Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Θάλασσα-Ακτές: Eλεύθεροι οι βυθοί, σταμάτησαν οι έρευνες, της Παρασκευής Κατημερτζή

ΝησιάΜε βάση νέο νόμο ο ελληνικός βυθός με τα 3.000 ναυάγια παραδίδεται στους καταδύτες

Παράλληλα όμως έχει σταματήσει κάθε ενάλια αρχαιολογική έρευνα
Οι ελληνικές θάλασσες είναι ένα απέραντο - αφύλακτο - υποβρύχιο μουσείο με δωρεάν είσοδο για όλους. Στα εκθέματα αυτού του μουσείου περιλαμβάνονται 3.000 αρχαία ναυάγια με το φορτίο τους σε διαφορετικά βάθη, βυθισμένες πόλεις, λιμάνια, πύργοι, πλήθος παράκτιων προϊστορικών οικισμών που πλέον είναι βυθισμένοι γιατί έχει ανέβει η στάθμη των υδάτων.

Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των γνωστών ναυαγίων και βυθισμένων πόλεων και λιμανιών είναι ελάχιστος σε σχέση με την πραγματικότητα, που αντιπροσωπεύει ιστορία 6.000 χρόνων. Κάθε τόσο ένα σπουδαίο εύρημα ανασύρεται από τη θάλασσα και ταράζει τα νερά. Το τελευταίο απόκτημα που ήρθε στο φως από την Κάλυμνο πρόσφατα, ήταν ένας ωραιότατος χάλκινος θώρακας που ανήκε σε άγαλμα.

Μέχρι πρόσφατα η προστασία που τους παρείχε ο αρχαιολογικός νόμος ήταν (τυπικά) πλήρης. Όπως κανείς δεν μπορεί να χτίσει σε οικόπεδο χωρίς άδεια, έτσι και κάθε υποθαλάσσια δραστηριότητα ελεγχόταν συστηματικά. Με τον νέο νόμο 3409 για τις ελεύθερες καταδύσεις, απλώς έγινε και τυπικά εκείνο που ίσχυε πάντοτε στην πράξη: η ελεύθερη πρόσβαση στα απανταχού της Ελλάδος ύδατα για Έλληνες και ξένους.

«Καθένας μπορεί να βουτήξει ελεύθερα και να κάνει ό,τι θέλει», λέει στα «NEA» η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού Αικατερίνη Δελλαπόρτα.

Ο νέος νόμος δεν καθορίζει ποιες περιοχές είναι επισκέψιμες, αφήνει ελεύθερη τη χρήση της υποβρύχιας τεχνολογίας και απομακρύνει το Λιμεναρχείο. Με την άδεια του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ο καθένας μπορεί να ανοίξει θαλάσσιο πάρκο, ενώ για οποιαδήποτε άλλη επένδυση - λιμάνι, καλωδίωση, ιχθυοκαλλιέργεια κ.ά. - ο νόμος προβλέπει ότι πρέπει να προηγηθεί αρχαιολογικός έλεγχος.

«Να δούμε τι θα μείνει από τα γνωστά μας ναυάγια και τις άλλες βυθισμένες αρχαιότητες έπειτα από λίγα χρόνια», λέει η προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων που αντιστάθηκε σθεναρά στην ψήφιση του νόμου, χωρίς την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού. Ύστερα απ' αυτό βρέθηκε στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στις Κυκλάδες, αλλά ο νέος προϊστάμενος Εναλίων Αρχαιοτήτων δεν έχει αναλάβει καθήκοντα.

Χρήματα το υπουργείο Πολιτισμού δίνει ελάχιστα, χρωστά στους καταδυόμενους (αρχαιολόγους, μηχανικούς, σχεδιαστές κ.ά.) το επίδομα καταδύσεων, εδώ και ενάμιση χρόνο κάθε δυνατότητα για προγραμματισμό ερευνών έχει παραλύσει - εκτός ίσως από τις 200 κατά μέσο όρο αυτοψίες που πραγματοποιούνται ύστερα από αίτημα των ενδιαφερομένων.

Σημαντικές επιστημονικές έρευνες και συνεργασίες με ξένα ινστιτούτα, όπως η έρευνα για την ανεύρεση του βυθισμένου στόλου του Ξέρξη που έχασε 600 πλοία ανοιχτά του ?θω, πλέον έχουν παγώσει. Και η δυναμική έξοδος της Ελλάδας προς τον χώρο της σύγχρονης υποθαλάσσιας (αρχαιολογικής) έρευνας που διεξάγεται με τον συνδυασμό προηγμένης τεχνολογίας - βαθυσκάφη, σονάρ πλευρικής σάρωσης, δορυφόροι, τηλεπαρακολούθηση και συντονισμός δράσης - κινδυνεύει να βουλιάξει. Όπως και η ηλεκτρονική χαρτογράφηση των βυθών σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, που κατέγραψε τον αρχαιολογικό πλούτο της Καλύμνου, της Ψερίμου, των Ιμίων και της Λέρου.

Κινδυνεύουν πράγματι τα ναυάγια από τις (ελεύθερες) καταδύσεις αναψυχής; Στην Ελλάδα, όπως στη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: Όλα τα ναυάγια που βρίσκονται σε ρηχά νερά έχουν λεηλατηθεί και ελάχιστα θραύσματα αμφορέων μένουν για να θυμίζουν ότι κάποτε υπήρξε εκεί ναυάγιο. Τα κρούσματα λεηλασίας αρχαίων ναυαγίων είναι πυκνά και οι καταγγελίες πάρα πολλές, πότε από τη Νίσυρο, πότε από τη Μεθώνη όπου οι αρχαιολογικοί... πειρατές προσπάθησαν να ανελκύσουν ολόκληρη σαρκοφάγο, και πότε από την Αντίπαρο όπου μια «σχολή» πήγε να κάνει καταδύσεις στον οροθετημένο αρχαιολογικό χώρο και όχι στη ζώνη που είχε απελευθερωθεί γι' αυτό τον σκοπό.


550 χιλιόμετρα αποδεσμευμένων ακτών
Ενώ οι τουρκικές θάλασσες είναι «κλειστές» στην κατάδυση σε ποσοστό 90%, στην Ελλάδα με τα 15.500 χιλιόμετρα ακτών, αντίθετα απ' ό,τι πιστεύεται, υπάρχουν 550 χιλιόμετρα αποδεσμευμένων ακτών για υποβρύχια δραστηριότητα. Πού βρίσκονται: Στην Αττική δεν υπάρχει περιορισμός για το 25% των ακτών, στην Κέρκυρα το 80%, στη Μύκονο το 90%, στην Αίγινα το 55%, όπως και 20% του Μεσσηνιακού Κόλπου και 25% του Λακωνικού Κόλπου.

(πηγή : ΤΑ ΝΕΑ , 16/08/2006)


ΕΛΛΑΔΑ
ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ: ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ (Νοέμβριος 2005)
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΕΛΛΑΠΟΡΤΑ, Έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων
http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=2093&lang=1&catpid=1#_ftnref56[/img]

 

ΤΟΥΡΚΙΑ
http://diveturkey.com/uwarchprojects.htm
Underwater Archaeology - Projects 
RELATED LINKS HERE
In Turkey there are several underwater archaeological projects developing at the same time, depending of different organizations and universities.
The Institute of Nautical Archaeology is the oldest organization dedicated to underwater archaeology along the Turkish coast. Since 1958, its founder, Prof. George F. Bass, has promoted and supported the excavations of shipwrecks in Turkey (Cape Gelidonya, Seytan deresi, Yassiada - Byzantine wreck, Yassiada - late Roman wreck, Yassiada - Ottoman wreck, Serce Liman - Byzantine glass wreck, Serce Liman - Hellenistic wreck, Uluburun, Selimiye - byzantine wreck, Tektas Burnu - classical wreck and, starting in June 2002, Pabuc Burnu -archaic wreck).
Besides the excavations, INA also supports archaeological underwater surveys in the Turkish coast, as the ones directed by Cemal Pulak, Donald Fry, Tufan Turanli, Ayse Atauz,  and others; and the Shipwrecks of Anatolia Project that intends to complete a database with information of all wrecks located in the Turkish waters.
In the Marmara Sea, Dr. Nergis Gunsenin is working on the study of several shipwrecks and excavating one of them from the Byzantine Time.

 


 



Σημείωση 8ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 1
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Eλεύθεροι οι βυθοί, σταμάτησαν οι έρευνες, της Παρασκευής Κατημερτζή" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα