Ομιλία κατά τη συζήτηση Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ
Ημερομηνία Friday, July 13 @ 21:15:50 UTC
Θέμα Νησιά


Ομιλία κατά τη συζήτηση Επερώτησης του ΠΑΣΟΚ για τον Τουρισμό  25/5/2007 
ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
..........................
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ : Εισερχόμεθα στην ημερήσια διάταξη των ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
Θα συζητηθεί η υπ’ αριθμόν 65/31/9-5-2007 επίκαιρη επερώτηση της Αντωνίας (Τόνιας) Αντωνίου προς την Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, σχετικά με το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης.

ΤΟΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: ......Κύριε Πρόεδρε, κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πολιτική της Κυβέρνησης για τον Τουρισμό και την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, έχει ένα μεγάλο πλεόνασμα και ένα μεγάλο έλλειμμα.
Το μεγάλο πλεόνασμα είναι η διαρκής επικοινωνιακή προβολή ενός ανύπαρκτου έργου, που χρηματοδοτείται μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς κανέναν έλεγχο.
Το μεγάλο έλλειμμα είναι η απουσία ενιαίου σχεδίου και στρατηγικής για την τουριστική ανάπτυξη σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο να διαπερνά όλους τους τομείς άσκησης κυβερνητικής πολιτικής από τα συναρμόδια Υπουργεία.
Οι προηγούμενοι συνάδελφοι αναφέρθηκαν σε διάφορες πλευρές αυτής της πολιτικής. Εγώ θα σταθώ ιδιαίτερα στις συνέπειες που έχει για την περιφέρεια η αδυναμία και η ανεπάρκεια της κυβερνητικής πολιτικής.
Πρόσφατα, κυρία Υπουργέ, ανακοινώθηκε το σχέδιο για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο του Τουρισμού. Χρειάστηκαν τρία χρόνια αναμονής, από τότε που ανέλαβε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, για να παρουσιαστεί αυτό το σχέδιο. Τρία χρόνια αδικαιολόγητης καθυστέρησης, παρά τις βαρύγδουπες εξαγγελίες, για τη δήθεν προτεραιότητα που θα έδινε η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.
Σε σχέση με αυτό το ειδικό χωροταξικό έχω να κάνω δύο γενικές και δύο ειδικές επισημάνσεις, κυρία Υπουργέ.
Πρώτον, η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είχε προχωρήσει σε περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό μετά από μία εξαντλητική διαδικασία διαβούλευσης τριών ετών.
Βρήκατε έτοιμα δώδεκα περιφερειακά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού τα οποία περιελάμβαναν όλους τους τομείς. Αυτά τα πλαίσια θα έπρεπε να είναι η βάση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό όπως και των άλλων ειδικών χωροταξικών. Θα μπορούσατε μάλιστα από τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησής σας να εντάξετε τα περιφερειακά χωροταξικά στα εθνικά χωροταξικά. Δεν το κάνετε. Δεν λάβατε υπόψη σας θέσεις που είναι ήδη νόμος του Κράτους. Και έρχεστε σήμερα μετά από τρία χρόνια και από μηδενική βάση ξαναπαρουσιάζετε σχέδια που στο μεγαλύτερο μέρος τους είχαν στο παρελθόν συζητηθεί εξαντλητικά και εγκριθεί με διαδικασίες πολύχρονου διαλόγου και σχεδόν απόλυτης συναίνεσης.
Δεύτερον, στο σχέδιο του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό αναφέρεται ότι ζητάτε τη γνώμη των περιφερειακών συμβουλίων. Η μέχρι σήμερα εμπειρία όμως έχει δείξει ότι οι περιφερειάρχες δεν λειτουργούν στα πλαίσια του δημοκρατικού προγραμματισμού αλλά τον γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Ο διάλογος απουσιάζει. Η τοπική και νομαρχιακή αυτοδιοίκηση καθώς και οι εμπλεκόμενοι φορείς ουσιαστικά είναι έξω από τον σχεδιασμό. Χωρίς καμία ενημέρωση καλούνται πάντοτε να επικυρώσουν ειλημμένες αποφάσεις και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες. ‘Όμως, τελικά ένας εθνικός σχεδιασμός που έρχεται σε αντίθετη με τη βούληση των τοπικών κοινωνιών είναι ούτως ή άλλως ανεφάρμοστος.
Τι συμβαίνει, κυρία Υπουργέ, αυτά τα τελευταία χρόνια στη Στερεά Ελλάδα. Η περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας έχει ξοδέψει μέχρι σήμερα από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης πολλά εκατομμύρια ευρώ για ενέργειες που αφορούν τον τουρισμό χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Ουσιαστικά αυτά τα χρήματα έχουν δοθεί, κυρία Υπουργέ, μόνο σε ταξίδια και όχι για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Θα ήθελα ακόμη να κάνω δύο ειδικές επισημάνσεις. Πρώτον, το ειδικό χωροταξικό δεν λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί μετά την ένταξη των περιφερειών όπως η Στερεά Ελλάδα στο Στόχο 2 του Δ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Αναφέρω το παράδειγμα της Στερεάς Ελλάδας που ενώ είναι μία από τις περιφέρειες με τεράστια προβλήματα και πολλές ανάγκες, έχει μειωμένα κίνητρα για επενδύσεις σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας το 2007-2013 για καθαρά στατιστικούς λόγους. Θα έπρεπε επομένως να υπάρχει μια ειδική μεταχείριση προκειμένου να επενδύσει στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης.
Δεύτερον, το προτεινόμενο χωροταξικό για τον τουρισμό είναι εξαιρετικά ανεπαρκές και προβληματικό γιατί είναι πρόχειρο και προεκλογικό. Για την ανάπτυξη σύνθετων και ολοκληρωμένων μορφών τουρισμού δεν προτείνεται παραδείγματος χάρη η ανατολική Στερεά Ελλάδα.
Γνωρίζετε, κυρία Υπουργέ, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μεγάλη επένδυση σε εξέλιξη στο Νομό Φθιώτιδος και μάλιστα στην περιοχή Λοκρίδας, όμως αυτή τη στιγμή δεν αναφέρεται στο χωροταξικό η περιοχή αυτή, ότι μπορούν να δημιουργηθούν τέτοιου είδους επενδύσεις. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, ότι υπάρχει η συναίνεση όλων των τοπικών φορέων. Και εμείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζουμε μεγάλες επενδύσεις, αρκεί πάνω από όλα να υπάρχει σεβασμός στο περιβάλλον.
Δεν προκύπτει από το χωροταξικό με σαφήνεια ότι σ’ αυτήν την περιοχή που υπάρχει τέτοιο ενδιαφέρον μπορούν να ενταχθούν τέτοιες επενδύσεις.
Επίσης, θα ήθελα να πω κυρία Υπουργέ, τα είπε και ο συνάδελφος πριν, ότι υπήρχαν μελέτες και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και στον Ε.Ο.Τ. Είχαν δοθεί πάρα πολλά χρήματα για μελέτες σε σχέση με τους τουριστικούς λιμένες, ποιοι είναι, πώς μπορούν να ενταχθούν στο ειδικό χωροταξικό.
Μελετώντας την πρότασή σας βλέπουμε ότι αυτήν τη στιγμή έχουν διαγραφεί αυτές οι μελέτες και ξεκινάτε από την αρχή και δεν υπάρχει καμία αναφορά για τουριστικούς λιμένες σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Ούτε για τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο υπάρχει αναφορά, ούτε για την Κύμη, ούτε για την Σκύρο. Από αυτά και από πολλά άλλα που είπαν και οι προηγούμενοι συνάδελφοι φαίνεται ότι αυτό το σχέδιο δεν είναι χωροταξικό για τον τουρισμό. Είναι νομιμοποίηση δραστηριοτήτων αυτό που εσείς αυτή τη στιγμή προτείνετε.
Θα ήθελα, κυρία Υπουργέ, να αναφερθώ και σε έναν άλλο τομέα, στο θέμα του ιαματικού τουρισμού. Περιμέναμε δυόμισι χρόνια μέχρι να φέρετε και να ψηφίσετε ένα νόμο που, κατά τη γνώμη μας, είναι προβληματικός και κατώτερος των αναγκών. Όμως, ακόμη και αυτός ο νόμος, που ψηφίστηκε με τόσο μεγάλη καθυστέρηση, δεν λειτουργεί. Δεν έχετε κάνει τίποτα, δεν υπάρχουν ούτε καν υπουργικές αποφάσεις.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλοί νομοί στην Ελλάδα βλέπουν τον ιαματικό τουρισμό ως επένδυση στρατηγικής σημασίας σε μια περίοδο που η κρίση στον αγροτικό τομέα, η αποβιομηχάνιση και η ανεργία πλήττουν σοβαρά την περιφέρεια. Στο Νομό Φθιώτιδας, από τον οποίο προέρχομαι, τα Καμένα Βούρλα, οι Θερμοπύλες, η Υπάτη, το Πλατύστομο αποτελούν μοναδικής αξίας φυσικούς πόρους όχι μόνο για την περιοχή, αλλά για όλη τη χώρα και αυτήν τη στιγμή συναντούν τεράστια εμπόδια στην ανάπτυξή τους.
Τι συμβαίνει σήμερα σε ένα Νομό που έχει οκτώ ιαματικές πηγές; Απολύτως τίποτα. Η περιουσία του ΕΟΤ μένει αναξιοποίητη, καθημερινά φθίνει, τα ξενοδοχεία μένουν αναξιοποίητα και βέβαια, δεν υπάρχει άλλου είδους επένδυση, εκτός απ’ αυτές που είχαν γίνει επί των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, κυρία Υπουργέ; Εξελίσσεται μια επένδυση στο Πλατύστομο που είχε αποφασιστεί επί των Κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μετά από πολλές ταλαιπωρίες προχωρά και αυτήν τη στιγμή πρέπει να σας πω ότι στο χωροταξικό δεν αναφέρεται το Πλατύστομο. Φαίνεται, δηλαδή, πόση προχειρότητα υπάρχει αυτήν τη στιγμή στο χωροταξικό. Και ακόμη μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα με το δίκτυο ιαματικών πηγών τοπικής εμβέλειας που και αυτό μένει αναξιοποίητο, αντί να λειτουργεί συμπληρωματικά στο πλαίσιο ενός ενιαίου μοντέλου ανάπτυξης.
Τρία χρόνια επί των Κυβερνήσεών σας, κυρία Υπουργέ, δεν έχει γίνει τίποτα στον τουρισμό. Αν και ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη της περιφέρειας, διότι λόγω των άλλων πολιτικών σας στον αγροτικό τομέα, στην αποβιομηχάνιση, υπάρχουν πλέον σοβαρά προβλήματα κοινωνικής συνοχής στην περιφέρεια, δυστυχώς δεν έχει γίνει τίποτα. Θα ήθελα να σας πω ότι δεν θα κουραστείτε στις επόμενες εκλογές να τυπώσετε το προεκλογικό σας πρόγραμμα και να καταθέσετε τις προτάσεις σας. Και στον τουρισμό μπορείτε να ξανατυπώσετε το παλιό σας πρόγραμμα.
Σας ευχαριστώ πολύ.
 

14ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1017