Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Νερό: Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις στραγγίζουν τα νησιά και τη χώρα

ΝησιάΣπατάλη και ρύπανση «στραγγίζουν» τη χώρα
Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις και η ξηρασία εξαντλούν τα υδατικά αποθέματα σε Αττική, Θεσσαλία και νησιά του Αιγαίου
Ρεπορτάζ: Χάρης Καρανίκας

 Το μαρτύριο της σταγόνας έχει ήδη αρχίσει να βασανίζει τη Θεσσαλία, την Αττική και τα νησιά του Αιγαίου, καθώς η ξηρασία, οι αυξημένες ανάγκες, αλλά και οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις στραγγίζουν τα υδατικά αποθέματα των πλέον άνυδρων περιοχών της χώρας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι μεταφερόμενες ποσότητες νερού στα νησιά του Αιγαίου εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 10% σε σχέση με το 2007. Την ίδια ώρα, η άντληση νερού από τις 10.000 νόμιμες και παράνομες γεωτρήσεις στην Αττική έχουν χαμηλώσει τους υπόγειους υδροφορείς του νομού έως και 30 μέτρα, ενώ στη Θεσσαλία το έλλειμμα για την άρδευση των καλλιεργειών φέτος το καλοκαίρι ανέρχεται στα 130 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό. Την ίδια ώρα, βαρέα μέταλλα, νιτρικά και θαλασσινό νερό που έχει διεισδύσει στο υπέδαφος καθιστούν τα υπόγεια αποθέματα νερού ακατάλληλα προς πόση και μερικές φορές ακόμα και για άρδευση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, λύσεις για την εξυγίανση των υπόγειων υδάτων υπάρχουν- απλώς δεν έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

Τεχνητός εμπλουτισμός
Μία λύση στο πρόβλημα της εξάντλησης και της υποβάθμισης των υπογείων υδάτων της Αττικής είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τεχνητός εμπλουτισμός τους με νερό το οποίο θα πήγαινε χαμένο. «Σύμφωνα με μετρήσεις, την τελευταία πενταετία σε περιοχές των νοτίων προαστίων, η πτώση του υδροφόρου ορίζοντα φθάνει έως και τα 30 μέτρα. Στα βόρεια είναι κατά 10 μέτρα μικρότερη. Με μικρά φράγματα θα μπορούσαμε να κατακρατήσουμε το νερό της βροχής και έτσι να του δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο ώστε να εισχωρήσει στο υπέδαφος και να ενισχύσει τα υπόγεια αποθέματα. Με αυτά τα μικροφράγματα προσφέρεται και αντιπλημμυρική προστασία στις γύρω περιοχές, ενώ μειώνεται κατά πολύ και η διάβρωση. Μία ακόμα λύση για να εμπλουτίσουμε τους υδροφόρους ορίζοντες είναι να αξιοποιηθούν τα νερά από τις υπερχειλίσεις των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γιάννης Κουμαντάκης, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, με τον τεχνητό εμπλουτισμό των υδροφόρων όχι μόνο δημιουργούνται στρατηγικά αποθέματα υδάτων για τους δύσκολους καιρούς της ξηρασίας, αλλά σταδιακά απορρυπαίνονται οι ήδη μολυσμένοι υδροφορείς από νιτρικά (Ανατολική Αττική) και βαρέα μέταλλα (Θριάσιο Πεδίο), καθώς οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων ουσιών αραιώνουν λόγω της εισροής καθαρού νερού.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής ενός προγράμματος τεχνητού εμπλουτισμού θα μπορούσε να είναι ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας της Πεντέλης, ο οποίος έχει σημειώσει πτώση αρκετών δεκάδων μέτρων τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για τον καλύτερο ποιοτικά υπόγειο ταμιευτήρα που διαθέτουμε στην Αττική για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων νερού, καθώς οι ποσότητες υδάτων που καταλήγουν εκεί δεν προλαβαίνουν να φορτιστούν με άλατα, ενώ στην περιοχή δεν υπάρχει πρόβλημα ρύπανσης από νιτρικά ή βαρέα μέταλλα. Επιπλέον, ο ταμιευτήρας είναι σχετικά στεγανός και δεν παρουσιάζει μεγάλες απώλειες. Μάλιστα, στη συγκεκριμένη περίπτωση θα υπάρχουν και τα απαραίτητα αποθέματα νερού για τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης», λέει ο κ. Κουμαντάκης, που εκτιμά ότι η χωρητικότητα του υπόγειου ταμιευτήρα της Πεντέλης φθάνει τα 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Οι προϋποθέσεις
«Στην περίπτωση της Πεντέλης, τα φράγματα για τον εμπλουτισμό θα πρέπει να βρίσκονται πάνω σε μάρμαρο για να μπορεί να περνάει το νερό στο υπέδαφος. Αν δημιουργηθούν σε σχιστόλιθο, που δεν διαπερνάται από νερό, είναι δώρον άδωρον. Πάντως, πρόκειται για μία καλή λύση, η οποία όμως προϋποθέτει τη διεξαγωγή διεξοδικών μελετών», επισημαίνει ο καθηγητής Υδρογεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Σπύρος Λέκκας. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΓΜΕ για λογαριασμό της ΚΕΔΚΕ, οι ετήσιες ποσότητες βρόχινου νερού στην Αττική φθάνουν τα 1.470 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Επίσης, όπως εκτιμάται από τους ειδικούς, τα υπόγεια αποθέματα δεν ξεπερνούν τα 600 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. «Όσον αφορά τον εμπλουτισμό των υδροφορέων από πλεονάζοντα νερά των επιφανειακών ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ, φέτος είναι ανέφικτο, καθώς διανύουμε περίοδο ξηρασίας και ως εκ τούτου δεν είχαμε υπερχειλίσεις. Ωστόσο, σε χρονιές κατά τις οποίες έχουμε υπερχείλιση των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων», λέει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης από τον Τομέα Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ. Παράλληλα, ο εμπλουτισμός των υδροφορέων θεωρείται ένας ενδεδειγμένος τρόπος για τη σταδιακή απορρύπανση των υπόγειων αποθεμάτων νερού. «Με ένα φράγμα στον χείμαρρο της Φυλής πριν από το Θριάσιο Πεδίο θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε στον τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής για την εξυγίανση των υπόγειων υδάτων. Οι ποσότητες καθαρού νερού που θα προστίθονταν στα ήδη υπάρχοντα αποθέματα θα αραίωναν κατά πολύ τις συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων. Επιπλέον, μία λύση θα ήταν και ο τεχνητός εμπλουτισμός από νερό που προέρχεται από προχωρημένη επεξεργασία λυμάτων», επισημαίνει ο κ. Κουμαντάκης.


140 εκατ. κυβικά χάνονται κάθε χρόνο στα νησιά

 Με ραγδαίους ρυθμούς εξαντλούνται τα αποθέματα στους ταμιευτήρες της Θεσσαλίας (πάνω η λίμνη Πλαστήρα), αλλά και στα νησιά, που καλύπτουν τις ανάγκες τους με μεταφορές νερού
ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑ 10% μεγαλύτερες ποσότητες νερού αναμένεται να μεταφερθούν στα νησιά του Αιγαίου φέτος σε σχέση με το 2007, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής- γεγονός που θα αυξήσει και το συνολικό κόστος μεταφοράς κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ.
Η ξηρασία που πλήττει την Ανατολική Ελλάδα αλλά και οι αστοχίες που παρατηρούνται σε μικρά φράγματα τα οποία κατασκευάστηκαν βάσει ανεπαρκών στοιχείων για τις βροχοπτώσεις έχουν αφήσει μισοάδειους πολλούς από τους ταμιευτήρες των νησιών του Αιγαίου. Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 140 εκατ.
κυβικά μέτρα νερού από χειμάρρους σε νησιά χάνονται στη θάλασσα κάθε χρόνο καθώς δεν έχουν κατασκευαστεί τα απαραίτητα έργα, ενώ η ακριβή λύση της μεταφοράς όλο και μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού για την κάλυψη των αναγκών ύδρευσης των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων παρουσιάζεται ως «μονόδρομος».
Όπως επισημαίνει ο κ. Ε. Τσιφτσής, υπεύθυνος του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής για θέματα μεταφοράς νερού στα άνυδρα νησιά, «υπολογίζεται ότι το 2008 θα χρειαστεί να μεταφερθούν συνολικά κατά 10% μεγαλύτερες ποσότητες απ΄ ό,τι το 2007». Ειδικότερα, πέρυσι στις Κυκλάδες μεταφέρθηκαν συνολικά 697.000 κυβικά μέτρα νερού και στα Δωδεκάνησα περίπου 1.100.000, ενώ, όπως ήταν αναμενόμενο, οι μεγαλύτερες ποσότητες καταναλώθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και τον Σεπτέμβριο. Δεδομένου ότι η μεταφορά του νερού πέρυσι στα άνυδρα νησιά στοίχισε περίπου 10 εκατ. ευρώ, με την αύξηση των αναγκών φέτος κατά 10% αναμένεται να δοθούν κατά 1 εκατ. ευρώ περισσότερα χρήματα.
Διαρκής ξηρασία Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Τσακίρη, διευθυντή του Κέντρου Εκτίμησης Φυσικών Κινδύνων και Προληπτικού Σχεδιασμού του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που ανέλυσε μετεωρολογικά δεδομένα της τελευταίας 50ετίας, τα ποσοστά των ετών ξηρασίας ανέρχονται στο 45% για τις Κυκλάδες και στο 41% για την Ανατολική Κρήτη. «Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στα μισά σχεδόν χρόνια αντιμετωπίζουμε στην Ανατολική Ελλάδα μια μορφή ξηρασίας», σημειώνει ο κ. Τσακίρης και επισημαίνει ότι λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου οι επιφανειακές απορροές και ο εμπλουτισμός των υπόγειων υδροφορέων υστερούν κατά 5%-7% σε σχέση με τον μέσον όρο.
Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση του Πόρου, που δεν θεωρείται άνυδρο νησί: πρόσφατα, ο δήμος ανακοίνωσε πως λόγω της λειψυδρίας οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν όσο περισσότερη εξοικονόμηση νερού μπορούν καθώς οι γεωτρήσεις που υδροδοτούν το νησί στερεύουν.
«Τα ανεπαρκή στοιχεία για τις βροχοπτώσεις και την παροχή χειμάρρων στα νησιά και οι θεωρητικές προσεγγίσεις που εφαρμόστηκαν για την κατασκευή των μικρών φραγμάτων και των λιμνοδεξαμενών οδήγησαν σε ταμιευτήρες που δεν γεμίζουν. Έτσι, αυτά τα έργα αποδεικνύονται ακριβά σε σχέση με την τιμή του νερού», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Ιωάννης Κουμαντάκης, ομότιμος καθηγητής Υδρογεωλογίας και Τεχνικής Γεωλογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα «αστοχίας», σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ο ταμιευτήρας του Λασιθίου, ο οποίος, παρά τις αυξημένες βροχοπτώσεις, δεν γέμισε ποτέ από την εποχή που κατασκευάστηκε. «Αναγκάζονται πλέον να αναμειγνύουν τα γλυκά ύδατα με υφάλμυρα ούτως ώστε να μειωθεί η αλατότητα και τα χρησιμοποιούν για άρδευση», λέει ο κ. Κουμαντάκης. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «αστοχίας» είναι το νερό που καταλήγει χαμένο στη θάλασσα: χείμαρροι της Σάμου συνολικής παροχής έως και 60 εκατ. κυβικών μέτρων ανά έτος παραμένουν ανεκμετάλλευτοι, ενώ «δύο μικρά φράγματα θα μπορούσαν να συγκεντρώνουν πάνω από 10 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το καθένα», αναφέρει ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης, υπεύθυνος δράσεων της περιβαλλοντικής οργάνωσης Αρχιπέλαγος. Το ίδιο ακριβώς θα μπορούσε να γίνει και στην περίπτωση της Ικαρίας, όπου υπολογίζεται ότι χάνονται στη θάλασσα 80 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο.

 

Ρύπανση με βαρέα μέταλλα και υφαλμύρωση

«ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ αποθέματα νερού στην Αττική ανέρχονται περίπου στο 3% του συνολικού υπόγειου δυναμικού της χώρας- είναι δηλαδή ελάχιστα. Οι μεγαλύτερες ποσότητες έχουν ρυπανθεί προ 20 χρόνων από τη βιομηχανική δραστηριότητα», επισημαίνει ο κ. Ηλίας Δάνδολος από το ΙΓΜΕ.
Ωστόσο, τα προβλήματα των υπόγειων υδάτων της Αττικής δεν περιορίζονται στη ρύπανσή τους. Όπως επισημαίνεται σε έρευνες, το θαλασσινό νερό έχει διεισδύσει στην ξηρά. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ηλιούπολης, όπου υφάλμυρο νερό εντοπίζεται σε γεωτρήσεις στις νότιες παρυφές του Υμηττού, αλλά και τα Μεσόγεια όπου το θαλασσινό νερό από τον Ευβοϊκό έχει προχωρήσει βαθιά μέσα στην ξηρά. «Με τον τεχνητό εμπλουτισμό, το γλυκό νερό που εισέρχεται στον υδροφόρο εμποδίζει το θαλασσινό να διεισδύσει πιο μέσα στην ξηρά», επισημαίνει ο κ. Κουμαντάκης. «Υπάρχουν περιοχές στα Μεσόγεια όπου οι αυξημένες συγκεντρώσεις χλωριόντων καθιστούν τα υφάλμυρα νερά από τις γεωτρήσεις ακατάλληλα ακόμα και για άρδευση. Ένας τρόπος για να αξιοποιήσουμε αυτά τα ύδατα είναι η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης, οι οποίες βέβαια θα είναι λιγότερο ενεργοβόρες, απ΄ ό,τι αν επεξεργάζονταν θαλασσινό νερό- περίπου κατά 20%. Υπολογίζουμε ότι το κόστος δεν θα ξεπερνούσε το 0,3 ευρώ για την επεξεργασία ενός κυβικού μέτρου», επισημαίνει ο κ. Ανδρεαδάκης από τον Τομέα Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων του ΕΜΠ.

-----------------------------------------

ΤΑ ΝΕΑ Online - 14 Ιουλίου 2008




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις στραγγίζουν τα νησιά και τη χώρα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα