Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: Πυρηνική Ακαδημία Αθηνών

?λλη ΕλλάδαΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ
www.ecogreens.gr   ecogreen@otenet.gr
Αθήνα:Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
  
   
5.02.2009

Πυρηνική Ακαδημία Αθηνών

Έντονη απογοήτευση, όχι όμως έκπληξη, προκάλεσε στα μέλη των Οικολόγων Πράσινων, η προχειρότητα και η έλλειψη αντικειμενικότητας και επιστημονικών στοιχείων από τα πορίσματα της Ομάδας Εργασίας της Επιτροπής Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών επί του θέματος «Πυρηνική Ενέργεια και Ενεργειακές Ανάγκες της Ελλάδος» που έχουν προπαγανδιστικό χαρακτήρα υπέρ της δημιουργίας πυρηνικών εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.

Το θεωρητικά ανώτερο πνευματικό ίδρυμα της χώρας, απόν μονίμως από την κοινωνία και όσα την απασχολούν, θυμήθηκε ξαφνικά να παρέμβει και μάλιστα με αυτόν τον τρόπο υπέρ της πυρηνικής ενέργειας. Θα συστήναμε στην Ακαδημία Αθηνών να κάνει καλύτερα μια επιτροπή για το μείζον θέμα της ακαδημαϊκής ακεραιότητας και της λογοκλοπής και μάλιστα να αξιολογήσει το βιβλίο του πρώην προέδρου της Νικόλαου Αρτεμιάδη με τίτλο "Ιστορία των Μαθηματικών από της σκοπιάς του Μαθηματικού" που εκδίδει η Ακαδημία και διατίθεται προς 28? το ένα. Η Αμερικανική Μαθηματική  Εταιρεία το έχει κάνει ήδη [1].

Η Ακαδημία Αθηνών εισηγείται την έναρξη διαλόγου για την ένταξη ή μη της πυρηνικής ενέργειας στον ελληνικό χώρο. Ένας τέτοιος διάλογος για να έχει νόημα θα απαιτούσε σοβαρή και αντικειμενική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων πηγών ενέργειας και όχι μεμονωμένα την πυρηνικής ενέργεια.

Είναι απορίας άξιο γιατί η Ακαδημία Αθηνών κάνει τώρα μια στροφή 180 μοιρών και έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις που είχε κάνει η ίδια στο παρελθόν. Στο κέντρο της εισήγησης που έκανε το 2006 [2] είχε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξιοποίησης τους που σήμερα έρχεται να απορρίψει σε μία γραμμή για χάρη της πυρηνικής ενέργειας.

Το ζήτημα του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού είναι εξαιρετικά κρίσιμο για να αντιμετωπίζεται με τέτοια στοχευμένη ελαφρότητα. Η Ελλάδα δεν πρέπει για ακόμη μια φορά να είναι ουραγός ακολουθώντας τακτικές που άλλες χώρες ακολουθούσαν το '80. Πρέπει να υιοθετήσει μια περιβαλλοντολογικά υπεύθυνη και οικονομικά βιώσιμη ενεργειακή πολιτική.

Εν το μεταξύ, αυτό που μπορεί και θα έπρεπε να γίνει άμεσα από τους πολίτες και την πολιτεία για την αποφυγή μίας μελλοντικής ενεργειακής κρίσης καθώς και μείωσης των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα είναι η μείωση κατανάλωσης ενέργειας και η υπεύθυνη χρήση της.

Τα κλιματιστικά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην αύξηση των ενεργειακών απαιτήσεων της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα μιας και η μέση θερμοκρασία είναι αρκετούς βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με λιγότερο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Βασικό αίτιο είναι η έλλειψη πρασίνου, οι μαύροι δρόμοι και οι σκούρες οροφές των κτηρίων που απορροφούν, αντί να αντανακλούν, την ηλιακή ακτινοβολία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι χρωματικές αλλαγές στις οδούς, στις οροφές και στα ίδια τα χρώματα των κτηρίων καθώς και η αύξηση του πρασίνου θα μείωναν την ηλεκτρική κατανάλωση για χρήση κλιματιστικών από 11 έως 14% [3].

Επίσης σημαντική μείωση μπορούν να προσφέρουν οι λαμπτήρες νέας τεχνολογίας, οι σωστές μονώσεις στα κτήρια, τα διπλά τζάμια κ.α. Στα πλαίσια αυτά οι Οικολόγοι Πράσινοι έχουν προτείνει πολιτικές όπως το «επίδομα μόνωσης» αντί για επίδομα θέρμανσης. Έτσι ώστε τα προβλεπόμενα κονδύλια αντί να σταλούν στις χώρες από τις οποίες εισάγουμε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, να χρησιμοποιηθούν ώστε να χρηματοδοτηθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών όπου μένουν οι φτωχότεροι από τους συμπολίτες μας.

H πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη όπως πάντα και για πάντα, τόσο στη λειτουργία της όσο και στα απόβλητά της, πολύ ακριβή αν συνεκτιμηθούν όλα τα κόστη της, συνδεδεμένη με τα πυρηνικά όπλα, θεόσταλτο δώρο για επίδοξους τρομοκράτες, ξεπερασμένη τεχνολογία, με ασήμαντη και καθυστερημένη συνεισφορά στην τελική κατανάλωση, δημιουργεί ελάχιστες θέσεις εργασίας και βέβαια η υποστήριξή της υπονομεύει τις μοναδικές αποτελεσματικές πολιτικές για το κλίμα και την ενέργεια: την εξοικονόμηση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι αγωνίζονται για μια περιβαλλοντολογικά υπεύθυνη και οικονομικά βιώσιμη ενεργειακή πολιτική σε όλα τα επίπεδα ξεκινώντας από την καθημερινή οικιακή χρήση ως την παραγωγή ενέργειας για τα επόμενα 40 χρόνια.

Η Θεματική Ομάδα για την Κλιματική Αλλαγή την Ενέργεια και τις Μεταφορές των Οικολόγων Πράσινων

[1] NOTICES of the American Mathematical Society, VOLUME 52, NUMBER 7, August 2005, p. 718-719

[2] Ακαδημία Αθηνών, Επιτροπή Ενέργειας "Εξοικονόμηση Ενέργειας στην Ελλάδα"
[3] Konopacki and H. Akbari, “Measured Energy Savings and Demand Reduction from a Reflective Roof Membrane on a Large Retail Store in Austin, 8221; Lawrence Berkeley National Laboratory, Environmental Energy Technologies Division, June 2001

Επικοινωνία:

Μιχάλης Πετράκος 6942 894455
Κωνσταντίνος Κατώπης, 6972033070




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Πυρηνική Ακαδημία Αθηνών" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα