Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ανανεώσιμες Π.Ε.: Όψεις υπανάπτυξης, του Ηλία Ευθυμιόπουλου

ΝησιάKαθυστερεί απαράδεκτα η πολιτική ενισχύσεων στον ηλιακό ηλεκτρισμό

Με ρυθμό ανάπτυξης 38% προχωρά η διεθνής βιομηχανία παραγωγής φωτοβολταϊκών στοιχείων, καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Μάλιστα, το ποσοστό θα ήταν ακόμα μεγαλύτερο αν δεν υπήρχε έλλειψη πρώτης ύλης (πυρίτιο υψηλής ποιότητας) στην αγορά. Ως γνωστόν, το πυρίτιο είναι πρακτικά ανεξάντλητο στη φύση, ωστόσο η επεξεργασία του είναι μια εξειδικευμένη τεχνολογία και απαιτεί τις ανάλογες εγκαταστάσεις. Σχετικές επενδύσεις άρχισαν να σχεδιάζονται και στην Ελλάδα, όμως η οικονομική δυσπραγία της τελευταίας διετίας πήγε πίσω τα σχέδια, αν δεν τα ακύρωσε τελείως.

Στο επίπεδο τώρα των εφαρμογών, οι ανισότητες παραμένουν. Χώρες με "επιθετική" πολιτική παρουσιάζουν θεαματικές επιδόσεις, ενώ άλλες, με καθυστερημένες δομές και άτολμες κυβερνήσεις (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) βλέπουν τα τρένα να περνούν. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, το 2004 στη Γερμανία εγκαταστάθηκαν 366 μεγαβάτ, όσο δηλαδή το μέγεθος ενός μεσαίου μεγέθους σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Αντίθετα στην Ελλάδα, με τον πολύ ήλιο και το πολύ μεγάλο κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού στον νησιωτικό χώρο - λόγω πετρελαίου - το ίδιο έτος είχαν τοποθετηθεί μόλις 1.400 κιλοβάτ, τριακόσιες φορές λιγότερα απ' ό,τι στη Γερμανία. Την επόμενη χρονιά (2005), οι εφαρμογές ήταν ακόμη χαμηλότερες (μόλις 900 κιλοβάτ) και μάλιστα οι περισσότερες από αυτές δεν αφορούσαν το διασυνδεδεμένο σύστημα (δηλαδή το δίκτυο της ΔΕΗ) αλλά μικρές αυτόνομες μονάδες διάσπαρτες στην ελληνική επικράτεια.

Εκεί λοιπόν που περιμέναμε την έκρηξη, ήρθε αντίθετα η κάθοδος, κυρίως γιατί μικροί και μεγάλοι επενδυτές έστρεψαν αλλού τα χρήματά τους περιμένοντας επί ματαίω εδώ και έναν χρόνο το νομοσχέδιο του ΥΠΑΝ που θα άνοιγε τον δρόμο με γενναίες επιδοτήσεις και αναίρεση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Να σημειωθεί ότι στην αρχική και πολύ πιο τολμηρή εκδοχή του σχεδίου νόμου, πριν αυτό δοθεί για δημόσια διαβούλευση, η τιμή τής (επιδοτούμενης) φωτοβολταϊκής κιλοβατώρας έφτανε τα 0,5 ευρώ πράγμα που οδηγούσε σε μια λογική απόσβεση της τάξεως των 9 χρόνων. Στη συνέχεια η τιμή απεσύρθη και κατά πληροφορίες "μαγειρεύεται" για να μην προκαλέσει τα αντίπαλα συμφέροντα. Ποια είναι αυτά; Προφανώς όσα συνδέονται με την αγορά του φυσικού αερίου και τις προμήθειες της ΔΕΗ. H οποία εν προκειμένω δεν βλέπει - εδώ και δεκαετίες - με καθόλου καλό μάτι την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και τούτο ανεξάρτητα από το κομματικό χρώμα των διοικήσεών της. Είναι κράτος εν κράτει, το οποίο όσοι επιχείρησαν να διαρρήξουν έφαγαν ταμούτρα τους (βλέπε Παλαιοκρασσάς) ή παραιτήθηκαν από την προσπάθεια (βλέπε παλαιότερα Πεπονής και Σημίτης).

H καθυστέρηση κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου στη Βουλή δεν είναι δυστυχώς χωρίς συνέπειες. Δεδομένης της αδυναμίας της παραγωγής να καλύψει την ιλιγγιωδώς αυξανόμενη ζήτηση, τα διαθέσιμα στοκ συνεχώς λιγοστεύουν. Έτσι, πολλές μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού που είχαν δεσμεύσει σημαντικές ποσότητες φωτοβολταϊκών για την ελληνική αγορά, προσδοκώντας προφανώς το άνοιγμά της, βλέποντας την ελληνική κυβέρνηση να καθυστερεί αναπροσαρμόζουν την πολιτική των πωλήσεων στρεφόμενες στη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία και, εσχάτως, την Καλιφόρνια. Με άλλα λόγια, υπάρχει ο κίνδυνος, ακόμη κι αν δοθούν γενναίες ενισχύσεις μέσα στο 2006, να μην υπάρχει στοκ για να υλοποιηθούν επενδύσεις στην Ελλάδα!

Οι ήπιες πηγές ενέργειας δεν είναι μόνο περιβαλλοντικά προτιμότερες. Βρίσκονται επίσης στο κέντρο του τεχνολογικού εκσυγχρονισμού που θα σημαδέψει τις πρώτες δεκαετίες 21ου αιώνα. Οι νέες ευκαιρίες και οι νέες αγορές δεν θα προκύψουν βέβαια από την εμμονή σε απαρχαιωμένα σχήματα, αυτά δηλαδή που έχουν ήδη ηλικία μεγαλύτερη από έναν αιώνα, όταν οι πρώτες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από κάρβουνο έκαναν την εμφάνισή τους στις οικονομίες των δυτικών χωρών και όταν οι πρώτοι ηλεκτρικοί λαμπτήρες αντικατέστησαν τους φανοστάτες του γκαζιού στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στις σημερινές συνθήκες οι τάσεις ευνοούν μόνο τα επιχειρηματικά σχέδια που έχουν ανταγωνιστικό χαρακτήρα. H απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μας βρει έτοιμους τόσο από την άποψη της καινοτομίας όσο και από την άποψη της προώθησης κοινωνικά αποδεκτών λύσεων. Αν κάποιοι επιμένουν πεισματικά στα φουγάρα του λιγνίτη - ή ακόμα χειρότερα του εισαγόμενου πετρελαίου - δεν μπορεί να είναι ούτε φιλελεύθεροι ούτε αριστεροί. Είναι απλώς εκτόςεποχής.

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 31/03/2006

 


 



Σημείωση 10ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Όψεις υπανάπτυξης, του Ηλία Ευθυμιόπουλου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα