Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Ανάκληση της ΚΥΑ για τη Βιστωνίδα ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις

?λλη Ελλάδα

WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Κοινό δελτίο τύπου          3 Νοεμβρίου 2008 

Ανάκληση της ΚΥΑ για τη Βιστωνίδα ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις



Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ιδρύεται το «Εθνικό Πάρκο Αν. Μακεδονίας και Θράκης», που περιλαμβάνει και τη λιμνοθάλασσα Βιστωνίδα, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα για την προστασία της περιοχής από αυτά που καλείται να λύσει, τονίζουν σε κοινό δελτίο τύπου οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς και ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Δυστυχώς, η ΚΥΑ δεν δίνει προτεραιότητα στις αναγκαίες ρυθμίσεις για την επαρκή προστασία αυτής της οικολογικά σημαντικής και ευαίσθητης περιοχής, οι οποίες όμως πρέπει να αποτελούν τη βάση κάθε Εθνικού Πάρκου. Αντιθέτως, με αυτήν την απόφαση δίνεται έμφαση στη χωροθέτηση δραστηριοτήτων που επιφυλάσσουν μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εξαίρεση της λιμνοθάλασσας Βάσοβα από το καθεστώς προστασίας, ώστε να ικανοποιηθούν τα επενδυτικά σχέδια για εγκατάσταση δεξαμενών υγρών καυσίμων.

Ιδιαίτερα προβληματικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι η ΚΥΑ διαχωρίζει αυθαίρετα την περιοχή της πρώην «Φωνής της Αμερικής», μια παραθαλάσσια έκταση 8.000 στρεμμάτων στο Δέλτα του Νέστου, ως διαφορετική ζώνη με μοναδικό κριτήριο το ιδιοκτησιακό της καθεστώς. Εξαιτίας των χαμηλής έντασης χρήσεων κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η «Φωνή της Αμερικής» είναι σήμερα σημαντικό καταφύγιο της άγριας ζωής. Μεταξύ άλλων, εκεί φιλοξενείται και ο μεγαλύτερος και πιο υγιής πληθυσμός τσακαλιών στην Ελλάδα (ΚΑΛΛΙΣΤΩ και WWF Ελλάς έχουν ξεκινήσει κοινό πρόγραμμα για τη μελέτη και την προστασία του είδους). Αδιαφορώντας για την οικολογική αξία της περιοχής, η ΚΥΑ αφήνει ελεύθερο το πεδίο για την κατασκευή και εγκατάσταση οποιασδήποτε σχεδόν δραστηριότητας (ξενοδοχεία, συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι στάθμευσης, μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και επεξεργασίας λυμάτων). 

«Χρειάστηκε να ξεσπάσει ένα τεράστιο σκάνδαλο ιδιωτικοποίησης δημόσιας γης (βλ. Λίμνη Βιστωνίδα) για να αναγκαστεί ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να εκτελέσει τα αυτονόητα καθήκοντά του: να προωθήσει ρυθμίσεις για τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Πάρκου Αν. Μακεδονίας και Θράκης που εκκρεμούσαν  από το 1999», δηλώνει η Παναγιώτα Μαραγκού, συντονίστρια δράσεων επιστημονικής τεκμηρίωσης του WWF Ελλάς. «Οι επιλογές σε ένα Εθνικό Πάρκο οφείλουν να ορίζονται με βάση την οικολογική αξία της περιοχής και τις ανάγκες διατήρησης και όχι τις επενδυτικές βλέψεις που έχουν εκδηλωθεί», καταλήγει η κ. Μαραγκού.

Η ευρύτερη περιοχή χρησιμοποιείται σήμερα όχι μόνο ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και ως τουριστικός προορισμός χαμηλής έντασης.

«Τα τσακάλια του Νέστου αποτελούν ένα σύμβολο της συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης. Διδάσκουν σε όλους μας ότι η άγρια ζωή δεν είναι ένα μακρινό φόντο κάπου στα βουνά, άλλα ότι μπορεί να συνυπάρχει μαζί μας εδώ, ανάμεσα στα χωριά και τα χωράφια μας, δίπλα στους δρόμους και τις πόλεις μας. Η επιβίωσή τους έχει λοιπόν και συμβολική σημασία», δηλώνει ο Νίκος Νικήσιανης, Υπεύθυνος Εκστρατειών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ.

Οι δυο περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ να ανακαλέσει την ΚΥΑ και να προχωρήσει άμεσα σε σχεδιασμό Προεδρικού Διατάγματος (σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ν. 1650/1986), με βασική κατεύθυνση την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων της Βιστωνίδας και των γειτονικών υγροτόπων.

Περισσότερες πληροφορίες:

Παναγιώτα Μαραγκού, Συντονίστρια επιστημονικής τεκμηρίωσης, WWF Ελλάς, 210-3314893, p.maragou@wwf.gr
Νίκος Νικήσιανης, Υπεύθυνος εκστρατειών, ΚΑΛΛΙΣΤΩ, 2310-252530 και 6976629310, nnikisia@bio.auth.gr 
 


Σημειώσεις προς συντάκτες:

1. Η υπογραφή της συγκεκριμένης ΚΥΑ εκκρεμούσε με ευθύνη του Υπουργείου από το 1999, οπότε και έληξε η προηγούμενη ΚΥΑ. Δυστυχώς, η θεσμοθέτηση προστατευτικού καθεστώτος εκκρεμεί για δεκάδες άλλους φυσικούς βιοτόπους της χώρας.

2. Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Νέστου έχει καταγραφεί ο σημαντικότερος πληθυσμός τσακαλιού στην Ελλάδα με 53 ομάδες των 4-6 ατόμων ανά ομάδα (Σχέδιο Δράσης για το τσακάλι, WWF Ελλάς, 2004). Ο συνολικός πληθυσμός του είδους το 2003 δεν ξεπερνούσε τα 1000 ενήλικα άτομα, αριθμός που φαίνεται να συνεχίζει να μειώνεται. Αυτό το μεσαίου μεγέθους σαρκοφάγο παίζει πολύτιμο ρόλο στα μεσογειακά οικοσυστήματα, καθώς τρέφεται με μικρά θηλαστικά, ερπετά, υπολείμματα κ.α. Ωστόσο, οι βιότοποι που προτιμά, όπως χαμηλά δάση κοντά στη θάλασσα, παραδοσιακές καλλιέργειες, υγρότοποι, συρρικνώνονται διαρκώς κάτω από την ασφυκτική πίεση της μαζικής τουριστικής βιομηχανίας. Το τσακάλι απαντάται επίσης σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Χαλκιδική που τα τελευταία χρόνια πλήγηκαν από καταστροφικές πυρκαγιές. Το WWF Ελλάς και η Καλλιστώ έχουν ξεκινήσει έρευνα για την εξάπλωση του είδους σε αυτές τις περιοχές, ώστε να εκτιμηθεί η επίπτωση των πυρκαγιών.

3. Η περιοχή της «Φωνής της Αμερικής», στην οποία περιλαμβάνονται και κτίρια έκτασης 25.000 τ.μ., παραχωρήθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου μετά από την απομάκρυνση της αμερικάνικης βάσης.




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ανάκληση της ΚΥΑ για τη Βιστωνίδα ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα