Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Έλα Αγαμέμνoνα να δεις...

ΠελοπόννησοςΈνας από τους πλέον όμορφους και πλέον τουριστικούς νομούς της χώρας. Με τα χνάρια της ιστορίας και της μυθολογίας βαθιά χαραγμένα σ' όλο το μήκος και το πλάτος της, με μερικά από τα σημαντικότερα μνημεία του Ελληνικού πολιτισμού στα χωρικά της, λουσμένη στα νερά του Αργολικού, αποτελεί αγαπημένο προορισμό χιλιάδων επισκεπτών.

Επίδαυρος, Μυκήνες, Τίρυνθα, Ναύπλιο, ?ργος, Ερμιονίδα, είναι μόνο μερικές από τις περιοχές που έχοντας το «χρυσό» άγγιγμα φύσης και ανθρώπων πορεύονται στο χρόνο πλέκοντας το χθες και το σήμερα ενός προνομιούχου τόπου.
Η ξεχωριστή ταυτότητά της δεν περιόρισε τις «ορέξεις» των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ανάπτυξη ΑΠ κι έτσι αποφάσισαν να την _φυτέψουν_ ανεμογεννήτριες. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει σε έκθεσή της η πολυεθνική εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas «από την άποψη της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας, η περιοχή της Αργολίδας είναι, παρά το μορφολογικό σύνθετο χαρακτήρα της, μια πολύ ελκυστική περιοχή με τις υψηλότερες μέσες ταχύτητες ανέμου της ελληνικής ηπειρωτικής χώρας με περ. 7,7 m/s». Σύμφωνα με τους χάρτες αιολικού δυναμικού της ΚΑΠΕ πάντως μόνο ελάχιστες και μικρές σε έκταση περιοχές του νομού έχουν  μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου μεταξύ 4-8 m/sec.
Έχουν εκδοθεί ήδη 6 άδειες παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 144,4 MW ενώ βρίσκονται κατατεθειμένες και 10 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 151,05 MW. 

Τι λέει η ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Το Ν.Σ συμβούλιο γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά επί των ΜΠΕ για 4 αιολικά πάρκα με το σκεπτικό, όπως δήλωσε ο αρμόδιος αντινομάρχης Κων/νος Μιχαλόπουλος, ότι «πρώτον οι ΑΠΕ  είναι απαραίτητες για το ενεργειακό μέλλον της χώρας και δεύτερον θα εξασφαλιστούν νέες θέσεις εργασίας στο νομό».

Στο Δήμο ΚΡΑΝΙΔΙΟΥ
Το πρώτο αιολικό πάρκο στο νομό έχει κάνει την εμφάνισή του στη θέση Μαλαβριά των Διδύμων, περιοχή με μικρές μέσες ετήσιες ταχύτητες ανέμου. Ανήκει στην εταιρεία Αιολική Διδύμων Α.Ε., θυγατρική της γαλλικής εταιρείας EDF. Χρηματοδοτήθηκε σε ένα αρκετά υψηλό ποσοστό από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» και μέσω του νέου Αναπτυξιακού Νόμου. Έχει εγκατεστημένη ισχύ 36 MW και αναμένεται να παράγει ετησίως 70 εκατ. KWh μέσω 12 ανεμογεννητριών των 3 MW με πτερωτές διαμέτρου 90 μ. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες χερσαίες μέχρι στιγμής εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα, κατασκευασμένες από την εταιρεία Vestas. Ο Δήμος θα κερδίζει ανταποδοτικά το 2% των ακαθαρίστων εσόδων.
Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Ο Δήμος ήταν ομόφωνα θετικός στην εγκατάστασή του ΑΠ, με τον Δήμαρχο Δημήτρη Καμιζή να δηλώνει στην τελετή εγκαινίων πως οι επιπτώσεις είναι μικρές σε σχέση με το όφελος από το έργο. Σήμερα όπως δήλωσε ο Δήμαρχος «τα πράγματα κυλούν ομαλά και ένα πρόβλημα φωτορύπανσης που είχε προκύψει λόγω των φάρων για τα αεροπλάνα έχει αποκατασταθεί από την εταιρεία, που τοποθέτησε μόνιμα κόκκινα φώτα στις κορυφές των ανεμογεννητριών.»
Αντιδράσεις: Οι κάτοικοι των Διδύμων επισημαίνουν πως δεν ενημερώθηκαν πριν δημιουργηθεί το αιολικό πάρκο και ως εκ τούτου πώς θα ήταν δυνατόν να αντιδράσουν ακόμη κι αν είχαν αντίρρηση. Μικρές ενστάσεις εκφράστηκαν από ντόπιους κτηνοτρόφους που διατύπωσαν τους φόβους τους ότι η κτηνοτροφία, μια από τις σημαντικότερες οικονομικές δραστηριότητες στην περιοχή, θα πέσει κατακόρυφα καθώς ο θόρυβος των ανεμογεννητριών θα επηρεάζει τα ζώα.

Στο Δήμο ΕΡΜΙΟΝΗΣ
Μία άδεια παραγωγής έχει ήδη εκδοθεί για ΑΠ ισχύος 13,8 MW στη θέση Λογγαράκια, για το οποίο έχει γνωμοδοτήσει θετικά και το ΝΣ, ενώ έχουν κατατεθεί και 3 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 34 MW στις θέσεις Σαμπάλες, Αστραπή και Σωρός.

Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Σύμφωνα με την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Θεοδότη Λαμπάτου, ο Δήμος δεν έχει γνωμοδοτήσει επί καμιάς αιτήσεως. Όπως διαγνώσαμε μάλιστα δεν έχει καν ακριβώς υπόψη του για ποιες περιοχές πρόκειται. Πάντως το Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε κατ_ αρχήν θετικά σε βολιδοσκόπηση της εταιρείας ΒΙΟΣΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. να παραχωρήσει έκταση στις Αδέρες. Το αξιοσημείωτο είναι πως αν και συμφώνησαν να παραχωρήσουν την έκταση, τοπογράφος του Δήμου δεν έχει καν ελέγξει το για ποια περιοχή πρόκειται. Σύμφωνα με την κυρία Λαμπάτου, «η απόφαση δεν είναι καθοριστική και έχει ως προϋπόθεση την εξασφάλιση από την εταιρεία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης».  Η κατεύθυνση πάντως του Δήμου είναι θετική καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε «η έκταση δεν θα χρησιμοποιείτο έτσι κι αλλιώς για κάτι άλλο, αλλά και λόγω αντισταθμιστικών τελών και υπόσχεσης της εταιρείας ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας». Κανείς πάντως δεν φρόντισε να τους πει ότι μετά την εγκατάσταση ενός ΑΠ δεν πρόκειται να απασχοληθούν πάνω από 2 άτομα για την φύλαξή του. Αντιδράσεις: Η τοπική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί καθόλου για το θέμα κι έτσι φυσικά καμία αντίδραση δεν έχει υπάρξει.

Στο Δήμο ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ
Η περιοχή Ράχη-Πριόνι-Λεκάνα είχε ήδη επιλεγεί από την εταιρεία ΑΙΟΛΙΚΗ ΠΑΝΕΙΟΥ Α.Ε. που ανήκει στον όμιλο Μπόμπολα για την εγκατάσταση ενός από τα μεγαλύτερα ΑΠ της χώρας με συνολική ισχύ 50 MW. Ανάλογο έργο της εταιρείας σε άλλη περιοχή της χώρας είχε σταματήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω προσφυγής ιδιώτη στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, με αιτιολογία ότι επηρεάζεται το μικροκλίμα, όμως η εταιρεία δικαιώθηκε και συνεχίζει. Η περιοχή στο Δήμο Κουτσοποδίου βρίσκεται ανατολικά του Σχοινοχωρίου και πάνω από τα Σταθέικα, είναι δασική έκταση και σύμφωνα με το Δήμαρχο Γιάννη Νέζο μικρό της τμήμα «ίσως ανήκει σε ιδιώτη».
Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: Κλιμάκιο ενημέρωσε το Δήμο για τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποσχόμενο φυσικά ένα καλύτερο μέλλον για την περιοχή λόγω εσόδων και νέων θέσεων εργασίας και το Δ.Σ. γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά. Σημαντικό ρόλο σ' αυτή την απόφαση έπαιξε σύμφωνα με το Δήμαρχο «και η γνωμοδότηση του Ν.Σ και το γεγονός ότι το ΑΠ θα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μ., οπότε δεν θα ενοχλεί κανέναν».
Παντελή άγνοια έχει ο Δήμος για την ύπαρξη αίτησης για δεύτερο ΑΠ συνολικής ισχύος 18 MW στη θέση  Μεγαβούνι, ενώ ο Δήμαρχος που και λόγω της ιδιότητάς του ως γιατρού δήλωσε «ιδιαιτέρως ευαίσθητος για την υγεία των κατοίκων» τόνισε πως «σκοπεύει να ενημερωθεί και από ειδικούς αν και θεωρεί πως αφού δίνονται άδειες από την Ευρώπη η εγκατάσταση δεν εγκυμονεί κινδύνους». Και τα πυρηνικά αλλά και τα συμβατικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, πάντως, με περιβαλλοντικές άδειες λειτουργούν, θα λέγαμε εμείς.

Στο Δήμο ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Στο Δήμο Επιδαύρου, έναν από τους πλέον τουριστικούς του νομού σε μικρή απόσταση από το Αρχαίο Θέατρο, η αίτηση για ΑΠ συνολικής ισχύος 9 MW στη θέση ?πλωμα, δεν έχει γίνει καν γνωστή στο Δήμο.
Τί λέει ο ΔΗΜΟΣ: «Εκπλήσσομαι», δήλωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Μαντάς τονίζοντας ότι «καμία εταιρεία δεν πλησίασε και κανείς δεν ενημέρωσε το Δήμο». Όσο για το πού ακριβώς βρίσκεται το περίφημο ?πλωμα για το οποίο ενδιαφέρεται η εταιρεία ARGOLIDA AIOLOS Α.Ε. κανείς εντός Δήμου δεν μας διαφώτισε. «Είμαι κατ' αρχήν επιφυλακτικός»
συμπλήρωσε για το θέμα της εγκατάστασης ΑΠ ο κ. Μαντάς, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα ενημέρωσης όσο και διευκρίνισης του πού και πώς θα γίνει το όλο εγχείρημα.

Στο Δήμο ΛΥΡΚΕΙΑΣ
Πρόκειται για έναν μεγάλο σε έκταση ορεινό Δήμο, όπου  και πάλι η γαλλική EDF ερήμην της τοπικής κοινωνίας και χωρίς άδεια της Κοινότητας τοποθέτησε μετρητές ανέμου στη θέση Μεγαβούνι, μια περιοχή που,  περιλαμβάνοντας κυρίως βοσκοτόπια, χρησιμοποιείται εκτεταμένα για την κτηνοτροφία, και πήρε άδεια παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 26 MW.
Τί λέει ΔΗΜΟΣ: «Οι δικές μας μελέτες για έργα υποδομής που θα ανακουφίσουν την περιοχή περνάνε από κόσκινο ενώ οι μελέτες των εταιρειών παίρνουν θετικές γνωμοδοτήσεις αμέσως. Για μας υπάρχουν κωλύματα ενώ οι εταιρείες εγκαθιστούν αυθαίρετα», δηλώνει με εμφανή πικρία ο Δήμαρχος Γιάννης Γιαννάκης. «Δεν θα έλεγα ότι είμαι θετικός στην εγκατάσταση ΑΠ», συμπληρώνει τονίζοντας πως «υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και ευρείας διαβούλευσης πριν από οποιοδήποτε παρόμοιο έργο».

Στην Κοινότητα ΑΧΛΑΔΟΚΑΜΠΟΥ
Σε μια ακόμη ορεινή περιοχή της Αργολίδας 2 άδειες παραγωγής έχουν εκδοθεί για ΑΠ συνολικής ισχύος 36,6 MW στις θέσεις Προφήτης Ηλίας και Βουβάλα ενώ υπάρχουν και 2 αιτήσεις για ΑΠ συνολικής ισχύος 41,25MW στη θέση Πλατυσέρα-Ψηλό Λιθάρι και Όρος Κτενιάς. Το ΑΠ στον Προφήτη Ηλία θα ανήκει και πάλι στη γαλλική EDF καθώς η κατασκευάστρια  εταιρεία ΚΤΙΣΤΩΡ ΑΤΕ έχει εξαγορασθεί από την ΕΕΝ, θυγατρική της EDF στην Ελλάδα. Θα έχει 10 ανεμογεννήτριες του ιδίου τύπου με αυτές των Διδύμων, θηριώδεις δηλαδή, κατασκευασμένες και πάλι από την Vestas. Υπάρχει πιθανότητα μάλιστα να είναι και περισσότερες καθώς υπάρχει ήδη κατατεθειμένη από την εταιρεία στη ΡΑΕ αίτηση μετατροπής της ισχύος του αιολικού πάρκου και αύξησή της στα 42 MW. Η περιοχή είναι θαμνώδης και χρησιμοποιείται κυρίως σαν βοσκοτόπια.
Τί λέει η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Oι εργασίες, μετά και τη θετική γνωμοδότηση του ΝΣ, έχουν ξεκινήσει ήδη χωρίς πάντως, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ηλία Σκούμπη, κανείς να τους έχει ρωτήσει πριν την έκδοση άδειας. Η διάθεση από πλευράς τοπικών αρχόντων είναι θετική, καθώς όπως τόνισε ο κ. Σκούμπης, «δεν υπάρχει οπτική επαφή με το χωριό» ενώ κατά τη συνήθη πολιτική των εταιρειών «έχει δοθεί υπόσχεση ότι θα υπάρξουν θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη για την κοινότητα». Έκπληκτος όμως έμεινε ο Κοινοτάρχης όταν ενημερώθηκε για πρώτη φορά από μας και για τις άλλες 2 αιτήσεις, καθώς όπως δήλωσε «οι περιοχές αυτές βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το χωριό. Πρόκειται για επίσης θαμνώδεις περιοχές με βοσκοτόπια όπου όμως η πρόσβαση είναι δύσκολη και θα απαιτηθεί διάνοιξη δρόμων, με ότι αυτό συνεπάγεται». Όσο για την περιοχή Βουβάλα σύμφωνα με τον κ. Σκούμπη ανήκει στο Δήμο Κορυθίου της Αρκαδίας. Η ΡΑΕ όμως και η εταιρεία έχουν άλλη άποψη αφού η άδεια έχει εκδοθεί για περιοχή του νομού Αργολίδας.

Στην Κοινότητα ΑΛΕΑΣ: Κι εδώ η Γαλλική EDF έχει πάρει άδεια παραγωγής για ΑΠ συνολικής ισχύος 18 MW στη θέση Ντούρμιζα, που βρίσκεται σε βουνό με βοσκοτόπια.
Τί λέει η ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ: Στην περιοχή είναι ήδη εγκατεστημένοι μετρητές για το αιολικό δυναμικό, παρά το γεγονός ότι η κοινότητα δεν έχει δώσει απάντηση σε σχετική πρόταση της εταιρείας. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο Βασίλη Μπέζα «αν η εγκατάσταση γίνει ερήμην των κατοίκων η αντίδραση θα είναι σθεναρή». Ενδιαφέρον εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον ίδιο έχουν εκδηλώσει και άλλες εταιρείες για άλλη αδιευκρίνιστη θέση στα χωρικά της κοινότητας.

Στο Δήμο ΛΕΡΝΑΣ: Στα χωρικά του Ηρακλή η νέα «Λερναία Ύδρα» της περιοχής σχεδιάζεται να «γεννηθεί» και πάλι από τη γαλλική EDF. Πρόκειται για αίτηση εγκατάστασης ενός ΑΠ συνολικής ισχύος 28 MW, στη θέση Οχτιά-Γιαννοβούνι-Προβατόκαμπος.

Στο Δήμο ΜΙΔΕΑΣ: Τρεις αιτήσεις βρίσκονται κατατεθειμένες στη ΡΑΕ για τη δημιουργία ΑΠ στο όρος Αραχναίο και στα όρια με το Δήμο Σολυγείας της Κορινθίας.

?ξιο να αναφερθεί είναι πάντως το γεγονός ότι ένα απίστευτο αλαλούμ έχει δημιουργηθεί με τις αιτήσεις και τις άδειες παραγωγής των εταιρειών και τις θέσεις εγκατάστασης καθώς σε πολλές περιπτώσεις αναφέρουν τις περιοχές σε άλλους Δήμους από αυτούς που στην πραγματικότητα ανήκουν.


Aπό το περιοδικό της Πελοποννήσου ΕΠΑΘΛΟ, τεύχος 49, Μάρτιος-Απρίλιος 2006
e-mail: epathlo@otenet.gr




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Πελοπόννησος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Πελοπόννησος:
Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Παναγιώτη Ντόντου


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Έλα Αγαμέμνoνα να δεις..." | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα