Τήλος εναλλακτικός τουρισμός
Ημερομηνία Sunday, July 08 @ 20:45:19 UTC
Θέμα Τήλος


Η Τήλος κέρδισε άγρια πανίδα και... τουρισμό
Της Λίνας Γιαννάρου

Είπαν «όχι» στο κυνήγι και σήμερα, εκτός από σπάνια είδη, όπως ο Μαυροπετρίτης και ο Σπιζαετός, φιλοξενούν ακόμα ένα είδος υπό εξαφάνιση: τουρίστες εκτός σεζόν! Ο λόγος για την Τήλο, το νησί που «επένδυσε» στη φυσική του ομορφιά και σήμερα απολαμβάνει τα αποτελέσματα.

Απαγόρευση κυνηγιού
Σχεδόν δέκα χρόνια έχουν περάσει από τότε που, με πρωτοβουλία του δημάρχου της Τήλου, κ. Τάσου Αλιφέρη, στα 64 τετραγωνικά χιλιόμετρα του νησιού απαγορεύθηκε το κυνήγι. Οι αντιδράσεις ήταν τότε έντονες, ωστόσο με την πάροδο των χρόνων, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες του νησιού έγιναν οι θερμότεροι υποστηρικτές της τολμηρής αυτής κίνησης. Η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι άλλωστε το ζητούμενο όλων των νησιωτών και η Τήλος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι το πέτυχε. Εκατοντάδες τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, γοητευμένοι από την ασπίλωτη φυσική ομορφιά, τον πλούτο της άγριας ζωής και την απουσία δόμησης, συρρέουν στο νησί, όχι μόνο το καλοκαίρι, αλλά και την άνοιξη και το φθινόπωρο. «Από 1,5 μήνα που ήταν παλιότερα, σήμερα η τουριστική περίοδος διαρκεί 5 μήνες», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Αλιφέρης. «Από 60 κλίνες πριν από λίγα χρόνια, φθάσαμε στις 1.000 με την πληρότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ερχονται άνθρωποι που αγαπούν τη φύση, τους περιπάτους. Αυτή τη στιγμή, η Τήλος είναι μια κιβωτός ζώων, φιλοξενούμε τη... μισή λίστα των υπό εξαφάνιση ειδών! Δεν θα το πετυχαίναμε αυτό εάν συνεχιζόταν το κυνήγι».

Κιβωτός για υπό εξαφάνιση είδη
Η Τήλος φιλοξενεί συνολικά 127 είδη πτηνών, εκ των οποίων τα 46 τελούν υπό ειδικό καθεστώς προστασίας. Μεταξύ τους, ο Σπιζαετός, ο Μαυροπετρίτης (το νησί είναι η εποχική πατρίδα του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού αυτού του είδους του γερακιού, με πάνω από 625 αναπαραγωγικά ζευγάρια) και ο Θαλασσοκόρακας, είδη που κατόρθωσαν να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν στο νησί χάρη στον πυκνό πληθυσμό της Νησιώτικης Πέρδικας, που αποτελεί τον σημαντικότερο τροφικό πόρο για τα απειλούμενα είδη αρπακτικών. (Η πέρδικα, ως γνωστόν, αποτελεί το κατ’ εξοχήν θήραμα των κυνηγών).

Στο μικρό νησί έχουν κάνει επίσης τις φωλιές τους 6-8 ζευγάρια Αετογερακίνας, τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη ο πληθυσμός του είδους δεν ξεπερνά τα 340 ζευγάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μεγάλα αρπακτικά χρειάζονται «χώρο» για να επιβιώσουν -οι φωλιές τους πρέπει να έχουν απόσταση 10 χιλιομέτρων η μία από την άλλη.

Το νησί του Natura 2000
Λόγω της ύπαρξης των σπάνιων αυτών ειδών, η Τήλος είναι το μόνο νησί της Μεσογείου που έχει ενταχθεί ολόκληρο στο δίκτυο Natura 2000, όπως επίσης έχει χαρακτηρισθεί Ειδική Περιοχή για την Προστασία των Πτηνών και έχει αναγνωρισθεί ως Βιότοπος Corine ιδιαίτερης σημασίας, χάρη στους 16 διαφορετικούς βιοτόπους που συντηρούνται από ένα δίκτυο υπόγειων πηγών καθαρού νερού.

16 βραχονησίδες
Στόχος τώρα είναι η Τήλος και οι 16 βραχονησίδες που την περιβάλλουν να χαρακτηρισθούν περιοχή οικοανάπτυξης. Ηδη, το ΥΠΕΧΩΔΕ ενέκρινε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για την ίδρυση του «Φυσικού Πάρκου Τήλου» και σύντομα θα υπογραφεί το σχετικό Π.Δ. Οπως λέει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Μεντζελόπουλος, διευθυντής του μη κερδοσκοπικού Σωματείου «Πάρκο Τήλου», «η φύση της Τήλου αποτελεί το θησαυρό της. Ολοι στο νησί έχουμε γίνει μάρτυρες των κοινωνικών και οικονομικών ωφελειών από τις δραστηριότητες διατήρησης του φυσικού περιβάλλοντος, οι οποίες εκτιμώνται από τους οικοτουρίστες ανά τον κόσμο. Η Τήλος είναι ένα νησί... spa».

(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 27-01-07)





Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=1001