Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Σκύρος-Αλιευτικό καταφύγιο Μώλου-Βούρκος το αποτέλεσμα! του Ευτύχιου Κατσαρέλια

ΣκύροςΟ λόγος για το αλιευτικό καταφύγιο Μώλου. Το χώρο που ενώ η φύση είχε δημιουργήσει για να λειτουργεί ως καταφύγιο μικρών, προστατευμένο με παράλληλες σειρές από ξέρες, το χέρι και ο άνοος νους ανθρώπων μεταμόρφωσε σε βούρκο.


   Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της πρώτης φάσης έργων που επιχείρησαν προ 25ετίας οι τότε ιθύνοντες με την επέμβασή τους στο χώρο, σπάζοντας τμήματα της ξέρας και κατασκευάζοντας μικρό λιμενοβραχίονα στην αρχή, ο οποίος στη συνέχεια, από άλλους πειραματιζόμενους ειδικούς, επεκτάθηκε ακόμα περισσότερο.

   Βούρκος λοιπόν το αποτέλεσμα, με συνέπεια την απίστευτη δυσοσμία από τη σήψη των φυκιών που σάπιζαν εγκλωβισμένα στο λιμάνι, δυσοσμία που γινόταν αντιληπτή από κατοίκους σε περιοχές που απείχαν χιλιόμετρα μακριά (Ασπούς, Χωριό κ.λπ). Και πέραν τούτων, σπυριά στα σώματα όσων από άγνοια ή σύμπτωση βρέχονταν από τη θάλασσα μέσα στο λιμάνι, φθορές στα καΐκια που στριμώχνονταν σε όσο χώρο είχε απομείνει μετά το μπάζωμα από άμμο και φύκια, δυσπιστία στο τουριστικό κοινό για την πηγή δυσοσμίας.

   Και ερχόταν λοιπόν ως μεσσίας κάποιες φορές οι μπίγες να μετακομίσουν τα φύκια από το λιμάνι στο πέλαγο, να πληρώνει το Ελληνικό δημόσιο τη μετακόμιση αυτή, για να επιστρέψουν τον επόμενο χειμώνα και πάλι τα φύκια στο καταφύγιό τους.

   Φαίνεται, κανείς δε σκέφτηκε ότι αιώνες τώρα, τη δουλειά αυτή την έκανε ανέξοδα μάλιστα η ίδια η φύση, αξιοποιώντας τα θαλάσσια ρεύματα. Όπως γίνεται κατανοητό, τα προβλήματα παρέμειναν σταθερά τα ίδια: μπάζωμα, βούρκος, βρώμα, μπίγα, έξοδα, μπάζωμα, βούρκος, βρώμα, μπίγα, μπάζωμα…

   Μπροστά στο αδιέξοδο αυτό, η συνεργασία ιδιωτικής πρωτοβουλίας και τοπικής αυτοδιοίκησης έδωσε μια λύση σπάζοντας τμήμα του τεχνητού λιμενοβραχίονα, για να συνεχίσουν και πάλι τα ρεύματα το αποτελεσματικό τους έργο: να καθαρίζουν το λιμάνι.

   Όμως συντάχθηκαν και μελέτες για το έργο. Κάτω από ποιες συνθήκες; Πόσο καιρό αυτά μελετήθηκαν και σε ποιες χρονικές εποχές; Πότε δημοσιοποιήθηκε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σε ποιο χώρο για να λάβουμε γνώση; Μήπως η μελέτη αυτή είναι φωτοαντίγραφο άλλης που έχει συνταχθεί για άλλα λιμάνια, για άλλους τόπους, για άλλα κράτη;

   Μετά από πολύ κόπο και αναζήτηση, πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι η μελέτη που έχει συνταχθεί για το λιμανάκι του Μώλου προβλέπει, εκτός από την επέκταση υπάρχοντος, ανατολικό λιμενοβραχίονα, για την οποία δεν υπάρχει αντίρρηση να ξανακλείσει το λιμάνι (πάλι τα ίδια δηλαδή) με την κατασκευή λιμενοβραχίονα από γιαλό, μεγαλύτερο από τον ήδη υπάρχοντα, ο οποίος και συντηρεί το πρόβλημα της συσσώρευσης των φυκιών και του βούρκου.

   Αρνούμαστε να ξαναβιώσουμε την ίδια τραγική περίοδο της δυσοσμίας. Αρνούμαστε την υποβάθμιση της περιοχής Μώλου. Αρνούμαστε την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Αρνούμαστε να μας θεωρούν ανόητους. Αρνούμαστε την κοροϊδία.

   Λύση υπάρχει. Την ψάξαμε και τη δημοσιοποιούμε και την προτείνουμε: τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης για να απαλειφθεί ο προτεινόμενος από γιαλό λιμενοβραχίονας. Να ξαναφήσουμε τη φύση να λειτουργεί όπως σοφά ξέρει να κάνει η ίδια. Την πρότασή μας αυτή δεν τη διαμορφώσαμε αυθαίρετα και από συναισθηματικούς λόγους. Μας διαβεβαιώνουν Πανεπιστημιακοί καθηγητές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σύντομα τη διαβεβαίωση αυτή θα την έχουμε και εγγράφως.

   Ζητούμε μόνο να εισακουστούμε από την Ελληνική Πολιτεία πριν είναι αργά για ολόκληρη την παραλία Μώλου - Μαγαζιών, πριν καταλήξουμε να υπερασπιστούμε την ίδια μας την ύπαρξη στο Μώλο μέσω αγώνων και ασφαλιστικών μέτρων, πριν ζητήσουμε την υπεράσπισή μας από τα Ευρωπαϊκά δικαστήρια, απέναντι στην ίδια μας την Πολιτεία.

   Είναι δυνατόν η υπάρχουσα περιβαλλοντική μελέτη, να προβλέπει διατήρηση του δημιουργηθέντος βούρκου και η μελέτη αυτή να εγκρίνεται ως έχει; Όσο καλοπροαίρετα και λογικά να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, οι απαντήσεις έρχονται αβίαστα. Μήπως οι ιθύνοντες εξετάζουν επιδερμικά τη λύση του προβλήματος; Μήπως απλώς και μόνον θέλουν να αυξήσουν τα ποσοστά απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων; Μήπως τελικά κόβουν και ράβουν τις μελέτες στα οικονομικά νούμερα, που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένους μελλοντικούς αναδόχους;

   Οι απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα σίγουρα υπάρχουν και σίγουρα θα βρεθούν.

   Συνοψίζοντας την πρώτη αυτή ενημέρωση προς κάθε ενδιαφερόμενο, αναφέρουμε ότι: το πρόβλημα στο αλιευτικό καταφύγιο Μώλου το δημιούργησε ανθρώπινο χέρι και ανθρώπινο χέρι και νους μπορεί να το αποκαταστήσει και πάλι. Πρότασή μας η τροποποίηση της υπάρχουσας μελέτης.

   Πρόθεσή μας η με κάθε νόμιμο και θεσπισμένο μέσο, υπεράσπιση του δικαιώματός μας να είμαστε κάτοικοι της περιοχής Μώλου και να αντιμετωπιζόμαστε και να βιώνουμε ως ενεργοί πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

   Η συνέχεια έπεται…



Σημείωση 6ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σκύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σκύρος:
Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σκύρος

"Σκύρος-Αλιευτικό καταφύγιο Μώλου-Βούρκος το αποτέλεσμα! του Ευτύχιου Κατσαρέλια" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα