Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Η Σκύρος λέει όχι στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα

ΣκύροςΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΥΡΟΥ για τη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΚΥΡΟΣ ΕΥΒΟΙΑΣ, τ.κ 34007 / τηλ/φαξ 22220-91617
Σκύρος, 15-5-2007

Τo the EUROPEAN COMMISSION

DG ENVIRONMENT

Beau lien 5

Brussels, 1049 BELGIUM

Η «ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΚΥΡΟΥ για τη ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ», είναι μια εθελοντική ένωση πολιτών και φίλων της Σκύρου, που δημιουργήθηκε με σκοπό:
Τη προστασία του φυσικού, πολιτιστικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Σκύρου. Τη διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς, της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του φυσικού τοπίου της Σκύρου. Την αξιοποίηση του αρχαιολογικού, λαογραφικού και ιστορικού πλούτου. Την μελέτη των πάσης φύσεως περιβαλλοντικών προβλημάτων και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού γύρω από εριβαλλοντικά ζητήματα, την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης και των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Σκύρος, για όσους δεν την γνωρίζουν, ανήκει γεωγραφικά στο σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και διοικητικά στην Εύβοια. Νησί γεμάτο φως και ήλιο είναι γνωστή για την παράδοση της και την αρχιτεκτονική της. Ο παραδοσιακός οικισμός της είναι ένας από τους ομορφότερους της Ελλάδας με σπίτια «μικρά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα». Παραλίες με κρυστάλλινα νερά και φύση πρωτόγνωρης ομορφιάς.

Αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής ομορφιάς του τοπίου και της πολιτιστικής ιδιαιτερότητες του νησιού είναι το όρος Κοχυλας το «βουνό» , όπως το αποκαλούμε οι Σκυριανοι. Περιοχή με άγρια ομορφιά και μεγάλη οικολογική αξία (διατηρεί σπάνια είδη της νησιωτικής χλωρίδας και πανίδας), τόπος όπου αναπτύχθηκαν ήπιες κτηνοτροφικές δραστηριότητας και όπου διαβιεί το Σκυριανό αλογάκι «πονυ» μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και στην Ευρώπη (συναντάται μόνο στην Αγγλία ).

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι ακριβώς σε αυτό το «βουνό» και στο τμήμα που έχει χαρακτηριστεί ως NATURA (GR242006)ακριβώς για την προστασία του μικρόσωμου αυτού αλόγου, προγραμματίζουν (έχει κατατεθεί φάκελος στην ΕΥΠΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ. ) την εγκατάσταση Πάρκου Aνεμογεννητριών με εκατόν έντεκα (111) ανεμογεννήτριες και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ίση με τριακόσια τριάντα τρία ΜV (333 ΜV), το 14% του Εθνικού στόχου, που θα καταλάβει όλο το Νότιο τμήμα του Νησιού.

Ως οικολογικός σύλλογος δεν είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε αντίθετοι, στην παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είμαστε όμως αντίθετοι σε τέτοιες γιγαντιαίες υπερκατασκευές εντελώς ασυμβίβαστες προς την μικρή κλίμακα του νησιωτικού τοπίου και τέτοιας δυναμικότητας που δεν αφορά στην ανάπτυξη και την κάλυψη του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Η εγκατάσταση τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών, η οποία απαιτεί εκατομμύρια τόνους μπετόν, διάνοιξη δεκάδων χιλιόμετρων δρόμων για τη μεταφορά, εγκατάσταση και επισκεψιμοτητα τους, η εκσκαφή δεκάδων χιλιομέτρων χαντακιών για την τοποθέτηση καλωδίων και η κατασκευή υποσταθμού υψηλής τάσης, θα προκαλέσει την καταστροφή του τοπίου, τη διάσπαση του τύπου του οικοτόπου, τη διακοπή της συνέχειας του βιότοπου όπου διαβιεί το μικρό αλογάκι, και την πιθανή εξαφάνιση του. Απειλούνται επίσης σπάνια είδη της χλωρίδας και της ορνιθοπανίδας του νησιού, τα οποία είναι ενταγμένα στον Ερυθρό Κατάλογο των Ειδών προς Εξαφάνιση. Η γιγαντιαία, για τη μικρή κλίμακα του νησιού, εγκατάσταση συνεπάγεται την καταστροφή του πολιτιστικού, αισθητικού και φυσικού κεφαλαίου της Σκύρου.

Την ίδια στιγμή που επιχειρείται αυτή η ολοκληρωτική καταστροφή της περιοχής NATURA, διαβάζουμε στο Ενημερωτικό Δελτίο του Δήμου Σκύρου (Φύλλο 2 Μάρτιος—Απρίλιος 2007 ) ότι έχει ενταχθεί στο Μέτρο 1.8 (Συνχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με Ευρωπαϊκή Ένωση ) το έργο «Δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για τη διάσωση του προστατευόμενου σκυριανού αλόγου στην περιοχή NATURA του όρους Κοχυλα» και πρόκειται να ενταχθεί στο ίδιο μέτρο το έργο «Χώρος διαβίωσης - επισκεψιμότητας και αναπαραγωγής του Σκυριανού αλόγου».

Ρωτάμε λοιπόν:

Πως είναι δυνατόν να χρησιμοποιούνται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (χρηματοδότηση εγκατάστασης πάρκου ανεμογεννητριών) για την καταστροφή των βιοτόπων με τη διάσπαση του τύπου τους, τη διακοπή της συνέχειας τους και την εξαφάνιση των ειδών που διαβιούν ενώ ταυτόχρονα, χρησιμοποιούνται χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία τους και την προστασία του περιβάλλοντος;

Είναι ενήμερη η Ευρωπαϊκή Ένωση για την σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα των χρηματοδοτήσεων από τα Κοινοτικά κονδύλια ;

Επισημαίνουμε ότι: Το Όρος Κοχυλας (περιοχή στην οποία διαβιεί το Σκυριανό αλογάκι και στην οποία προγραμματίζουν την εγκατάσταση Πάρκου Ανεμογεννητριών) έχει χαρακτηριστεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/EC της COMMISSION.

Το υπό έγκριση «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφορου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» στου οποίου τις κατευθύνσεις ο νησιωτικός χώρος λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του και του ενδεχόμενου κινδύνου να υπάρξουν συγκρούσεις γης, αντιμετωπίζεται ως ειδική κατηγόρια χώρου και εφαρμόζονται ειδικές τιμές στα κριτήρια χωροθέτησης, (διαφοροποίηση από το προηγούμενο κείμενο) αναφέρει συγκεκριμένα στο ?ρθρο 6 «Περιοχές αποκλεισμού και ζώνες ασυμβατότητας» Παρ.δ, ότι “:……πρέπει να αποκλείεται η χωροθετηση αιολικών εγκαταστάσεων εντός: Των οικοτοπων προτεραιότητας περιοχών της Επικράτειας που έχουν ενταχθεί ως τόποι κοινοτικής σημασίας στο δίκτυο ΦΥΣΗ 2000 σύμφωνα με την απόφαση 2006/613/ΕΚ της Επιτροπης».

Ρωτάμε:

Έχει διερευνηθεί ο οικότοπος της περιοχής ΦΥΣΗ 2000 η οποία περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως τόπος κοινοτικής σημασίας;

Θα επιτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στον τόπο κοινοτικής σημασίας του δικτύου ΦΥΣΗ 2000;

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη το Βόρειο τμήμα του νησιού και μέρος του Κεντρικού και Νότιου έχουν παραχωρηθεί για τις ανάγκες της Εθνικής ?μυνας, με πίεση του οικοσυστήματος στη μόνη αδόμητη και χωρίς χρήσεις περιοχή του «βουνού» και θεωρούμε παράλογο να ζητούν σήμερα το υπόλοιπο νησί να παραδοθεί στη βιομηχανική εκμετάλλευση.

Η κραυγαλέα αισθητική ρύπανση και η περιβαλλοντικη υποβάθμιση που θα επέλθει θα σημάνει την ανακοπή της ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που επιχειρείται στο νησί, με συνέπεια δυσμενείς αλυσιδωτές επιπτώσεις σε κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα και με φυσικό επακόλουθο την αύξηση της ανεργίας και το ξερίζωμα της παραδοσιακής αγροτικής δραστηριότητος όπως η κτηνοτροφία.

Κανένας δεν έχει δικαίωμα να θυσιάσει τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, την ελληνική φύση, το απαράμιλλο νησιωτικό τοπίο, τα βουνά, τα δάση, τις ακτές- στο βωμό των κάθε λογής κερδοσκοπικών συμφερόντων και με απαίδευτες χωροθετήσειςνα μετατρέπουν την ευλογία της αιολικής ενέργειας σε κατάρα για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.

Ζ Η Τ Α Μ Ε

Τη διάσωση του βιότοπου και του «μοναδικού» μικρού άλογου της Σκύρου.

Να εξαιρεθεί το νησί της Σκύρου από την εγκατάσταση πάρκου ανεμογεννητριών.

Να απορριφθεί κάθε αδειοδοτηση προς τις κοινοπραξίες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Σκύρο και να ανακληθούν τυχόν άδειες που τους έχουν δοθεί μέχρι σήμερα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ευστάθιος Ζακυνθινός / Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ιωάννης Μανωλάκης 
 
........................................................................................................................

Αιολικά Πάρκα: Όχι ανεμογεννήτριες στο νησί της Σκύρου

Η Διευθύντρια του Μουσείου Μάνου Φαλτάϊς στη Σκύρο, με ανακοίνωσή της, στρέφεται ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο λόφο του Αγίου Γεωργίου, στη Σκύρο. Η κα ΑναστασίαΦαλτάϊτς αναφερόμενη στις συνέπειες για το νησί από τις ανεμογεννήτριες, κάνει λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή του νησιού και μετατροπής του σε νησί γκραν-γκινιόλ.

«Η απειλή για την εγκατάσταση των ελικοφόρων τεράτων, όπως πραγματικά είναι οι ανεμογεννήτριες, πλησιάζει κάθε μέρα και περισσότερο.
Μια καλοστημένη επιχείρηση αδίστακτων και, στην πραγματικότητα, ανεγκέφαλων γιάπηδων, που δεν σέβονται ούτε ιερό ούτε όσιο, πάνε να μετατρέψουν το ιερό βουνό του Αγίου Γεώργιου, σε βουνό του διαβόλου, κρανίου τόπο, γης Μαδιάμ και πεδίο Αρμαγεδώνα.

Αυτό, βέβαια, αφορά όχι μονάχα τη Σκύρο αλλά πολλά άλλα πανέμορφα νησιά του Αιγαίου και άλλες εξαιρετικής ωραιότητας βουνοκορφές της πατρίδας μας. Θα μπορούσαν, αν πραγματικά είναι ανάγκη, τούτες οι ανεμογεννήτριες να τοποθετηθούν σε απομονωμένες και ακατοίκητες βραχονησίδες, που δόξα τω Θεώ, έχει άφθονες η Ελλάδα.

Όσον αφορά τα προγράμματα εναλλακτικών μορφών ενέργειας σε παγκόσμια κλίμακα θα μπορούσαν να εφαρμοστούνε σε τεράστιες ακατοίκητες περιοχές (όπως Σιβηρία, Αλάσκα, Σαχάρα κλπ).

Τώρα, όσον αφορά τη Σκύρο πάνω από διακόσια ανεμοκινούμενα τέρατα έχουν προγραμματιστεί γι' αυτό το σκοπό. Έχουν ύψος εκατό μέτρα και πάνω, λίγο δηλαδή χαμηλότερα από το κάστρο μας, με ανάπτυγμα των φοβερών τους αντενών ογδόντα ολόκληρα μέτρα.

Η δε παραγόμενή τους ενέργεια δεν θα αφορά τις ελαχιστότατες ποσότητες που χρειάζεται το νησί. Θα έφτανε και θα περίσσευε με τρεις μονάχα ανεμογεννήτριες για να καλυφθούν οι τοπικές μας ανάγκες, όταν βέβαια, εξαφανιστεί εντελώς το πετρέλαιο απ' τη γη. Δηλαδή, δεν πρόκειται να έχουμε ούτε ίχνος ωφέλειας, ούτε να καλύψουμε καμιά μας ανάγκη, απ' αυτή τη φανερή και σίγουρη καταστροφή. Που θα είναι καθολική, αν δεν δράσουμε άμεσα, για να αποτρέψουμε το κακό.

Οι παράμετροι της καταστροφής αυτής καλύπτουν όλες τις πτυχές της ζωής μας: Ο τουρισμός θα εξαφανιστεί ριζικά. Η κτηνοτροφία στην περιοχή του βουνού θα πεθάνει αμέσως. Τα αλογάκια της Σκύρου, που αυτή η περιοχή είναι η πατρίδα τους εδώ και χιλιάδες χρόνια θα αφανιστούνε κι αυτά.

Το πανέμορφο μας νησί θα μετατραπεί σε νησί γκραν-γκινιόλ, με τους απαίσιους τούτους, θεόρατους ανεμόμυλους, να μουγκρίζουν, διαρκώς, σκορπίζοντας παντού ανεμοζάλη και ταραχή, που όπως ξέρουμε όλοι φέρνει χίλιες αρρώστιες, καρκίνο, τρέλα, σπάσιμο νεύρων, τρίξιμο των δοντιών, σεξουαλική και ερωτική υποτονικότητα, και είναι γνωστό πως ο θόρυβος χρησιμοποιείται σα ένα απ' τα πιο φοβερά μέσα βασανιστηρίων.

Ποιος θα έρχεται στο άγιο μας νησί αν τ' αφήσουμε να μετατραπεί σε νησί του διαβόλου; Και πώς θα μπορούμε να ζούμε εμείς οι ίδιοι σε τούτη τη γη που λατρεύουμε;

Οι καλόγηροι δεν έχουν ηθικά, αλλά μπορεί ίσως και νομικά κανένα δικαίωμα να παραδώσουν τη γη που τους αφιέρωσε η μοναχή Γλυκερία και οποιοσδήποτε άλλος πιστός για αγιωτικούς, βεβαίως, σκοπούς κι όχι για να την μετατρέψουν σε περιοχή σύναξης και δράσης διαβόλου. Γιατί, τέτοια δράση θα αντιπροσωπεύουν για το νησί μας αυτά τα τερατώδη μίξερ εδάφους - αέρος.

Εξετάζουμε με ευθύνη απόλυτη και έχουμε γνώση σαφή για τις φοβερές συνέπειες μιας παρόμοιας, ο μη γένοιτο, εγκατάστασης. Ευτυχώς, έστω και αργά, κινούνται αυτή τη στιγμή με δυναμισμό και ευθύνη πολλοί Σκυριανοί. Και, φυσικά, ο αγώνας αυτός θα κλιμακωθεί και θα πάρει καθολικές διαστάσεις αντίστασης με όλους τους Σκυριανούς, αλλά και τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους που έχουν γνωρίσει και αγαπήσει τη Σκύρο. Και, φυσικά, δεν θα θέλουν να τη δούνε να μετατρέπεται σε γης Μαδιάμ.

Όσον αφορά το 2% που έχουν υποσχεθεί οι γιάπηδες σαν αντισταθμιστικά τέλη στο δήμο, αυτό βέβαια δεν είναι, στην πραγματικότητα, παρά τα τριάντα αργύρια της προδοσίας, αν γίνει -που δεν είναι καθόλου σίγουρο- για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους».

(πηγή: Σερβιτόρος της Εύβοιας 14/05/2007) 
 



Σημείωση 19ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σκύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σκύρος:
Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Η Σκύρος λέει όχι στα βιομηχανικά αιολικά πάρκα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα