Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ανάπτυξη: Κατασκευαστές μεγαεργολάβοι χτίζουν απ'άκρου εις άκρον τα νησιά

ΝησιάΙσχυροί κατασκευαστικοί όμιλοι δραστηριοποιούνται για την ανέγερση μεγάλων παραθεριστικών συγκροτημάτων
Των Αντιόπης Σχοινά, Μίνας Μαρούγκα


Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η ζήτηση κατοικιών στα νησιά του Αιγαίου, από Ελληνες και ξένους. Το ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώνεται εκτός από τους κοσμοπολίτικους προορισμούς των Κυκλάδων και στα λιγότερο γνωστά νησιά μας.
Η τάση στην αγορά ακινήτων του Αιγαίου χαρακτηρίζεται από τη δραστηριοποίηση ισχυρών κατασκευαστικών ομίλων για την ανέγερση μεγάλων παραθεριστικών συγκροτημάτων και από την αυξημένη ζήτηση για εξοχική κατοικία από ιδιώτες, Ελληνες ή ξένους, κυρίως Ευρωπαίους.
Το νέο στοιχείο που καθορίζει πλέον την κτηματαγορά σε Αιγαίο αλλά και σε Ιόνιο είναι ότι χιλιάδες Ευρωπαίοι πολίτες επιλέγουν πλέον τα ελληνικά νησιά, όχι απλά ως παραθεριστικούς προορισμούς, αλλά και για μόνιμη εγκατάσταση. Δεν είναι υπερβολή αλλά κάθε χρόνο χτίζεται μια πόλη στο Αιγαίο. Μόνο στην Πάρο κατασκευάζονται ετησίως περισσότερες από 400 πολυτελείς κατοικίες, που έχουν ως αγοραστές κυρίως Βορειοευρωπαίους. Επίσης, υπολογίζεται ότι από τους 14.000 μόνιμους κατοίκους της Πάρου περισσότεροι από 2.000 είναι ξένοι.

Ενα άλλο χαρακτηριστικό της ζήτησης αλλά και του οικοδομικού δυναμισμού που επικρατεί στα νησιά του Αιγαίου είναι ότι κατά το 2006 εκδόθηκαν περισσότερες από 6.000 οικοδομικές άδειες, που αντιπροσώπευαν επιφάνεια άνω του 1,2 εκατ. τετραγωνικών μέτρων. Στο πρώτο πεντάμηνο του 2007 ο αριθμός των νέων αδειών που εκδόθηκαν σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο ξεπέρασε τις 2.500.
Αντίστοιχα στην Κρήτη, η οποία επίσης παρουσιάζει ιδιαίτερη ανάπτυξη, το 2006 εκδόθηκαν περίπου 5.000 άδειες (συνολικής επιφάνειας 1,5 εκατ. τ.μ.) και στο πρώτο πεντάμηνο του 2007 άλλες 2.000. Στο Ιόνιο, το κύριο χαρακτηριστικό είναι η προσέλκυση Βρετανών για μόνιμη κατοικία στους παραδοσιακούς προορισμούς της Κέρκυρας και της Κεφαλλονιάς με τις τιμές να σημειώνουν αυξητική τάση. Τα νησιά με τη μεγαλύτερη ζήτηση εξακολουθούν να είναι η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Τήνος και η Πάρος, ενώ αναπτυσσόμενα χαρακτηρίζονται όσα βρίσκονται κοντά στα λιμάνια του Πειραιά και του Λαυρίου όπως η Αίγινα, η Ανδρος, η Τζια και η Κύθνος. Η τελευταία, σύμφωνα με τον σύμβουλο ακινήτων κ. Ν. Γιαννουλέλη, αποτελεί ίσως και την επενδυτική ευκαιρία, καθώς η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία της με τον Πειραιά δεν είναι ακόμη τακτική, με αποτέλεσμα οι τιμές να κινούνται σε λογικά επίπεδα.

Τα σχέδια των εταιριών
Η αύξηση της ζήτησης με την παράλληλη άνοδο των τιμών στα νησιά του Αιγαίου έχει οδηγήσει ισχυρές κατασκευαστικές εταιρίες αλλά και επενδυτικούς ομίλους στην ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών.

Η LAMDA Development απέκτησε πρόσφατα έκταση 116 στρεμμάτων στην περιοχή Κλίμα της Πέρδικας Αιγίνης, όπου σχεδιάζεται να ανεγερθούν παραθεριστικές κατοικίες συνολικής επιφάνειας 23.000 τ.μ. με τελικό κόστος επένδυσης 50 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΚ προχώρησε στη δημιουργία 40 πολυτελών κατοικιών στην Πάρο που βρίσκονται σε διαδικασία πώλησης, ενώ ο όμιλος Βωβού προωθεί επένδυση σε παραθαλάσσια έκταση περίπου 90 στρεμμάτων στη περιοχή του Γαλατά Πόρου. Το κόστος υπολογίζεται πως θα ανέλθει στα 25 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει τη δημιουργία ξενοδοχείου πέντε αστέρων και πολυτελών κατοικιών. Ο όμιλος Κοπελούζου (Copelouzos Real Estate) διαθέτει δύο συγκροτήματα στη Νάξο ενώ στην Πάρο η Sabro Development του ομίλου Σαραντόπουλου έχει υλοποιήσει ανάλογες επενδύσεις. Προς αξιοποίηση ακίνητο στην Πάρο διαθέτει και η ΕΚΤΕΡ, που αγόρασε έκταση 250 στρεμμάτων στη θέση Αγιος Ιωάννης Δέτης.

Σημαντικά επενδυτικά σχέδια για την ανάπτυξη τουριστικών-παραθεριστικών μονάδων διαθέτει και η Dolphin Capital των κ.κ. Μ. Καμπουρίδη και Πιέρ Χαραλαμπίδη, η οποία έχει αποκτήσει εκτάσεις στο Πόρτο Χέλι, στην Κρήτη (Σητεία) και στη Μήλο (Amanmila).


Δόμηση δύο ταχυτήτων σε Τήνο - Μύκονο

Τη μεγαλύτερη ζήτηση αλλά και αναγνωρισιμότητα διεθνώς απολαμβάνει η Μύκονος, το πλέον κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, όπου χτίζονται ετησίως περισσότερες από 200 πολυτελείς κατοικίες.
Αντίστοιχη ανάπτυξη απολαμβάνει τα τελευταία χρόνια και η Τήνος, ωστόσο και τα δύο νησιά αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα σε ό,τι αφορά τους όρους δόμησης.
Τα προβλήματα προέκυψαν από το χωροταξικό σχέδιο για τη Μύκονο και την Τήνο το οποίο θεσπίστηκε το 2003 και άρχισε να τηρείται απαρέγκλιτα από το 2005 για ιδιοκτησίες εκτός σχεδίου.
Οπως τονίζει ο δήμαρχος της Μυκόνου, κ. Χρήστος Βερώνης, «το χωροταξικό σχέδιο έχει δημιουργήσει ιδιοκτησίες δύο ταχυτήτων.
Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι ιδιοκτήτες οικοπέδων που πρόλαβαν να εκδώσουν οικοδομικές άδειες πριν από το χωροταξικό και μπορούν να χτίσουν σε οικόπεδα των 4 στρεμμάτων.
Από την άλλη πλευρά βρίσκονται οι νεότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν πρόλαβαν να εκδώσουν άδειες με το παλαιό καθεστώς και πλέον είναι αντιμέτωποι με απαγορευτικούς όρους δόμησης».
Τόσο ο δήμαρχος της Μυκόνου κ. Βερώνης όσο και ο δήμαρχος Τήνου κ. Σ. Ορφανός, που αντιμετωπίζει αντίστοιχο πρόβλημα, δεν είναι αντίθετοι στην ύπαρξη κανόνων δόμησης.
Ωστόσο, αυτοί οι όροι θα πρέπει να εξομαλύνουν την αγορά και να μη δημιουργούν πεδία για αυθαιρεσίες σε βάρος της φυσιογνωμίας των νησιών και του περιβάλλοντος.
Χαρακτηριστικά υπάρχουν περιπτώσεις σε νησιά των Κυκλάδων όπου κάποιος έχοντας αγοράσει 8-10 στρέμματα γης μπορεί να χτίσει μόλις 80 τ.μ., όταν σε διπλανά οικόπεδα 4 στρεμμάτων έχουν χτίσει 200 τ.μ.».

Περιζήτητα τα ακίνητα στις Κυκλάδες
Αγγλοι, Γερμανοί, Γάλλοι αλλά και Ελβετοί αποτελούν τη νέα τάξη αγοραστών στις παραθεριστικές κατοικίες των ελληνικών νησιών. Η Νάξος, η Σαντορίνη και η Πάρος είναι τα τελευταία χρόνια στις πρώτες επιλογές των Ευρωπαίων για αγορά παραθεριστικής αλλά και μόνιμης κατοικίας, με αποτέλεσμα τη σημαντική εισροή κεφαλαίων αλλά και την παράταση της τουριστικής περιόδου ακόμη και σε ετήσια βάση.

Στην Πάρο, όπως σημειώνει ο δήμαρχος κ. Γιάννης Ρεγκούσης, παρατηρείται αυξημένη ζήτηση η οποία ωστόσο θα πρέπει να ικανοποιηθεί χωρίς να αλλοιώνεται ο χαρακτήρας του νησιού. Σε αυτό το πλαίσιο εκπονείται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάρου, το οποίο σε πολύ σημαντικό βαθμό θα ρυθμίσει το οικιστικό πεδίο στο νησί ώστε να μην υπάρξει υπερβολική δόμηση.

Και στη Νάξο τα τελευταία χρόνια καταγράφεται οικιστική ανάπτυξη με εντονότατους ρυθμούς. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται στα νότια παράλια και ειδικότερα στους οικισμούς ?γιος Προκόπιος, Αγία Αννα, Πλάκα (εκτός σχεδίου πόλεως), Μικρή Βίγλα, Καστράκι, Αλικό, Πυργάκι, Ορκός.

«Πρόκειται για περιοχές, όπου την τελευταία δεκαετία παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένη κινητικότητα από πλευράς αγοραπωλησιών», σημείωσε ο αντιδήμαρχος της Νάξου κ. Γ. Σέργης. Στο βόρειο τμήμα του νησιού, η ανάπτυξη παρατηρείται σε ορεινούς οικισμούς και παραδοσιακά χωριά, όπως η Απείρανθος, όπου εκδηλώνεται σημαντικό ενδιαφέρον από ξένους.
Στην πλειοψηφία τους είναι Αγγλοι, Γερμανοί και Γάλλοι, ενώ τελευταία έχει αυξηθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον των Ιταλών. «Πάντως, το 80% των ιδιοκτησιών βρίσκεται σήμερα σε χέρια Ναξιωτών. Συγκριτικά με τις συνολικές τάσεις της αγοράς είχαμε τα τελευταία χρόνια διπλασιασμό των πωλήσεων», υπογράμμισε ο κ. Σέργης. Η Σαντορίνη, αν και αποτελεί τα τελευταία 25 χρόνια ένα από τα πλέον «hot» νησιά του Αιγαίου διατηρεί υψηλή τη ζήτηση ακινήτων.

Ολη η περιοχή της Καλντέρας, το τόξο Φυρά-Φυροστεφάνι-Μεροβίγλι, προσελκύει το επενδυτικό ενδιαφέρον αλλοδαπών και Ελλήνων. «Χρόνο με το χρόνο τα αιτήματα για αγορά γης και επιχειρήσεων από ξένους πληθαίνουν. Παλαιότερα το νησί προσέλκυε κυρίως Ελβετούς και Γερμανούς ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί αρκετοί Αγγλοι και Ιταλοί», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Σαντορίνης κ. Γ. Αργυρός. Και από πλευράς Ελλήνων αγοραστών υπάρχει έντονο ενδιαφέρον κυρίως από Σαντορινιούς που ζουν χρόνια στο εξωτερικό και σκέφτονται το ενδεχόμενο επαναπατρισμού τους.

Τι γνώμη έχετε για την «επέλαση του τσιμέντου» στα νησιά μας;
Στείλτε μας το δικό σας ρεπορτάζ, το δικό σας βίντεο, τις δικές σας φωτογραφίες.

(πηγή: Ελεύθερος Τύπος,  11.08.07)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Κατασκευαστές μεγαεργολάβοι χτίζουν απ'άκρου εις άκρον τα νησιά" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα