Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Περιβαλλοντικά προβλήματα της Σύρου

Σύρος

Περιβαλλοντικά προβλήματα της Σύρου

του Γιώργου Σαρτζετάκη



Στο κέντρο του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων, δεσπόζει η Σύρος. Αρχόντισσα των Κυκλάδων, την ονομάζουν. Σύρα λέγεται ότι είναι το κανονικό της όνομα. Από τα προϊστορικά χρόνια, γνώρισε μεγάλη πολιτιστική και οικονομική ακμή. Στο βόρειο τμήμα της, στην Απάνω Μεριά βρίσκεται το Καστρί, η πρωτοκυκλαδική ακρόπολη. Ελεύθερη, κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, έγινε το λιμάνι πολλών προσφύγων, ιδιαίτερα από το πρώτο μισό του 19ου αιώνα, μετά το ξέσπασμα της ελληνικής επανάστασης. Κέντρο πολυπολιτισμικό σήμερα. Το νεοκλασικό ύφος  της Ερμούπολης να δένει τέλεια με το μεσαιωνικό του οικισμού της ?νω Σύρου. Στο υπόλοιπο νησί κυριαρχεί η νησιώτικη ατμόσφαιρα. Εδώ, συνυπάρχουν αρμονικά οι θρησκευτικές κοινότητες ορθοδόξων και καθολικών.
Το νησί έχει έκταση, περίπου, 84 τετρ. χλμ.  και κατοικείται από 25.000 κατοίκους. Χωρίζεται σε τρεις Καποδιστριακούς Δήμους, της Ερμούπολης, της ?νω Σύρου και της Ποσειδωνίας.
Το εμφανές όμως είναι και το μόνο όμορφο, αφού το νόμισμα όπως λένε έχει δυο όψεις.
Η Σύρα σήμερα βασανίζεται , όπως όλα τα νησιά , από δεκάδες προβλήματα κυρίως περιβαλλοντικά τα οποία βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα θα έχουν τις ανάλογες επιπτώσεις και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.
Πρώτο και κυριότερο είναι η έλλειψη της Ειδικής Χωροταξικής Μελέτης (Ε.Χ.Μ.).Ο σχεδιασμός των Ε.Χ.Μ. ξεκίνησε προ εικοσαετίας περίπου με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα στέκονται εμπόδιο στην ολοκλήρωση τους. Αποτέλεσμα η άναρχη δόμηση και η συγκαλυμμένη οικοπεδοποίηση. Μεγάλο πλήγμα είναι και η εκτός σχεδίου δόμηση. Διάφοροι συνεταιρισμοί αγοράζουν μεγάλες εκτάσεις και διανοίγουν παράνομα δρόμους προκειμένου να οικοδομήσουν νέους οικισμούς τουριστικών κατοικιών. Περιπτώσεις όπως στο Πλατύ Βουνί στη Απάνω Μεριά , στο λόφο Χαρασώνα στο Φοίνικα , στο λόφο   Βόλακα στο Κίνι. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμοτητος κ Μιχαήλ Δεκλερής λέει χαρακτηριστικά:  « πουλώντας οι νησιώτες τη γη τους, προετοιμάζουν το ξεριζωμό των παιδιών τους» .
Η ελλιπής  προστασία της Ερμούπολης και κυρίως των νεοκλασικών κτηρίων αλλά και του οικισμού της ?νω Σύρου, είναι και αυτό ένα θέμα που κάνει τους ενεργούς πολίτες να ανησυχούν. Σε πολλές περιπτώσεις ο εκμοντερνισμός τους είναι εμφανής.      
Η θέμα της ενέργειας είναι πρόβλημα του νησιού.  Η προσπάθεια της Δ.Ε.Η. να εγκαταστήσει πυλώνες υψηλής τάσεως και να το συνδέσει με το εθνικό δίκτυο για την παροχή άφθονης και φτηνής (;) ενέργειας δεν φαίνεται να έχει τέλος. Παράλληλα ο τοπικός σταθμός, θα διακόψει τη λειτουργία του και θα παραμείνει ως εφεδρικός. Η ενέργεια λοιπόν θα λέγαμε ότι είναι η μεγαλύτερη και πιο κοντόφθαλμη  απαίτηση των νησιωτών για την γρήγορη ανάπτυξη  και προφανώς το γρήγορο κέρδος, τη γρήγορη οικοπεδοποίηση και τη δημιουργία τεράστιων ξενοδοχείων με  πισίνες. Κάποιοι υποστηρίζουν την σύνδεση με υποθαλάσσια καλώδια, αντί με πυλώνες. Οποιαδήποτε όμως μορφή διασύνδεσης θα ανατρέψει όλους τους κανόνες της βιωσιμότητος, αφού  σύντομα θα μετατρέψει το νησί σε προάστιο των Αθηνών. Σημαντική έπρεπε να είναι η ανάπτυξη ήπιων μορφών ενέργειας. Δυστυχώς κάποιες προσπάθειες εγκατάστασης ανεμογεννητριών είναι προσπάθειες της “αρπαχτής”, καταστροφικές και ίσως παράνομες. Για το αιολικό πάρκο π.χ. πού υπάρχει στη περιοχή NATURA της Σύρου έχουν γίνει  προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού, εκτός των ασύμβατων με το περιβάλλον ανεμογεννητριών, η εγκατάστασή του ισοπέδωσε κυριολεκτικά μια πανέμορφη περιοχή. Λέγεται, τέλος ,από ορισμένους ότι χωρίς δίκτυο υψηλής τάσης, η αξιοποίηση ήπιων μορφών ενέργειας είναι ανέφικτη. Σίγουρα όμως για τα αιολικά πάρκα χρειάζεται και ένας ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός.
 ?λλο ένα εξίσου, ίσως και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι αυτό του νερού. Η χρόνια λαθεμένη διαχείριση και κατασπατάληση των υδάτινων πόρων σε συνδυασμό με την τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών θα κάνουν τη ζωή μας πραγματικά πολύ δύσκολη στο άμεσο μέλλον. Χωρίς νερό ποιος ζει; Το σκηνικό: Χιλιάδες νόμιμες ή μη γεωτρήσεις πλάι σε εγκαταλελειμμένα λιθόκτιστα πηγάδια , εξάντληση σε πολλές περιπτώσεις του υδροφόρου ορίζοντα και εισβολή του θαλασσινού νερού σε αυτόν. Οι μονάδες αφαλάτωσης που προτείνονται σαν λύση ανάγκης, δύσκολα βρίσκουν οικονομική στήριξη από το Κράτος ή την Ε.Ε. και αποδεικνύονται ενεργοβόρες και οικονομικά σπάταλες. Το Υπουργείο Γεωργίας πριν από μερικά χρόνια χρηματοδότησε κάποια  έργα συλλογής υδάτων ,κυρίως βρόχινων. Αν εξαιρέσουμε μια-δυο περιπτώσεις, οι επιλογές του Υπουργείου αποδείχτηκαν από ατυχείς έως καταστροφικές . Στη Σύρο είχε επιλεγεί το κέντρο της περιοχής NATURA, στη θέση ‘’Αετός’’, προκειμένου να κατασκευαστεί ένα αμφιβόλου χρησιμότητας και  κυριολεκτικά φαραωνικών  (τεραστίων) διαστάσεων φράγμα για το μέγεθος του νησιού . Τελικά απετράπη – για την ώρα – η κατασκευή του, χάρη  στην παρέμβαση των ενεργών πολιτών και την θετική ανταπόκριση του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
Η διαχείριση των αποβλήτων, στερεών και υγρών είναι ένα ακόμη πρόβλημα. Πολύ πριν αρχίσει η Ελλάδα να πληρώνει πρόστιμο για τον Κουρουπητό  (για όσους θυμούνται βέβαια το περιστατικό),θα έπρεπε να πληρώνει για τους χώρους εναπόθεσης απορριμμάτων των Κυκλάδων. Στη Σύρο, ο σκουπιδότοπος (στη θέση Κοράκι) βρίσκεται πάνω σε ρεματιά που οδηγεί στη θάλασσα και κάτω ακριβώς από αρχαιολογική περιοχή ,το σπήλαιο του αρχαίου φιλόσοφου Φερεκύδη. Θέλοντας να τον τιμήσουν οι νεώτεροι, του κάνουν σπονδές καίγοντας σκουπίδια. Η ίδια περιοχή από ότι λένε οι τοπικοί φορείς θα μετατραπεί (! ;) σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων. Αν και θεωρείται βραχυπρόθεσμη λύση, η επικείμενη κατασκευή Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α.) θα είναι σίγουρα μια ανάσα. Θα πρέπει όμως να υπάρξει και μια θαρραλέα πολιτική απόφαση για μια πραγματικά ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων: μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση. Πως να μην αναφερθούμε και στις παράνομες μικρές χωματερές που δημιουργήθηκαν στους οικισμούς με πρωτοβουλία κάποιων τοπικών παραγόντων και μη.  
Για τα υγρά απόβλητα η κατασκευή μονάδων βιολογικού καθαρισμού  είναι κάτι το θετικό, αρκεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κατορθώσει να τις διατηρήσει εν λειτουργία. Εξάλλου γνωρίζουμε ότι μια μονάδα βιολογικού καθαρισμού είναι ικανή να προσφέρει παράλληλα και κάποιες ποσότητες ανακυκλωμένου νερού για δευτερεύουσες, τουλάχιστον, χρήσεις. Η μονάδα του βιολογικού καθαρισμού που βρίσκεται πλησίον της Ερμούπολης είναι δευτεροβάθμια και δυστυχώς καλύπτει μόνο τμήμα του νησιού με αποτέλεσμα και ο Δήμος Ποσειδωνίας να θέλει την κατασκευή δικιάς του μονάδας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κάτοικοι αντιδρούν στην απόφαση αυτή του Δήμου, με το σκεπτικό ότι με λιγότερα χρήματα θα μπορούσε να γίνει επέκταση της υπάρχουσας μονάδας και διασύνδεση της με τους υπόλοιπους οικισμούς. Κάποια στιγμή θα πρέπει να αναζητηθούν και οι επιπτώσεις από αυτά που χύνονται  στο θαλάσσιο περιβάλλον με υποθαλάσσιους σωλήνες, κι όχι μόνο από τους βιολογικούς καθαρισμούς αλλά και από τις αφαλατώσεις. Ακούγονται ήδη παράπονα από ψαράδες ότι οι γύρω περιοχές έχουν νεκρωθεί.   
 Η προστασία, επίσης,   των πολυπλοκότερων, ίσως, οικοσυστημάτων που μπορούμε να συναντήσουμε, φαίνεται ανεπαρκής. Η αναφορά για τις ακτές. Έχουν δημιουργηθεί με τέτοιο τρόπο από τη Μητέρα Φύση, σαν ένα τείχος, ώστε να μπορούν να κρατούν το θαλασσινό νερό στα όριά του χωρίς αυτό να εισβάλει στον υδροφορέα και την παραγωγική γη. Δυστυχώς όμως η ολοένα και μεγαλύτερη ανθρώπινη πίεση (τουριστική ανάπτυξη, παράνομες αμμοληψίες, κ.ά.)  έχει ήδη προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά. Στη Σύρο, εδώ και δεκαετίες, η αντιμετώπιση των κατοίκων και ιδιαίτερα των αρχών προς τις ακτές μπορεί να χαρακτηρισθεί αισχρή. Όλοι οι περιφερειακοί δρόμοι του νησιού φτιάχτηκαν πάνω από τις παραλίες, ενώ ‘’ανθούν’’ και οι ταβέρνες πάνω στην άμμο . Επανειλημμένες είναι οι καταγγελίες για τα τσιμενταρίσματα των ακτών, χωρίς όμως να συνετίζουν τους παρανομούντες. Τα σκουπίδια και η μόλυνση σ’όλη την ακτογραμμή είναι φαινόμενα ορατά δια γυμνού οφθαλμού. Οι αμμουδιές ολοένα και συρρικνώνονται από τη διάβρωση ενώ οι παρεμβάσεις όχι μόνο διορθώνονται αλλά και συνεχίζονται με γνώμονα βέβαια την ‘’ανάπτυξη’’ του τόπου.
    Τι γίνεται με την αλιεία και το κυνήγι;  Η αλιεία στις Κυκλάδες είναι βασική πηγή εισοδήματος για πολλούς .Όμως τα τελευταία χρόνια η μόλυνση , η υπεραλίευση και οι παρανομίες (αλιεία γόνου, δυναμίτες, κλπ ) έχουν δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης για τους επαγγελματίες. Παράπονα εξάλλου εκφράζονται συνεχώς και από πλευράς των ερασιτεχνών ψαράδων  για την συνεχιζόμενη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων . Είναι επιτακτική ανάγκη να οριοθετηθούν θαλάσσιες περιοχές, μη αλιεύσιμες, για την αναπαραγωγή των ψαριών. Ίσως με την θεσμοθέτηση αρκετών θαλάσσιων πάρκων ή προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών να ανακάμψουν οι πληθυσμοί, όχι μόνο των ψαριών, αλλά και των θαλάσσιων θηλαστικών και κητωδών.
   Το κυνήγι , σήμερα πια, δεν ανήκει σε κανένα παραγωγικό τομέα . Θα μπορούσε κάποιος να το κατατάξει ίσως στον καταναλωτικό, αφού η άχρηστη αυτή δραστηριότητα  κατασπαταλά ζωές ή καλύτερα μορφές ζωής χρήσιμες για την ήδη σπασμένη αλυσίδα του οικοσυστήματος. Πολλοί λένε ότι οι ευθύνες για αυτή την κατασπατάληση προέρχονται και από αλλού. Φταίνε , υποστηρίζουν, η υποβάθμιση και καταστροφή βιοτόπων , η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφαρμάκων.  Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το ‘’χόμπι’’ αυτό αποτελεί μεγάλη πληγή, όχι μόνο η εντατικοποίηση του ,αλλά και οι συνεχιζόμενες παρανομίες , όπως η σύλληψη πτηνών με δίχτυα (άρες) και ξόβεργες, φαινόμενο για το οποίο η Σύρος φημίζεται. Χάρις  στις προσπάθειες της Δασικής Υπηρεσίας, το φαινόμενο έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν φυσικά και οι λεγόμενοι ‘’κράχτες’’ . Είναι  μικρές συσκευές με μπαταρία που μιμούνται τις φωνές πουλιών (κυρίως τσίχλες ή ορτύκια) και τα προσελκύουν κοντά στον κυνηγό.
   Για την όλη κατάσταση που επικρατεί, το Κράτος φέρνει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Επιμένει να διατηρεί τις αρμόδιες υπηρεσίες- το Λιμενικό Σώμα και πολύ περισσότερο τη Δασική Υπηρεσία – υποστελεχωμένες.
Η Πολιτεία έχει ευθύνη και για τις περιοχές ειδικού οικολογικού ενδιαφέροντος.
Τα τελευταία κυρίως χρόνια παγκοσμίως έχουν συνταχθεί κάποιες Οδηγίες και Διεθνείς Συμβάσεις που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα και ειδικότερα κάποιων περιοχών, όπως αυτών (των γνωστότερων ίσως) που έχουν προταθεί για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000. Τμήμα της Βόρειας Σύρου έχει περιληφθεί στο Εθνικό Κατάλογο NATURA χωρίς όμως η τοπική κοινωνία να το έχει αποδεχτεί όπως αρμόζει. Η έλλειψη σωστής πληροφόρησης ,η αδιαφορία και η μανία για ‘’ανάπτυξη’’  από πλευράς  Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ο φόβος από την άλλη των κατοίκων μήπως χάσουν τις περιουσίες τους βάζουν σε σοβαρό κίνδυνο την περιοχή. Απ’ όσο είναι γνωστό σε άλλα νησιά έχουν μοιραστεί τέτοιες περιοχές – αν είναι δυνατόν! – σε οικοδομικούς συνεταιρισμούς .Πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι μεγάλο τμήμα της Σύρου έχει περιληφθεί στον κατάλογο των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά, ενώ όλο το βόρειο τμήμα του νησιού ανήκει σε αυτόν των CORINE BIOTOPES. Τα τελευταία χρόνια επίσης οι προσπάθειες της Δασικής Υπηρεσίας για την προστασία της περιοχής NATURA  και να χαρακτηρίσει  ένα μεγάλο τμήμα της σε Καταφύγιο ?γριας Ζωής βρίσκει εμπόδιο στις αντιδράσεις των κυνηγών και στην έλλειψη αποφασιστικότητας του Γενικού Γραμματέα Νοτίου Αιγίου , κατά παράβαση των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του αρμόδιου Υπουργείου. 
Στο πρωτογενή τομέα ανήκει και η γεωργία. Από τα πολύ παλιά χρόνια και το ξεκίνημα της γεωργικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες οι άνθρωποι με την πολύτιμη σοφία που κατείχαν, το πρώτο πράγμα που αγωνίστηκαν να προστατέψουν ήταν το έδάφος από τη διάβρωση. Γι’ αυτό το λόγο κατασκεύασαν τις περίφημες λιθόκτιστες αναβαθμίδες (πεζούλες) οι οποίες καταστρέφονται σήμερα αλόγιστα και ασύστολα. Ο λόγος; Αυτοί που ασχολούνται με τη γεωργία μειώνονται συνεχώς, αφού το εύκολο και γρήγορο κέρδος βρίσκεται στον τομέα του τουρισμού. Αφού αδιαφόρησαν για την αρχαία γνώση και κατάφεραν να σκοτώσουν μετά από τόσα χρόνια τα χωράφια τους με τις μονοκαλλιέργειες και τα φυτοφάρμακα, τα ξεπουλούν με το χαρακτηρισμό ‘’οικόπεδα’’. Παρ’ όλα αυτά η Σύρος παραμένει αγροτικό νησί με αρκετά θερμοκήπια εγκατεστημένα σε περιοχές στο νότιο κυρίως τμήμα του και βέβαια με αρκετή μόλυνση εκεί, αφού τα χημικά συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται σε μεγάλες ποσότητες και μέρος αυτών χωρίς τις οδηγίες γεωπόνου, αλλά εκ πείρας των αγροτών. ?ξιο λόγου είναι και το ότι φυτοφάρμακα ρίχνονται και σε φυτά που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, όπως στη πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης, εκεί όπου παίζουν μικρά παιδιά. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε και στην κατασπατάληση των υπόγειων νερών αφού, σε αρκετές περιπτώσεις, υπάρχουν σε κάποια κτήματα περισσότερες από μια γεωτρήσεις. Δυστυχώς η οικολογική γεωργία έχει κάνει δειλά την εμφάνισή  της, αφού μόνο ένας αγρότης ασχολείται με αυτή.
Τι γίνεται με το κυκλοφοριακό; Αν θέλει κάποιος να δει πως ένας μεγάλος αριθμός τροχοφόρων μπορεί να χωρέσει σε ένα μικρό χώρο, τότε τον καλούμε να επισκεφτεί τη Σύρο. Ακόμα και το χειμώνα, μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε αρκετά ‘’φορτωμένη’’. Το καλοκαίρι πάντως, το νησί πραγματικά ασφυκτιά. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί, τουλάχιστον μέσα στην Ερμούπολη, όπως ελεγχόμενη στάθμευση και δωρεάν δημόσια μέσα μεταφοράς, ανακούφιση δεν υπάρχει. Δυστυχώς ο πεζός βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα. Το κλείσιμο του Ιστορικού Κέντρου της πόλης παραμένει ένα όνειρο. Χρόνια ελπίζουμε να υπάρξουν θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις. Η συνεχής διάνοιξη δρόμων ή η μετατροπή των ρεμάτων σε δρόμους δεν αποτελούν μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος. Μάλλον η κατάσταση έτσι επιδεινώνεται. Ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά εγκλήματα θεωρείται η μετατροπή του χειμάρρου της Λαλακιάς σε δρόμο ενώ θα μπορούσε να γίνει περιβαλλοντικό πάρκο και χώρος αναψυχής. Στην Ευρώπη τα ρέματα ξανανοίγουν προκείμενου οι πολίτες να ανακουφιστούν από το πνιγηρό περιβάλλον της πόλης.
Το κεφάλαιο δρόμοι, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Τα σχέδια της τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σκοπό να αλλάξουν κυριολεκτικά τον χάρτη του νησιού. Ένα από αυτά είναι η επιθυμία για την κατασκευή μεγάλου αεροδρομίου. Το αεροδρόμιο της Σύρου, το οποίο έχει διάδρομο προσγείωσης  1000 μ. θα επεκταθεί κατά 300 μ. περίπου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι το αεροδρόμιο βρίσκεται σε ύψωμα (πρώην λοφίσκο). Η επέκτασή του θα χρειαστεί τεράστια μπαζώματα και η αλλαγή που θα επέλθει στον χώρο θα μείνει ιστορική.
Ο κατάλογος βέβαια συνεχίζεται με αρκετά θέματα που όλοι κάνουν τα στραβά μάτια  όπως η ρύπανση από τα Ναυπηγεία του Νεωρίου ή το εργοστάσιο της ΔΕΗ.
Ας είμαστε όμως και λίγο αισιόδοξοι, ότι μυαλά σαν αυτά των σημερινών αιρετών και υπευθύνων θα πάψουν να υπάρχουν. Θα εξαφανιστεί η λατρεία και η λαγνεία για την εξουσία , θα εξαφανιστούν οι αισχρές πελατειακές σχέσεις που εξοντώνουν το νησί και τους κατοίκους του. Θα έρθουν άνθρωποι με νέα μυαλά που θα συμβαδίζουν με τις ανάγκες του παρόντος και του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος.   Σίγουρα τα πράγματα αλλάζουν και ευτυχώς υπάρχουν ενεργοί πολίτες που αφήνουν την δικιά τους παρακαταθήκη για το μέλλον. Εξάλλου η αισιοδοξία της πράξης είναι προτιμότερη από την απαισιοδοξία της σκέψης.



Σημείωση 2ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σύρος

"Περιβαλλοντικά προβλήματα της Σύρου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα