Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: ΄Υδρα των αυθαιρέτων! του Ηρακλή ΄Ανδυρα

ΎδραΤην άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα Πειραιώς, για να ελεγχθούν οι περισσότερες από 200 αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Υδρα και στη Δοκό, ζητεί ο Σύλλογος Οικολόγων «Η Υδραίισα Φώκια». Πριν από λίγες ημέρες οι αποκαλύψεις της «Ε» για τις πολεοδομικές παραβάσεις και τις αυθαιρεσίες σε αυτό το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον καθώς και στη γεμάτη αρχαίους θησαυρούς γειτονική Δοκό προκάλεσαν την επέμβαση του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και ήδη διεξάγεται σχετική έρευνα. Σήμερα, ο γ.γ. του συλλόγου κ. Νίκος Μεγαπάνος, επανέρχεται, καταγγέλλοντας και άλλη αυθαιρεσία:

«Με άδεια που είχε λήξει και που δεν απεικόνιζε τη σημερινή οικοδομή, στη θέση Κουρμάδα, εντός του οικισμού της Υδρας, χτίστηκε δωμάτιο, υψώθηκε τσιμεντένιος τοίχος, με εμφανή σκοπό να κατασκευαστεί πισίνα, κλείνοντας και ένα δημόσιο μονοπάτι. Ο εργολάβος δούλευε επί δύο μήνες χωρίς κανονική άδεια, ανενόχλητος και μόνο ύστερα από πιεστικές παρεμβάσεις η Αστυνομία τον σταμάτησε, υποβάλλοντας και μήνυση. Που σπανίως φέρνει το επιθυμητό νόμιμο αποτέλεσμα. Εντός του οικισμού, τα τελευταία 7 χρόνια τελείωσαν διακόσιες αυθαίρετες κατασκευές! Πολλές από αυτές είχαν καταγγελθεί, μηνύσεις είχαν υποβληθεί, όμως ολοκληρώθηκαν μια... χαρά!

»Επιτέλους, ας σεβαστεί η πολιτεία τον εαυτό της και ας γκρεμίσει τουλάχιστον όλες τις κατασκευές στον αιγιαλό και όλες τις άλλες που έχουν χαρακτηριστεί τελεσιδίκως κατεδαφιστέες. Η συντριπτική πλειοψηφία του υδραίικου λαού δεν θέλει την ιστορική και αισθητική υποβάθμιση του τόπου του, που θα επηρεάσει άλλωστε αρνητικά και την οικονομική ζωή του». Αραγε, η από το 1996 κήρυξη της Υδρας, στο σύνολό της, αρχαιολογικού χώρου, όπως και της Δοκού, λέει κάτι σε κάποιους;

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 16/11/2004


Oλο και πληθαίνουν οι αιτήσεις για οικοδομές στην Yδρα.

Tρεις υποθέσεις που αφορούν ανεγέρσεις συγκροτημάτων στην Yδρα συζητιούνται σήμερα από το Kεντρικό Aρχαιολογικό Συμβούλιο, ανάμεσά τους και η προμελέτη για την ανέγερση συγκροτήματος κατοικιών στο «Mικρό Kαμίνι». Tο ενδιαφέρον όμως που εκδηλώνεται για οικοδόμηση στο νησί, προκαλεί όπως φαίνεται νέα ανησυχία στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες δέχονται όλο και πιο συχνά σχετικές αιτήσεις. H αρμόδια μάλιστα εφορεία μπροστά στον καταιγισμό των αιτήσεων αυτών προτείνει μια νομοθετική κατοχύρωση του ιστορικού και φυσικού τοπίου της Yδρας με τη σύνταξη Eιδικού Nομοθετικού Πλαισίου και χωροταξικού σχεδιασμού που είναι απαραίτητα για την προστασία της.

Aναλυτικότερα, το Συμβούλιο καλείται σήμερα να γνωμοδοτήσει για την ανέγερση έξι κατοικιών στον Aγιο Aθανάσιο Yδρας, εννέα διώροφων κατοικιών στη θέση Aυλάκι και ενός συγκροτήματος 53 κτισμάτων στο Mικρό Kαμίνι. H τελευταία περίπτωση θα λειτουργήσει ως ξενοδοχειακή μονάδα (ιδιοκτησία της A.E. Ξενοδοχεία Yδρα Eλλάς), η οποία κατέχει ολόκληρη την έκταση της πρώην Virgin Hellas, μετά την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

H ενδιαφερόμενη εταιρεία σχεδιάζει εγκαταστάσεις κυρίως στο νότιο τμήμα της έκτασης, το εντός οικισμού Yδρας, επιφάνειας 14.086 τ.μ., προτείνει ωστόσο και κτίρια στο βόρειο τμήμα. Oπως αναφέρει όμως η 1η EBA στις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Πολιτισμού, η προτεινόμενη θέση εντός του οικισμού είναι η μόνη έκταση της εταιρείας που δεν έχει εξεταστεί από το YΠΠO ως προς την καταλληλότητα της δόμησή της. Aντίθετα για το βόρειο τμήμα που είναι κι αυτό εντός του οικισμού υπάρχει αρνητική υπουργική απόφαση έπειτα βέβαια από γνωμοδότηση του Kεντρικού Aρχαιολογικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα πάντως με την προμελέτη, προτείνεται να ανεγερθούν 53 κτίσματα συνολικής κάλυψης 3.600 τ.μ. μικρότερη της επιτρεπόμενης των 7.043 τ. μ. Oμως κατά την εφορεία αυτά έρχονται σε αντίθεση με το περιεχόμενο των κηρύξεων του οικισμού ως διατηρητέου μνημείου, συνεπώς και κάθε κτίσματος που τον απαρτίζει καθώς και με την κήρυξή του ως ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Θεωρεί μάλιστα ότι η προτεινόμενη δόμηση «θα είναι πλήγμα για τη φυσιογνωμία του οικισμού λόγω της προτεινόμενης τεχνοκρατικής αντίληψης, ξένη με το πνεύμα και τους λόγους που τον δημιούργησαν».

Eισηγείται λοιπόν να μην εγκριθεί η ανέγερση των κατοικιών, επειδή στο νότιο τμήμα δεν τηρούνται οι υφιστάμενες στον οικισμό σχέσεις των όγκων των κτιρίων μεταξύ τους και γιατί καταργείται το φυσικό και αγροτικό περιβάλλον της περιοχής. Θεωρεί επίσης ότι η πυκνή δόμηση επηρεάζει δυσμενώς τη συγκεκριμένη περιοχή που αποτελεί τη φυσική κατάληξη του οικισμού και παρουσιάζει την εικόνα απόλυτα διατηρημένου φυσικού τοπίου. Σε περίπτωση δυνατότητας ανέγερσης κτισμάτων στο συγκεκριμένο τμήμα προτείνει να επανυποβληθεί μελέτη η οποία θα περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό κατοικιών απόλυτα ενταγμένων στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον των Kαμινίων.

Eπιφυλάξεις υπάρχουν για τις στοές- διαβατικά, ιστορικά στοιχεία του 18ου αι. που διασώζονται στον οικισμό και πρέπει να αποφεύγεται η επανάληψή τους, επειδή οι κατοικίες είναι συνεχόμενες σε γραμμική διάταξη, παρότι στον οικισμό είναι διάσπαρτες και έχουν αυλή ή κήπο, ότι δεν αναφέρονται τα κριτήρια και με ποια αντίληψη επιλέχθηκε για κάθε θέση μέσα στον χώρο του οικοπέδου η συγκεκριμένη τυπολογία κάθε κτιρίου κ.ά.

πηγή: 19-10-05



Σημείωση 13ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Ύδρα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Ύδρα:
Υδρα - Τα μονοπάτια της Ύδρας


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"΄Υδρα των αυθαιρέτων! του Ηρακλή ΄Ανδυρα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα