Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιώσιμη Ανάπτυξη: Υπογραφή Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις παράκτιες περιοχές

?λλη Ελλάδα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Yπογραφή Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις Παράκτιες Περιοχές -
Ένα θετικό αλλά ανεπαρκές βήμα



Το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS χαιρετίζει την υπογραφή του Μεσογειακού Πρωτόκολλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, από τα κράτη-μέλη και την Ελλάδα στο πλαίσιο της διήμερης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών που διεξήχθη στη Μαδρίτη (20-21/1/2008). Με βάση, όμως, το γεγονός ότι βαθαίνει συνεχώς το έλλειμμα μεταξύ λόγων και έργων πολλών κυβερνήσεων και ότι η παράκτια ζώνη δέχεται πλέον υπερβολικές πιέσεις που δημιουργούν μη αντιστρεπτές καταστάσεις, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητά του και το στόχο του να προωθήσει τη βιώσιμη ανάπτυξη των παράκτιων περιοχών της Μεσογείου, καθώς φαίνεται να είναι γενικόλογο κείμενο κατευθύνσεων χωρίς ποσοτικοποιημένους στόχους και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής και δεσμεύσεων.

Το πολυαναμενόμενο έβδομο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, το οποίο ακολούθησε μια συστηματική διαδικασία σύνταξης και διαβούλευσης πέντε σταδίων,  κατέληξε σε ένα συμβιβαστικό - συναινετικό κείμενο και τελικά υπεγράφη από όλα τα κράτη μέλη, είναι μια σημαντική εξέλιξη, καθώς αποτελεί ένα νομικό δεσμευτικό - ρυθμιστικό κείμενο διεθνούς συνεργασίας για τη διαχείριση των παράκτιων περιοχών. Μένει, βέβαια, τώρα τα κράτη-μέλη της Σύμβασης να το υιοθετήσουν και να το ενσωματώσουν στην εθνική τους νομοθεσία, για να τεθεί έτσι σε νόμιμη ισχύ.

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, Υπεύθυνος θεμάτων ακτών του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS «με μια προσεχτική ανάγνωση του Μεσογειακού Πρωτόκολλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Παράκτιων Ζωνών, καθώς και των αναφορών από τις πέντε συναντήσεις των κρατών-μελών, μπορεί να παρατηρήσει κανείς την πλήρη έλλειψη συγκεκριμένων στόχων, δεσμεύσεων - μέτρων και χρονοδιαγραμμάτων. Σε μια προσπάθεια συγκερασμού και σύνταξης ενός «ευέλικτου» συναινετικού κειμένου, που δεν θα επηρεάζει τις επιμέρους οικονομικές πολιτικές των κρατών-μελών, διαμορφώθηκε ένα κείμενο που αναφέρεται σε ορισμούς και γενικές κατευθύνσεις για τα κράτη-μέλη, χωρίς ωστόσο καμία αναφορά σε ημερομηνίες και δέσμες μέτρων. Ζητάμε, λοιπόν, από το ΥΠΕΧΩΔΕ να μας πει- δεδομένων των πρακτικών των συναντήσεων- ποιος ήταν ο ρόλος του στη διαμόρφωση ενός τόσο «ευέλικτου» κειμένου και τι έκανε για να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή του Πρωτοκόλλου μέσα από τη στήριξη συγκεκριμένων δεσμεύσεων - μέτρων, στόχων και χρονοδιαγραμμάτων». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ επεξεργάζεται Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του Παράκτιου και Νησιωτικού Χώρου. Ο Νίκος Χρυσόγελος, Πρόεδρος του ΔΣ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, τόνισε ότι «γεννιέται εύλογα το ερώτημα, αν το Σχέδιο ΚΥΑ θα ανταποκρίνεται στις κατευθύνσεις του Πρωτοκόλλου και θα περιλαμβάνει δεσμεύσεις και δέσμη μέτρων εφαρμογής, αλλά και αν θα τεθεί σε ενδελεχή και ουσιαστικό διάλογο με τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων να παίρνονται σοβαρά υπόψη από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ, καθώς η μέχρι τώρα εμπειρία με το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο και το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο του Τουρισμού είναι αρνητική. Είναι καιρός το ΥΠΕΧΩΔΕ, αντί να ανοίγει μέτωπο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και με τον ευρωπαίο Επίτροπο για το Περιβάλλον, να αλλάξει πολιτική, να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία του περιβάλλοντος και να προωθήσει ουσιαστικό διάλογο, τόσο με τους περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς, όσο και με τον Επίτροπο για το Περιβάλλον, μια και αυτό προκύπτει πλέον ως απαίτηση από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία (μεταξύ άλλων και από το Πρωτόκολλο που υπέγραψε η Ελλάδα). Και φυσικά περιμένουμε το Ειδικό Χωροταξικό και το Σχέδιο ΚΥΑ για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση του παράκτιου και νησιωτικού χώρου, να ενσωματώνει και να προωθεί τις πολιτικές κατευθύνσεις του Πρωτοκόλλου και όχι να τις αντιστρατεύεται, όπως έγινε με το γενικό Σχέδιο Χωροταξικού Σχεδιασμού».

Για περισσότερες πληροφορίες:
?ννα Κοντολέων, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Τηλ: 210 8228795 – 6974 829523
Φαξ: 210 8253435
E-mail: annako@medsos.gr




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για ?λλη Ελλάδα
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για ?λλη Ελλάδα:
Οι βρώμικες παραλίες της Αττικής


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Υπογραφή Μεσογειακού Πρωτοκόλλου για τις παράκτιες περιοχές" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα