Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Τα νησιά στη σκιά των γιγάντων

Νησιά

?ρθρο της Μαρίας Λίλα.

Τα σχέδια για μαζική «εισβολή» ανεμογεννητριών στο Αιγαίο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου.



«Ξεδιπλώνεται μπροστά μας το πιο εφιαλτικό σενάριο για τον τόπο μας. Οι 87 ανεμογεννήτριες που προτάθηκαν για τη Σέριφο αποτελούν την πιο μεγάλη ηθελημένη οικολογική καταστροφή σε όλη τη Μεσόγειο», λέει στα «ΝΕΑ» η δήμαρχος Σερίφου κ. Αγγελική Συνοδινού.

«Θα αλλοιωθεί όλη η εικόνα του νησιού και θα πεθάνει ο τουρισμός. Εδώ, δεν επιτρέπονται ηλιακοί συλλέκτες και πισίνες και θα κυκλωθούμε από τεράστιες κατασκευές που προκαλούν θόρυβο και βλάπτουν την υγεία;» υποστηρίζει η δήμαρχος, έχοντας στο πλευρό της το σύνολο των κατοίκων της Σερίφου που έχουν προσφύγει στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να απορριφθεί η πρόταση για την εγκατάσταση 87 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 260 MW - όσο ρεύμα παράγει δηλαδή ένα μεγάλο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Η περίπτωση της Σερίφου δεν είναι μοναδική: Οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί για τη δημιουργία αιολικών πάρκων - μαμούθ σε πολλά νησιά του Αιγαίου - ξεπερνούν τα 5.400 MW, δηλαδή πάνω από το 50% της σημερινής ηλεκτροπαραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ - προκαλούν «τσουνάμι» αντιδράσεων από φορείς και κατοίκους. Στη Σκύρο έχει προταθεί η δημιουργία 17 αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 517 MW.

«Το εναλλακτικό ρεύμα πουλιέται στη ΔΕΗ ακριβά και έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλούς ιδιώτες, οι οποίοι αδιαφορούν για τις συνέπειες. Αν περάσει η πρόταση, θα υποβαθμίσει το νότιο τμήμα του νησιού σε βιομηχανική ζώνη και θα απειλήσει ολόκληρη την περιοχή όπου ζει το περίφημο σκυριανό άλογο», λέει ο κ. Κρητικός, μέλος της κίνησης πολιτών για την προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι ανεμογεννήτριες από τη Σέριφο, την Κίμωλο, τη Μήλο και τον Πολύαιγο θα παράγουν ρεύμα που θα δίνεται με υποβρύχια καλώδια στο διασυνδεδεμένο δίκτυο του Λαυρίου. Η ενδιαφερόμενη εταιρεία μάλιστα υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της ότι το έργο θα αποφέρει στον Δήμο 2 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατά τα 20 έτη λειτουργίας του πάρκου στη Σέριφο. Υπάρχει πρόβλημα... «Οι 87 ανεμογεννήτριες στη Σέριφο και τα 17 αιολικά πάρκα στη Σκύρο είναι θέμα προβληματισμού», παραδέχεται και ο πρόεδρος της ελληνικής επιστημονικής ένωσης Αιολικής Ενέργειας, κ. Γιάννης Τσιπουρίδης. «Δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα αισθητικής, όμως δεν μπορώ να δεχτώ ότι γίνεται οποιαδήποτε φυσική καταστροφή. Ας ακούσουν όσοι τώρα φωνάζουν τους κατοίκους της Πτολεμαΐδας που πλήρωσαν με καρκίνους το εργοστάσιο της ΔΕΗ για να παίρνουμε όλοι μας ρεύμα. Στο Αιγαίο έχουμε το καλύτερο αιολικό δυναμικό σε όλη την Ευρώπη μετά την Αγγλία. Αν καλύπταμε όλες τις ανάγκες μας από την αιολική ενέργεια θα χρειαζόμασταν μόλις 39.000 στρέμματα, δηλαδή το 0,03% της επιφάνειας της Ελλάδας».

Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου έχουν προταθεί εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων και αρκετές έχουν λάβει άδεια από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για να δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτή την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας συνολικής ισχύος 5.467,09 MW. Σε βραχονησίδες Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, σημειώνουν ότι θα μπορούσε να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας τέτοιων πάρκων σε ακατοίκητες περιοχές του Αιγαίου - χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του Αγίου Γεωργίου, έξω από το Σούνιο, όπου έχει προταθεί η εγκατάσταση 24 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 70 MW. Ωστόσο, και στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν καθυστερήσεις - αυτή τη φορά λόγω γραφειοκρατίας. «Περιμένουμε τώρα 6 με 8 μήνες την προκαταρκτική περιβαλλοντική εξέταση και αξιολόγηση από το ΥΠΕΧΩΔΕ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιώργος Σπύρου, μέλος του Δ.Σ. της ενδιαφερόμενης εταιρείας. «Οι γνωμοδοτήσεις του 95% των φορέων είναι θετικές, αλλά εμπλέκονται περί τους 17 φορείς εκ των οποίων 2 - 3 δεν έχουν ακόμη απαντήσει. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε όμως για κωλυσιεργία, επειδή πρόκειται για έργο που δεν έχει ξαναγίνει, με τα υποβρύχια καλώδια να φθάνουν μέχρι το εργοστάσιο της ΔΕΗ στο Λαύριο».

ΤΑ ΝΕΑ , 17/04/2007 http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18814&m=N13&aa=1

 




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Τα νησιά στη σκιά των γιγάντων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα