Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιώσιμη Ανάπτυξη: WWF - Ένα μέλλον για το Θριάσιο Πεδίο

?λλη Ελλάδα

WWF - ΕΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ

30  Ιουλίου 2008

Με αφορμή αναφορά – καταγγελία από τοπική πρωτοβουλία πολιτών που αφορά το σχέδιο επέκτασης και τη διαδικασία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δηλώνει την αντίθεσή της με την επέκταση υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων βιομηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής επικινδυνότητας στο Θριάσιο Πεδίο. 
 



Θέση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς µε αφορµή τα σχέδια επέκτασης των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα
Με αφορµή αναφορά – καταγγελία από τοπική πρωτοβουλία πολιτών που αφορά το σχέδιο επέκτασης και τη διαδικασία αδειοδότησης των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς δηλώνει την αντίθεσή της µε τηνεπέκταση υφιστάµενων και τη δηµιουργία νέων βιοµηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής επικινδυνότητας στο Θριάσιο Πεδίο, για τους εξής λόγους:

• Το Θριάσιο Πεδίο είναι βιοµηχανικά κορεσµένο

Εδώ και δεκαετίες, το Θριάσιο Πεδίο «φιλοξενεί» βαριά βιοµηχανία (διυλιστήρια, χαλυβουργίες, χηµικές βιοµηχανίες, τσιµεντοβιοµηχανίες, ναυπηγεία, βιοµηχανίεςπυροµαχικών και τροφίµων), ενώ ο κόλπος της Ελευσίνας, που αποτελεί τον αποδέκτητων υδάτων της ευρύτερης λεκάνης απορροής δεν έχει µόνο οικονοµική, αλλά καιοικολογική σηµασία. Στην περιοχή λειτουργούν µερικές από τις µεγαλύτερες βιοµηχανίεςτης χώρας, όπως: δύο διυλιστήρια πετρελαίου (ΕΛ.ΠΕΑΣΠ, ΕΛ.ΠΕΕΛ), δύο χαλυβουργεία(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ), δύο τσιµεντοβιοµηχανίες (ΤΙΤΑΝ, ΧΑΛΥΨ), µια βιοµηχανία πυροµαχικών (ΠΥΡΚΑΛ), δύο ναυπηγεία (Ελευσίνας, Σκαραµαγκά), διαλυτήρια πλοίων, λιµάνι για εµπορικές χρήσεις, ράδα αναµονής καιεξυπηρέτησης πλοίων.
Επίσης, υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων πετρελαίου, τρεις µονάδες αναγέννησης ορυκτελαίων, µία χαρτοβιοµηχανία, πολλές χηµικές βιοµηχανίες, βιοµηχανίες και βιοτεχνίες πλαστικών-ελαστικών, λατοµεία και πολλές µικρότερες µονάδες. Συνολικά, στο Θριάσιο λειτουργούν περίπου 2.200 επαγγελµατικές εγκαταστάσεις, ενώ στον ίδιο χώρο κατοικούν µόνιµα 104.719 πολίτες (απογραφή πληθυσµού του 2001). Σ’ αυτή την περιοχή όµως, όπου έχει συγκεντρωθεί το 40% της βαριάς βιοµηχανίας της χώρας µας, σήµερα σχεδιάζονται και εγκρίνονται νέες βιοµηχανικές εγκαταστάσεις, που θα επιβαρύνουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες όχι µόνο του Θριασίου και κατ’ επέκταση της γειτονικής Δυτικής Αθήνας (Χαϊδάρι, Αιγάλεω, Περιστέρι, Πετρούπολη, Λιόσια, Φυλή, Κορυδαλλό κτλ), αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

Συγκεκριµένα σχεδιάζονται:
1. Στο παραλιακό µέτωπο Ελευσίνας, προς την πλευρά της ΠΥΡΚΑΛ, η επέκταση καιο εκσυγχρονισµός των ΕΛΠΕ Ελευσίνας (διυλιστήριο πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ).
2. Εγκατάσταση µονάδας ηλεκτροπαραγωγής 880 MW από φυσικό αέριο (Χαλυβουργική Α.Ε.- ΔΕΗ).
3. Σε δασική περιοχή στη θέση Μελετάνι Μάνδρας σχεδιάζεται η δηµιουργία χώρου υποδοχής και επεξεργασίας τοξικών αποβλήτων.
4. Συνεχίζεται επίσης σήµερα στον ΧΥΤΑ Φυλής η περιβαλλοντική υποβάθµιση που άρχισε εδώ και δεκαετίες στον ΧΥΤΑ ?νω Λιοσίων.

• Η επέκταση των ΕΛΠΕ επιφυλάσσει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Το διυλιστήριο ΕΛΠΕ Ελευσίνας δεν χρειάζεται να επεκταθεί εδαφικά και παραγωγικάγια να σταµατήσει να είναι ρυπογόνο. Αρκεί να χρησιµοποιεί καλύτερα καύσιµα, να πραγµατοποιηθούν επενδύσεις σε τεχνολογίες απορρύπανσης και να εφαρµοστούν οι εγκεκριµένες Βέλτιστες Διαθέσιµες Τεχνικές (ΒΔΤ). Η προσαρµογή στις Β?Τ έπρεπε να έχει πραγµατοποιηθεί από τον Οκτώβριο 2007, βάσει της Οδηγίας 96/61/ΕΚ για την ολοκληρωµένη πρόληψη και έλεγχο της ρύπανσης. Σίγουρα λοιπόν η συµµόρφωση µε τις σύγχρονες απαιτήσεις και τεχνολογίες για τη µείωση της ρύπανσης δεν σχετίζεται µε την επέκταση της παραγωγικής δραστηριότητας της επιχείρησης. Αντίθετα, οφείλουν τα ΕΛ.ΠΕ. να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις, ώστε να πάψει το διυλιστήριο στην Ελευσίνα να ρυπαίνει το περιβάλλον. Σχετικά µε την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας της ήδη υφιστάµενης εγκατάστασης έχει γνωµοδοτήσει και η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος(ΕΥΕΠ) του ΥΠΕΧΧΩΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγµα παράβασης αποτελεί η µη κάλυψη των καναλιών εισόδου των ελαιοδιαχωριστών µε σκέπαστρα, πρακτική που ανήκει στις προτεινόµενες ΒΔΤ για τις εγκαταστάσεις διύλισης. ?λλη διαπιστωµένη παράβαση αφορά τη µη πραγµατοποίηση µετρήσεων CS2 (διθειάνθρακας) στην έξοδο της µονάδας Clauss και CO (µονοξείδιο του άνθρακα) και CS2στην έξοδο του µετακαυστήρα, τη µητήρηση ηλεκτρονικού αρχείου συνεχών µετρήσεων στην καπνοδόχο µεγάλης εγκατάστασης καύσης και στη µονάδα ανάκτησης θείου, τη µη πραγµατοποίηση µεµετρήσεων θερµοκρασίας των επεξεργασµένων υγρών αποβλήτων και την απουσίαάδειας επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων. Στην προκειµένη περίπτωση, υπάρχειπροφανής ανάγκη βελτίωσης και του επιπέδου των επιθεωρήσεων που διενεργούνταιαπό την ΕΥΕΠ, καθώς πέραν της απλής διαπίστωσης της έλλειψης µετρήσεων από τα ΕΛΠΕ, η υπηρεσία δεν προχώρησε σε δικές της µετρήσεις για να διαπιστώσει ανπληρούνται τα όρια εκποµπών ρύπων ή όχι.

• Αναµένεται αθροιστική επιβάρυνση από τις νέες ρυπογόνες εγκαταστάσεις

Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σχεδιαζόµενης εγκατάστασης των ΕΛΠΕΕλ. Δεν πρέπει να αντιµετωπιστούν αποσπασµατικά και ως άσχετες από την αθροιστική επίπτωση που αναµένεται σε συνδυασµό µε τις υπόλοιπες σχεδιαζόµενες βαριές εγκαταστάσεις. Συνεπώς, η εκ παραλλήλου χωροθέτηση της επέκτασης των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα, µε τη µονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Χαλυβουργική και των χώρο ταφής τοξικών αποβλήτων στη Μάνδρα εκτιµάται ότι θα επιτείνουν την ήδη βαριά υποβαθµισµένη περιβαλλοντική κατάσταση του Θριασίου. Η σχεδιαζόµενη κατασκευή µονάδας ηλεκτροπαραγωγής (ΔΕΗ-ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ),συνολικής ισχύος 880 Μεγαβάτ, που θα λειτουργεί µε φυσικό αέριο θα επιβαρύνει επίσης σε µεγάλο βαθµό το ήδη βεβαρηµένο Θριάσιο αλλά και γενικότερα το Λεκανοπέδιο της Αττικής. Με βάση τα στοιχεία της εταιρείας, θα καίγονται 900 εκ. κυβικά µέτρα φυσικό αέριο ετησίως, τα οποία θα απελευθερώνουν 4,5 εκ. κυβικά µέτρα καυσαερίων την ώρα πάνω από το Θριάσιο, ποσότητα 2,5 φορές µεγαλύτερη από εκείνη των 27 καπνοδόχων και των δύο διυλιστηρίων της περιοχής. Ειδικά τα οξείδια του αζώτου (2.000 τόνοι ετησίως) θα οδηγήσουν σε υπέρβαση των ορίων τόσο των οξειδίων αυτών, όσο και του όζοντος στο Θριάσιο και στο Λεκανοπέδιο της Αθήνας. Η ατµοσφαιρική αυτή ρύπανση ισοδυναµεί µε την προκαλούµενη κυκλοφορία 1,8 εκατ. οχηµάτων ηµερησίως µε διαδροµή 20 χλµ. το καθένα. Έρευνες «έδειξαν» ότι σε περίπτωση που λειτουργήσει η µονάδα, η ήδη επιβαρηµένη περιοχή θα κατακλυστεί από ρύπους εξαιρετικά επικίνδυνους για την υγεία.

Οι δυτικέςπεριοχές του Πειραιά και της Αθήνας κινδυνεύουν από το «µεγα-νέφος» που προβλέπεται ότι θα προκαλέσει η λειτουργία του νέου εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγήςστο εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.
Στο Μελετάνι Μάνδρας, η εταιρεία Mandreco σχεδιάζει την εγκατάσταση του πρώτουΧώρου Υγειονοµικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤEA) στη χώρα µας.
Σ’ ένα εξαντληµένο µεταλλείο σχεδιάζεται ένα έργο πραγµατικά απαραίτητο για την Ελλάδα, το οποίο όµως θα καταλάβει 900 στρέµµατα δασικής έκτασης, ένα µοναδικό πνεύµονα πρασίνου στο Θριάσιο. Ο ΧΥΤΕΑ θα υποδέχεται τους 100.000 τόνους βιοµηχανικώναποβλήτων από τις δύο χαλυβουργίες που βρίσκονται στο Θριάσιο, καθώς και επικίνδυνα απόβλητα από άλλες βιοµηχανίες της χώρας.
Οι επιπτώσεις, ειδικά στην περίπτωση κακοτεχνιών κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας, δεν περιορίζονται στην απώλεια ενός από τους ακριβοθώρητους πλέον πράσινους πνεύµονες του πολύπαθου Θριασίου, αλλά και από την περαιτέρω µη αναστρέψιµη υποβάθµιση της ποιότητας των εδαφών και των υπόγειων υδροφορέων.

• Στο Θριάσιο, κάθε βιοµηχανική επέκταση αυξάνει τον κίνδυνο µεγάλου ατυχήµατος

Οποιαδήποτε επέκταση βιοµηχανίας ή δηµιουργία νέα βιοµηχανικής εγκατάστασης στην περιοχή αυξάνει συνολικά τον κίνδυνο µεγάλου ατυχήµατος. Πολύ περισσότερο µάλιστα όταν πρόκειται για µια εγκατάσταση σύνθετη και πολύπλοκη όπως οι προτεινόµενη επέκταση του διυλιστηρίου. Η αύξηση της πολυπλοκότητας οποιασδήποτε βιοµηχανικής εγκατάστασης, αυξάνει και τις πιθανότητες ανθρώπινου λάθους ή µηχανικής βλάβης, αυξάνοντας ταυτόχρονα την πιθανότητα ατυχήµατος. Στην περίπτωση της επέκτασης των διυλιστηρίων της Ελευσίνας, ο κίνδυνος ατυχήµατος που ελλοχεύει εστιάζεται στις αυξηµένες πιθανότητες λάθους ή µηχανικής βλάβης, που µπορούν να προκαλέσουν ανάφλεξη στις δεξαµενές καυσίµων που ήδη λειτουργούν στις σηµερινές εγκαταστάσεις. Φαινόµενο ντόµινο από ένα ατύχηµα στο συγκρότηµα υδρογονοδιάσπασης θα µπορούσε να προκληθεί και από θραύσµατα που θα εκσφενδονιστούν προς την κατεύθυνση των δεξαµενών καυσίµου. Έτσι λοιπόν, στην περίπτωση έναρξης µιας διαδικασίας πολλαπλασιαστικών φαινοµένων, µία ή περισσότερες δεξαµενές καυσίµων θα µπορούσαν να πάρουν φωτιά και µε τη σειρά τους να προκαλέσουν επιπτώσεις σε άλλες µονάδεςτου διυλιστηρίου.
Σε περίπτωση ανάφλεξης δεξαµενών καυσίµων, µπορεί να έχουµε εκτίναξη θραυσµάτων ακόµη και σε ακτίνα εκατοντάδων µέτρων. Στο δυσµενές σενάριο ατυχήµατος στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ, όπως π.χ. ένα µείζον περιστατικό στις δεξαµενές LPG ενδέχεται να προκαλέσει και ανάφλεξη των κοντινών σ’ αυτές δεξαµενών καυσίµων. Η σχεδιαζόµενη επέκταση των ΕΛΠΕ Ελευσίνας θα καταλάβει υπερτετραπλάσιο χώροαπό τον χώρο που καταλαµβάνουν οι υφιστάµενες παραγωγικές µονάδες. Οι νέες µονάδες θα καταλάβουν έκταση 140 στρεµµάτων, πέραν της σηµερινής εγκατάστασηςτων περίπου 1.500 στρεµµάτων. Με την επέκταση αυτή, οι εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ θαπλησιάσουν ακόµα περισσότερο το Πυριτιδοποιείο - Καλυκοποιείο (ΠΥΡΚΑΛ), καταλαµβάνοντας σήµερα αδόµητη έκταση που λειτουργεί ως απόσταση ασφαλείας µεταξύ τους. Αν πραγµατοποιηθεί η επέκταση, οι παραγωγικές µονάδες του διυλιστηρίου θα έρθουν πιο κοντά στην Ελευσίνα και τις εργατικές κατοικίες της Μάνδρας και φυσικά στην ΠΥΡΚΑΛ, µε φυσικό αποτέλεσµα να αυξηθεί η επικινδυνότητα. To ίδιο ισχύει και για τη σχεδιαζόµενη µονάδα ηλεκτροπαραγωγής στη Χαλυβουργική.
Στο Θριάσιο και στα διοικητικά όρια των Δήµων Ελευσίνας, Ασπροπύργου, Μάνδρας καιΜαγούλας, εδρεύουν πολλές βιοµηχανικές εγκαταστάσεις αυξηµένης επικινδυνότητας (17 βιοµηχανικές µονάδες) που υπάγονται στην αναθεωρηµένη οδηγία SEVESO II «Καθορισµός µέτρων και όρων για την αντιµετώπιση κινδύνων από ατυχήµατα µεγάλης έκτασης σε εγκαταστάσεις ή µονάδες, λόγω της ύπαρξης επικίνδυνων ουσιών» και οι οποίες εγκυµονούν σοβαρούς κινδύνους, ιδίως στην περίπτωση µεγάλου βιοµηχανικού ατυχήµατος. Θυµίζουµε ότι την περιοχή επιβαρύνει µια θλιβερή προϊστορία ατυχηµάτων, όπως αυτό στην ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992 (14 νεκροί εργάτες και 17 τραυµατίες) και στην ΠΥΡΚΑΛ το1995 (3 νεκροί και 13 τραυµατίες). Παράλληλα, η ρύπανση της θαλάσσιας περιοχής και του υδροφόρου ορίζοντα χρονολογείται από το 1974 λόγω διαρροής πετρελαίου από τιςδεξαµενές της πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ. Ο κίνδυνος ανάφλεξης της περιοχής φαντάζει όµωςακόµη πιο άµεσος, αφού, σύµφωνα µε καταγγελίες, ακόµη και σήµερα υπάρχει διαρροή πετρελαιοειδών από το συγκεκριµένο διυλιστήριο προς τον θαλάσσιο χώρο και τουπέδαφος της ιδιοκτησίας της ΠΥΡΚΑΛ.

• Αναµένεται επιβάρυνση της ατµοσφαιρικής ρύπανσης στο λεκανοπέδιο

Όπως καταδεικνύεται σαφώς από τις µετρήσεις του Αναπτυξιακού Συνδέσµου ?ήµων και Κοινοτήτων Θριασίου, οι υπερβάσεις των ορίων ρύπων (µικροσωµατιδίων καιόζοντος) είναι καθηµερινότητα για την περιοχή. Ενδεικτικά, µέσα στο 2007, οι ηµέρες υπέρβασης των ορίων για τα µικροσωµατίδια έφθασαν τις 257 στην παραλία Ασπροπύργου και τις 181 στις εργατικές κατοικίες Μάνδρας. Ενδεικτική της επιβάρυνσης της περιοχής είναι η σύγκριση των συγκεντρώσεων στο Θριάσιο µε άλλες περιοχές του λεκανοπεδίου, από την οποία προκύπτει σαφώς ότι η περιοχή φιλοξενεί µόνιµες πηγές ρύπων που εκδηλώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Με δεδοµένο ότι τα ΕΛΠΕ Ελευσίνας ευθύνονται κατά «λιγότερο από 50%» για τη ρύπανση της Ελευσίνας (όπως προκύπτει από την ίδια τη ΜΠΕ του σχεδίου επέκτασης), ο οποιοσδήποτε, ούτως ή άλλως αµφισβητήσιµος ισχυρισµός για µείωση των εκποµπών των οξειδίων του αζώτου κατά 12% (ρύπος ιδιαίτερα σηµαντικός για το φωτοχηµικό νέφος της Αττικής) είναι άνευ σηµασίας, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς το σύνολο της επιβάρυνσης που αναµένεται από όλες τις νέες εγκαταστάσεις. Το διυλιστήριο όφειλε να έχει ήδη προχωρήσει σε µείωση των εκποµπών του υφιστάµενου λειτουργικού σχήµατος µε την εφαρµογή Βέλτιστων ?ιαθέσιµων Τεχνικών, όπως προβλέπει η σχετική νοµοθεσία, και όχι να παρουσιάζει τη χρήση τους ως κάτι καινοτόµο, στο πλαίσιο µάλιστα µιας εκτεταµένης επέκτασης. Μεγάλη πρόσθετη επιβάρυνση αναµένεται επίσης από τη µονάδα ηλεκτροπαραγωγής ?ΕΗ-Χαλυβουργικής, λόγω των υψηλών εκποµπών οξειδίων του αζώτου. Τέλος, η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης από την επέκταση των ΕΛΠΕΕλευσίνας θα οδηγήσει σε µεγάλη αύξηση των εκποµπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) βασικού αερίου του θερµοκηπίου. Το Θριάσιο πρέπει να έχει µέλλον! Το σχέδιο επέκτασης των διυλιστηρίων ΕΛΠΕ Ελευσίνας (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), η εγκατάσταση µονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Χαλυβουργική, καθώς και όλα τα άλλα έργα, αποσκοπούν στην κάλυψη αναγκών της αγοράς και προφανώς όχι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στην προστασία του ήδη εξαιρετικά υποβαθµισµένου περιβάλλοντος του Θριασίου. Οι βεβαρηµένες από ανθρωπογενείς δραστηριότητες κατοικηµένες περιοχές, όπως το Θριάσιο, δεν θα πρέπει πλέον να αντιµετωπίζονται στην πράξη ως προτιµησιακοί χώροι περαιτέρω συγκέντρωσης οχλουσών και ρυπογόνων δραστηριοτήτων. Αντίθετα, το στοιχείο αυτό πρέπει να αποτελεί δυσµενή για τη χωροθέτηση παράγοντα και σε ειδικέςπεριπτώσεις απαγορευτικό. Οι βαριές, ρυπαίνουσες και επικίνδυνες για µεγάλο ατύχηµα βιοµηχανικές εγκαταστάσεις θα έπρεπε να χωροθετούνται εντός σωστά διαχειριζόµενων βιοµηχανικών περιοχών και σε απόσταση ασφαλείας από ήδη κατοικηµένες περιοχές. Αυτές οι βασικές αρχές προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της ποιότητας του περιβάλλοντος δυστυχώς δεν τηρούνται στην περίπτωση του Θριασίου, όπου σε απόσταση αναπνοής από παλαιόθεν κατοικηµένες περιοχές δηµιουργούνται βιοµηχανίες υψηλής περιβαλλοντικής επικινδυνότητας. H αξία της ζωής και του περιβάλλοντος στο Θριάσιο είναι ισότιµη µε αυτή σε κάθε άλλη γωνιά της Ελλάδας. Το ίδιο ισχύει και για το δικαίωµα σε ένα υγιές και ισορροπηµένο περιβάλλον, και στην αειφόρο χρήση του εδάφους, του αέρα και των υδάτων. Κανείς κάτοικος της χώρας, στο Θριάσιο ή αλλού, δεν πρέπει να επωµίζεται επιλεκτικά το βάρος των περιβαλλοντικών ασθενειών, της τοξικής ρύπανσης στη θάλασσα, στον αέρα και στο έδαφος, της έλλειψης σχεδιασµού, ενηµέρωσης και συµµετοχής, τωνανεπιτήρητων βιοµηχανικών δραστηριοτήτων, του κινδύνου µεγάλων βιοµηχανικών ατυχηµάτων, της κακής περίθαλψης, της έλλειψης επιδηµιολογικών µελετών, της ελλιπούς εφαρµογής του νόµου. Κανείς κάτοικος της χώρας δεν πρέπει να τίθεται προτου διλήµµατος µεταξύ ανεργίας και επικίνδυνων συνθηκών περιβάλλοντος καιασφάλειας στους χώρους εργασίας και διαβίωσης. Είναι επίσης καιρός να αναγνωριστεί η ανυπολόγιστη οικονοµική διάσταση της περιβαλλοντικής υποβάθµισης, καθώς τοκόστος της δεν περιορίζεται στην απορρύπανση, αλλά περιλαµβάνει την ασφάλεια καιυγεία των κατοίκων της περιοχής και ευρύτερα του λεκανοπεδίου, την απώλεια ζωτικής σηµασίας φυσικών πόρων και την υπονόµευση σηµαντικών ευκαιριών για περιβαλλοντικά εναρµονισµένη οικονοµική ανάπτυξη. Είναι καιρός ο µελλοντικός σχεδιασµός, αντί να αναγνωρίζει και να επικυρώνει νοµικά την περιβαλλοντική υποβάθµιση, να µεριµνήσει για την αντιστροφή της. Το Θριάσιο παλεύει µε τη ρύπανση και την υποβάθµιση, διεκδικώντας την προώθηση όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων που θα διασφαλίζουν µια περιβαλλοντικά ισορροπηµένη πρόοδο της περιοχής προς όφελος των κατοίκων της.

Οποιοσδήποτε σχεδιασµός για το Θριάσιο Πεδίο θα πρέπει απαραιτήτως να υπογραµµίζεται από τιςεξής κατευθύνσεις:

- ?µεση αναστολή των διαδικασιών επέκτασης υφιστάµενων και κατασκευής οποιωνδήποτε νέων βιοµηχανικών εγκαταστάσεων υψηλής περιβαλλοντικής επικινδυνότητας. Ούτως ή άλλως, η εδώ και δεκαετίες εκ των πραγµάτων χωροθέτηση βιοµηχανικής περιοχής υψηλής επικινδυνότητας δίπλα σε κατοικηµένεςπεριοχές, χωρίς κανένα σχεδιασµό και ρυθµίσεις για την ασφάλεια και προστασίατου περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, ήταν ένα σφάλµα. Ένα σφάλµα που, έστω και τώρα, πρέπει να διορθωθεί.

- Χωροταξικός και πολεοδοµικός σχεδιασµός ολόκληρης της περιοχής, µέσα από συµµετοχικές διαδικασίες.

- Αυστηρός και συνεχής έλεγχος για την τήρηση σαφών και µετρήσιµωνπεριβαλλοντικών όρων λειτουργίας όλων των υφιστάµενων βιοµηχανικών εγκαταστάσεων. Απαραίτητη είναι η δηµοσιοποίηση των αποτελεσµάτων όλων τωνελέγχων στις βιοµηχανικές εγκαταστάσεις του Θριασίου, ώστε η κοινωνία τωνπολιτών να λειτουργήσει ως άτυπος «ελεγκτής» των περιβαλλοντικών επιδόσεών τους.

- ?µεση προτεραιότητα για τον σχεδιασµό προγράµµατος απορρύπανσης και αποκατάστασης των ρυπασµένων εδαφών και φυσικών πόρων, µε χρηµατοδότηση από τις βιοµηχανίες του Θριασίου, στη βάση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» και από το Ελληνικό Δηµόσιο που βαρύνεται µε συνυπαιτιότητα για την ανεξέλεγκτηυποβάθµιση του Θριασίου.

- Σχεδιασµός και δηµιουργία κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και αναψυχής καιανάπλαση ικανών τµηµάτων του παραλιακού µετώπου, µε κρατική ευθύνη, ως αντιστάθµισµα για την επί δεκαετίες φιλοξενία της βιοµηχανικής καρδιάς της Ελλάδας.

30 Ιουλίου 2008

Υπεύθυνοι επικοινωνίας
- Βαγγέλης Τερζής, Ερευνητής Περιβαλλοντικής Πολιτικής, e.terzis@wwf.gr
- Θεοδότα Νάντσου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Πολιτικής, tnantsou@wwf.gr

WWF ΕλλάςΦιλελλήνων 26 105 58 Αθήνα
Τηλ: 210 3314893 Φαξ: 210 3247578
http://www.wwf.grhttp://politics.wwf.gr




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"WWF - Ένα μέλλον για το Θριάσιο Πεδίο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα