Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ενέργεια: Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα

?λλη Ελλάδα

Δελτίο Τύπου
29 Ιανουαρίου 2008

Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα

Όχι άλλο κάρβουνο



Τη δημιουργία συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα, ανακοίνωσαν σήμερα η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Eλλάς και επτά (7) Δήμοι και Κοινότητες στις οποίες προβλέπεται ή ακούγεται έντονα η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα. Οι Δήμοι και Κοινότητες που συμμετέχουν στη συμμαχία είναι οι εξής: Καβάλας, Αλμυρού Μαγνησίας, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας.

Το τελευταίο διάστημα η Ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δυσμενή και περιβαλλοντοκτόνο εξέλιξη, που αφορά τη δημιουργία νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εξαιρετικά ρυπογόνο λιθάνθρακα. Ήδη στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν κατατεθεί αιτήσεις αδειοδότησης λιθανθρακικών μονάδων στο Μαντούδι Ευβοίας, τα ?σπρα Σπίτια Βοιωτίας, και τον Αστακό, ενώ συνεχώς πληθαίνουν οι φήμες για κατασκευή πρόσθετων μονάδων και σε άλλα σημεία της χώρας, όπως η Νέα Καρβάλη Καβάλας και ο Αλμυρός. «Η συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα, αποτελεί φυσικό επακόλουθο των μεθοδεύσεων που παρακολουθούμε», αναφέρει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών του WWF Ελλάς. «Οι τοπικές αρχές των περιοχών, στις οποίες προβλέπεται η δημιουργία νέων μονάδων λιθάνθρακα, δηλώνουν μέσα από τη συμμαχία ότι δε θέλουν να γίνουν οι νέοι ενεργειακοί σκουπιδοτενεκέδες της Ελλάδας», συνεχίζει. 

Ο λιθάνθρακας είναι ένα στερεό καύσιμο εξίσου κακής ποιότητας με τον λιγνίτη, που μάλιστα θα εισάγεται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ν. Αφρική και η Ουκρανία, και πρόκειται να προκαλέσει σημαντικότατες επιπτώσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικά, σε τοπικό επίπεδο, προβλέπεται η έκλυση σημαντικών ποσοτήτων αιωρούμενων σωματιδίων, οξειδίων αζώτου και θείου, θα δημιουργηθούν μεγάλες ποσότητες στερεών αποβλήτων και θα χρησιμοποιηθούν τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού για την ψύξη του εξοπλισμού, που κατόπιν θα επιστρέφει στην θάλασσα σε υψηλές θερμοκρασίες. «Ένα τέτοιο εργοστάσιο μολύνει το περιβάλλον, προκαλεί βλάβες στην υγεία των κατοίκων και ζημιώνει τους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους. Δεν θα θυσιάσουμε την ανάπτυξη του τόπου μας στα συμφέροντα του λιθάνθρακα. Ξέρουμε από αγώνες και είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε ξανά για το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας», σχολιάζει ο κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, Δήμαρχος Κηρέως στο Μαντούδι της Εύβοιας.

Επιπλέον, η καύση του λιθάνθρακα θα εκλύει υπερβολικά πολλές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα (CO2), του αερίου που ευθύνεται κυρίως για την κλιματική αλλαγή, και έτσι θα προκαλέσει πλήγμα στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας για τη μείωση των εκπομπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με το προσχέδιο του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας που εκπονήθηκε από το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής (ΣΕΕΣ), το 2020 προβλέπεται η συμμετοχή του λιθάνθρακα κατά 21% στο συνολικό μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να εκπέμπει σχεδόν 20% περισσότερο CO2 στον τομέα του ηλεκτρισμού, σε σχέση με τους στόχους μας. «Τελικά το ζητούμενο είναι τι ανάπτυξη θέλουμε για την χώρα μας, και γιατί η κλιματική αλλαγή δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε την Ελληνική Πολιτεία», σημειώνει ο κ. Δημήτριος Βλαχάκης, Αντιδήμαρχος Αστακού.

Η συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα απέστειλε σήμερα κοινό κείμενο θέσεων προς την Ελληνική κυβέρνηση, τα κόμματα, κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, εκφράζοντας την αντίθεση στο λιθάνθρακα και καλώντας τους να στηρίξουν τις προσπάθειες τους για ένα καλύτερο αύριο χωρίς ‘κάρβουνο’. «Η ανακοίνωση της συμμαχίας και το κείμενο θέσεων είναι μόνο η αρχή», τονίζει ο κ. Γεώργιος Λαζάρου, Πρόεδρος της Κοινότητας Κυριακίου. «Από αύριο έχουμε πολλή δουλειά για να αποτρέψουμε την εισαγωγή λιθάνθρακα, αλλά να είστε βέβαιοι ότι θα τα καταφέρουμε, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας», προσθέτει.

«Δεν έχουμε πρόβλημα με την Πολιτεία, ούτε με τις εταιρίες που θέλουν να επενδύσουν στα μέρη μας, απλά ζητάμε να σεβαστούν το δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να ζήσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον, χωρίς το φόβο της κλιματικής αλλαγής», επισημαίνει ο κ. Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος της Κοινότητας Αντίκυρας. «Σε διαφορετική περίπτωση, λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο», καταλήγει.

«Η διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί μονόδρομο για τον τόπο μας», σημειώνει ο κ. Αθανάσιος Πανουργιάς, Δήμαρχος Διστόμου, και συνεχίζει αναφέροντας ότι «οι φιλικότερες προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας και η εξοικονόμηση μπορούν να ωθήσουν την ανταγωνιστικότητα και να φέρουν νέες θέσεις εργασίας, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τη ρύπανση και την κλιματική αλλαγή».

«Η επιλογή ήδη βεβαρυμένων περιοχών για τη χωροθέτηση των λιθανθρακικών μονάδων είναι μια κατάλληλη κίνηση τακτικής, αλλά οι πολίτες δεν πρόκειται να υπομείνουν την περαιτέρω υποβάθμιση του τόπου τους», επισημαίνει ο κ. Κωστής Σιμιτσής, Δήμαρχος Καβάλας. «Στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ, θα συζητηθεί και το θέμα της συνεργασίας με την RWE για κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας. Ας γνωρίζουν όμως ότι για μας θέμα λιθάνθρακα δεν τίθεται, και ότι θα αποτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιων μονάδων όπως το κατάφεραν και οι κάτοικοι του Ensdorf[1] της Γερμανίας».   

Το κύριο μήνυμα της συμμαχίας είναι ότι η αειφόρος ανάπτυξη είναι ασύμβατη με την εμμονή σε ‘ρυπογόνα’ πρότυπα, μέρος των οποίων είναι και ο λιθάνθρακας. Γι’ αυτόν το λόγο, τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι δράσεις της συμμαχίας ώστε τελικά κάθε σκέψη για λιθάνθρακα να πεταχθεί στον κάλαθο των αχρήστων. «Η διασφάλιση του περιβάλλοντος και της ευημερίας των επόμενων γενεών αποτελεί υποχρέωση κάθε δημοτικής αρχής», τονίζει ο κ. Ευάγγελος Χατζηκυριάκος, Δήμαρχος Αλμυρού. «Σε αυτά τα πλαίσια, λέμε ένα νέο ‘ΟΧΙ’ στις γερμανικές και ελληνικές δυνάμεις που θέλουν να φέρουν το λιθάνθρακα στη χώρα μας».  

 

Δείτε συνημμένα το κείμενο θέσεων της συμμαχίας και τη σχετική ενημέρωση του WWF Ελλάς «Μύθοι για το λιθάνθρακα».

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Κωστής Σιμιτσής, Δήμαρχος Καβάλας, τηλ. 2510451300

Ματίκα Ελένη, Αντιδήμαρχος Αλμυρού, τηλ. 2422350209

Δημήτρης Βλαχάκης, Αντιδήμαρχος Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, τηλ. 2646041431

Πρόδρομος Ενωτιάδης, Δήμαρχος Κηρέως Ευβοίας, τηλ. 2227350200

Αθανάσιος Πανουργιάς, Δήμαρχος Διστόμου, τηλ. 2267022633

Ιωάννης Μίχος, Πρόεδρος Κοινότητας Αντίκυρας, τηλ. 2267041474

Γεώργιος Λαζάρου, Πρόεδρος Κοινότητας Κυριακίου, τηλ. 2267051204

Αχιλλέας Πληθάρας, Υπεύθυνος Εκστρατειών Πολιτικής WWF Ελλάς, τηλ. 2103314893, 6974334442, a.plitharas@wwf.gr

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:

Στον Δήμο Κηρέως προγραμματίζεται μονάδα από λιθάνθρακα, ισχύος 460 MW. Η συγκεκριμένη μονάδα έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρά την αντίθεση των πολιτών, και το γεγονός ότι οι δημότες της περιοχής πίστευαν ότι η συγκεκριμένη μονάδα θα λειτουργούσε με βιομάζα ως καύσιμο.

Στα ?σπρα Σπίτια Βοιωτίας, που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Διστόμου και των Κοινοτήτων Αντίκυρας και Κυριακίου, προγραμματίζεται μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 600 MW. Και αυτή η μονάδα έχει λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, παρά την αντίθεση των πολιτών και το γεγονός ότι βρίσκεται σε ήδη βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή.

Στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας προγραμματίζεται μονάδα από λιθάνθρακα ισχύος 600 MW. Για τη μονάδα έχει κατατεθεί αίτηση στη ΡΑΕ, παρά την αντίθεση των πολιτών και το γεγονός ότι το λιμάνι της περιοχής δεν μπορεί να λειτουργήσει ως σημείο εκφόρτωσης του ρυπογόνου άνθρακα.

Η Νέα Καρβάλη στην Καβάλα και ο Αλμυρός στη Μαγνησία εμφανίζονται ως τα επικρατέστερα σημεία που θα καταλήξει το νέο ρυπογόνο εγχείρημα της ΔΕΗ για μονάδα λιθάνθρακα ισχύος 1600 MW. Πρόκειται για την ίδια μονάδα που οι κάτοικοι της περιοχής Ensdorf στη Γερμανία απαγόρευσαν στην γερμανική εταιρία ηλεκτροπαραγωγής RWE να εγκαταστήσει στα μέρη τους.

--------------------------------------------------------------------------------
[1] Στο Ensdorf, μια εξαιρετικά επιβαρημένη βιομηχανική περιοχή, η RWE σκόπευε να δημιουργήσει μονάδα λιθάνθρακα 1600 MW. Οι κάτοικοι όμως της περιοχής με δημοψήφισμα καταδίκασαν οποιαδήποτε τέτοια σκέψη, αναγκάζοντας την RWE να δηλώσει  ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επένδυση. Αυτή τη μονάδα των 1600 MW θέλει να φέρει η ΔΕΗ στην Ελλάδα.

 




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Συμμαχία ενάντια στον λιθάνθρακα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα