Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Όροι δόμησης για τα νησιά

Νησιά

της Ιωάννας Μάνδρου

Απαγορεύονται οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και η ιδιωτική πολεοδόμηση



Οι δικαστές του Ε/ Τμήματος, υπό την προεδρία του αντιπροέδρου του ΣτΕ κ. Μιχ. Δεκλερή, με ουσιαστική συνεισφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, έχοντας γνώμονα το νομοθετικό οπλοστάσιο του Συντάγματός μας, αλλά κυρίως εκείνο των διεθνών συνθηκών, εξέδωσαν τις αποφάσεις τους για πλήρη και αποτελεσματική προστασία των νησιών μας, τα οποία δέχονται «έντονες οικιστικές πιέσεις», όπως αναφέρεται στα πρακτικά, για τουριστική ανάπτυξη και απόκτηση παραθεριστικών κατοικιών.
Και αποφάσισαν ότι τα νησιά μας είναι «ευαίσθητα οικοσυστήματα», τυγχάνουν ειδικής προστασίας διεθνώς και η οικοδομική δραστηριότητα σε αυτά δεν μπορεί να είναι ανέλεγκτη και άναρχη. Το αντίθετο μάλιστα. Ετσι λοιπόν, οι ανώτατοι δικαστές μας έκριναν πως:
* Απαγορεύεται απολύτως η δημιουργία νέων οικισμών από οικοδομικούς συνεταιρισμούς. Επιτρέπεται μόνον η επέκταση υφισταμένων οικισμών και η αναζωογόνηση εκείνων που φθίνουν με περιορισμένη επέκταση και πάντα σύμφωνα με τα διεθνώς ισχύοντα για την προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως είναι τα νησιά.

* Εκτάσεις που έχουν αγοραστεί προς ανοικοδόμηση νέων οικισμών από οικοδομικούς συνεταιρισμούς δεν είναι δυνατόν να οικοδομηθούν. Τα σχετικά διατάγματα για την έγκριση της απαραίτητης πολεοδομικής μελέτης θα ελέγχονται ως μη νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

* Οικοδομικοί συνεταιρισμοί που έχουν αγοράσει εκτάσεις στα νησιά για ανοικοδόμηση παραθεριστικών κατοικιών δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν σε οικιστική αξιοποίηση των εκτάσεών τους σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν έχουν ήδη εκδοθεί οικοδομικές άδειες. Σε αυτή την περίπτωση, οι οικοδομικές άδειες αναστέλλονται και γι' αυτό ήδη λειτουργεί η Επιτροπή Αναστολών του ανωτάτου δικαστηρίου, η οποία αποφασίζει άμεσα.

* Απαγορεύεται απολύτως η οικοδομική δραστηριότητα στα νησιά με το σύστημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης και η δημιουργία με το σύστημα αυτό νέων οικισμών. Το σύστημα της ιδιωτικής πολεοδόμησης που προβλέπεται από τον νέο οικιστικό νόμο επιτρέπει την αγορά μεγάλων εκτάσεων από ιδιώτες και τη διάνοιξη δρόμων, τη δημιουργία κοινόχρηστων χώρων με έξοδα και πρωτοβουλία των ιδιωτών. Κάτι τέτοιο στα νησιά δεν επιτρέπεται. Οσοι τυχόν έχουν αγοράσει εκτάσεις για ιδιωτική πολεοδόμηση δεν πρόκειται να οικοδομήσουν.
* Απαγορεύεται η ίδρυση νέων οικισμών για πρώτη ή δεύτερη κατοικία σε κάθε περίπτωση. Μόνο στους υπάρχοντες οικισμούς επιτρέπεται η έκδοση αδειών οικοδομής. Αν οι υπάρχοντες οικισμοί δεν έχουν περιθώρια, επιτρέπεται η περιορισμένη επέκταση των οικισμών που ήδη υπάρχουν, εφόσον δεν παραβιάζονται βέβαια βασικές αρχές για την προστασία του οικιστικού περιβάλλοντος, τις οποίες το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει καθορίσει.
* Οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί κατά παράβαση όλων των παραπάνω αναστέλλονται.
* Απαγορεύεται η ανέγερση μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων που δεν συμβαδίζουν με το νησιωτικό τοπίο και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται η δημιουργία κάμπινγκ. Αντίθετα, επιτρέπεται η «ήπια», όπως χαρακτηρίζεται, τουριστική ανάπτυξη με την πρόβλεψη τουριστικών κλινών που είναι ανάλογες με το μέγεθος του νησιού ή η ανάπτυξη οικοτουρισμού και αγροτοτουρισμού.
* Διάνοιξη δρόμων κοντά στη θάλασσα δεν επιτρέπεται. Τουλάχιστον εκατό μέτρα πρέπει να απέχουν από το κύμα, όπως επίσης και οι ξενοδοχειακές μονάδες.

* Απαγορεύεται ρητώς η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος με πυλώνες και επιτρέπεται μόνο με υπόγεια καλώδια, καθώς και η ανάπτυξη άλλων πηγών ενέργειας, φιλικών προς το περιβάλλον, όπως η αιολική και η ηλιακή.

* Δεν επιτρέπεται βέβαια η οικοδομική δραστηριότητα σε νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχουν βιότοποι, υγρότοποι, ρέματα, δάση, σπήλαια και άλλοι γεωλογικοί σχηματισμοί. Η απαγόρευση στις περιοχές αυτές είναι απόλυτη.

* Απαγορεύεται οποιασδήποτε μορφής οικοδομική δραστηριότητα σε αρχαιολογικούς χώρους και γενικά επιβάλλεται η διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού και η διασφάλιση της γεωργικής γης.

* Απαγορεύεται η κατάτμηση της γης σε μικρά οικόπεδα, για να μη μετατραπούν τα νησιά μας «σε πλωτούς τουριστικούς καταυλισμούς», όπως σχολίαζε χαρακτηριστικά προς «Το Βήμα» ανώτατος δικαστικός λειτουργός.

* Επιβάλλεται για όλα τα νησιά η υποχρέωση για χωροταξικό σχεδιασμό από την πλευρά της πολιτείας, ώστε να σταματήσει το σύστημα της οικοδόμησης εκτός σχεδίου, που έχει ως αποτέλεσμα την αυθαίρετη δόμηση.

* Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν δεν έχει γίνει χωροταξικός σχεδιασμός για την πολεοδόμηση ενός νησιού, και να ζητήσουν την καταδίκη της πολιτείας για παράλειψη οφειλομένης ενέργειας, με σκοπό να προστατευθεί το οικιστικό περιβάλλον από την ανέλεγκτη δόμηση.

* Αυθαιρεσία, τέλος

Τα 14 «απαγορεύεται» και «επιτρέπεται» για την οικοδόμηση στα νησιά διατυπώθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο κατά την επεξεργασία των δύο πρακτικών για τη Σέριφο και τη Νάουσα της Πάρου, σε συνάρτηση με παλιότερο που αναφερόταν στον χωροταξικό σχεδιασμό της Σύρου. Εισηγήτρια και στα δύο, η κυρία Μαρία Καραμανώφ, πάρεδρος του ΣτΕ, ενώ προήδρευσε ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ και πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος κ. Μιχ. Δεκλερής, ο οποίος τάσσεται υπέρ της θέσεως ότι «η χωροταξία δεν μπορεί να ρυμουλκείται από την αγορά, αλλα οφείλει να προηγείται, να οργανώνει την οικιστική ανάπτυξη, διότι, σε αντίθετη περίπτωση, η κερδοσκοπία και η ανέλεγκτη εμπορία της γης αποτελεί απειλή για τον φυσικό πλούτο της χώρας».

Ωστόσο, αξίζει να δούμε πού στηρίχθηκε το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας για να εκδώσει αυτές τις ιδιαίτερα σημαντικές αποφάσεις του και να καθορίσει το πλαίσιο για τη διατήρηση (σε ό,τι τουλάχιστον απέμεινε) της φυσιογνωμίας των νησιών μας με την παρεμπόδιση της αλόγιστης οικιστικής εκμετάλλευσής τους και της ανέλεγκτης τουριστικής ανάπτυξής τους.

Οι διατάξεις 24 και 106 του Συντάγματος, αλλά και τα άρθρα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, καθώς και οι διατάξεις της Ατζέντας 21, όπως αναφέρεται στα πρακτικά (με αριθμούς 541 και 542/98), προβλέπουν πως η ανάπτυξη σήμερα δεν αρκεί, αν δεν είναι και βιώσιμη. Και αυτό σημαίνει πως κάθε πολιτική και κάθε παρέμβαση του κράτους στο φυσικό και στο οικιστικό περιβάλλον οφείλει να υπηρετεί την αρχή της πρόληψης οποιασδήποτε βλάβης στο περιβάλλον και επιπλέον να παρέχει πλήρη και αποτελεσματική προστασία σ' αυτό. Στο πλαίσιο αυτό, τα νησιά θεωρούνται «ευαίσθητα οικοσυστήματα, που τυγχάνουν ιδιαίτερης προστασίας από το Διεθνές Δίκαιο», καθώς «επί των μικρών νήσων ασκούνται μέγισται οικιστικαί πιέσεις τόσον για την δημιουργίαν οικισμών δεύτερης κατοικίας όσο και για την τουριστικήν ανάπτυξιν αυτών και δέον να θεωρηθεί ότι τα ανωτέρω συνιστούν την κυριωτέραν απειλήν για την βιωσιμότητά των». Ετσι, επιβάλλεται για τα νησιά «να ενσωματούται, όπως αναφέρεται στο πρακτικό, η προστασία του περιβάλλοντος εις τον οικονομικόν σχεδιασμόν».

Δύο αποφάσεις του ΣτΕ για την οικιστική ανάπτυξη
Είναι από τις αποφάσεις εκείνες που δεν καταλήγουν σε ευχολόγια. Ανήκουν στην κατηγορία αυτών που η εφαρμογή τους προκαλεί άμεσες και ορατές συνέπειες, οι οποίες ανατρέπουν διαμορφωμένες καταστάσεις και, το σημαντικότερο, θίγουν ισχυρές ομάδες συμφερόντων. Ο λόγος για τα πρακτικά ­ έτσι λέγονται στη νομική ορολογία ­ που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας και αφορούν ένα μείζονος σημασίας θέμα. Την οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας.

Η σημασία των αποφάσεων αυτών ευρίσκεται στο γεγονός ότι εφαρμόζονται, και οποιαδήποτε οικοδομική άδεια έχει εκδοθεί κατά παράβαση των όσων το Συμβούλιο της Επικρατείας καθόρισε αναστέλλεται άμεσα και χωρίς χρονοτριβή.

Προτού όμως καταγράψουμε με λεπτομέρειες τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για την οικιστική ανάπτυξη των νησιών μας, ας δούμε ποια ήταν η αφορμή για να ασχοληθεί το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, και ειδικότερα το Ε΄ Τμήμα του, με τη δόμηση στα νησιά και την τουριστική ανάπτυξή τους. Δύο προεδρικά διατάγματα που υποβλήθηκαν προς επεξεργασία, φιλτράρισμα νομιμότητας, προς το ΣτΕ και αφορούσαν την οικιστική ανάπτυξη της Σερίφου το ένα και της Νάουσας της Πάρου το άλλο, αποτέλεσαν το έναυσμα για να εφαρμοστούν από το δικαστήριο οι συνταγματικές διατάξεις για το περιβάλλον, αλλά και οι ρυθμίσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, καθώς και η Ατζέντα 21, που επικυρώθηκε στη διεθνή διάσκεψη του Ρίο.

πηγή: Το ΒΗΜΑ



Σημείωση 6ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Όροι δόμησης για τα νησιά" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα