικότητας! Παντού «φωτογραφίζονται» επενδυτικά συμφέροντα, των οποίων το Πλαίσιο επιχειρεί να «λύσει τα χέρια», παρακάμπτοντας οποιοδήποτε «γραφειοκρατικό» εμπόδιο για την υλοποίησή τους. Βέβαια ως «γραφειοκρατικό» οι αστικές κυβερνήσεις χαρακτηρίζουν την όποια προστασία της φυσικής περιουσίας του είχε κατακτήσει ο ελληνικός λαός.

 Χαρακτηριστικά σημεία του Πλαισίου είναι η δημιουργία σε όλες τις παράκτιες περιοχές της χώρας ζώνης 200 μέτρων από την ακτή, όπου δεν θα επιτρέπονται ασύμβατες με τον τουρισμό χρήσεις! Παράλληλα, μειώνεται η ελάχιστη απόσταση τοποθέτησης κτισμάτων από τη γραμμή του αιγιαλού στα 50 μέτρα.

 Από ‘κει και πέρα, για τις ήδη κορεσμένες τουριστικά περιοχές προβλέπεται η ακόμη μεγαλύτερη τουριστικοποίησή τους με τη δυνατότητα εκτός σχεδίου δόμησης τουριστικών καταλυμάτων!

 Στις αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές επιτρέπονται σχεδόν τα πάντα στο βωμό των τουριστικών επενδύσεων. Μάλιστα στις περιοχές αυτές παραχωρείται στο τουριστικό κεφάλαιο και μια ζώνη πλάτους 500 μέτρων γύρω από τους οικισμούς, για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων.

 Επιπλέον, στο νέο Πλαίσιο ανοίγει ο δρόμος για την τουριστική εκμετάλλευση ακόμα και των βραχονησίδων, όπου θα επιτρέπεται η ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων στο 2% της συνολικής τους έκτασης.

 Το νέο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό δεν μπορεί παρά να υλοποιεί και το διακηρυγμένο στόχο της κυβέρνησης για την προσέλκυση «πλούσιων τουριστών»! Και όταν λέει πλούσιους, η κυβέρνηση δεν εννοεί σίγουρα τη λεγόμενη «γενιά των 700 ευρώ», τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους των 150 – 500 ευρώ, τους εργάτες των μισθών πείνας που υπογράφει η ΓΣΕΕ! Ετσι προωθούνται ο «συνεδριακός τουρισμός» και προβλέπεται η κατασκευή 17 νέων γηπέδων γκολφ και πληθώρας μαρίνων σε όλη τη χώρα. Μιλάμε, δηλαδή, για καταστροφή τεράστιων εκτάσεων και ακτών κυριολεκτικά για το τίποτα! Διακηρύσσεται δε στο νέο Πλαίσιο ο προσανατολισμός για την κατασκευή πολυτελών τουριστικών μονάδων 4 και 5 αστέρων!

Αξιες και οι συμβιβασμένες δημοτικές αρχές

 Η κυβερνητική πολιτική στον τουρισμό εξειδικεύεται από τις συμβιβασμένες δημοτικές αρχές παραπέρα στους δήμους. Για την κατάσταση στην οποία αυτές έχουν καταντήσει το περιβάλλον στην περιοχή ευθύνης τους, ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο. Οι δημοτικές αρχές που πρόσκεινται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ τσιμεντοποιούν όποιον ελεύθερο χώρο έχει απομείνει ελεύθερος, πρωτοστατούν στις περιβαλλοντοκτόνες ΣΔΙΤ, στην παραχώρηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων των ακτών και παραλιών στο μεγάλο κεφάλαιο. Ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και οι νέοι στα μεγάλα αστικά κέντρα κυριολεκτικά ασφυκτιούν. Ειδικά για την Αττική, η συντριπτική πλειοψηφία των παραλιών από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο, καθώς και αρκετές παραλίες στην Ανατολική Αττική είναι ιδιωτικοποιημένες και πανάκριβες. Μάλιστα υπάρχουν παραθαλάσσιοι δήμοι, όπως του Ελληνικού και του Μοσχάτου, που δεν έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ακτή λόγω των ιδιωτικοποιημένων εκτάσεων! Συγκεκριμένα παραδείγματα αναφέρονται στο φύλλο 930 του “Ο”.

 http://www.odigitis.gr/940/texts/28-29.doc.14ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1019