Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Λακωνία - Το βροντερό σπαρτιάτικο ΟΧΙ

Πελοπόννησος
Η Λακωνία μπήκε πρώτη στο στόχαστρο των εταιρειών λόγω του ισχυρού αιολικού δυναμικού των νότιων απολήξεών της. Τα σχέδια των εταιρειών ναυάγησαν ή ανεστάλησαν όταν οι Λακεδαιμόνιοι (με πρωτοπόρο το Ζάρακα) υποψιάστηκαν τον παραλογισμό, την παρανομία και τις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και ξεσηκώθηκαν. Παρ' όλα αυτά στο σημερινό της καθεστώς καταγράφονται 13 άδειες παραγωγής για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 216,55 MW ενώ έχουν κατατεθεί 23 ακόμη αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 490,25 MW.

Ο νομός είναι ίσως ο πλουσιότερος σε αιολικό δυναμικό στην Πελοπόννησο διαθέτει όμως ταυτόχρονα και σημαντικά ιστορικά μνημεία και περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους ενταγμένες ήδη στο δίκτυο Natura.
Σύμφωνα με φορείς του νομού, το σύνολο των ανεμογεννητριών που σχεδιάζονται για την περιοχή τους αγγίζει τις 2.600, ενώ για όλη την υπόλοιπη χώρα δεν ξεπερνά τις 2.000.
Σε περιοχές Νatura, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, καταφύγια άγριας ζωής, γεωλογικής μοναδικότητας, διατηρητέων μνημείων, ερήμην κάθε αρμόδιας αρχής, έκαναν τη δοκιμαστική εισβολή τους και κατ' αρχάς απέτυχαν... Οι «αθεόφοβοι» δε δίστασαν να σημαδέψουν ακόμα και την απαράμιλλη Μάνη και τη Μονεμβασιά. Το σπαρτιάτικο ΟΧΙ λειτούργησε παραδειγματικά για πολλές περιοχές της Πελοποννήσου.

Τί λέει η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Ο Νομάρχης Λακωνίας Κων/νος Φούρκας δήλωσε: «Η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και ανεξαρτησίας στον ενεργειακό εφοδιασμό. Αυτό, ως γνωστόν, εκφράζεται και με τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο «Πρωτόκολλο του Κιότο» για το περιβάλλον. Μετά την απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και την δημιουργία πλαισίου αναπτυξιακών κινήτρων από το Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάστηκε για επενδύσεις σε  σταθμούς ΑΠΕ στη Λακωνία. Το ενδιαφέρον αφορά σχεδόν αποκλειστικά τα αιολικά πάρκα εξαιτίας του πλούσιου αιολικού δυναμικού του νομού,  αλλά επεκτείνεται σταδιακά και σε άλλες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (όπως φωτοβολταϊκά κ.α.)
Μπροστά στον κίνδυνο να προχωρήσει ανεξέλεγκτη η δημιουργία αιολικών πάρκων στο Νομό και λόγω ίσως της μη σωστής ενημέρωσης, η κοινή γνώμη αντέδρασε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εχθρικό κλίμα προς την εγκατάστασή τους από σημαντικό μέρος των κατοίκων και φορέων του νομού.
Το Νομαρχιακό συμβούλιο Λακωνίας ενεργώντας υπεύθυνα ζήτησε να εκπονηθεί ειδική Χωροταξική-Αναπτυξιακή-Περιβαλλοντική Μελέτη με αντικείμενο την θεσμοθέτηση ζωνών εγκατάστασης (χωροθέτησης) Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο Νομό μας, για να προφυλάξουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά και το περιβάλλον.
Η Ν.Α. Λακωνίας αισθανόμενη  την υποχρέωση να ενημερώσει τους κατοίκους του τόπου μας για τα πλεονεκτήματα αλλά και τα τυχόν μειονεκτήματα των Αιολικών Πάρκων, οργάνωσε ήδη ημερίδα σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή Λακωνίας (ΟΚΕ), στην οποία εκλήθησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ανάπτυξης, του ΚΑΠΕ αλλά και φορέων που έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη, κατά την οποία διευκρινίστηκαν πολλές από τις απορίες και τους προβληματισμούς των συμπολιτών μας».
Αντιδράσεις: Οι αντιδράσεις από φορείς, συλλόγους και κατοίκους είναι έντονες τόσο σε επίπεδο Δήμων όσο και σε επίπεδο Νομού καθώς η «επέλαση» των εταιρειών ξεκίνησε εκεί νωρίς.
Ένας από τους συλλόγους που αντιδρούν στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Σπάρτης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Βασίλη Γεωργιάδη, «Το θέμα των ΑΠ εμπεριέχει μια αντίφαση. Όταν πριν 15 χρόνια εμείς συζητούσαμε για ΑΠΕ η εξουσία γελούσε. Τώρα ξαφνικά αυτοί ανακάλυψαν την προστασία του περιβάλλοντος, μιλούν για συμμόρφωση προς το Πρωτόκολλο του Κιότο και μας εγκαλούν για μειωμένη οικολογική ευαισθησία. Όντας υποχρεωμένοι να πάρουμε θέση, δυστυχώς χαρακτηριζόμαστε εχθροί της ανάπτυξης αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και την εχθρότητα των τοπικών εξουσιών.
Η άποψή μας για την εγκατάσταση ΑΠ στο Ν. Λακωνίας δεν είναι διαφορετική από ότι αν αφορούσαν και οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας. Η ουσία της ένστασής μας, που είναι και η ουσία του σκεπτικού με το οποίο το ΣτΕ έχει κάνει αποδεκτές πολλές προσφυγές εναντίον τέτοιων εγκαταστάσεων, είναι η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους επέμβαση στο περιβάλλον δεν έχει λάβει υπόψη της τις υπόλοιπες ανάγκες, δυνατότητες και προβλήματα μιας περιοχής, τους διαθέσιμους πόρους, το ανθρώπινο δυναμικό και τις αναπτυξιακές παραμέτρους αλλά ούτε και στοιχειώδη λογικά προαπαιτούμενα, όπως π.χ. το δίκτυο μεταφοράς της ενέργειας που απαιτείται.
Αν θέλουμε να αναφερθούμε σε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, δεν μπορούν οι ίδιοι οι υπεύθυνοι φορείς της πολιτείας από τη μία να επενδύουν σε υποδομές, προβολή και να παροτρύνουν ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα του οικοτουρισμού (που σημαίνει μεταξύ άλλων σεβασμό στο τοπίο και τη βιοποικιλότητα και διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και προϊόντων) και από την άλλη να σχεδιάζουν διανοίξεις δρόμων, ισοπεδώσεις κορυφογραμμών, αποψιλώσεις δασών και εγκατάσταση εκατοντάδων πυλώνων που υπονομεύουν όλα τα προηγούμενα. Κι εδώ πρέπει να τονίσουμε, έναντι της μεθοδευμένης παραπληροφόρησης, ότι οι εγκαταστάσεις ΑΠ δεν περιορίζονται στις πολυάριθμες ανεμογεννήτριες στις περίοπτες θέσεις των τουριστικών μας περιοχών αλλά επεκτείνονται και στα μεγάλης κλίμακας έργα υποδομής που απαιτούν».
Αντίθετος στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Νομό είναι και ο Νομαρχιακός Συνδυασμός «ΛΑΚΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»  με επικεφαλής την κα. Αγγελική Σαφαρή. Σε ανακοίνωση του ο Συνδυασμός δηλώνει ότι «ορκίζεται ανελέητο αγώνα εναντίον των ΑΠ στο νομό Λακωνίας. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Ιερή Γη των Προγόνων μας, σκουπιδότοπος της Ευρώπης, όπως θέλουν αυτοί που μας καταπιέζουν».

Στο Δήμο ΖΑΡΑΚΑ
Είναι ο δήμος που συγκεντρώνει τις προτιμήσεις των εταιρειών. Με μόλις 1502  κατοίκους ήδη καταγράφει 8 άδειες παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 103,95 MW στις θέσεις Καλογεροβούνι, Γρόπες/Ράχη Γκιώνη, Γαϊδουροβούνι, Κοντορράχη Λαμποκάμπου, Σπαρτίλα/Κάρκανο Ρειχέας, Μουντζούρι Κουπιών, Τούρλα/Κορδέλιζα Κουπιών, Ράχη Λούτσας/Ράχη Γκιώνη Κουπιών και Λαμποκάμπου, ενώ έχουν κατατεθεί και 5 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 70,25 MW στις θέσεις Χιονοβούνι, Κουλοχέρα, Κάτω Κούνος, Μεγάλη Τούρλα και Μπάρτζο.
Φορείς της Λακωνίας μιλούν για σχέδιο εγκατάστασης 1.274 ανεμογεννητριών.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η περιοχή είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura, ενώ στην κορυφή του βουνού Καλογεροβούνι βρίσκεται παλιός ανεμόμυλος που έχει κριθεί διατηρητέος, κάτι όμως που δεν έλαβε υπόψη της η Αρχαιολογική Υπηρεσία που γνωμοδότησε θετικά για το ΑΠ. Για τη στήριξη της αναγκαιότητας αυτών των ΑΠ επιστρατεύτηκε η «Ειδική Χωροταξική Μελέτη για τη χωροθέτηση ζώνης αναζήτησης αιολικών σταθμών στη ΒΑ Λακωνία» που εκπονήθηκε από τον καθηγητή Δ. Οικονόμου στο Εργαστήριο Πολεοδομικού και Χωροταξικού Σχεδιασμού του Παν/μιου της Θεσσαλίας και φέρει ημερομηνία Δεκέμβριος 2005. Το συμπέρασμά της ήταν ότι οι περιορισμένες οχλήσεις σε τοπικό επίπεδο που προκαλούνται από τα ΑΠ αντισταθμίζονται πλήρως από τις θετικές ωφέλειες.
Το αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ιού της Ελευθεροτυπίας (11/02/06), την χρηματοδότηση της μελέτης ανέλαβαν η Eurus Energy Hellas ΑΕΒΕ, θυγατρική της Ιαπωνικών συμφερόντων Eurus Energy Europe BV, και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ του ομίλου Μπόμπολα, που μέσω θυγατρικών τους έχουν λάβει άδειες παραγωγής για ΑΠ στο Δήμο. Το επίσης αξιοσημείωτο, επισημαίνουν κάοτικοι, είναι ότι η συγκεκριμένη μελέτη δεν αναφέρει πουθενά πως η περιοχή έχει σημανθεί ως SPA GR 2540007 (προστατευόμενη περιοχή), με πάνω από 20 ελληνικά φυτικά taxa να συμβάλλουν στη βιοποικιλότητα και τουλάχιστον 27 είδη αμφιβίων ερπετών και θηλαστικών να έχουν καταγραφεί και αρκετά απ' αυτά να προστατεύονται με το ΠΔ 67/1981.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, οξύμωρο είναι το γεγονός ότι ενώ η μελέτη έχει ημερομηνία Δεκέμβριος 2005 διαβιβάστηκε από το ΥΠΑΝ στο ΥΠΕΧΩΔΕ τον Οκτώβριο του 2005 και μάλιστα με την επισήμανση ότι καλύπτει την απαίτηση που έχει τεθεί με την απόφαση 2569/2004 του ΣτΕ και μιλά για έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. 
Κάτοικοι επίσης της περιοχής έχουν πληροφορηθεί ότι γνωστός παράγοντας κατασκευαστικής εταιρείας αγοράζει έκταση στο Χιονοβούνι και ταυτόχρονα κρατική διαχειριστική μελέτη προβλέπει διάνοιξη δρόμου προς εξυπηρέτησή του και προτείνει την εκδίωξη των κτηνοτρόφων από την περιοχή. (Στο Δήμο Ζάρακα η κτηνοτροφία είναι σημαντική οικονομική δραστηριότητα καθώς εκτρέφονται περίπου 35 χιλιάδες αιγοπροβατα).

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Ο Δήμος που θεωρεί ότι αγνοήθηκε από την κεντρική διοίκηση στη λήψη αυτών των αποφάσεων έχει προσφύγει μαζί με κατοίκους στο ΣτΕ που αποφάσισε την αναστολή των εργασιών εγκατάστασης 24 ανεμογεννητριών  στις θέσεις Καλογεροβούνι -Πούλος και Γρόπες-Ράχη Γκιώνη γιατί διανοίχτηκαν δρόμοι πλάτους 15 μέτρων αντί 5 που προβλεπόταν στην άδεια. Οι εργασίες στο Καλογεροβούνι ακολούθησαν ταχύτατους ρυθμούς επειδή εκκρεμούσε  η προσφυγή στο ΣτΕ και ολοκλήρωθηκαν λίγες μέρες πριν την έκδοση της απόφασης.
Η Δήμαρχος Παναγιώτα Πριφτάκη απέστειλε στις 21/11/05 έγγραφο προς το ΥΠΕΧΩΔΕ καταθέτοντας «την αντίθεση του Δήμου τόσο στην αδειοδότηση νέων μονάδων όσο και σ' αυτές που ήδη αδειοδοτήθηκαν χωρίς την προηγούμενη ύπαρξη ορθολογικού και συμβατού με τις απαιτήσεις προστασίας φυσικού και ανθρωπογεννούς περιβάλλοντος σχεδιασμού χρήσεων γης» και τονίζοντας ότι «η όποια εκπόνηση μελετών με στόχο την επιστημονικοφανή δικαιολόγηση ατυχών επιλογών δεν αναιρεί την απαίτηση σχεδιασμού χρήσεων γης πριν από την αδειοδότηση και υλοποίηση των όποιων έργων».
Αντιδράσεις: Αντιδράσεις έχει εκφράσει το σύνολο των κατοίκων υποστηρίζοντας πως οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί δίνουν αποσπασματική εικόνα και δεν εμφανίζουν την συνολική υποβάθμιση της περιοχής που προστατεύεται από το NATURA 2000. Μέσω αναφοράς του βουλευτή Β' Πειραιώς Παν. Κρητικού στις 8/4/02 κατέθεσαν στη Βουλή αίτημα για ανάκληση των αδειών παραγωγής ΑΠ αλλά σύμφωνα με τον τότε υπουργό Α. Τσοχατζόπουλο δεν υφίστατο «νόμιμη βάση για ανάκληση των εν λόγω αδειών».

Στο Δήμο ΜΟΛΑΩΝ
Έχει εκδοθεί μία άδεια για ΑΠ συνολικής ισχύος 7,6 MW στη θέση Μάλι/Μάδι Μεταμορφώσεως. Βρίσκεται σε κορυφή του Πάρνωνα, ανήκεο στο Δ.Δ. Κουπιών και απέχει 2,5-3 χλμ από τους οικισμούς. Οι εργασίες εγκατάστασής τους αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα. 

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το ΔΣ έχει πάρει ομόφωνη θετική απόφαση από το 2003. Σύμφωνα με το Δήμαρχο Παναγιώτη Κρύπωτο «η αιολική ενέργεια αποδίδει καρπούς γιατί έρχεται προς αντικατάσταση των συμβατικών σταθμών παραγωγής ενέργειας. Το εργοστάσιο της Μεγαλόπολης προκαλεί ρύπανση. Τα ΑΠ στην περιοχή μας δεν προκαλούν όχληση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι εμείς θα προωθήσουμε και θα στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια». Κι αφού έρχεται σε αντικατάσταση των συμβατικών σταθμών παραγωγής, ρωτάμε εμείς, γιατί δεν προβλέπεται μείωση της λειτουργίας του εργοστασίου της Μεγαλόπολης;
Αντιδράσεις: Σύμφωνα με το Δήμαρχο δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Εμείς ρωτάμε όμως αν ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία, αν ρωτήθηκε πριν την απόφαση του ΔΣ και αν βεβαίως συνυπολογίστηκε το περιβαλλοντικό κόστος και με την εγκατάσταση των ΑΠ στον όμορο Δήμο του Ζάρακα.

Στο Δήμο ΝΙΑΤΩΝ
Έχουν ήδη εκδοθεί δύο άδειες παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 35 MW στις θέσεις Κατάρτια- Τούρλες και Μπελεχέρι. Παράλληλα, υπάρχει μία αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 18 MW και πάλι στη θέση Τούρλες. Το ΑΠ στη θέση Κατάρτια-Τούρλες ανήκει στην εταιρεία ΜΕΛΤΕΜΙ ΚΑΣΤΡΙ ΑΒΕΤΕ που εκπροσωπείται από τον κ. Ανδρέα Στέγγο. Οι 20 ανεμογεννήτριες σχεδιάζεται να εγκατασταθούν σε έκταση 60 περίπου στρεμμάτων, ενταγμένη στο δίκτυο Natura, κοντά στο χωριό Κρεμαστή στις νότιες υπώρειες του Πάρνωνα, όπου υπάρχει πυκνό δάσος με έλατα (το μοναδικό στο νομό) αλλά και κέδρους-νάνους που θεωρούνται προστατευόμενο είδος.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για οποιαδήποτε παρέμβαση είναι απαραίτητη η συναίνεση του Δασάρχη Μολάων. Η εισήγησή του κ. Δημοσθένη Δημητρόπουλου το Μάρτιο του 2002 ήταν αρνητική, με το σκεπτικό ότι η ακριβής θέση τοποθέτησης δεν έχει προσδιοριστεί επί του εδάφους ώστε να μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος της επέμβασης αφού το ελατοδάσος δεν αντέχει περαιτέρω διάσπαση της συνοχής του. Με απλά λόγια δηλαδή, το δάσος κινδυνεύει να καταστραφεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι η συγκεκριμένη έκθεση εξελήφθη από την Περιφέρεια και τη Δ/νση Δασών Λακωνίας ως θετική και χρησιμοποιήθηκε ώστε να αδειοδοτηθεί η ΜΕΛΤΕΜΙ ΚΑΣΤΡΙ ΑΒΕΤΕ. Μετά τις αντιδράσεις και τις προσφυγές κατοίκων το θέμα επανεξετάζεται και η εταιρεία έχει επανέλθει με νέα πρόταση. Το ζήτημα έχει επανακάμψει στο Δασαρχείο Μολάων και όπως μας δήλωσε ο κ. Δημητρόπουλος και η νέα του εισήγηση είναι αρνητική.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Ο Δήμος και κάτοικοι έχουν προσφύγει στο ΣτΕ. Παρά τις επίμονες προσπάθειές μας δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με το Δήμαρχο Γεώργιο Γραμματικάκη, ούτε να εξασφαλίσουμε το όνομα του δικηγόρου που χειρίζεται την υπόθεση.
Αντιδράσεις: Έντονες αντιδράσεις έχουν εκφράσει οι κάτοικοι κυρίως του χωριού Κρεμαστή που πλήττεται. Αρχικά προσέφυγαν στην Γ.Γ της Περιφέρεια Πελοποννήσου Αγγέλα Αβούρη ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αδειοδότησης λόγω παρερμηνείας της εισήγησης του Δασάρχη, το αίτημά τους όμως απορρίφθηκε. Στη συνέχεια προσέφυγαν στη Νομική Ομάδα Υποστήριξης της WWF Ελλάς που τον Απρίλιο του 2005 αποφάνθηκε ότι η εισήγηση του Δασάρχη Μολάων είναι αρνητική. Ακολούθησε προσφυγή στο ΣτΕ και το θέμα πάγωσε και εξετάζεται εκ νέου.

Στο Δήμο ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ
Έχει εκδοθεί μια άδεια παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 48 MW στη θέση Αλώνια Ελληνικού. Η περιοχή εγκατάστασης του ΑΠ βρίσκεται σε χαρακτηρισμένη από τον ΕΟΤ, με το 506588/13-7-1999 έγγραφο, ως τουριστική ζώνη και αξιόλογο καταφύγιο πουλιών περιοχή, απόλυτα ορατή από τον αρχαιολογικό χώρο της Μονεμβασιάς. Δύο ακόμη αιτήσεις βρίσκονται κατατεθειμένες στη ΡΑΕ για ΑΠ συνολικής ισχύος 6 MW στις θέσεις Μαραθιάς και Λακουδιά. Για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου η Γενική Δ/νση Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, με το 99572/1720/9-7-2001 έγγραφό της με αφορμή τη χωροθέτηση εκεί ΑΠ, έχει επισημάνει ότι είναι από τα ωραιότερα τοπία της χώρας, σχετικά αραιοκατοικημένη, αδιατάρακτη, που διατηρεί τη φυσικότητά της ενώ οι μεμονωμένες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποβάλλονται για κάθε έργο, εκτιμούν τις επιπτώσεις από την εγκατάσταση του και μόνο, χωρίς να λαμβάνουν πολλές φορές υπόψη ομοειδή έργα στην περιοχή, που αθροιστικά πιθανά δημιουργούν σημαντική επιβάρυνση στο περιβάλλον. 

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Το ΔΣ έχει αποφασίσει ομόφωνα αρνητικά από τον Ιανουάριο του 2003. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γεώργιο Σκάγγο το σκεπτικό της γνωμοδότησης «ήταν η οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Μονεμβασιάς, το ξεχωριστά παρθένο περιβάλλον και η πτώση του τουρισμού που επίκειται μετά από μια τέτοια επέμβαση».
Αντιδράσεις: Οι κάτοικοι αντέδρασαν άμεσα και δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή με τη συμμετοχή και Δημοτικών Συμβούλων. Η Σ.Ε. απέστειλε αναφορά στον τότε Περιφερειάρχη Αντώνη Ματσίγκο και επισημαίνοντας πως δεν ελήφθησαν υπόψη οι αρνητικές αποφάσεις τόσο του Τοπικού Συμβουλίου όσο και του Δημοτικού και της Νομαρχίας, η απόσταση της περιοχής εγκατάστασης από τα χωριά Ελληνικό και Κρυόβρυση που δεν πληροί τα θεσμοθετημένα όρια των 500μ, το γεγονός ότι στην περιοχή εγκατάστασης βρίσκεται ο υδροφόρος ορίζοντας της πηγής ύδρευσης του Ελληνικού, ζήτησαν την ακύρωση της απόφασής του. Παράλληλα η Σ.Ε. δημιούργησε ιστοσελίδα διαμαρτυρίας στο διαδίκτυο με στόχο την ενημέρωση του κοινού. Στη συνέχεια ο Εξωραϊστικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μονεμβασιάς προσφεύγει τον Οκτώβριο του 2001 στο ΣτΕ. Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ, με την 2569/2004 απόφασή του και σύμφωνα με την οποία για να επιτραπεί η δημιουργία ενός αιολικού πάρκου θα πρέπει να υπάρχει συνολική μελέτη σε επίπεδο νομού που να συνεκτιμά αν υπάρχουν ενεργειακές ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και να καθορίζεται ο συνολικός αριθμός τους ώστε να μην ξεπερνιέται η αντοχή της περιοχής, ακύρωσε την απόφαση του ΓΓ της Περιφέρειας Αντώνη Ματσίγκου.

Στο Δήμο ΒΟΙΩΝ
Έχει εκδοθεί μια άδεια παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 22 MW στη θέση ?νω Κούνος ενώ έχει κατατεθεί και μία αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 20 MW στη θέση Κάτω Κούνος. Σημειωτέον ότι στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου βρίσκεται το μοναδικό απολιθωμένο δάσος της Πελοποννήσου και  το εκπληκτικό σπήλαιο της Καστανιάς. Είναι επίσης ενταγμένη στο δίκτυο Natura καθώς αποτελεί σημαντική ζώνη διάβασης μεταναστευτικών πτηνών.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Ο Δήμος δεν έχει ενημερωθεί ούτε από ιδιώτη ούτε από κανένα θεσμικό φορέα. Η θέση της Δημοτικής Αρχής για την εγκατάσταση ΑΠ είναι αρνητική. Ο Δήμαρχος Ιωάννης Κουσούλης δήλωσε: «Ο Δήμος μας διαθέτει ένα αξιόλογο ιστορικό και πολιτιστικό περιβάλλον αλλά και αναλλοίωτο φυσικό απόθεμα. Αυτό το περιβάλλον οφείλουμε όλοι και πρώτα εμείς η Δημοτική Αρχή να το προστατέψουμε με κάθε μέσο αφού αποτελεί το μοναδικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Έτσι, άναρχη τοποθέτηση ανεμογεννητριών χωρίς την ύπαρξη χωροταξικού σχεδιασμού και τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας μας βρίσκει κάθετα αντίθετους».
Αντιδράσεις: Έντονες αντιδράσεις έχουν εκφράσει οι κάτοικοι. Από το 2001 δημιουργήθηκε Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών, ζητώντας την προστασία της ενταγμένης στο Δίκτυο NATURA περιοχής.

Στην Κοινότητα ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ
Αρνητική απόφαση για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Ελαφόνησο πήρε τον Μάρτιο του 2001 το Κοινοτικό Συμβούλιο της περιοχής θεωρώντας ότι έτσι ο τόπος θα μετατραπεί σε βιομηχανική ζώνη και θα πληγεί θανάσιμα η τουριστική ανάπτυξη.

Στο Δήμο ΣΜΥΝΟΥΣ
Η Εταιρεία WINDSOLAR HELLAS ΛΑΚΩΝΙΑ 1 Α.Ε. κατέθεσε αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 8,25 MW στη θέση Παναγιά Γιάτρισσα-Ψηλός Κούτουπας. Η περιοχή που βρίσκεται στο όρος Τα_γετος έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας SPA και έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA. Το όρος έχει χαρακτηρισθεί επίσης ως περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους (ΦΕΚ 279Β'/20-3-1979) με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού. Εκεί βρίσκονται δάση Κεφαλληνιακής Ελάτης και θύλακες του οικοτόπου Μαύρης Πεύκης που αποτελεί Οικότοπο Προτεραιότητας. Από την περιοχή διέρχεται το περίφημο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 με εκατοντάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Τριακόσια μέτρα από την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός Καστανιάς και απέναντι ο παραδοσιακός οικισμός της ?ρνας. Στη θέση Παναγιά Γιάτρισσα βρίσκεται και η φερώνυμη ιστορική Ιερά Μονή. Τον Απρίλιο του 2004 ο Γενικός Διευθυντής της Ειδικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ Ι. Βουρνάς γνωμοδοτεί αρνητικά λαμβάνοντας υπόψη  τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις της Γενικής Δ/νσης Ανάπτυξης και Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Τμήματος Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος της Δ/νσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ, της Δ/νσης Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΑΝ και του Δασαρχείου Γυθείου.
Η εταιρεία υποβάλλει αίτηση θεραπείας ως ΑΙΟΛΙΚΗ ΖΑΡΑΚΑ ΡΑΧΗ ΓΚΙΩΝΗ ΑΕ και μετά από αλληλογραφία του κ. Βουρνά έρχεται στις 7-9-04 ορθή αίτηση θεραπείας από την εταιρεία που αρχικά είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον με την υποσημείωση μάλιστα του ΓΓ του ΥΠΕΧΩΔΕ «να επανεξετασθεί θετικά», όπως καταγγέλει ο Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ταϋγέτου «ΠΡΩΤΑΣ». Στις 29 Σεπτεμβρίου 2004 ο Γενικός Δ/ντης της ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ ανακαλεί λοιπόν τη δική του αρνητική απόφαση και αποφασίζει αυτή τη φορά θετικά παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των άλλων υπηρεσιών.
 
Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Σύμφωνα με άρθρο του Ν. Καλαποθαράκου στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ» ο Δήμος συναίνεσε στη δημιουργία ΑΠ.
Αντιδράσεις: Αντιδράσεις εξέφρασαν ο Περιβαλλοντολογικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλων Ταϋγέτου «ΠΡΩΤΑΣ», ο Σύλλογος Γυναικών Σελεγουδίου «ΑΡΠΥΙΕΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καστανιάς «Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος ?ρνας «Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιο Νικολαϊτών Αττικής, ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικισμού Αγ. Νικολάου «ΒΑΡΔΟΥΝΙΑ 1997», ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός - Μορφωτικός Σύλλογος «ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΛΟΥΡΙΑ», ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Αρχοντικού Αθήνας «Η ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ», ο Σύλλογος απανταχού Αρνιωτών Λακωνίας «ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ», ο Σύλλογος Γυθεατών Αττικής «Η ΚΡΑΝΑΗ», η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ»- παρ/μα Γυθείου, ο Πολιτιστικός - Μορφωτικός Σύλλογος Γυθείου, ο Σύλλογος Παραθεριστών Δάσους Βασιλικής Ταϋγέτου _ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ_, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Σελεγουδίου, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Καστανιάς, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Αγίου Νικολάου και ο Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου Χρυσόστομος που έστειλε και έγγραφο στο ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ ζητώντας να μην εγκατασταθούν τα ΑΠ.  Με πρωτοβουλία του Συλλόγου «ΠΡΩΤΑΣ», την οποία υπέγραψαν και άλλοι από τους πιο πάνω φορείς, εστάλη αναφορά στο ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ με την οποία ζητείτο η άμεση απόρριψη της εγκατάστασης ΑΠ. Στη συνέχεια εστάλησαν στο ΥΠΕΧΩΔΕ και όλα τα σχετικά με την υπόθεση έγγραφα. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Θεόδωρο Αραπάκο, «Μας είχαν υποσχεθεί ότι η υπόθεση θα σταματήσει. Σήμερα δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρίσκεται το θέμα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προσφύγουμε στο ΣτΕ αν προχωρήσει».

Στο Δήμο ΟΙΤΥΛΟΥ
Έχουν κατατεθεί 12 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 292 MW στις θέσεις Προφήτης Ηλίας-Μακρυλάκκωμα-Τρυπητή, Σαγγιάς, Πελαγία, Μοναστηράκι, Μεγάλη Τούρλα και Μπάρτζο,Μεγάλο Κοτρώνι στα όρια των Δήμων Οιτύλου και Γυθείου και Μακρυλάκκωμα-Κοντονάρος-Τρυπητή, Σαγγιάς στα όρια των Δήμων Οιτύλου και Ανατολικής Μάνης.
Από το 2003 με απόφαση της τότε Υπουργού Βάσως Παπανδρέου (ΦΕΚ 1485/2003)  που αφορά στην έγκριση Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Πελοποννήσου, η Μάνη, κομμάτι της οποίας ανήκει στο Δήμο Οιτύλου, συγκαταλέγεται στους σημαντικούς αρχαιολογικούς και ιστορικούς τόπους διεθνούς εμβέλειας που διαμορφώνουν το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας για την προσέλκυση επισκεπτών εξαιρετικά διευρυμένης κλίμακας ενδιαφερόντων. «Το πλεονέκτημα αυτό παρέχει σοβαρές προοπτικές στήριξης του σχεδιασμού ανάπτυξης θεματικού και εναλλακτικού εξειδικευμένου ευρείας κλίμακας τουρισμού με αναμενόμενες σοβαρές θετικές επιδράσεις στην ανάπτυξη των λοιπών παραγωγικών τομέων».
Η περιοχή προσφέρει εξαιρετικές αλλαγές τοπίου, πλούσιο ανάγλυφο που συνδυάζει ορεινή και παραθαλάσσια ζώνη, ένα πολιτιστικό παρελθόν τριών χιλιάδων χρόνων με οικισμούς μοναδικής αρχιτεκτονικής και τους περίφημους «πύργους της Μάνης». Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» τον Ιούνιο του 2005, το ΚΑΣ εξετάζει τη δυνατότητα κύρηξης ολόκληρης της Μάνης ως αρχαιολογικού χώρου.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Στις 22 Ιουλίου 2005 το ΔΣ εγκρίνει ομόφωνα την αίτηση της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε. που εκπροσωπεί ο κ. Γιώργος Σαμπατακάκης για εγκατάσταση ΑΠ. Η εταιρεία «δεσμεύεται» να τοποθετήσει σύγχρονες ανεμογεννήτριες με τρόπο ώστε να μην βλάψουν την αισθητική του χώρου (Θα τις κτίσει σαν πύργους της Μάνης; αναρωτιόμαστε εμείς, να χρησιμοποιήσει κατοίκους της περιοχής και να αγοράζει τα υλικά από ντόπιους επαγγελματίες, να γίνει υπόγειο δίκτυο μεταφοράς, αν ζητηθούν και άλλες διανοίξεις δρόμων από το Δήμο να τις κάνει, να απελευθερώνει κάθε χρόνο πέρδικες και λαγούς ώστε να ενδυναμώσει την κυνηγετική δραστηριότητα (να κάμψει τις αντιδράσεις των κυνηγών, λέμε εμείς), να θεσμοθετήσει ετήσια χρηματικά βραβεία για τους καλύτερους μαθητές. Με λίγα λόγια προσφέρει «χρωματιστές πέτρες» στους «φτωχούς ιθαγενείς» για να μην αντιδράσουν. Γιατί όμως αφού οι ανεμογεννήτριες και τόσο «αθώες» είναι και τόσο «ωφέλιμες»; Βρισκόμαστε μπρος στο μοναδικό ίσως παγκοσμίως παράδειγμα εταιρείας που νοιάζεται για το καλό άλλων;
Ο Δήμαρχος Πέτρος Ανδρεάκος μας δηλώνει: «Το σκεπτικό της θετικής μας απόφασης ήταν να προστατέψουμε την περιοχή μας από την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ΑΠ. Αφού έτσι κι αλλιώς δεν μας ρωτάνε και δεν παίζουμε ρόλο, με αυτή μας την απόφαση δεν θα γίνουν οπουδήποτε και δεν θα ανοίξουν δρόμοι παντού. Αποφασίσαμε αν γίνουν να παίξουμε έτσι ρυθμιστικό ρόλο. Πάντως η απόφαση δεν μας δεσμεύει και αν μας αποδείξουν επιστημονικά ότι έχουμε λάθος δεν έχουμε αντίρρηση να αποφασίσουμε αντίθετα. Αν κάποιος δεσμευτεί ότι αν πάρουμε αρνητική απόφαση δεν θα γίνουν, τότε να το κάνουμε. Αν γίνουν όμως αυτός να έχει το κόστος».
Αν καταλάβαμε δηλαδή δίνουν μόνοι τους την περιοχή για να μην τους την πάρουν με το έτσι θέλω; Στις κατηγορίες που θέλουν το Δήμαρχο να έχει αποφασίσει θετικά λόγω της συγγένειάς του με τον κ. Σαμπατακάκη ο κ. Ανδρεάκος δήλωσε: «Είμαι καθαρός. Μόνος μου δήλωσα τη συγγένειά μας στο ΔΣ ώστε να μην μπορεί κανείς να μου προσάψει κάτι». Διότι ως γνωστόν αν το δηλώσεις θα το σώσεις, λέμε εμείς. Εκείνο που δεν λέγεται ευρέως είναι ότι η εν λόγω εταιρεία έχει καταθέσει 3 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 100 MW που με πολύ απλά λόγια σημαίνει δάσος ανεμογεννητριών στην περιοχή.
Αντιδράσεις: Ο Σύλλογος Επαγγελματιών Δήμου Οιτύλου & Ανατολικής Μάνης σε ανακοίνωσή του «απορρίπτει τη δημιουργία ΑΠ στον προικισμένο από το Δημιουργό και τους Προγόνους αλλά τόσο εγκαταλελειμμένο από όλους σήμερα τόπο».
Πρόταση για Παμμανιατική σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των φορέων και ειδικών επιστημόνων πρότεινε ο Σϋλλογος «ΚΟΚΚΑΛΑΣ», τονίζοντας πως τάσσεται ανεπιφύλακτα κατά της εγκατάστασης ΑΠ στην περιοχή. Αντίθετη στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο σύνολο της Μάνης δήλωσε με ανακοίνωσή της και η Ν.Ε Λακωνίας του ΚΚΕ και κάλεσε το λαό της Μάνης να συντονίσει τον αγώνα του με φορείς και άλλων Δήμων ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση ΑΠ. Αντίθετος δήλωσε και ο υποψήφιος Δήμαρχος Οιτύλου Δημ. Δαβάκης.
Σειρά από άρθρα ενάντια στην επιχειρούμενη εγκατάσταση ΑΠ δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ». Ο εκδότης της εφημερίδας Νίκος Καλαποθαράκος κατέθεσε διάβημα στην Περιφέρεια, τη Νομαρχία, την Ε' Εφορεία Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης τονίζοντας όπως μας δήλωσε ότι: «Ο χώρος της Μάνης είναι πολιτιστικός χώρος, και η  μετατροπή του  σε βιομηχανική ζώνη αντίκειται στους νόμους περί προστασίας Ιστορικών Μνημείων. Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι βρίσκεται ανάμεσα στις 8 περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από την Περιφέρεια ως άξονας τουριστικής ανάπτυξης και προστασίας του πολιτισμού».
Μια σειρά από δημοσιεύματα έχει αφιερώσει στο θέμα και η εφημερίδα «Λακωνία SOS» αντιδρώντας στην εγκατάσταση ΑΠ. Στη ...Λακωνική του δήλωση στο «Έπαθλο» ο εκδότης της εφημερίδας και Πρόεδρος της Ένωσης των Απανταχού Μανιατών Παρασκευάς Χονδροκούκης, έδωσε τον τίτλο «Η Λακωνία και τα μικρά- ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» και αναφέρει: «Συνεχίζουν να ερωτοτροπούν με τη Λακωνία οι λεγόμενες αναπτυξιακές εταιρείες με τις ανεμογεννήτριες. Φροντίζοντας για εμάς από ΕΜΑΣ...Προσωπικά πιστεύω ότι δε θα περάσουν τα σχέδια αυτών των εταιρειών για τη Λακωνία. Και ιδιαίτερα για την περιοχή της ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ (στο Ελληνικό). Και κατά μείζονα λόγο για τη ΜΑΝΗ καθότι όλη η χερσόνησος έχει χαρακτηριστεί NATURA 2000. Πιστεύουμε δε θα τολμήσει κανείς να ασελγήσει στα βουνά της Μάνης κάτι που δεν μπόρεσαν να το κάνουν οι Τούρκοι 450 χρόνια, άλλωστε όλοι οι κάτοικοι με μπροστάρηδες τον Κλήρο (παπάδες) έχουν δηλώσει ΜΟΝΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑΜΑΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΜΠΟΥΛΝΤΟΖΕΣ».
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες μας,  η εταιρεία ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ ΑΕ, που πραγματοποιεί ήδη μετρήσεις στην περιοχή, ισχυριζόμενη ότι το ΑΠ είναι βιώσιμο δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην επένδυση.

Στο Δήμο ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ
Η προσπάθεια «άλωσης» της Λακωνικής Μάνης συνεχίζεται από τις εταιρείες και στον Δήμο της Ανατολικής Μάνης για τα χωρικά του οποίου έχουν ήδη κατατεθεί 4 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 102 MW στις θέσεις Δρυμονάκια, Πορί-Στούρα, Στούρα και Μακρυλάκκωμα. Οι περιοχές βρίσκονται στην οροσειρά του Σαγγιά που αποτελεί συνέχεια του Ταϋγέτου και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο. Η περιοχή έχει τα χαρακτηριστικά του Μανιάτικου τοπίου και το ίδιο πολιτιστικό υπόβαθρο με αυτή του όμορου Δήμου Οιτύλου.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Με πρωτοβουλία του Δημοτικού Συμβούλου της πλειοψηφίας Γιώργου Δημακόγιαννη το ΔΣ πήρε αρνητική απόφαση για την εγκατάσταση ΑΠ. Σε επικοινωνία μας με το Δήμαρχο Παναγιώτη Τσιριγώτη και παρά το γεγονός ότι εκείνος εισηγήθηκε θετικά για το θέμα όταν το έφερε προς ψήφιση στο ΔΣ, μας δήλωσε ότι «ο Δήμος δεν έχει ιδέα για τις αιτήσεις. Μας ενημέρωσε μια εταιρεία η ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΛΥΜΠΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ ΑΕ (ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα) και μας ζήτησε απλώς να κάνει διερεύνηση. Για να μην προκαταβάλλω οτιδήποτε θέλω να διερευνήσω το θέμα. Δεν είμαι ιδιαίτερα αρνητικός καθώς η περιοχή έχει και πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση, αλλά δεν λέω ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση. Θέλω να ενημερωθώ».
Αντιδράσεις: Η αρχή έγινε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας και εκδότη του περιοδικού «ΜΑΝΗ ΧΤΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΑΥΡΙΟ» Γιώργο Δημακόγιαννη. Σε δήλωσή του στο «Έπαθλο» τόνισε: «Είμαι υπέρ των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και πιστεύω ότι θα λύσουν προβλήματα στον ελλαδικό χώρο. Διαφωνώ όμως με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και αιολικών πάρκων στην κορυφογραμμή του Σαγγιά (νότιου Ταϋγετου), στη Μάνη. Κάποιες σκέψεις που επ' αυτού έρχονται αυθόρμητα, έχουν να κάνουν πρωτίστως με την τεράστιας κλίμακας περιβαλλοντική παρέμβαση στο γυμνό, πετρώδες τοπίο του βουνού που είναι η ραχοκοκκαλιά της Μέσα Μάνης. Σκεφτείτε δρόμους, ατέλειωτα μπάζα, τόνους μπετόν και σιδερικών, καλώδια, σταθμούς και τόσα άλλα... που θα μας αλλάξουν κυριολεκτικά τα φώτα. Και από εκεί και πέρα γίγαντοκατασκευές όπως οι ανεμογεννήτριες των 80μ. ύψους κι όχι μία αλλά δεκάδες που θα _γαζώνουν_ τις κορυφές μας, τα αιολικά πάρκα ...ένα βιομηχανικό τοπίο..
Στη Μάνη που είναι ανοιχτό μουσείο, με μνημεία όλων των προϊστορικών και ιστορικών περιόδων, με τα περίφημα σπήλαια Διρού, τις Βυζαντινές εκκλησίες, τους δεκάδες πολεμόπυργους και τα πέτρινα χωριά... Στη Μάνη που μας απαγορεύουν να κτίσουμε οτιδήποτε πάνω από εφτάμιση (7,50) μέτρα ύψος, στη Μάνη που τώρα -στην Αρεόπολη και στους παραδοσιακούς της οικισμούς- ξεκινάει το πρόγραμμα της ΔΕΗ για την υπόγεια καλωδίωση και για λόγους αισθητικής, στη Μάνη που το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) παρεμβαίνει εμποδίζοντας κάθε υλοποίηση μεγάλης επένδυσης σε νέα πέτρινα ξενοδοχεία ή άλλα συγκροτήματα, έχοντας μπλοκάρει την αξιοποίηση περιουσιών...
Σ' αυτή τη Μάνη κάποιοι θεωρούν θεμιτό και ωφέλιμο να γεμίσουν τα βουνά μας τέτοιες γιγαντοκατασκευές, αλλάζοντας άρδην ό,τι έχει ταυτίσει στο νου του τόσο ο ντόπιος κάτοικος όσο και ο επισκέπτης της περιοχής μας με το «φαινόμενο Μάνη». ?λλος πιστεύω πως είναι ο δρόμος: ήπια ανάπτυξη έχει ανάγκη η Μάνη, αξιοποίηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (όπως τα μοναδικά της μονοπάτια που συνδέουν χωριά και μνημεία) και ποιότητα παντού, για τη διατήρηση-διαφύλαξη της φυσιογνωμίας της. Έτσι νομίζω ότι πρέπει να σταθεί ο Τόπος μας στο παρόν και το μέλλον, στους σύγχρονους καιρούς, προσδοκώντας οφέλη.
Στους συμπατριώτες μου έχω να πω ότι πρέπει να κρατήσουμε τη Μάνη τόσο όμορφη και ξεχωριστή όσο μας την κληροδότησαν ο Δημιουργός και οι πρόγονοί μας. Έτσι θα πρέπει να τη βρουν και τα παιδιά μας και οι επόμενες γενιές. Το πνευματικό επίπεδο και η αισθητική μας έχουν αλλάξει. Εξ' άλλου για να μην μακρυγορώ υπάρχουν και άλλες ήπιες μορφές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά συστήματα, στα οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρώτη είναι η Γερμανία, χωρίς να έχει ηλιοφάνεια! Αυτά σαν πρώτες σκέψεις».
Την αντίθεσή του εξέφρασε και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Δημοτικός Ενωτικός Συναγερμός Ανατολικής Μάνης» Γιάννης Τζεφεράκος. Αντίθετος ήταν και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δήμο ΔΣ Γιώργος Γεωργακάκος. Και οι δύο με δημόσιες δηλώσεις τους κατήγγειλαν την ενέργεια του Δημάρχου και τάχθηκαν κατά της εγκατάστασης ΑΠ.

(Να σημειώσουμε ότι οι αντιδράσεις των Μανιατών σε όποιο Δήμο κι αν εκδηλώθηκαν, αφορούν σε όλη την περιοχή της Μάνης ανεξαρτήτως διοικητικής ένταξης.)

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Η Δήμαρχος του Ζάρακα
μιλάει στο Έπαθλο
Η περιπέτεια του Δήμου Ζάρακα είναι το πιο κραυγαλέο παράδειγμα στο Μοριά, για το πώς ένας παρθένος τόπος, μπορεί να ξυπνήσει ένα ωραίο πρωί υπό την κατοχή του πιο απίθανου εισβολέα. Σ' ένα τόπο ονειρεμένης ομορφιάς, ανέγγιχτο από κάθε ρυπογόνα ασθένεια της εποχής μας, με μόλις 1502 κατοίκους και ενταγμένο στο δίκτυο NATURA, 8 άδειες παραγωγής και πολλές αιτήσεις, απειλούν να τον μεταμορφώσουν σε κρανίου τόπο. Το Έπαθλο, μίλησε με τη Δήμαρχο του Ζάρακα κα Παναγιώτα Πριφτάκη.
Ερώτηση: Κα Πριφτάκη, ο Δήμος σας είναι ο πλέον θιγόμενος στην Πελοπόννησο από την υπόθεση των Ανεμογεννητριών, πρωτοπόρος στην αντίσταση, με πολύχρονους και επίπονους αγώνες που κατάφεραν να αναστείλουν την δημιουργία των αιολικών πάρκων στην περιοχή σας. Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την μακροχρόνια αυτή ταλαιπωρία ως προς τις συμπεριφορές της πολιτείας και των μηχανισμών της;
Απάντηση: Καταρχάς σας ευχαριστώ για την ευαισθητοποίηση που δείχνετε με το αφιέρωμα σας «Ανεμογεννήτριες στο Μοριά».
Πράγματι ένας από τους πλέον θιγόμενους Δήμους στην Πελοπόννησο είναι ο Δήμος Ζάρακα, στον οποίο έγινε έναρξη εργασιών κατασκευής δύο αιολικών πάρκων κατά το έτος 2004 και όπου με την προσφυγή στο Σ.τ.Ε επιτεύχθη να ανασταλούν οι εργασίες εξαιτίας της έλλειψης χωροταξικού σχεδιασμού. Ο Δήμος Ζάρακα αισθάνεται πως οι θέσεις του στο όλο ζήτημα είναι θετικές ως προς  την  εγκατάσταση αιολικών πάρκων, υπό την προϋπόθεση της τήρησης των δεσμεύσεων που η ίδια η Πολιτεία θέσπισε, όπως εκπόνηση χωροταξικών μελετών, περιβαλλοντικοί όροι κ.λ.π. Εκφράζει την αντίθεσή του τόσο στην αδειοδότηση νέων μονάδων, όσο και σε αυτές που ήδη αδειοδοτήθηκαν, χωρίς την ύπαρξη ορθολογικού και συμβατού με τις απαιτήσεις  προστασίας φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, σχεδιασμού χρήσεων γης. Η διαφωνία μας αυτή κατετέθη στους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας προκειμένου να απαιτηθεί η ύπαρξη σχεδιασμού χρήσεων γης πριν την αδειοδότηση και υλοποίηση των όποιων έργων, όπου για την ανάπτυξη πάσης φύσεως παραγωγικών δραστηριοτήτων είναι νομικά υποχρεωτική η προηγούμενη ύπαρξη χωρ/κού σχεδιασμού και τούτο γιατί μόνο μέσα από αυτό τον κανόνα είναι δυνατή η προστασία του περιβάλλοντος και η ορθολογική διαχείριση και οργάνωση του χώρου (Σύνταγμα, πάγια νομολογία Σ.τ.Ε).
Ερώτηση: Αφού στις περιοχές NATURA -στις οποίες είναι ενταγμένος και ο Δήμος σας- απαγορεύεται σύμφωνα με την Κοινοτική Οδηγία οποιαδήποτε παρέμβαση, σε ποιο σκεπτικό πιστεύετε ότι στηρίχτηκε η ΡΑΕ για να δώσει τις άδειες παραγωγής στις εταιρείες;     
Απάντηση: Όπως αναφέρει η ίδια  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε γενομένη από μέρους μας αντίρρηση ως προς τις αδειοδοτήσεις:  «... η απουσία ενός συγκροτημένου και επαρκούς πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε ματαίωση σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών σε κρίσιμους τομείς όπως είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ΑΠΕ... Ως την έγκριση Περιφερειακών Πλαισίων ή Γενικού ή Ειδικού Πλαισίου, η έκδοση κανονιστικών και ατομικών πράξεων για την ρύθμιση του χώρου γίνεται μετά από συνεκτίμηση στοιχείων που περιέχονται σε υφιστάμενες ή υπό εξέλιξη μελέτες χωροταξικού χαρακτήρα». Επισημαίνει όμως την αναγκαιότητα εκπόνησης χωροταξικού σχεδίου χωρίς να τίθεται αυτό ως προϋπόθεση για την ανάπτυξη αιολικών σταθμών στην περιοχή. Έχουμε την ακλόνητη πεποίθηση ότι οι αποσπασματικές χωροθετήσεις και οι εγκρίσεις εγκατάστασης αιολικών σταθμών θα αποβούν καταστροφικές για την φυσική κληρονομιά αλλά και την προσδοκώμενη ανάπτυξη και εξέλιξη.
Ερώτηση: Ποια επιχειρηματολογία ανέπτυξε η Αρχαιολογική Υπηρεσία για να δώσει θετική γνωμοδότηση για τη θέση Καλογεροβούνι όπου υπάρχει ο διατηρητέος ανεμόμυλος;
Απάντηση: Για την θέση Καλογεροβούνι υπήρξε απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού 704/05-03-2001, η οποία ενέκρινε μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου. Μετά την έναρξη των εργασιών και στα πλαίσια της νομοθεσίας έγινε επίβλεψη των εκσκαφικών εργασιών. Δεν κατέστη όμως εφικτή η πραγματοποίηση αυτοψίας στην κορυφή του βουνού όπου υπήρχαν ορατά τα ερείπια ανεμόμυλου. Με έγγραφο ο Δήμος μας ενημέρωσε για τον ερειπωμένο ανεμόμυλο όπου είχε διαφύγει της προσοχής των Εφορειών κατά τη φάση χορήγησης προέγκρισης του αιολικού πάρκου. Κατόπιν διαβιβάστηκε το θέμα στην Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και διεκόπησαν οι εργασίες εγκατάστασης.
Ερώτηση: Η προοπτική των Αιολικών Πάρκων, τι επιπτώσεις έχει προκαλέσει στο τουριστικό προϊόν, τις επενδύσεις και τις άλλες δραστηριότητες του Δήμου σας; Οι Δημότες σας έχουν αντιληφθεί το μέγεθος της αλλοίωσης, των επιπτώσεων και συνεπειών εάν το σύνολο των αδειών παραγωγής και των αιτήσεων γίνουν εν τέλει αιολικά πάρκα; Πόσο ενήμεροι είναι για το παρασκήνιο;   
Απάντηση: Δεν έχουμε συνολικά και σφαιρικά εκτίμηση ποιες θα είναι οι συνέπειες για την περιοχή,  για το σύνολο των παραγωγικών της πόρων και δραστηριοτήτων (τουρισμός, πρωτογενής παραγωγικός τομέας) και τις συνέπειες στο περιβάλλον. Αν δεν σχεδιαστούν και μελετηθούν όπως επιβάλλεται και  αν αδειοδοτηθούν και τελικά υλοποιηθούν όλες οι αιτήσεις από το χειμαρώδες ενδιαφέρον της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για επενδύσεις  στα αιολικά πάρκα, τότε, οι συνέπειες θεωρούμε ότι θα είναι τραγικές για την περιοχή η οποία ελπίζει ότι θα επιβιώσει από την ανάπτυξη όλων των παραπάνω δραστηριοτήτων. Μεγάλο προβληματισμό και ανησυχία εκδηλώνουν και οι δημότες μας οι οποίοι στην ανατριχιαστική πληροφορία για σχεδιασμό εγκατάστασης πολλών εκατοντάδων ανεμογεννητριών αντιλαμβανόμενοι το μέγεθος , το πρωτοφανές γεγονός που είναι ανεπίτρεπτο και ασύμβατο με τον χαρακτήρα της περιοχής μας, αναμένουν την έκδοση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου όπως αυτό προβλέπεται από το  θεσμοθετημένο Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ερώτηση: Πόσο αισιόδοξη είστε σήμερα για το τελικό αποτέλεσμα, ενόψει και του επικείμενου Νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ;   
Απάντηση: Αισθάνομαι πως χωρίς εξ' ορισμού να έχουμε αρνητικό χαρακτήρα για τις ΑΠΕ, η θέση και ο προβληματισμός στο όλο θέμα μέχρι σήμερα, δεν είχαν αποτελέσει αντικείμενο σοβαρής εξέτασης.
Εύχομαι να μην δημιουργηθούν τετελεσμένες καταστάσεις από την μέχρι σήμερα μη νόμιμη ύπαρξη επίσημου χωροταξικού σχεδιασμού.
Εύχομαι να διασφαλιστεί η συνετή και ισόρροπη ανάπτυξη της περιοχής μέσω της εκπόνησης της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης, αναμένοντας και τη χρηματοδότηση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Δήμου Ζάρακα καθώς και το επικείμενο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ. Βρισκόμαστε εν αναμονή εξελίξεων. Ευχή μας και ελπίδα η μη βιομηχανοποίηση της περιοχής του Ζάρακα.  




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Πελοπόννησος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Πελοπόννησος:
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Παναγιώτη Ντόντου


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Λακωνία - Το βροντερό σπαρτιάτικο ΟΧΙ" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα