Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: ΔΕΗ, δύο νέες αρνητικές πρωτιές

?λλη Ελλάδα

WWF Ελλάς,

Δελτίο τύπου 10 Μαΐου 2007

Δύο νέες αρνητικές πρωτιές για τη ΔΕΗ ΑΕ



Δύο μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, στον ?γιο Δημήτριο και την Καρδιά της Κοζάνης, κατέχουν τις δύο πρώτες θέσεις ανάμεσα στις «30 βρώμικες» της Ευρώπης. Αυτό προέκυψε από τη νέα έκθεση της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία καταδεικνύει τα λιγότερο αποδοτικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το 2006, οι «30 βρώμικες» ήταν υπεύθυνες για την έκλυση 393 εκατομμυρίων τόνων CO2, ποσότητα η οποία ισούται με το 10% όλων των εκπομπών CO2 της Ευρώπης. Οι πλέον «βρώμικες» μονάδες ηλεκτροπαραγωγής στηρίζουν την παραγωγή ενέργειας στον γαιάνθρακα, με τις 10 πρώτες να χρησιμοποιούν λιγνίτη, ένα ορυκτό καύσιμο ιδιαίτερα υψηλής έντασης σε εκπομπές CO2. «Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι από την πρώτη και τέταρτη θέση που κατείχαν αυτές οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ στην αντίστοιχη έκθεση του 2005, σήμερα επιδεικνύουν ακόμα χειρότερες επιδόσεις», τονίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Ο τομέας της ηλεκτροπαραγωγής τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, θα πρέπει να εγκαταλείψει το βρώμικο γαιάνθρακα όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να επενδύσει σε καθαρές τεχνολογίες. Είναι παράλογο να προγραμματίζονται συγχρόνως νέοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη στη χώρα μας», συνεχίζει ο κ. Καραβέλλας.

Καθώς οι εκπομπές CO2 θεωρούνται η κύρια αιτία της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των καταστρεπτικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, είναι πολύ σημαντικό τα Κράτη Μέλη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, να προχωρήσουν σε ουσιαστικές μειώσεις εκπομπών μέσα από επενδύσεις σε καθαρές και πιο αποδοτικές τεχνολογίες. Ένα ισχυρότερο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών βοηθά προς αυτή τη κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επιτευχθεί ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών της έως και 30% μέχρι το 2020.

Η ιεράρχηση του WWF έγινε με βάση την ανάλυση στοιχείων του 20062, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Μητρώο Εκπομπών, που διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση έλαβε υπόψη της τις απόλυτες εκπομπές CO2 των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στις Ευρωπαϊκές χώρες (εκατομμύρια τόνους CO2 το χρόνο) και ιεράρχησε τις 30 μεγαλύτερες μονάδες από πλευράς εκπομπών σύμφωνα με την απόδοσή τους (γραμμάρια CO2 ανά κιλοβατώρα). Οι περισσότερες από τις «βρώμικες 30» βρίσκονται στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (η κάθε χώρα διαθέτει από 10 μονάδες) και ακολουθεί η Πολωνία (4 μονάδες). Από τις 30 πλέον ρυπογόνες μονάδες, περισσότερες από τις μισές μονάδες ανήκουν στις RWE (Γερμανία), Vatttenfall (Σουηδία), EDF (Γαλλία) EON (Γερμανία). Επισυνάπτεται η κατάταξη όλων των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που συμπεριλαμβάνονται στην έρευνα.

Υποσημειώσεις:

1 Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που έγινε στις Βρυξέλλες στις 8 – 9 Μαρτίου 2007, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε μια μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη που μπορεί να φτάσει έως και το 30%. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε υπέρ δεσμευτικών στόχων για 20% συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στη παραγωγή ενέργειας, για αντικατάσταση της βενζίνης και του ντίζελ σε ποσοστό 10% από περιβαλλοντικά πιστοποιημένα βιοκαύσιμα και σε έναν ενδεικτικό στόχο για 20% εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι το 2020.

2 Στο ευρωπαϊκό ανεξάρτητο σύστημα καταγραφής συναλλαγών, τα στοιχεία συλλέγονται για το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών.

Το Μητρώο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/environment/climat/emission/citl_en.htm.

Επίσης χρησιμοποιήθηκε η βάση δεδομένων CoalPower5 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Περισσότερες πληροφορίες: Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210-3314893, d.karavellas@wwf.gr Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής, 210-3314893, 6974334442, a.plitharas@wwf.gr




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"ΔΕΗ, δύο νέες αρνητικές πρωτιές" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα