Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Πολιτισμός: Ύδρα - Κατάδυση στην αρχαία σκουριά

ΎδραΚατάδυση στην αρχαία σκουριά
Της Πάρης Σπίνου (spinou@enet.gr)

Για πολλά χρόνια οι θάλασσες κρατούσαν καλά κρυμμένα τα μυστικά των αρχαίων ναυαγίων: Στη Σαλαμίνα, στη Ρόδο, στη Χίο, στην Κρήτη, στα ίδια νερά που διασχίζουν τα πλοία με τους τουρίστες και οι κολυμβητές χαίρονται τις διακοπές. Ομως όταν το πάθος των αρχαιολόγων για έρευνα συναντά την αρωγή της τεχνολογίας, τότε τα μυστικά αυτά έρχονται στον αφρό σαν ψηφίδες που συμπληρώνουν το πρόσωπο της ιστορίας.

Ισραηλινός αρχαιολόγος εξετάζει υπολείμματα ναυαγίου στη λιμνοθάλασσα της Ταντούρα.
Το επιβεβαιώνει το 10ο Διεθνές Συνέδριο για την Αρχαία Ναυπηγική, που πρόσφατα οργανώθηκε στην Υδρα από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας και τον τοπικό δήμο. Περίπου 189 επιστήμονες από 22 χώρες ξεδίπλωσαν την εμπειρία τους στην ενάλια αρχαιολογία και έκαναν πρωτότυπες ανακοινώσεις από τις πρόσφατες έρευνές τους με επίκεντρο τη Μεσόγειο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι περίπου 1.000 αρχαία ναυάγια έχουν εντοπιστεί στις ελληνικές θάλασσες.

«Στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου βρίσκεται το 90% των ναυαγίων που έχουν εντοπιστεί στη Μεσόγειο», επισημαίνει ο υπεύθυνος του συνεδρίου Χάρης Τζάλας, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας. «Κι αυτό όχι μόνο επειδή το Αιγαίο είχε θαλάσσια κίνηση από τα ιστορικά χρόνια, αλλά και επειδή είναι μια δύσκολη θάλασσα. Στους υφάλους της χάθηκαν πολλά πλοία, παρ' ότι το ταξίδι γινόταν μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες. Πάντα υπήρχε ρίσκο, πού θα πήγαινε τους ναυτικούς ο καιρός και αν θα έφταναν στον προορισμό τους».

Ανέπαφα βυζαντινά πλοία

Η «μεγαλύτερη ενάλια ανακάλυψη όλων των αιώνων», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του συνεδρίου, είναι ο εντοπισμός 32 ελάχιστα διαβρωμένων πλοίων -αρχικά είχαν βρεθεί 22- που χρονολογούνται από τον 7ο μέχρι τον 14ο αιώνα, στο παλιό θεοδοσιανό λιμάνι της Κωνσταντινούπολης από τον καθηγητή του πανεπιστημίου του Τέξας Τσεμάλ Πουλάκ. «Εάν εκτεθούν στο μουσείο που γίνεται στην Κωνσταντινούπολη, θα ξεδιπλωθεί στα μάτια μας η εξέλιξη της βυζαντινής ναυπηγικής», επισημαίνει ο Χ. Τζάλας.

«Το βυζαντινό λιμάνι βρίσκεται με επιχώσεις 10 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τα πλοία, μαζί με αγάλματα και ποικίλα αντικείμενα από δέρμα, κόκαλα, ξύλο και άλλα υλικά βρέθηκαν όταν γίνονταν ανασκαφές για το μετρό της Κωνσταντινούπολης και τη σήραγγα κάτω από τον Βόσπορο. Αλλωστε τα λιμάνια που έχουν επιχώσεις, όπως της Μασσαλίας, της Πίζας, της Νάπολης αποκαλύπτουν θησαυρούς καθώς η λάσπη προστατεύει τις αρχαιότητες».

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, η έρευνα που έχει σχέση με τα βυθισμένα πλοία προχωρεί αργά επειδή το υλικό από το οποίο αυτά είναι κατασκευασμένα, το ξύλο δηλαδή, είναι εύθραυστο: «Από τη στιγμή που θα το αποκαλύψεις, πρέπει να είσαι έτοιμος να το συντηρήσεις», τονίζει. «Κι εγώ δεν αγγίζω τα πλοία που βρήκα στην Αλεξάνδρεια, επειδή δεν είμαι έτοιμος να τα συντηρήσω».

Αντιθέτως, με πιο γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η έρευνά του ανατολικά του παλιού λιμανιού της Αλεξάνδρειας που φτάνει μέχρι το ακρωτήρι στη θέση Σίντι Μπισρ. Εκεί πρόσφατα η ομάδα του Χ. Τζάλα εντόπισε βυθυσμένη μια πτολεμαϊκή νεκρόπολη. Τον Νοέμβριο, θα αρχίσουν και πάλι οι έρευνες και στην περιοχή της Ακρας Λοχιάδας, που έχει δώσει αξιοπρόσεκτα ευρήματα: μεγάλα γρανιτένια αρχιτεκτονικά μέλη που φτάνουν και τους πέντε τόνους με φαραωνικές παραστάσεις και ιερογλυφικά. Μια πύλη ύψους 7 μέτρων μαρτυρά τη θέση του Μαυσωλείου της Κλεοπάτρας, κοντά στον ναό της Ισιδος Λοχιάδας. Εκεί για το Χόλιγουντ παίχτηκε η τελευταία τραγική πράξη του έρωτα της Κλεοπάτρας με τον Μάρκο Αντώνιο με το ζευγάρι να αυτοκτονεί. Για τους ιστορικούς εκεί παίχτηκε το τέλος του ελληνικού κόσμου, με την επικράτηση των Ρωμαίων.

«Πάντα υπήρχε το ερώτημα πώς ήταν τα κτίρια την εποχή της Κλεοπάτρας, καθώς οι πρώτοι χριστιανοί έδειξαν μεγάλο ζήλο και έκαναν τρομερές καταστροφές. Με αυτά τα ευρήματα υποψιαζόμαστε ότι τα κτίρια της εποχής πάντρευαν το φαραωνικό με το ελληνικό στοιχείο. Ολα δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο Μαυσωλείο της Κλεοπάτρας, γιατί σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές η βασίλισσα πίστευε ότι ήταν μετενσάρκωση της Ισιδος. Είχε δε κτίσει το μέρος όπου ήθελε να ταφεί, κοντά στο ναό της Ισιδος Λοχιάδας, που προστάτευε τις γυναίκες που γεννούσαν τα μωρά τους. Επομένως και τα τρία παιδιά που είχε αποκτήσει η Κλεοπάτρα, ένα από τον Καίσαρα και δύο από τον Μάρκο Αντώνιο».

Το ευχάριστο είναι ότι η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας σχεδιάζει ένα μουσείο όπου θα μεταφερθούν όλα τα ευρήματα από τις θαλάσσιες έρευνες στην περιοχή. Ισως η ανέγερσή του επισπευστεί, αφού όπως όλα μαρτυρούν ένας άλλος αρχαιολόγος, Γάλλος αυτή τη φορά, ο Ζαν Ιβ Αμπερέρ, βρίσκεται στα ίχνη του περίφημου Φάρου της Αλεξάνδρειας έχοντας ανακαλύψει στο λιμάνι όχι μόνο ογκώδη αρχιτεκτονικά μέλη, αλλά και ένα υπέρθυρο 17 τόνων!

Με σαρωτές και βαθυσκάφος

Οι Αιγύπτιοι αυτόν τον καιρό κατασκευάζουν το πιστό αντίγραφο ενός φαραωνικού πλοίου της τρίτης χιλιετίας, στο δέλτα του Νείλου. Οι Αμερικανοί πάλι, έχουν βάλει στοίχημα να βρουν ένα μινωικό καράβι στο Αιγαίο -μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει φορτία, αλλά όχι κάποιο σκαρί.

Για το σκοπό αυτό βρίσκεται ήδη εν πλω το πρόγραμμα «Δαναός», που χρηματοδοτεί το Ινστιτούτο Ναυτικής Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου του Τέξας, με επικεφαλής τον δρα Σέλεϊ Γουάσμαν. Οι Αμερικανοί, μαζί με μέλη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και του Ινστιτούτου Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας βρίσκονται επί 24ώρου βάσεως πάνω στο πλοίο «Αιγαίο» που είναι εξοπλισμένο με σαρωτές, σόναρ, ρομπότ βυθού και το βαθυσκάφος «Thetis». Από τα πιο εντυπωσιακά ευρήματά τους είναι πλήθος αμφορέων (χρονολογούνται από τα κλασικά μέχρι τα βυζαντινά χρόνια) που έχουν ανελκύσει ακόμα και από βάθος 700 μέτρων.

Η αλήθεια είναι πως η υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα είναι ένα ακριβό «σπορ», όμως καθώς το υπουργείο Πολιτισμού δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια, τα περισσότερα προγράμματα που «τρέχουν» σήμερα στο βυθό των ελληνικών θαλασσών γίνονται με χρηματοδότηση αμερικανικών ινστιτούτων. Αντιθέτως, οι Ισραηλινοί επενδύουν στη ναυτική αρχαιολογία τους και έχουν βρει πλήθος από άγκυρες και υπολείμματα από ναυάγια ακόμα και στη λιμνοθάλασσα της Ταντούρα, όπου έχει εστιάσει την προσοχή του ο δρ. Ιακώβ Καάνοφ από το πανεπιστήμιο της Χάιφα.

Αν, όμως, μας λείπουν τα χρήματα, δεν λείπει το πάθος. Ετσι, η Ελπίδα Χατζηδάκη, πρώην έφορος εναλίων αρχαιοτήτων, φοράει τακτικά τη στολή του δύτη και δεν διστάζει να καταδύεται και σε βάθος 60 μ. στον όρμο του Μιραμπέλου, στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης. Εκεί βρήκε ένα προϊστορικό ναυάγιο του 1800 π.Χ.: τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει ανελκύσει 150 αμφορείς και αγγεία, που αποτελούσαν το φορτίο ενός μικρού πλοιαρίου, μήκους περίπου 15 μέτρων.

Στο συνέδριο στην Υδρα είχαν θέση και οι «μεγάλες» και οι «μικρές» ανακαλύψεις. Οπως το πήλινο θραύσμα που βρέθηκε στην αρχαία Αταλάντη και χρονολογείται από το 1150 π.Χ. - πρόκειται για την αρχαιότερη σωζόμενη σκηνή ψαρέματος, την οποία παρουσίασαν οι Φανουρία Δακορόνια και Πέτρος Κουνούκλας. Κι ακόμα, τα κατάλοιπα των αμφορέων που βρέθηκαν στα ύδατα της Χίου και δείχνουν, σύμφωνα με την Καλλιόπη Πρέκα-Αλεξανδρή, πως από πολύ παλιά οι Χιώτες συντηρούσαν το κρασί τους με ρίγανη. Ολα αυτά, αποτελούν το αλατοπίπερο της ιστορίας που βρίσκεται βυθισμένη, αλλά όχι χαμένη για πάντα στις ελληνικές θάλασσες.


---------------------------------------------
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 7 - 14/09/2008




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Ύδρα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Ύδρα:
Υδρα - Τα μονοπάτια της Ύδρας


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ύδρα - Κατάδυση στην αρχαία σκουριά" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα