Συλλογή υπογραφών για το χωροταξικό του τουρισμού
Ημερομηνία Friday, July 13 @ 10:23:42 UTC
Θέμα Νησιά


Εκστρατεία για να αποσυρθεί το υπό συζήτηση ειδικό χωροταξικού του Τουρισμού!     
Συλλογή υπογραφών για το χωροταξικό του τουρισμού

Προς: κ. Γιώργο Σουφλιά Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη Υπουργό Εθνικής Οικονομίας, κα. Φάνη Πάλλη Πετραλία Υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Βουλγαράκη Υπουργό ΠολιτισμούΑξιότιμοι κυρία και κύριοι Υπουργοί,

Οι φορείς και οι πολίτες που υπογράφουμε το παρόν κείμενο εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για το περιεχόμενο, τις κατευθύνσεις και τις διαδικασίες του υπό επεξεργασία Χωροταξικού του Τουρισμού.

Ζητάμε την απόσυρση του υπό συζήτηση χωροταξικού του Τουρισμού

Επειδή:

1. Φοβόμαστε ότι δεν στοχεύει στη χωροταξική οργάνωση του τουρισμού στην Ελλάδα, αλλά στην ενίσχυση της κτηματομεσιτικής και εργολαβικής δραστηριότητας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνία, στον τουρισμό, και στο περιβάλλον όπως καταδεικνύονται και από το αρνητικό ισπανικό μοντέλο.

2. Ανησυχούμε για το πώς ο προϋπολογισμός θα αντέξει την επιδότηση της παραθεριστικής κατοικίας από εθνικούς πόρους μέσω του αναπτυξιακού νόμου, και τις επιπτώσεις που θα έχει αφενός στις ανάγκες για άλλες επενδύσεις και τη δυνατότητα κάλυψης της εθνικής συμμετοχής στα Ευρωπαϊκά προγράμματα και αφετέρου στον στόχο της μείωσης του δημοσίου χρέους;

3. Εκτιμούμε με βάση την ισπανική εμπειρία ότι θα προκαλέσει υπερθέρμανση πολλών τοπικών οικονομιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται.

4. Θεωρούμε ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε (χωρίς ταυτόχρονη δημοσιοποίηση της χωροταξικής μελέτης και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση επί της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικής εκτίμησης) θίγει την αξιοπιστία σχεδιασμού, εις βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος της χώρας.

5. Διαβλέπουμε κινδύνους για προστατευόμενες περιοχές του δικτύου «ΦΥΣΗ 2000», αρχαιολογικούς χώρους και ακατοίκητα νησιά.

6. Κρίνουμε ότι με βάση τη λογική αλλά και το ισχύον θεσμικό πλαίσιο (Ν. 2742/1999) η κατάρτιση των Ειδικών Πλαισίων Χωροταξικού Σχεδιασμού πρέπει να έπεται του Γενικού Πλαισίου, ώστε πρώτα να τεθεί το πλαίσιο ρυθμίσεων που θα διέπουν τον εθνικό χώρο και να είναι δυνατός ο συντονισμός των ειδικών ρυθμίσεων που προβλέπονται από τα χωροταξικά ανά τομέα.

Ζητάμε την κατάθεση νέου χωροταξικού που να αρμόζει στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας και να σέβεται την φέρουσα ικανότητα του κάθε τόπου.


Υπογραφή
Την πρωτοβουλία για την εκστρατεία συλλογής υπογραφών έχει το Πρόγραμμα για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο της Ελληνικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
http://www.ellinikietairia.gr/

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Πρόγραμμα για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Αιγαίο
Τριπόδων 28, Πλάκα, 10558, Αθήνα
Τηλ. (210) 32 25 245, 32 26 693, Εσωτερικό: 115, Fax. (210) 32 25 240
E-mail: aigaio@ellinikietairia.gr14ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1012