Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Θάλασσα-Ακτές: Ψάρι δηλητήριο στις ελληνικές θάλασσες

?λλη ΕλλάδαΟ Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus
Όλοι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε τα δηλητηριώδη μανιτάρια, αργότερα μάθαμε και το διαβολόχορτο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν ότι υπάρχουν και δηλητηριώδη ψάρια. Ένα τέτοιο είδος δηλητηριώδους ψαριού πέρασε από το Σουέζ και είναι ήδη στις Ελληνικές θάλασσες. Ονομάζεται Λαγοκέφαλος ή Lagocephalus Sceleratus όπως είναι κανονικά η επιστημονική του ονομασία. Το ψάρι αυτό παράγει μια τοξίνη που προκαλεί ακόμη και θάνατο για όποιο το καταναλώσει. Το 2003 έκανε την εμφάνιση του για πρώτη φορά στις θάλασσες των Δωδεκανήσων, αλλά σήμερα ζει σε όλο το Αιγαίο πέλαγος. Σαν ψάρι είναι άγνωστο σε πολλούς ψαράδες και ιδιαίτερα στους ερασιτέχνες. Ο λεσεψιανός μετανάστης, όπως αποκαλούνται τα ψάρια και οι άλλοι οργανισμοί που μέσω Σουέζ περνάνε στην Μεσόγειο, εθεάθη αρχικά στο τρίγωνο Σύμη – Ρόδος – Καστελόριζο αλλά σήμερα έφθασε μέχρι και στις ακτές της Βόρειας Ελλάδας.

Η δηλητηριώδης τοξίνη είναι η Τετραδοτοξίνη ΤΤΧ η οποία προκαλεί στον άνθρωπο αναπνευστικές διαταραχές, ανεπάρκεια του κυκλοφορικού συστήματος, μυϊκή παράλυση ακόμη και θάνατο σε όποιο καταναλώσει το ψάρι. Θανατηφόρα περιστατικά έχουν αναφερθεί ως τώρα στον Λίβανο και στο Ισραήλ. Το μήκος του ψαριού αυτού συχνά υπερβαίνει το μισό μέτρο ενώ το βάρος του είναι περίπου 1500 – 1700 γραμμάρια.

Ο πληθυσμός του Λαγοκέφαλου ή Lagocephalus Sceleratus αυξάνεται σημαντικά και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στις αρχές οι οποίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος εν όψη καλοκαιριού. ________________________________________________________________________ 05/06/07 17:44
Λαγόψαρο γεμάτο τοξίνες
Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία είδος ψαριού εμφανίστηκε στα ελληνικά νερά

Ένα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία είδος ψαριού, το λεγόμενο λαγόψαρο, εμφανίστηκε στα ελληνικά νερά, στις περιοχές της Ρόδου, Σύμης και Κρήτης.

Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες, σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις και θανατηφόρες), και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία ενημερώθηκε σχετικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε αμέσως όλες τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τους συνδέσμους ιχθυεμπόρων και ιχθυοπωλών, ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους διακινητές αλιευμάτων και τα μέλη τους.

Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δύο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος. Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας (Tetraodontidae) έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά.

Σε περίπτωση που εντοπιστούν τα παραπάνω είδη, θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Διεύθυνση Αλιείας κ.λπ.).

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ ________________________________________________________________________ Μακριά από το πιάτο μας αυτό το ψάρι - «εισβολέας»
Γιαννης Σουλιωτης

Eνας επικίνδυνος επισκέπτης, που κατέφτασε στην Ελλάδα από τις τροπικές θάλασσες του Δυτικού Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού θέτει σε συναγερμό τις λιμενικές αρχές, τους επαγγελματίες αλιείς και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Πρόκειται για το νέο στην περιοχή είδος ψαριού «Lagocephalus sceleratus», το οποίο εξαιτίας δηλητηριώδους ουσίας που περιέχει μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο εάν καταναλωθεί!

Ερευνητές του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου που μελετούν τα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ψαριού (το μέγεθος του φτάνει έως και τα 110 εκατοστά) διαπίστωσαν ότι στο συκώτι, το δέρμα και τα όργανα αναπαραγωγής του περιέχεται η ουσία «τετραδοτοξίνη» που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο εξαιτίας μυϊκής παράλυσης, αναπνευστικών διαταραχών και ανεπάρκειας κυκλοφορικού.

Κρούσματα θανάτων
Κρούσματα θανάτων έχουν ήδη καταγραφεί σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συγκεκριμένα 8 στην Αίγυπτο και 2 στο Ισραήλ και για τον λόγο αυτό οι υπεύθυνοι του ΕΛΚΕΘΕ απέστειλαν ενημερωτικό σημείωμα προς τα λιμεναρχεία της χώρας για την ενημέρωση των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων. «Θέλουμε να σας ενημερώσουμε ότι παρομοίως με άλλα τροπικά είδη της oικογένειας “Tetraodontidae”, το συγκεκριμένο ψάρι μπορεί να αποτελέσει πηγή δηλητηριώδους τροφής για τον άνθρωπο, με υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Οπως εξηγεί στην «Κ» ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου κ. Ανδρέας Σιούλας, το είδος ανήκει στους λεγόμενους «λεσσεψιανούς μετανάστες», τα ψάρια δηλαδή που εισβάλλουν στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διώρυγας Σουέζ (πήραν το όνομά τους από τον Γάλλο διπλωμάτη και υπεύθυνο για το έργο της διάνοιξης της διώρυγας Ferdinard de Lesseps). Παρά το γεγονός ότι το «Lagocephalus sceleratus» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Ρόδο το καλοκαίρι του 2005, το τελευταίο διάστημα η ανησυχία των ειδικών αυξήθηκε, καθώς ο πληθυσμός του είδους στις ελληνικές θάλασσες διευρύνεται με ταχείς ρυθμούς.

Είδος... ντελικατέσεν
Σχολιάζει ο κ. Σιούλας: «Διαπιστώνουμε ότι το συγκεκριμένο είδος αρχίζει να πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς και ο πληθυσμός του διαρκώς επεκτείνεται. Τους τελευταίους μήνες έχουμε συγκεντρώσει τουλάχιστον 10 δείγματα». Ο ίδιος πάντως προσθέτει ότι στις περιοχές του Ινδικού Ωκεανού, το συγκεκριμένο ψάρι θεωρείται είδος... ντελικατέσεν καθώς οι ντόπιοι γνωρίζουν και αφαιρούν τα όργανα του ψαριού που περιέχουν το επικίνδυνο δηλητήριο. Από το 1869, οπότε και ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της διώρυγας του Σουέζ μέχρι σήμερα εκατοντάδες είδη ψαριών μετανάστευσαν από τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό στη Μεσόγειο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι Λεσσεψιανοί μετανάστες προκαλούν αναταραχές στο σύστημα της ιχθυοπανίδας, όπως το είδος «Fisularia» που εντοπίστηκε στις ελληνικές θάλασσες. Τρέφεται με γόνο και απειλεί με εξαφάνιση παραδοσιακά και «ντόπια» είδη ψαριών.

Γαρίδες με... συντηρητικά
Συντηρητικά σε συγκεντρώσεις άνω των επιτρεπόμενων ορίων εντόπισαν οι ελεγκτές του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) Κρήτης, σε νωπές και κατεψυγμένες γαρίδες τις οποίες κατάσχεσαν. Πρόκειται για γαρίδες κατεψυγμένες με την εμπορική ονομασία «Γάμπαρη ΜΜ/Gamba de Altura-ΜΜ» σε συσκευασίες των 5.000 γραμμαρίων στις οποίες εντοπίστηκε ποσότητα θειωδών αλάτων πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Παράλληλα σε γαρίδες νωπές που διακινήθηκαν από ιχθυοπωλεία της Κεντρικής Αγοράς του Ηρακλείου βρέθηκε ποσότητα του ίδιου συντηρητικού πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Τα θειώδη άλατα είναι συντηρητικό που χρησιμοποιείται τόσο για τη διατήρηση του χρώματος του προϊόντος όσο και για να μην αναπτυχθούν βακτήρια σε κατεψυγμένα και φρέσκα προϊόντα.

Σε παρτίδα του πρώτου προϊόντος επίσης διαπιστώθηκε ότι η ουσία πυροθειώδες νάτριο επίσης συντηρητικό δεν αναφερόταν ολογράφως όπως ορίζει η νομοθεσία. _______________________________________________________________________

Επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία είδος ψαριού εμφανίστηκε στις ελληνικές θάλασσες. ΑΠΕ 17:36

Ένα επικίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία είδος ψαριού, λαγόψαρο, εμφανίστηκε στα ελληνικά νερά, στις περιοχές της Ρόδου, Σύμης και Κρήτης. Το είδος Lagocephalus sceleratus της οικογένειας Tetraodontidae προέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα και περιέχει τοξίνες σε διάφορα μέρη του σώματός του (π.χ. εντόσθια, δέρμα), οι οποίες είναι επικίνδυνες σε περίπτωση που καταναλωθούν από τον άνθρωπο (σε μερικές περιπτώσεις ως και θανατηφόρες) και απαγορεύεται η διάθεση του συγκεκριμένου ψαριού στην αγορά.

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, η οποία ενημερώθηκε σχετικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημέρωσε αμέσως όλες τις ψυκτικές εγκαταστάσεις και τους συνδέσμους ιχθυεμπόρων και ιχθυοπωλών, ώστε να ενημερώσουν με τη σειρά τους τους διακινητές αλιευμάτων και τα μέλη τους.

Το ψάρι έχει σχήμα τορπίλης, έχει δυο ασημένιες λωρίδες στις πλευρές του σώματός του, στη ράχη είναι γκριζωπό με σκούρες κηλίδες, δεν έχει λέπια και διαθέτει τέσσερα δυνατά δόντια, σαν ράμφος (σχετική φωτογραφία μπορείτε να βρείτε στο www.fishbase.org). Όλα τα είδη (περίπου 185) της συγκεκριμένης οικογένειας (Tetraodontidae) έχουν περίπου τα ίδια μορφολογικά χαρακτηριστικά και είναι τοξικά. Σε περίπτωση που εντοπιστούν τα παραπάνω είδη θα πρέπει να ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Διεύθυνση Αλιείας κλπ).

(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 28-02-07)



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 4
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ψάρι δηλητήριο στις ελληνικές θάλασσες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα