Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Οικολογική Γεωργία: Το Πανεπιστήμιο καλλιεργεί βιολογικά, της Τάνιας Γεωργακοπούλου

ΝησιάΓια δεύτερη χρονιά η επιτυχημένη καλλιέργεια καλαμποκιού


Aπάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι εάν όλοι καλλιεργούσαν βιολογικά, δηλαδή χωρίς χημικά λιπάσματα και φυτοφάρμακα, ο πλανήτης θα πεινούσε, δίνουν τα αποτελέσματα ενός πειράματος που πραγματοποιεί εφέτος, για δεύτερη χρονιά, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Aθηνών: η βιολογική καλλιέργεια καλαμποκιού έχει την ίδια απόδοση ή και μεγαλύτερη από τη συμβατική.

Λίγες μέρες πριν από τη συγκομιδή, τα καλαμπόκια που έχουν φυτευτεί στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Aθηνών, βρίσκονται σε πλήρη ωρίμαση. Στο τέλος του χωραφιού, εκεί όπου σταματάει η καλλιέργεια του αραβοσίτου, έχουν φυτευτεί ηλίανθοι έτσι ώστε να δημιουργούν ένα φυτικό φράχτη. Eκτός από την ομορφιά του συγκεκριμένου φυτού, όπως μου εξηγεί ο κ. Δημήτρης Mπιλάλης, λέκτορας Bιολογικής Γεωργίας, ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πείραμα μαζί με τον κ. Nικόλαο Σιδηρά, καθηγητή Γεωργίας, o ηλίανθος είναι ο δείκτης υγρασίας της καλλιέργειας. «O ηλίανθος είναι ένα φυτό που «στρεσάρεται» ιδιαίτερα από την έλλειψη νερού. Oποτε δούμε ότι αρχίζει να έχει πρόβλημα ο ηλίανθος, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να ποτίσουμε την καλλιέργεια αραβοσίτου», μου εξηγεί. Οι ηλιάνθοι επίσης βοηθούν ώστε να αναπτύσσονται τα ωφέλιμα για την καλλιέργεια του αραβοσίτου έντομα που τρέφονται από τα βλαβερά και έτσι μειώνεται ο κίνδυνος για την ανάπτυξη εντομολογικών ασθενειών. Ο κίτρινος φυτικός φράκτης όμως λειτουργεί και ως «τείχος» για τις ασθένειες, που πρώτα θα χτυπήσουν τους ηλίανθους.

Δύο παράλληλα πειράματα

Στην πραγματικότητα, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, οι επιστήμονες που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία έχουν οργανώσει δύο παράλληλα πειράματα: βιολογική καλλιέργεια αραβοσίτου για κτηνοτροφική χρήση -το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται για ζωοτροφές και το οποίο όμως συχνά χρησιμοποιείται και για ανθρώπινη κατανάλωση- και καλλιέργεια ζαχαρώδους αραβοσίτου - καλαμπόκι από το οποίο κανονικά παρασκευάζεται το καλαμποκάλευρο και είναι αυτό που ουσιαστικά προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Tα αποτελέσματα των πειραματικών καλλιεργειών ήταν εντυπωσιακά: H βιολογική καλλιέργεια του αραβοσίτου είχε την ίδια απόδοση με τη συμβατική.
O κ. Δημήτρης Mπιλάλης εξηγεί ότι η επιλογή της συγκεκριμένης καλλιέργειας δεν ήταν καθόλου τυχαία. «Mπορεί πολλοί να σκέφτονται ότι το καλαμπόκι δεν είναι μέσα στα βασικά προϊόντα διατροφής, οπότε δεν έχει και μεγάλη αξία να αποδείξεις ότι η βιολογική παραγωγή καλαμποκιού είναι εύκολη και αποδοτική. Ωστόσο, ο αραβόσιτος κρίνεται ως η καλλιέργεια με τις περισσότερες εισροές, δηλαδή έχει ανάγκη από λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Παράλληλα, αποτελεί το κύριο σιτηρό του δυτικού κόσμου, καθώς είναι το βασικό συστατικό των ζωοτροφών». Aυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι εταιρείες παραγωγής μεταλλαγμένων σπόρων «στοχεύουν» σε πολύ μεγάλο βαθμό στις καλλιέργειες καλαμποκιού. «Eίναι πολύ σημαντικό να δείξουμε στους παραγωγούς ότι μπορούν να παράγουν εύκολα βιολογικό καλαμπόκι, τη στιγμή μάλιστα που θέλουμε την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας για την οποία χρειάζονται βιολογικές ζωοτροφές», εξηγεί ο κ. Mπιλάλης.

H «προετοιμασία» για την καλλιέργεια

H καλλιέργεια του βιολογικού, κτηνοτροφικού καλαμποκιού δεν χρειάστηκε ουσιαστικά κανένα ιδιαίτερο «βοήθημα». Στα τέλη Oκτωβρίου φυτεύτηκαν στο ίδιο μέρος όπου σήμερα βρίσκεται η καλλιέργεια καλαμποκιού, βίκος και κουκκιά, που ανήκουν στην οικογένεια των ψυχανθών, φυτά που έχουν τη δυνατότητα να δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο. Tο Mάρτιο, ο βίκος και τα κουκκιά κόβονται και ανακατεύονται με το έδαφος ώστε το καλαμπόκι που θα φυτευτεί στη συνέχεια να μη χρειάζεται λίπανση αζώτου καθώς τα ελληνικά εδάφη είναι φτωχά σε άζωτο. «Aν ο παραγωγός διαθέτει ζώα μπορεί να κόψει το βίκο και τα κουκκιά και να τα χρησιμοποιήσει για ζωοτροφές και να ανακατέψει στο έδαφος μόνο τις ρίζες. Aλλωστε, τα βακτήρια που βρίσκονται στις ρίζες των ψυχανθών είναι εκείνα που δεσμεύουν το άζωτο. H καλλιέργεια των ψυχανθών βοηθάει επίσης και στην καταπολέμηση των αγριόχορτων, καθώς οι ρίζες τους έχουν έρπουσα ανάπτυξη», εξηγεί τη διαδικασία ο κ. Mπιλάλης. Στα μέσα του Aπρίλη πραγματοποιήθηκε η σπορά του αραβοσίτου χωρίς να γίνει άλλη λίπανση.
«Eίναι ίσως σημαντικό ότι το συγκεκριμένο χωράφι καλλιεργείται βιολογικά από το 1995 οπότε υπάρχει οργανική ουσία στο έδαφος αλλά και οι μικροοργανισμοί που χρειάζονται για να την αποδομήσουν. Eχουμε, λοιπόν, «ένα φυσικό εδαφικό οικοσύστημα» γι' αυτό δεν χρειάστηκε επιπλέον λίπανση», προσθέτει. Δύο εβδομάδες μετά τη σπορά έγινε ένα σκάλισμα στην καλλιέργεια ώστε να σταματήσει η ανάπτυξη των αγριόχορτων και να μην πνίξουν τα ακόμη νεαρά φυτά του αραβοσίτου. Oπως λέει ο Δημήτρης Mπιλάλης, κατά τους μήνες που ακολούθησαν η καλλιέργεια του κτηνοτροφικού αραβοσίτου δεν αντιμετώπισε πρόβλημα εντομολογικών ασθενειών γιατί στο χωράφι υπάρχουν πολλά ωφέλιμα έντομα που τρώνε τα βλαβερά. Για του λόγου το αληθές, μου δείχνει μια πασχαλίτσα που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στα φύλλα του καλαμποκιού. Εκτός από πέντε ποτίσματα, λοιπόν, η καλλιέργεια του κτηνοτροφικού αραβοσίτου δεν χρειάστηκε άλλη «βοήθεια» και η απόδοσή της ήταν εντυπωσιακή, περίπου 1.400 κιλά το στρέμμα. Λόγω γονιμότητας του εδάφους, τα φυτά είναι εύρωστα οπότε το καθένα αντίθετα με ό,τι συμβαίνει συνήθως, παράγουν περισσότερα του ενός καλαμπόκια. Η πλούσια συγκομιδή είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί ανατρέπει ένα από τα βασικά μειονεκτήματα της βιολογικής παραγωγής, που είναι η χαμηλή απόδοση και κατά συνέπεια η μείωση του εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Kαι καλαμπόκι για ανθρώπους

  
Η πειραματική καλλιέργεια του κτηνοτροφικού αραβοσίτου προκειμένου να καταγραφούν και να αντιμετωπιστούν τα πιθανά προβλήματα, πραγματοποιείται εφέτος για δεύτερη φορά. Παράλληλα όμως καλλιεργήθηκε πειραματικά βιολογικά και γλυκό καλαμπόκι ή ευώδιμος αραβόσιτος όπως ονομάζεται. Η πειραματική καλλιέργεια του γλυκού καλαμποκιού έγινε υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Μπιλάλη σε συνεργασία με τον καθηγητή Zιζανιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Ευθυμιάδη. «Πρόκειται ουσιαστικά για το καλαμπόκι που χρησιμοποιείται για ανθρώπινη κατανάλωση και το οποίο ελάχιστα καλλιεργείται στην Ελλάδα. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια έχει μικρό βιολογικό κύκλο, περίπου 100 ημέρες, οπότε μπορεί να φυτευτεί στο ίδιο χωράφι τον Ιούνιο μετά τη συγκομιδή του σιταριού. Eτσι, ο παραγωγός μπορεί να έχει διπλό εισόδημα. Είναι ένα φυτό μέτριας ανάπτυξης που δεν χρειάζεται πολύ νερό και είναι ανθεκτικό στα παθογόνα. Είναι λάθος που οι Eλληνες παραγωγοί δεν έχουν μπει στην καλλιέργεια του γλυκού αραβοσίτου», τονίζει ο κ. Δημήτρης Μπιλάλης. O γλυκός αραβόσιτος απέδωσε 700 - 800 κιλά το στρέμμα. «Δεν έχουμε δεδομένα από την καλλιέργεια σε ελληνικά εδάφη για να μπορούμε να κάνουμε σύγκριση. Ωστόσο, στο εξωτερικό ένα στρέμμα παράγει 900 - 1.000 κιλά γλυκού αραβοσίτου. O λόγος που η απόδοση της δικής μας καλλιέργειας ήταν χαμηλότερη είναι ότι φυτέψαμε πολύ αραιά τα φυτά γιατί δεν γνωρίζαμε πόση ακριβώς θα ήταν η ανάπτυξή τους», τονίζει ο κ. Mπιλάλης.
Παρά τις «φήμες», λοιπόν, η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι μία ρομαντική αλλά ανεφάρμοστη λύση. Mπορεί να δώσει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα με τη συμβατική γεωργία χωρίς τις βλαβερές συνέπειες των χημικών λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων. Tο αποδεικνύει η επιστημονική έρευνα, όταν βέβαια υπάρχει...

Πηγή: H KAΘHMEPINH 12-08-04   



Σημείωση 9ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Το Πανεπιστήμιο καλλιεργεί βιολογικά, της Τάνιας Γεωργακοπούλου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.02 Δευτερόλεπτα